dinsdag 23 november 2021

The best of........10 jaar de mooiste foto's

 De vaste bezoekers van mijn blog weten het wel....ieder jaar op 31 december is daar het jaaroverzicht van dat afgelopen jaar. Met de mooiste foto's, 1 per maand (is de bedoeling). In 2011 plaatste ik mijn eerste jaaroverzicht, toen nog op Punt.nl , daarna was ik ieder jaar van de partij. Omdat ik de jaaroverzicht foto's in een apart mapje heb bewaard, leek het mij leuk om met de foto's terug te blikken op 10 jaar natuurfotografie.


Deze foto uit 2011 was er echt eentje van ...op het juiste moment op de juiste plek. Al wandelend genoot ik van de zonneharpen in het bos en ik wenste dat er een hertje zou oversteken. Even later voorbij een bocht stonden ze daar, ze keken even allebei en dat was mijn lucky shot. Deze foto haalde de cover van Roots en een publicatie in National Geografic ( NL-Belgie editie).


Nog een keer en geluksmomentje, in de zomer van 2012 wandelde ik met Jeroen in de vroege ochtend vanaf ingang Oase (Waterleidingduinen) langs het betonnen kanaaltje ( dat er toen nog was), er was grondmist en de zon kwam er net wat doorheen. En daar stond de hinde met twee kalfjes. Alweer zo'n geluksmomentje, om half zeven in de morgen....en dan kan je dag al niet meer stuk. 


2013 had geen foto's die ik de moeite waard vond voor dit overzicht, dus dat jaar sla ik over. Je kan het nog wel terug zien natuurlijk in de blog van december 2013

Ee foto uit 2014 van het vosje Lady, een bijzonder vosje en een van de eerste vosjes die ik volgde en waarmee mijn liefde voor deze dieren is begonnen.


Nog eentje uit 2014. Op bezoek bij de steenuilen in Kalmthout. De sessie was bijna voorbij, en de zon was al verdwenen, toen het jonge uiltje op twee meter voor de hut op een tak ging zitten en ons recht aankeek. Wat een moment.


Eekhoorntjes, ik ben dol op deze diertjes. Samen met de vossen toch ook wel mijn favoriete dieren om te fotograferen. Helaas zie ik hier in de omgeving geen eekhoorns en ben ik op fotografie hutten aangewezen om deze diertjes mooi te fotograferen. Deze foto is ook vanuit een fotohut gemaakt, op de Veluwe.

Ik ben een dierenfotograaf, dieren vind ik gewoon het allerleukste om te fotograferen. Als kind tekende ik altijd dieren, toen ik schilderles volgde waren het dieren en ook in mijn fotografie ga ik op zoek naar dieren. Maar soms tref je een bos en omstandigheden aan die zo mooi zijn, dat ook ik overstag ga en dan ook nog eens heel blij ben met het resultaat. Deze bosfoto (Speulderbos) maakte ik op een koude novembermiddag in 2016.

Nog een keer 2016, want een week na het mistige bos, kregen we nog een cadeautje van de weergoden. Rijp....een heel mooi wit laagje op de velden, bomen en struiken. Dus dan grijp ik de kans als ik mee kan naar de AWD om herten in het berijpte landschap te fotograferen.


2017. Sneeuw en ijs is iets zeldzaams geworden in Nederland.....en wat een geluk. De fotohut was al lang geleden geboekt, en dat jaar in februari waren er een paar dagen met sneeuw.... Dan zit je in de fotohut en geniet al van de vogels en het eekhoorntje. Als dat beestje dan ook nog het ijs op gaat om bij het deel van de vijver dat niet bevroren was te gaan drinken, dan kan ik mijn geluk niet meer op.

Vossenwelpje. De laatste jaren kon ik vaker vossenwelpjes fotograferen. Maar in 2017 was het nog zo dat ik op een ochtend even alleen was met deze kleine vos. Een moment keek hij mij aan en ging toen verder rondscharrelen.

Moe.  Ook uit 2017 (dat was een mooi fotojaar).  Een van mijn favoriete bronstfoto's van het uitgetelde damhert, moegestreden aan het einde van de damhertenbronst.


En toen was het 2018. En al meteen in januari was  het zover....Pestvogels in de omgeving. Het is een prachtige vogel, en niet ieder jaar kan ik ze fotograferen, dus met deze foto, en de hele serie van die middag, ben ik superblij.


Vos in wintervacht. Februari 2018....De tijd dat de vossen ook in de winter nog regelmatig te zien waren. 


Boomkikker. Deze mag niet ontbreken in mijn best of overzicht. Boomkikkers fotografeer ik ieder jaar wel, maar dit actieve kleine ukkie van nog geen centimeter zat er prachtig voor en ik kon het diertje mooi vrij fotograferen.


Koninginnepage, wat een mooie vlinder, ook een soort die ik in mijn best of overzicht wilde terug zien.


Nog een foto uit 2018, ook dat jaar was een mooi fotografie jaar. Een zeehond op het strand van Katwijk. Die ochtend waren er 2 langs de uitwatering, en ik kon ze een paar uur bekijken en fotograferen. Deze werd net wakker en kijkt nog wat slaperig.Wilde zwanen. Ik kijk iedere winter naar ze uit. Deze kwamen heel dichtbij. Ik zat laag aan de waterkant, heel stil.....en ze zwommen mijn kant op. Alweer zo'n geluksmoment.


Geluksmomentje, moedervos en welp. 1 moment zate ze zo, 1 foto...daarna liep de welp door en was dit magische moment voorbij.De morinelplevier. Een koppeltje was in mei 2019 neergestreken in het zuiden van de waterleidingduinen. Wat ben ik dankbaar dat ik de kans kreeg mee te mogen rijden naar Langervelderslag waar we de vogeltjes vonden en prachtig van dichtbij konden fotograferen.


IJsvogelgeluk. Een wenssoort die ik op mijn lijstje had toen ik begon met fotograferen. Vanuit een vogelhut kon ik in de zomer van 2019 een prachtige serie maken met ook pas uitgevlogen jongen. Weer zo'n geluksmoment. Hier zit pa ijsvogel klaar met een visje voor de kleine....om hem daarna weg te lokken van het nest.


2020....De eerste Corona lockdown zorgde dat ik in de vroege uurtjes dichtbij huis fotografeerde om alweer voor tien uur thuis te zijn omdat we vooral drukte moesten mijden en thuis blijven.


En ook deze grutto is in de vroege ochtend gefotografeerd.


En in 2020 ben ik toch nog een keer naar IJmuiden geweest....de pier was (alweer) gesloten wegens werkzaamheden. Maar gelukkig zijn er in het najaar dan altijd de drieteenstrandlopers.... 


Dit overzicht laat zien dat ik door de jaren heen veel geluk heb gehad, veel mogelijkheden heb gekregen om wenssoorten vast te leggen, mooie momenten te fotograferen en vooral te genieten. En wat ben ik daar dankbaar voor. Want vanaf de eerste foto in dit overzicht tot de laatste......het is altijd genieten geweest in de natuur.  En zo terugkijkend, koester ik al die geweldige natuurmomenten. Het zijn stuk voor stuk cadeautjes van de natuur....helemaal gratis.

Het jaar is bijna voorbij, eind december komt het overzicht van 2021.... en daarvoor waarschijnlijk nog een herfstblog. Wat ik volgend jaar ga doen met bloggen weet ik nog niet, daar kom ik de volgende keer nog op terug.

19 opmerkingen:

 1. Geweldig mooi en wat een rijkdom als je zo terug kunt kijken naar al deze bijzonder mooie ontmoetingen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een geweldig idee en wat een schat aan foto's heb je weten op te bouwen door de jaren heen! Stuk voor stuk schitterend.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita,
  Super mooie beelden. Prachtig deze selectie.
  Fantastisch om weer even terug te zien. Dat steenuiltje is ook erg mooi. En leuk om die cover van de Roots van jouw weer terug te zien. Is toch genieten. Heerlijk!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Stuk voor stuk schitterende foto's Ghita. Dit zijn zeker allemaal geluk momentjes. Al dat moois wat de natuur ons laat zien daarvan hoop ik dat dat nog lang mag duren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ghita.
  Daar kan je trots op terug kijken van al die jaren, dat kleine Vosje steelt toch mijn hart zoals hij je aankijkt. De Wilde Zwanen zijn ook weer aanwezig via Waarneming. En het is toch weer 'n mooie serie geworden.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita,
  Hier kan je zeker trots op zijn wat een prachtig overzicht met de geluksmomentjes.
  Van al die geluksmomentjes is foto 17 mijn favoriet, echt geweldig vind ik die.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo GHita, Erg mooi gedaan om ze er allemaal weer uit te halen. Kan niet zeggen die vind ik mooi of die ik vind ze allemaal geweldig en je kunt gerust zeggen , dit zijn geluksmomentjes, zeker hoe de vossen en herten voor jou blijven poseren. Genoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hi Ghita,

  Ik kan alleen maar zeggen, DIKKE COMPLIMENTEN wat verwen jij ons al jaren met prachtige foto's.
  Geweldig om ook een jubileum overzicht over 10 jaar te plaatsen.

  Kan niet zeggen dat je enorm gegroeid bent, want ook 10 jaar geleden waren ze fantastisch.
  Natuurlijk ben je wel gegroeid als fotograaf maar ik denk dat er ook een camera in jouw wieg lag naast de rammelaar 😍😍

  Complimenten voor je vakwerk Ghita.

  Groetjes,
  Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi Ghita, dat zal een uitzoekerij geweest zijn.Het Speulderbos vind ik geweldig gefotografeerd, ook de eekhoorn en de koninginnepage, prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita,
  Wat een verrassing! Wat zal het heerlijk zijn geweest om in de hele verzameling the best of te bladeren! Daar word je toch heel blij van. Wat een juweeltjes. Ik heb er ademloos naar zitten kijken. Wat een prachtige intieme sfeerfoto's.
  Groetjes Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Ghita, wat een mooie keuze aan foto's heb je hier geplaatst. Het zal wel een hoop uitzoekwerk geweest zijn. Het resultaat is schitterend.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ha Ghita,
  wat een goed idee om eens terug te kijken naar 10 jaar bloggen. Wat een rijk foto-archief heb je dan inmiddels opgebouwd. Frappant dat bij de foto's ook de herinnering aan dat moment weer helemaal terug komt. Dat herken ik wel en is ook een fantastisch extra van fotograferen.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo Ghita,

  Wat een lef om zo'n serie te maken, dat moet wel ontzettend veel keuzestress hebben opgeleverd. Ik doe het je niet na, ik zou na een half jaar nog niet uitgeselecteerd zijn. Prachtige verzameling heb je in de loop der jaren opgebouwd, ik weet dat je grote bekendheid geniet om je vossenfoto's, maar als ik er een mag aanwijzen die absoluut top vind en waar ik stikjaloers op ben dan is het wel de foto van de morinelplevier, wat een plaat. Je geeft in je samenvatting wel aan dat je gedurende al die jaren veel geluk gehad hebt, maar het is ook een kwestie van ervoor gaan, dan komen die momenten op een zeker moment ook op je pad. Ik hoop dat je volgende keer niet gaat vertellen dat je stopt met bloggen.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik had vanaf 2011 de jaaroverzichten in een apart mapje, dus dan had ik al een selectie per jaar, en ja....dat zijn dan nog meer dan 100 foto's om uit te kiezen, maar altijd beter dan al mijn foto's nalopen, dan ben ik over een jaar nog bezig denk ik.

   Verwijderen
 14. Hoi Ghita,
  Het is maar goed dat je alle jaaroverzichten al in een map had staan, want anders was het uitzoeken nagenoeg onmogelijk geweest. Het is geen verrassing dat dit een prachtig overzicht is geworden, want er is al heel wat selectie aan voorafgegaan. Voor jou zal het ook geweldig geweest zijn om de herinneringen weer op te halen. Ik denk overigens dat je over die jaren nog wel een ander overzicht had kunnen maken dat minstens even mooi zou zijn. Je hebt er volgens mij meer dan genoeg materiaal voor.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mooooooi 👍👍
  Dit is niet te verbeteren Ghita. Tuurlijk komt er een beetje geluk bij kijken, maar ook jouw gedrevenheid en liefde voor de natuur zijn zeker zo belangrijk en hebben tot dit prachtige overzicht bij gedragen!
  Een lust om te bekijken 🤢🤢
  Groet uit Drenthe,
  Geert

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een leuk idee en wat een mooie foto's Ghita.
  Prachtig om te zien.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hai Ghita,

  Prachtig overzicht en toch grappig dat je eigenlijk je één van je allermooiste foto's aan het begin van je loopbaan als fotograaf hebt gemaakt. Daaruit blijkt toch echt dat het de fotograaf is die de foto maakt en niet het toestel. Het is en blijft een geweldige sfeervolle plaat en dat met twee gewone damhertjes. Superfoto. Je hele overzicht is natuurlijk prachtig en niet zo verwonderlijk dat de vossen en damherten de boventoon voeren. Allemaal gemaakt in jouw natuurgebied. Top en een resultaat waarr je terecht trots op mag zijn.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hi Ghita,

  Voor je overzicht heb ik maar één woord: S U P E R!!! Stuk voor stuk zijn het prachtige foto's en inderdaad gelukmomentjes dat je juist op dat moment op die plek bent. De natuur geeft zoveel moois en als je dat dan op deze manier kunt vastleggen is toch fantastisch!

  Groetjes,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita