dinsdag 31 december 2019

De mooiste foto's van 2019

Het jaar is weer om en traditiegetrouw is het dan weer tijd voor de jaaroverzichten.
Altijd weer leuk om door de foto mapjes te bladeren en per maand een favoriet te kiezen.
Ook dit jaar een lastige klus. Er waren maanden waarbij ik mijn favoriet zo had gevonden, maar bij andere maanden was het twijfelen tussen twee......
En toch heb ik mijn 12 foto's, van iedere maand 1.


Het overzicht. Mijn 12 mooiste van 2019

~~~~

Hieronder per maand de foto met de toelichting.

Januari

 Sneeuw! Ik zat daar al lang op te wachten en toen het dan eindelijk zover was, heb ik meteen een vrije dag opgenomen en trok naar de AWD..... een vosje in de sneeuw was de wens, die kreeg ik , meerdere zelfs (zie blog) , maar deze foto werd de favoriet:  de lichte sneeuwval, het vosje dat omhoog lijkt te kijken naar de kleine dwarrelende vlokjes.   2 dagen genieten was het....en dat was dan meteen de sneeuw pret van 2019.


Februari


Wilde zwanen. Mijn favoriete wintergasten. Deze foto won het nipt van een andere wilde zwaan foto. Dit moment was gewoon heel mooi. Ik had de zwanen gezien, en zag ook dat ik langs de oever geen riet ervoor had en ze dus vanaf een laag standpunt kon fotograferen. Heel rustig nam ik mijn plek in en na een tijdje kwamen deze twee zwanen dichterbij. Een geweldige natuurbeleving, en mijn moment van februari. De blog waaruit deze foto komt kun je hier bekijken.


Maart


Fly away.  Voor mij is maart de maand van de lentebodes, krokus en later de bosanemoontjes. En op zich is een bosanamoon al mooi en fotogeniek, maar met een lieveheersbeestje erop voegt het toch wat toe aan de foto. Ik had de camera op de herhaal stand, dus naast de zittende had ik ook de net voordat ie weg vliegt op de foto. 


April


De jonge vosjes waren er vroeg dit jaar. Eind april had ik dit mooie moment....slechts 1 foto, want het volgende moment was het jong doorgelopen. Ja, wat kan ik nog meer zeggen, ik heb veel foto's van jonge vosjes, maar deze is voor mij de meest bijzondere en de allermooiste foto van 2019.Mei


Ze waren er slechts een paar dagen, een koppeltje morinelplevieren. En net in die periode had ik vakantie. Dus ik waagde het erop om met een paar bevriende fotografen op zoek te gaan. Gelukkig vonden wij ze en konden we een mooie serie maken. Geheel niet schuw kwamen ze soms op portret afstand. Een dag later waren ze er vandoor, dus alweer een gelukje.Juni


Kiekeboe.  Deze maand had ik meerdere juffer foto's, ook meerdere kiekeboe juffers, een aantal zonnedauw juffers.... maar deze juffer werd mijn keuze voor juni.


Juli


Ijsvogelgeluk. We hadden een reservering bij een fotohut om ijsvogels te fotograferen. Ik volgde de ontwikkelingen en met wat rekenwerk bedacht ik dat wij dan net een week te laat zouden zijn voor het uitvliegen van de jonkies. In overleg met de hut beheerder konden we  een week eerder. Wat een geluk....5 ijsvogels voor de hut. Toch waren dat niet de beste foto's. De mooiste was deze van vader ijsvogel met een visje. zo probeert jij de jonkies nog even te paaien om ze daarna bij de broedwand weg te lokken. De jonge ijsvogels kun je hier bekijken.


Augustus


Het is niemand ontgaan afgelopen zomer, de distelvlinders waren overal in grote aantallen. Dus ik ontkom er niet aan om voor augustus deze vlinder te kiezen. Van de vele distelvlinder foto's kwam deze als mooiste eruit , mooie tekening op de vleugels, nog een gaaf exemplaar dat niet is afgevlogen en ook niet al te hard licht, wat deze zomer toch wel een uitdaging was met fotograferen.


September


September is de maand waarin het soms nog zomer lijkt, maar de herfst zich toch ook al laat zien. Deze foto geeft dat mooi weer, de uitgebloeide bloemen, en , ja alweer, een wegvliegend lieveheersbeestje.Oktober


Dat betekend voor mij....paddenstoelen tijd. Ik ga in mijn favoriete paddenstoelenbos op zoek naar vliegenzwammen en andere zwammetjes. Op een bewolkte dag vond ik in het bos dit groepje, nog jonge zwammetjes. De middelste steekt zijn kopje al aardig boven de grond, de twee eromheen zijn nog maar net boven de grond. Hoe snel het gaat zag ik een paar dagen later bij fotografen op instagram, in een paar dagen zijn ze volgroeid en staat de hoed al helemaal krom naar buiten.


November


November 2019 was nogal grijs en donker, met maar af en toe een dag met een beetje licht.
Op een van die dagen, kon ik net voor zonsondergang dit herten silhouet vastleggen, tegen een mooi kleurende lucht. 


December


De decembermaand was misschien nog wel somberder en donkerder dan november. De donkere dagen voor Kerst waren het zeker. Dus maar weinig aansprekende foto's. Dit damhert stond tussen de duindoorns naar mij te kijken. door de begroeiing heen maakte ik de foto om al wat wazigheid te krijgen in de voorgrond. Met de nabewerking nog een beetje  een lichte vervloeiende rand toegepast, om een wat dromerig sfeertje te krijgen.


Ten slotte nog 4 net niet foto's.....die ik eigenlijk ook heel mooi vind.

 Februari: een wilde zwaan op een heuvel in de sneeuw, een bijzonder moment. Was een lastige keuze maar de bijzondere natuurbeleving gaf de doorslag voor mijn winnaar , maar eigenlijk vind ik deze net zo mooi.

April: deze foto van de Siberische grondeekhoorn moest het opnemen tegen het vosje met jong... toch wilde ik deze foto niet laten ontbreken in mijn eindejaarsblog.

 juni: juffer in zonnedauw, mooi maar niet meer erg origineel, vandaar dat het juffer in varen is geworden.


November: een mooie foto van een lynx (Anholter Schweiz), maar voor mijn beste van november vond ik deze toch wat te registrerend, ik was voor mijn maandfoto op zoek naar een meer sfeervolle foto, zoals ik dat vaker zoek wanneer ik fotografeer. 


Dit was mijn top 12 (+4 bonus). 
Bij deze wil ik iedereen bedanken die ook dit jaar weer trouw mijn blog heeft gevolgd en een berichtje heeft achtergelaten. Dat waardeer ik enorm. Zeker in tijden dat Facebook en Instagram de plek van de blogs gaan overnemen, vind ik het fijn dat er nog altijd mensen zijn die de blogs lezen. En ikzelf blijf het leuk vinden om de blogs te schrijven. Al is het maar voor mijzelf om op een druilerige zondagmiddag eens terug te lezen en dan te beseffen hoeveel moois ik heb gezien.

Want ik zeg het maar weer: Carpe Diem
Als je goed kijkt zul  je zien dat de mooiste dingen gratis zijn.

23 opmerkingen:

 1. Hallo Ghita,

  Een mooi blog maar de mooiste voor mij is de distelvlinder in die prachtige bloem. Voor het nieuwe jaar weer heel veel inspiratie en wandel en fotografie plezier toegewenst

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je maakt van die prachtige foto's, echt genieten.
  De beste wensen en veel fotografeer plezier in 2020............liefs.Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Ghita, aller eerst de beste wensen voor 2020. Wat laat je weer een prachtig overzicht zien. Vooral het jonge vosje, om verliefd op te worden. Ga fijn zo door ook met blogjes maken, het is toch je fotoalbum van vroeger. En wij kijken over je schouder mee ...ik geniet er van.
  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita,
  Wat een prachtige selectie voor je 12 van 2019 heb je gemaakt. Wat zal dat nog moeilijk geweest zijn...Ik heb zoveel mooie adembenemende foto's van je langs zien komen.
  Ik kan nu al niet wachten op je blogjes van 2020 dus veel fotoplezier in die prachtige AWD van jou!
  Groetjes uit de polder ;-)
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hi Ghita,

  Als eerste ook voor jouw en je dierbaren een gezond, mooi, creatief en fotogeniek 2020 gewenst.

  Ik geloof je meteen dat het geen gemakkelijke opdracht was om er maar 1 per maand te kiezen want oh oh oh wat heb je ons getrakteerd op veel moois.
  Dit jaaroverzicht laat dan ook zien dat het een zeer geslaagd foto jaar was.
  Het is genieten om je te volgen en zeer zeker geen straf om het met een terugblik nog eens dunnetjes over te doen.

  Groetjes, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Ghita, ook voor jullie een heel gelukkig nieuwjaar. Knap hoe jij het bloggen volhoudt. Je hebt veel bijzondere momenten meegemaakt in 2019. Het jonge vosje is super.
  Groetjes Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een mooi overzicht!

  Ik wens je het allerbeste voor 2020, veel mooie natuur en foto's, liefde, gezondheid en plezier.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een heel mooi overzicht Ghita, met die jaloersmakende Morinelplevier en weer bij... echt o prachtig. Maar ook de IJsvogel met vis en de bloemen met insectjes met open vleugels, heel knap gedaan.
  Heel veel natuur- en fotoplezier in 2020, maar dat zal vast wel lukken.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hai Ghita,
  Het maken van zo'n jaaroverzicht is en blijft moeilijk, zeker als je je strikt aan de 'spelregels' houdt.Ik denk dat je wel een goede keus gemaakt hebt, want het ziet er allemaal top uit. Ik ben vooral stinkend jaloers op je wegvliegende lieveheersbeestjes. Dat hoop ik ook nog eens zo vast te leggen, misschien dit jaar eens meer aandacht aan besteden. Je 4 'tweede keusjes' zijn m.i. terecht tweede keus geworden, hoewel de wilde zwaan in de sneeuw (in februari toch ook weer?) toch ook heel mooi is.
  Ik wens je voor 2020 alle goeds toe, maar vooral gezondheid én natuurlijk weer veel mooie natuurmomenten. Keep on blogging!
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtige foto's... en ik vind de vosjes die je ook als achtergrond op je telefoon hebt zeker ook één van de mooiste! Dat 2020 maar een prachtig en mooi en gezellig jaar mag worden! Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hai Ghita,

  Allereerst de allerbeste wensen voor 2020. Dat het maar een heel mooi fotojaar voor je mag worden.
  Ik vind het ook niet verrassend dat de meeste platen in jouw overzicht in de AWD gemaakt zijn. Hele mooie foto van de wilde zwanen. Tsja, standpunt he. Dat maakt zo'n foto helemaal af. Het damhertsilhouet is geweldig. Het lieveheersbeestje dat bijna wegvliegt top. De mooiste foto van jouw keuze is die van de twee vossen. Deze is veel meer bijzonder dan die van de welpjes bij de bekende burcht. Dit is echt een onderscheidende plaat. De onscherpte maakt de foto speciaal.
  Prachtig overzicht Ghita!

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Een mooi overzicht Ghita! Hoewel ik afgelopen jaar weinig tot niet gereageerd heb op blogs ben ik je wel blijven volgen. Wat me opvalt in deze serie zijn de zachte kleuren, pastelachtig vaak. Mooi hoor!

  Ik wens je al het goeds toe in 2020 en veel mooie fotomomenten.

  Gr. René

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Ghita, om te beginnen wens ik je een heel mooi, gezond en gelukkig 2020!
  Ik ben het afgelopen jaar nauwelijks actief geweest op de blogs, maar ik heb je wel steeds gevolgd en genoten van de mooie AWD- belevenissen met in het speciaal jouw prachtige vossenontmoetingen!
  Ook in je jaaroverzicht stelen die vosjes weer de show en dan met name voor mij die van moeder en kind, wat een prachtige en vertederende plaat!
  Je lieveheersbeestjes zijn knap gefotografeerd, het trotse damhert tegen de gekleurde lucht is een beauty en ach, ze zijn eigenlijk allemaal mooi...
  Voor dit nieuwe jaar wens ik je ook weer veel prachtige foto- en genietmomenten, en wie weet komen we elkaar weer eens tegen, dat is lang geleden....

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Ghita,
  Allereeerst de beste wensen voor dit jaar 2020.
  Dit is een prachtige serie geworden.
  Foto 3 en 5 springen er voor mij uit.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo Ghita, een prachtig overzicht laat je hier zien en het zal zeker niet gemakkelijk zijn geweest een keuze te moeten maken uit al die mooie foto's die je afgelopen jaar hebt gemaakt. Ik ga niet kiezen welke ik dan de mooiste vind want ik vind ze allemaal op zich een juweeltje. Voor 2020 wens ik je weer veel mooie momenten toe om vast te leggen met de camera.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Ghita,
  Fantastische beelden.
  Mooi om deze foto's weer even voorbij te zien komen. Mooi dat grondeekhoorntje en wat is die foto van die lynx super gaaf.
  Gefeliciteerd ook weer met je publicatie in de Roots magazine. Een mooie foto van dat vosje!!

  Een mooi jaar toegewenst met veel geluk en gezondheid!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ha Ghita,
  jouw blogs zijn het hele jaar door van hoge kwaliteit met prachtige, zachte foto's. Het kon dus niet anders dan een prachtig jaaroverzicht opleveren. Jouw bijzondere band met vosjes is aan de foto's af te zien, maar ook alle andere beelden zijn fantastisch.
  In 2020 hoop ik weer volop van jouw blogs te kunnen genieten. Ik wens je alle goeds en veel gezondheid voor het nieuwe jaar.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een geweldig mooi jaar was het ik gun en wens je een zeker zo mooi 2020 toe.Chita.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi Ghita,
  Als 2020 wat betreft natuurbeleving en -fotografie net zo wordt als 2019 dan ga je weer een topjaar tegemoet. Ik vind het een schitterend, onderscheidend overzicht, met moeder vos en haar kind als de topper.
  Ik wens jou en Jeroen een plezierig en gezond 2020.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hoi Ghita,

  Wat een prachtig jaaroverzicht is het geworden en je hebt
  zeker een paar keer mazzel gehad in je fotografie, maar zonder geluk
  vaart niemand wel...Prachtig is de foto van het vosje met het jong, zo lief!
  complimenten voor je fotowerk!
  Ik wens je een voorspoedig en zo gezond mogelijk nieuwjaar! Geniet van je hobby en van het leven!!

  Groetjes Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hoi Ghita,

  Wat een prachtig jaaroverzicht heb je gemaakt, het kenmerkt zich door de fijne zachte tinten. Als vossenfotospecialiste heb je jezelf overtroffen met dat vosje met jong. De silhouetfoto van het damhert vond ik je oorspronkelijke blog al prachtig, terecht dat hij hier een plaatsje gekregen heeft. De absolute topper vind ik de morinelplevier, wat een schoonheid en wat was ik daar graag bij geweest.
  Ik wens je een gelukkig en gezond 2020 met weer veel mooie (AWD)fotomomenten.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hoi Ghita,
  het is ook moeilijk om precies 12 foto's te selecteren. Wat jij hier laat zien zijn echt supermooi foto's. Nou laat je altijd al mooie foto's zien maar dit is toch wel weer smullen hoor. Dat er 4 "bonussen" bij geplaatst zijn geeft dan ook niks hahahaha.... ik vind deze serie echt top! Ik heb er enorm van genoten.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita