vrijdag 17 februari 2017

Boshut EspeloIk had al verschillende mooie foto's voorbij zien komen die waren gemaakt vanuit de nieuwe hut van Arjan Troost in Espelo. Toen de weerberichten koud weer met kans op sneeuw voorspelden, heb ik Miranda gevraagd of zij op korte termijn  tijd had om samen naar deze hut te gaan.

En  13 februari vertrokken we 's morgens vroeg richting het oosten van het land. Vanuit de auto zagen we bij Deventer boven de IJssel de zon prachtig opkomen, helaas geen gelegenheid om langs de snelweg te stoppen voor een foto. Dus doorgereden naar Holten en Espelo.


Met de routebeschrijving was de hut snel gevonden en om negen uur zaten we helemaal klaar.


Het was meteen druk voor de hut,met name de kool-  en pimpelmezen bleken helemaal gek op de meegebrachte meelwormen. Ook een roodborstje liet zich regelmatig zien.

De hut staat op een open plek aan de rand van een bos, daardoor is er voldoende licht en is er ook wat ruimte rondom waardoor de achtergronden niet al te druk worden.

Op deze  mooie zonnige winterdag richtte ik mij vooral op het ijs dat zich op een deel van de waterbak had gevormd. Mezen fotograferen kan natuurlijk overal, maar dit was toch wel een unieke kans om de vogels in zo'n mooie winterse setting vast te leggen.

"Even mijn snavel schoonmaken...."


De vogels kwamen vaak op het ijs en dronken soms wat water, een deel van de waterbak was open.


En deze koolmees waagde zich zelfs aan een ijskoud bad.


En ook de takken rondom de waterbak werden veel bezocht,vooral door de mezen. Het licht was prachtig en ook hier is de achtergrond niet te druk.


 De boomklever liet zich maar heel af en toe zien. Met deze foto ben ik wel blij. Het klevertje bleef lang genoeg stil zitten voor een paar leuke foto's.
Roodborstje op het ijs

En ook de merel waagt zich even op de gladde ijsvloer.
We hoopten natuurlijk op een eekhoorn, ik vind het gewoon zulke leuke beestjes en een eekhoorn in de sneeuw is natuurlijk helemaal geweldig.

Rond half elf zagen we ineens iets roods heel snel aankomen vanaf de rechterkant. 
Ja,daar issie

Er werd even wat gedronken en daarna kwam er een rondje langs de waterbak. We hadden her en der in de sneeuw nootjes verstopt en we hoopten dat de eekhoorn die zou vinden en ter plekke zou gaan opeten.  

Vliegens vlug was ie

Er werd even wat geknabbeld en daarna was ie weer even verdwenen
om een uurtje later weer terug te komen om wat te drinken.
Ondertussen dooide het behoorlijk, de sneeuw rondom werd heel snel minder. Dat de vogeltjes zich op het ijs wagen snapten we wel, die wegen zo weinig. Maar de eekhoorn is toch tien keer zwaarder dan een koolmees, dus toch wel gewaagd wat ie hier deed...
Mijn mooiste foto van deze dag, de drinkende eekhoorn, met spiegeling en een winters sfeertje.


Eekhoorn in de sneeuw, deze wens is vervuld. We kwamen erachter dat de eekhoon niet de enige was die nootjes at , de gepelde hazelnoten werden ook door de koolmezen meegepikt.Later in de middag werd het rustiger. De eekhoorn werd verjaagd door een merel waar hij echt van leek te schrikken, want hij kwam niet meer terug. De mezen kwamen ook wat minder langs. Tja,de meelwormen waren op dus wellicht hadden ze geen zin in het gewone zaad. Deze pimpelmees ging er nog even mooi voor zitten.Halverwege de middag pakten we onze spullen zodat we nog voor de spits thuis waren. Het was een zeer geslaagde dag. Deze hut is erg mooi, ook gunstig gelegen met de zon de hele dag van achteren of een beetje opzij, maar geen tegenlicht. Rondom staat de begroeiing ver genoeg om  de foto's, zelfs met mijn Panasonic Lumix met een rustige achtergrond te maken.
Je zit ook heel confortabel binnen, er is zelfs een electrisch kacheltje voor de koude winterdag.

Als deze hut wat langer draait hoop ik dat er wat meer soorten gaan komen,zoals appelvink,kruisbek en kuifmees. Complimenten voor Arjan Troost voor deze mooie hut.

28 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita., prachtige serie met een fraaie BG!

  gr Louis

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Om te kwijlen die eekhoornfoto's!!! De rest ook prachtig hoor, maar dat eekhoorntje in winterse setting vind ik echt helemaal super!

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita, Mooie foto's in deze wintersetting met idd prachtige rustige achtergronden. Maar de eekhoorn steelt echt de show! Vooral de laatste 2, foto 14 (WOW-factor!!) en foto 15! Toch wel weer heel leuk zo'n hut!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Super Ghita. Je bofte met de sneeuw 👍🏻

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat heb je prachtige foto's genomen Ghita. Gelukkig hadden jullie mooi licht.
  De eekhoorn staat er heel leuk op en de drinkende eekhoorn is top.
  Fijn dat het zo'n goede dag is geworden.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hele fraaie foto's vanuit deze fotohut genomen. Gaaf dat ook de Eekhoorn nog even langskwam.
  De drinkende Eekhoorn foto is toch wel een toppertje!

  Gr,
  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Fijn als je krijgt waar je op hoopt ;-)
  Ik ben het met je eens dat de drinkende eekhoorn je topper is, maar de pimpelmees met die prachtige zacht gele achtergrond is toch wel een goede tweede.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie blog mey mooie foto's Ghita.
  Toevallig afgelopen woensdag ook een dagje in een vogelkijkhut doorgebracht. Moet de foto's nog uitzoeken.
  Groeten Cor

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita
  Wat 'n leuke serie en wat staat die eekhoorn er mooi op om in te lijsten, ook de vogels mooi in beeld gebracht + het weer werkte mee.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Ghita,
  Wat een prachtige serie . Het eekhoorntje vooral dat drinkende geweldig. Trouwens het roodborstje vind ik ook geweldig. Die mooie groen bemoste tak geweldig. Dit zijn echt allemaal foto's met een gouden randje en zo zal de dag ook wel zijn geweest.Schitterend

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Ghita, wat ziet je blog er mooi uit met het nieuwe kleurtje!
  Ik had ook al over de hut gelezen, het ziet er goed uit geen drukke achtergronden en dat vind ik heel belangrijk. Super de vogels op het ijs, het geeft een heel speciale sfeer. En het eekhoorntje is een topper.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ha Ghita,
  dit is zeker een hut om te onthouden > heel mooi, rustige achtergronden heb je hier. En het water zal ook zonder ijs wel mooi zijn. Maar jullie hadden nu wel heel bijzondere omstandigheden met ijs en sneeuw. Heel leuk, de vogels op het ijs, vooral het pimpelmeesje op 4. En de eekhoorn ... Drinkend met spiegeling is natuurlijk top, maar de rest is ook om bij weg te smelten...

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat goed dat je net op deze dag de hut nog kon boeken! Helaas geen bijzonder vogeltjes (maar toch mooi gefotografeerd), maar je ging voor de eekhoorn en je kreeg de eekhoorn. In een mooie winterse setting. De drinkende eekhoorn op het ijs is inderdaad veruit de mooiste van deze serie. Weer eens wat anders dan vosjes ;-)
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Fantastisch!!
  Het ene meesterwerkje na het andere.
  Je hebt jezelf overtroffen met deze serie.
  Dikke complimenten.

  LG, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Jullie troffen een schitterende dag met die winterse setting en wat heerlijk dat je in deze hut met fijne rustige achtergronden kunt fotograferen. Het heeft je dan ook prachtige beelden opgeleverd, het pimpeltje van foto 4 vind ik geweldig en natuurlijk het eekhoorntje, vooral 11-14-15.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Ghita,
  Soms zit alles mee en dit was zo'n dag. Vogeltjes op het ijs is al iets bijzonders, maar met de mooie setting heeft het bijzondere fraaie plaatjes opgeleverd. Bovendien werkte het eekhoorntje voortreffelijk mee. Stuk voor stuk zijn het knappe platen geworden, met inderdaad de drinkende eekhoorn als de mooiste. Een prachtige serie om op terug te kijken en bovendien een hut om te onthouden.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Inderdaad hele mooie foto's met mooie zachte achtergronden Ghita.
  Lijkt me ook echt een hele gave hut dus ik zal daar eens kijken.
  Ik ben helemaal verrukt van je eekhoorntje en ook nog in de sneeuw.
  Echt onwijs mooie foto'svan dit diertje en van de vogels.
  Mijn complimenten.
  Groetjes, helma

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Prachtige beelden vanuit deze hut, mooi tegen de zachte achtergrond. Super leuk dat het eekhoorntje langskwam, het heeft je prachtige beelden opgeleverd. Tikje jaloersmakend zelfs....

  PS, die chapta maakt me telkens gek en zou je beter uit kunnen zetten. Wat een ergernis om daar doorheen te komen regelmatig. Sorry, maar ik moest het even kwijt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij kan ik het niet uitzetten. Zal nog eens kijken hoe dat precies zit.
   Maar als ik het uitzet, komen ook al die spam berichten door. Zijn die tekens echt zo lastig (ik zie ze zelf niet omdat ik altijd met een google account reageer,dan hoeft het niet)
   groetjes Ghita

   Verwijderen
  2. Het probleem is dus dat je zonder google account heel moeilijk kunt reageren. Ik werk op een Imac met safari, dan krijg ik er geen enkele reactie doorheen. Met google chrome als browser (speciaal voor blogger sites geïnstalleerd) moet je je nog steeds door die chapta heen worstelen. Soms lukt dat middels het kiezen van de juiste plaatjes. Nu echter moest ik een deel van het plaatje omcirkelen, en dat werkt gewoonweg niet. Na diverse pogingen kon ik echter weer een keuze maken via de juiste plaatjes en werd mijn reactie geplaatst. Erg lastig allemaal. Kun je niet een instelling kiezen waar eenmalig een moderatie plaatsvindt en daarna op basis van naam en e-mailgegevens de reactie toegelaten wordt? Op mijn eigen wordpress site werkt dat prima, spam komt dan niet op de site maar is alleen voor de beheerder zichtbaar en eenvoudig te verwijderen. Is mijns inziens ook veel vriendelijker voor reageerders. Niemand zit te wachten op telkens chapta of andere "poortwachters" telkens weer te moeten overwinnen. Ik hoop dat je het ergens kunt aanpassen, zou ook fijn zijn voor anderen.

   Verwijderen
 19. Wat een prachtig licht hadden jullie daar Ghita. Een eekhoorn in de sneeuw en op het ijs is natuurlijk prachtig, zeker als je wens daarmee in vervulling gaat. Toch gaat mijn voorkeur hier uit naar een vogelsoorten en wel nr. 3 van de pimpelmees, prachtig zoals hij daar op het ijs staat met het blauw van het ijs mooi afsteken tegen het geel van de meest.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Sorry voor de spelfouten Ghita, maar ik word een beetje gek van die auto-correctie op mijn tablet.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hoi Ghita,
  Wat een geweldige serie foto's kon je daar maken.
  Geweldig de eekhoorn in de sneeuw, mijn voorkeur gaat uit naar de drinkende eekhoorn, wat een topper.
  Grietjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat een prachtige foto's kon je daar maken Ghita.
  Zo mooi en lief met dat eekhoorntje.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Oei wat is tie mooi... de drinkende eekhoorn. Super gelukt. Arjan troost heeft ook in Rijssen, achter in z'n tuin ook nog een vogelhut. Ook de moeite waard :)
  Groet, Geert

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hoi Ghita, een geweldige serie, zo leuk om
  de eekhoorn voor je lens te krijgen, ik heb van jouw foto's genoten.
  Een aanrader om ook eens naar zo'n hut te gaan. Groetjes Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Foto's zijn mooi vanaf het oppervlak genomen. Dat geeft iets meer dieptewerking aan de foto's. De eekhoorn is leuk. Grappig dat we regelmatig dezelfde activiteiten ondernemen. Ook wij zijn naar een vogelhut geweest, maar dan in de Alblasserwaard. Onze foto's spreken voor zich, een absolute aanrader!

  Groetjes Marianne en René

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Hai Ghita,

  Wat een mazzel dat die hut nog vrij was zo kort van te voren, want het heeft je een prachtige serie foto's opgeleverd. Ik heb natuurlijk geen idee vanaf welke hoogte je kunt fotograferen, maar ik denk dat als je een iets hogert standpunt ingenomen had, je mooiere spiegelingen had gekregen. Misschien iets voor een volgende keer. Maar ja, met een hoger standpunt had je weer niet die superplaat van het eekhoorntje gemaakt he? Wat een heerlijke plaat is dat zeg.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita