zondag 30 september 2018

Amsterdamse Waterleidingduinen: september

September, de overgangsmaand, van zomer naar herfst. Het kan zomaar nog 25 graden zijn en een ander moment heb je een storm met windkracht 8.
Deze maand bezocht ik weer enkele malen de waterleidingduinen en het was weer lastig een selectie te maken uit alle foto's.


Ik begin met dit intieme zwanenportret. Toen ik deze foto maakte zat ik op ongeveer 2 meter van deze zwaan.....tijdens de wandeling door het infiltratie gebied kwam ik halverwege dit groepje tegen. Probleempje, ze zaten midden op het pad, met aan beide kanten water. Ik mag hier in dit gebied niet van het pad af, had ook niet gekund, dan had ik het water in gemoeten.

Wat doe je dan? Weer het hele stuk terug lopen.....
of wachten en in de tussentijd de zwanen fotograferen en hopen dat ze het water in gaan.Na een half uurtje had ik wel door dat ze het water niet in gingen. Het was poetsen en dutten..
gelukkig hadden ze zich iets meer naar links verplaatst waardoor er wat ruimte kwam aan de rechterkant van het pad. Ik bleef laag, en hield de dieren in de gaten, ze bleven rustig dus voorzichtig passeerde ik het groepje. Was toch wel even spannend.Wat verderop kwam ik deze schoonheid tegen.... ze was eerst heel voorzichtig, maar ik bleef rustig en ging zitten...En zij deed hetzelfde...
en aan het einde van die avond nog een betoverende zonsondergang, onderweg naar de uitgang, en daarna in rap tempo doorlopen....om voor het donker buiten het gebied te zijn.
begin september was het zomers warmNog volop heidelibellen, maar het spinnenwebje en de duindoornbessen verraden dat het toch herfst wordt.Nog een enkel boomkikkertje


En nog een grote boomkikker op een andere plek
Het zeldzame bloemetje parnassia , zo mooi maar lastig om te fotograferen.De laatste vlinders....een afgevlogen icarusblauwtjeDit vosje had ik al meer dan een jaar niet gezien. En ineens stond ze daar achter mij. Ze is inmiddels een van de  oudste bekende vosjes dat ik in de Waterleidingduinen ken.heerlijk relaxed vosjeDaar is het mooie vosje weer, in een herfstachtig decor.De oude brombeer, een mooie rekel die zich nu weer regelmatig laat zien.

Op de beukenlaan ging ik op zoek naar paddenstoelen, en ik vond deze mooie porseleinzwammetjes.
Soms moet je even goed naar beneden kijken en zie je zomaar een prachtige pantherameniet staan, ook nog eens in een echt herfstdecor, met beukenootjes. 


Eind september gaat de damherten bronst beginnen, de damhertmannetjes bereiden zich vanaf half september voor, veel eten en op zoek gaan naar een bronstkuil....Deze stoere man heeft zijn plek aan de rand van het bos al gevonden, en hij ziet er al aardig stevig uit, klaar voor de bronst.Wat zijn die staart meesjes toch lastig te fotograferen.... van de hele serie hield ik een foto over, de rest was onscherp of..een lege tak....want die vogeltjes zijn vliegens vlug.
Detail van een paardenbijter, die waren er nog veel in september, net als de heide libellen en de dazen.Blauwe reiger, portret


Op weg naar de uitgang kwam ik broer en zus nog tegen, geen welpjes meer maar echte pubervosjes


Het rekeltjeen het mooie moervosje.En bij uitgang Zandvoortselaan lag deze meneer mij nog even aan te kijken.

Eind september was ik nog twee keer in de duinen, maar deze foto's bewaar ik voor de volgende blog anders wordt deze echt te lang. In die volgende blog waarschijnlijk ook  een verslag van de damhertenbronst, die inmiddels is begonnen.

20 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita.
  Het is in ieder geval weer 'n mooie serie en je hebt alles mooi vastgelegd.
  Boomkikkers en weer de Vos staan er schitterend op, ('n beetje jaloers) Ook de opnames van de Zwanen en Damherten heb je er mooi op staan en het is nu paddenstoelen tijd, is weer genieten.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Ghita,
  Geweldige serie kon je maken in de AWD,
  Foto 1,3,8 en 12 vind ik de mooiste.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat zijn je foto's weer mooi Ghita.
  De eerste van de zwaan is een juweeltje, zonder de andere te kort te willen doen.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige gevarieerde serie, dit is genieten!

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een geweldig mooie momenten.Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk hoor, ik beleef zo als ik dit zo lees!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een prachtige foto's van de knobbelzwanen en boomkikkers. Knap dat je de vosjes allemaal kent maar jij bent natuurlijk vaak in de AWD. De pantheramaniet is ook fraai gefotografeerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtig blog, Ghita.
  Met de zwanenfoto's als prachtige opening. Mooie close-ups; de foto daartussen zo mogelijk nóg mooier, de statige houding van de vogels afgetekend tegen de strakblauwe lucht.
  De pantherameniet in beeldschone herfstkleur; jouw vosjes staan er altijd goed op; silhouet tegen zonsondergang is top.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita,
  September biedt ieder jaar mogelijkheden te over om mooie plaatjes te maken. Vossen staan er bij jou steeds weer mooi op. Boomkikkers heb ik in september niet meer opgezocht, ik heb nog wel genoeg materiaal voor een nieuwe post, maar ik ben bang dat het er niet meer van komt. Libellen waren er soms nog aardig wat, vlinders nauwelijks, zoals ook jij gemerkt hebt. Paddenstoelen zijn al op veel plaatsen tevoorschijn gekomen. Jij hebt al een paar fraaie platen kunnen maken. Ik ben benieuwd naar het vervolg.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita,
  Tjonge wat een fotoserie!!! En dan heb je nog moeite gehad met kiezen, wat een luxe!
  Ik kan ook geen favoriet kiezen uit deze lange serie beauty's. Of het zouden de vossen moeten zijn, maar ja ook die vis tegen de schitterende ondergaande zon, de boomkikkers,de paddenstoel met beukennootjes, de porseleinzwam , het zwanenportret, het reigerportret en en de.....zie je nou wel, alles heel mooi en ik heb er weer zeer van genoten!!!
  Groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zoals altijd weer prachtige foto's Ghita, met ditmaal een wel hele mooie serie van de zwanen. Hopelijk krijgen we een mooie herfst en kunnen we nog veel genieten in ons mooie duin. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Geweldig foto's van de knobbelzwaan Ghita. Heel fraai. Heerlijke foto's ook weer van de vossen. Vooral die met de zonsondergang is top. Zo zie je ze niet vaak.
  Alles bij elkaar een groot stuk reclame voor de AWD.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Twee meter?? Ik loop er altijd met een boog omheen en dan nog begint papa te blazen. Wat een schitterend resultaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Ghita, heel leuk gedaan. Prachtige foto's. Groetjes Peter van Boeksz & Fotografie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Ghita,
  Je hebt weer veel mooie dingen weten vast te leggen in september. Allereerst natuurlijk de binnenkomer en als nummer 2 de vos bij zonsondergang. Ik durf nooit zolang in de AWD te blijven...
  Parnassia heb ik me ook weer op gestort, maar ben met je eens dat het een fraai, maar moeilijk bloempje is om te fotograferen. Wegens vakantieperikelen moet ik de bronst dit jaar aan me voorbij laten gaan. Ik wacht jouw foto's wel af.
  Groet,Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Prachtig Ghita in een woord prachtig.
  Jij vond het moeilijk om een selectie te maken nou... ik vind het moeilijk om hier een favoriet aan te wij\zen want ze zijn allemaal heel erg mooi! Je openingsfoto van de zwaan is werkelijk schitterend!! Die heb ik echt zitten te bewonderen. ook foto 16 van die paddenstoel is een hele mooie en sfeervolle plaat. De vosjes heb jij echt altijd onwijs mooi. Echt een schitterend en mooi gevarieerd blog. Klasse!
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 17. I see your blog daily, it is crispy to study.
  Your blog is very useful for me & i like so much...
  Thanks for sharing the good information!
  หนัง HD

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita