zondag 28 juli 2019

ijsvogel geluk

Na een jaar overgeslagen te hebben omdat er dat jaar geen ijsvogels waren bij de hut waar Miranda en ik sinds 2015 komen, was het op vrijdag 19 juli  weer zover, we gingen ijsvogels fotograferen.

En we hadden geluk, op die ochtend waren 4 van de 5 jongen uitgevlogen en ze bleven nog rond de hut hangen. Een vijfde jong was een dag eerder al uitgevlogen.

Wat een geluk. 2 jaar geleden waren we net een paar dagen te laat, en toen was er heel weinig activiteit voor de hut. Nu wisten we soms niet waar we moesten kijken er gebeurde van alles.


Twee jonge ijsvogelsHet ijsvogelmannetje komt met een visje..... geeft hij deze aan het vrouwtje om haar te verleiden of.....krijgt een van de bedelende jongen het visje. De jongen kwamen de eerste uren nog bedelen bij de ouders. Maar moeder ijsvogel was dit na een tijdje zat.....jonge ijsvogelhoog Sammie, kijk omhoog Sammie....Jonge ijsvogel op de tak vlak voor de hut, in afwachting van de ouders met een visje.
Het verschil met de volwassen ijsvogel, de wat valere kleuren, de donkere pootjes en het witte puntje op de snavel.Maar ook het jonkie is een beauty
En liet zich van alle kanten zien.


Hier was mama nog bereid haar jong een visje te voeren.Nou ja, visje.....zeg maar vis, want het is best groot wat er in die kleine ijsvogel verdwijnt. Een ander jong was net te laat, die moet wachten op de volgende ronde.

Later in de middag kwam moeder een paar keer met vis, lokte het jong naar haar toe. Deze hapte een paar keer richting vis, maar moeder deed een stapje achteruit....het jong kwam weer naar haar toe en moeder ging er met de vis vandoor, gevolgd door het jong. Dit gebeurde nog 2 keer zodat aan het einde van de middag de jonkies verdwenen waren.Het mannetjeBraakballetje bij het vrouwtje
Moeder voor de hut.

Nu de jongen even weg waren, hadden pa en ma weer even rust.
Pa ging vooral de nieuwe nestgang in om te graven, ma ijsvogel leek de oude nestgang op te ruimen.
Ze vlogen in iedere geval allebei meerdere keren in en uit.
Ma ijsvogel poseertEn pa schudt zich even uitEn als de jongen er niet zijn hebben de ouders tijd voor een poets beurt.
5 op een rij (eerder op de middag)
the making of..... (foto: Miranda Bos)Wat was dit geweldig om mee te maken. Het was een grote natuurbeleving, die niet allemaal op foto's is vast te leggen. Ik heb enorm genoten en wat mij betreft, volgend jaar weer.

19 opmerkingen:

 1. Prachtige serie van een heerlijke dag! Het was top en we hebben genoten! Foto 13 vind uk de mooiste ... is die ook vanuit het lage luik gemaakt? Prachtige achtergrond heb je daar! Volgend jaar gaan we weer!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Miranda,

   Ja volgens mij heb ik die ook vanaf het benedenluik gemaakt. Maar weet het niet meer zeker, omdat ik afwisselend hoog en laag heb gefotografeerd toen ik in het midden zat.

   Verwijderen
 2. Hoi Ghita,
  Echt, wat een ijsvogel geluk!!! En gelukte ijsvogels! Pfft wat een feest om dit te bekijken!
  Zo mooi!! En zo veel!! Allemaal even mooi van kleur en scherpte. Ook een prachtig filmpje. Van zo'n serie kan ik alleen maar dromen.
  In een woord geweldig.
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij zo'n hut heb je prachtig de gelegenheid om de mooie momenten af te wachten zoals een visoverdracht en het uitstoten van een braakbal. En dat heb je dat prima benut. Leuk filmpje ook dat je gemaakt hebt waar mooi het typische gedrag van de poetsende ijsvogel te zien is. Het is te hopen dat het weer wat beter gaat met de ijsvogels na twee strenge winters, maar de droogte van de deze en ook afgelopen zomer doet er ook al geen goed aan, veel vennen en vijvers waar hij zijn vis vandaan moet halen staan immers leeg. Fijn dat je bij deze hut ook de mogelijkheid hebt om vanuit een laag standpunt te fotograferen.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita,
  Dit is toch weer geweldig.
  Schitterend hoe je deze ijsvogeltjes hebt gefotografeerd. Leuk ook met die visbezorger..haha..!!
  Dit zijn toch bijzondere momenten en des te leuker dat ze zo zijn gelukt.
  Foto 4 vind ik ook erg mooi met die groene blaadjes op de achtergrond, maakt een prima geheel. Klasse!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 5. WOW wat een briljante serie.
  Ik smelt er gewoon van.
  Deze keer niet van de warmte maar bij het zien van zoveel schoonheid.
  Dikke complimenten en groetjes,
  Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Ghita,
  Een hele prachtige serie en zo duidelijk .Om te zien een schitterend vogeltje maar toen hij bij ons in de vijver was geweest vond ik hem niet meer zo aardig .
  De kleuren vind ik zo geweldig mooi dat blauw en oranje . Schitterend echt weer genoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat heb je een prachtige serie gemaakt van de ijsvogels, wat zullen jullie genoten hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Echt, super leuk Ghita! Prachtig om zo'n hele familie te volgen en ook heel leuk dat je een filmpje laat zien. De foto van het hele gezin is ook fraai en Sammie die omhoog kijkt, daar moest ik wel om lachen. Geslaagde dag met een geslaagde log.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gaaf hoor Ghita. Een blog waar je (weer) met heel veel plezier naar kijkt!
  Precies op het juiste moment ter plaatse en je hebt je kans prima benut. Beetje jaloers hoor... ;)
  Groet, Geert.
  www.stieltjeskanaal.com

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ha Ghita,
  wat een geweldig goede dag hadden jullie uitgekozen. Exact op het juiste moment daar. Prachtige foto's laat je hier zien. De interactie tussen ouders en de jonkies heb je leuk beschreven; het zal een feest zijn geweest om dat allemaal "live" te kunnen volgen.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Ghita, wat een mazzel met de ijsvogels en dan nog wel het hele gezin. Het is je gegund. Ik mis het om ze ook te kunnen zien en fotograferen. Waar ik altijd ging is door droogte en invasie van kokmeeuwen niet veel meer te zien van de ijsvogeltjes die voor de kijkhut hun jongen kwamen voeren na ze voor onze neus opgedoken te hebben. Het is niet dat ze verdwenen zijn maar broeden nu denk ik op een andere plek waar ze beter bij de vis kunnen komen. Je foto's zijn in elk geval heel geslaagd.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ghita,
  IJsvogels spreken tot de verbeelding, zo'n familie natuurlijk nog veel meer. Het is niet alleen leuk om het gedrag te bekijken, het kan je ook mooie platen opleveren. Gelukkig lijkt het wat beter te gaan met de ijsvogels. Volgens jaar ook maar weer eens op pad voor deze schoonheden. Jij hebt in ieder geval al een leuke dag gehad en mooi platen kunnen maken.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat en mooie serie met die bedelende jongen erbij... Ik heb echt nog steeds geen ijsvogel gezien. Als ze er al zijn zijn ze dat niet als ik er ben. Zoiets geks. Maar dit is weer even genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Ghita,
  Mooie serie van de IJsvogels, ook met vis en braakbal. Altijd mooie momenten om ze op de foto te zetten, het filmpje is ook erg leuk.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat is dit mooi Chita wat moeten jullie een byzondere mooie dag gehad hebben dit is smulllen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Ghita,
  Ik had het op facebook allemaal al een beetje gevolgd, maar wat heb jij een mazzel gehad zeg! Een topdag zal het zeker geweest zijn en topfoto's heeft het ook opgeleverd. Ik had eerst het idee dat het bij die hut een beetje een takkenzooi was. Ik zag veel foto's met drukke achtergronden, maar daar is bij jou niet veel van te zien. Juist mooi met dat zachte groen. Dat is wel het voordeel van wat later in het jaar daar naartoe gaan. Ik ga volgend jaar ook weer eens proberen daar een plaatsje te bemachtigen, hopelijk ook op zo'n goed tijdstip, maar dat is moeilijk plannen...Eerst de winter maar even afwachten.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hai Ghita,

  In een ver verleden (ik denk inmiddels 8 jaar geleden) heb ik ook 2x de jongen daar uit zien vliegen. De oude hut was een stuk krakkemikkiger dan deze nieuwe, maar ik zie dat het uitzicht nog steeds hetzelfde is. Nu het meer een fotohut is geworden, zouden ze eigenlijk iets aan de achtergronden moeten doen. Goed van jou dat je toch een aantal foto's hebt, waar je een mooie egale achtergrond hebt gecreëerd. Dat geeft toch een hoop rust in zo'n foto. Erg leuk ook die foto van 5 op 1 rij. Met zo'n huurhut moet je toch een beetje mazzel hebben met het uitkiezen van die ene juiste dag. Wat dat betreft had je niet beter kunnen reserveren. Super.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Prachtig Ghita, werkelijk prachtig.
  Je was al bang dat je niet veel zou zien en na onze spectaculaire waarneming en fotodag heb jij ook echt super geluk dat je de jonge ijsvogels kon fotograferen. Prachtige fotoserie. Het luik waar je door fotografeert zat op mijn dag dicht door het vele gras waat daar groeide en daar zou Mirjam wat aan doen. Geweldig dat je daar ook foto's door hebt gemaakt. Mijn complimenten voor deze gave serie.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita