zaterdag 19 november 2016

Pestvogels in Leiderdorp

Vanaf  begin november hou ik Waarneming.nl in de gaten of  de Pestvogels uit het hoge noorden richting ons landje komen. Het wisselt per jaar,  zo waren er vorige winter nauwelijks pestvogels te zien terwijl er een jaar eerder hele groepen langdurig op dezelfde plek bleven. Soms heb je geluk dat ze neerstrijken op een plek dichtbij huis, en zo had ik het geluk dat al begin november pestvogels werden gemeld in mijn woonplaats en een dorp verderop.


De eerste melding zag ik op donderdag 3 november, dus vrijdag 4 november heb ik de waarnemingen goed in de gaten gehouden. En ja hoor,  ze zaten in Leiderdorp, nog geen 2 km fietsen vanaf huis. Ik hoefde dus niet lang na te denken om de fiets te pakken (ik was gelukkig vrij) om zelf een kijkje te nemen.

Zoveel pestvogels bij elkaar had ik nog nooit gezienEn zelfs behoorlijk dichtbij.


Met een besje,  nee...met twee besjes. De vogels hadden waarschijnlijk honger want soms schrokten ze wel 10 besjes achter elkaar naar binnen.

Mooi in de herfstkleuren. Wat baalde ik hier dat het zulk donker en grijs weer was, met een blauwe lucht en een zonnetje zou dit zeker mijn foto van de maand november zijn geworden.En nog eens met een besje, helaas niet helemaal scherp maar vanwege het unieke moment heb ik hem toch in de blog gezet.
Zes op een rij


Die vrijdagmiddag werd het on half 4 zo donker dat ik geen fatsoenlijke foto kon maken. Later hoorde ik dat de vogels er om kwart voor 4 vandoor zijn gegaan.


Een dag later,  toen er een zonnetje scheen en er zelfs blauwe lucht te zien was, ben ik terug gegaan in de ochtend......
Wat een verschil met een dag eerder, prachtig licht en de vogels werken goed mee. Deze had net een wesp uit de lucht geplukt.Een mooie volwassen pestvogel met  de gele staartpunt en de gele strepen op de vleugels.
Deze ochtend waren er nog maar 3 pestvogels aanwezig, maar dat maakte mij niet uit, deze drie bleven prachtig poseren voor de tientallen fotografen die er waren.Een juveniele pestvogel,de gele vleugelstrepen ontbreken.Dit is genieten,  wat zijn het toch mooie vogels. Ik vind trouwens hun Engelse naam veel beter  passen: Bohemian Waxwing.


Nog eentje tussen de herfstblaadjesLangzaam kwam er vanuit het westen een inktzwarte lucht aan. De zon scheen nog uitbundig en daar waren wij als fotografen blij mee,  zo mooi om de vogel in het licht te zien, met in de achtergrond de donkere lucht.


En nog maar een herfstplaatje, deze foto is mijn persoonlijke favoriet van de serie.En nog even met zijn tweetjes.....voordat de bui losbarstte. Gelukkig kon ik bij Henk in de auto schuilen.Na de regenbui werd het niet meer zo mooi met het licht, de vogels bleven wel maar er kwamen steeds meer buien, en sneller achter elkaar. Omdat ik nog naar huis moest fietsen,besloot ik niet langer te blijven, ik had prachtige foto's. Hopelijk blijven de pestvogels de  hele winter aanwezig, want van zo'n mooi beestje krijg je gewoon niet snel genoeg.24 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita,
  Wat een mooie foto's van deze prachtige vogels. Grappig zo op een rijtje in zo'n boogje.
  Je laatste 3 foto's (12, 13 en 14) zijn echt heel mooi geworden met die donkere lucht als achtergrond.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita
  Mooie serie van de Pestvogels heb je gemaakt,Op je website staan ook prachtige foto's heel mooi
  Leuk dat je een bezoekje aan mijn blog bracht
  Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita
  wat een super serie is dit en wat waren er veel.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het zijn prachtige vogels en mooi om naar te kijken en een grijze en blauwe hemel. Zo veel op hetzelfde moment heb ik ook niet gezien. Groeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De vogels op de gebogen tak vind ik echt super. Je hebt een hele moiie serie gemaakt van de pestvogels, leuk dat ze dichtbij je huis waren.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een geluk dat ze zo vlakbij je woonplaats waren ! Je hebt er een bele mooie serie van gemaakt; zes op een rij is wel heel uniek maar foto nr 12 de pestvogel in zn eentje (boven jouw favoriet foto) vind ik het allermooist, zo scherp en mooi van kleur ! Puur genieten deze blog, groetjes Adria

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ghita wat een prachtige foto's heb je van deze kleurrijke vogels gemaakt. Ik had ze al op Facebook bewonderd, maar zo samen in een blog is leuker. Inderdaad een groot verschil tussen de twee dagen. Mooi 6 op een rij, de pestvogel met wesp is bijzonder en die laatste natuurlijk ook. Maar de hele serie mag er zijn. Helaas komen ze niet naar mijn omgeving. Dus misschien toch maar eens ooit daarvoor op stap gaan.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ghita,
  Niet te geloven, zeg, een boom bomvol pestvogels. Die zes op een rij zijn ook leuk. Maar je hebt natuurlijk gelijk dat de foto's van de dag erna, met het licht op de vogels en eerst ook nog een blauwe lucht, veel mooier zijn. Die laatste drie foto's zijn wel heel bijzonder wat lichtval betreft. En oef, wát een mooie vogel is het.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Ghita,
  wat een schitterende serie, die 6 op de gebogen tak en jou favoriet is ook de mijne.
  Trouwens de donkere achtergronden zijn ook erg mooi Schitterende serie van z'n mooi vogeltje met niet z'n leuke naam.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Geweldig dit is echt zo gaaf.
  Niet alleen een prachtige vogel maar ook nog eens zoveel exemplaren en zo dicht bij huis.
  De foto met de 6 op een rij vind ik een topper, en je herfstplaatje ook.
  Maar eigenlijk vind ik het allemaal toppers en ben ik een piep klein beetje (gezond) jaloers dat je deze beauty's zo mooi vast kon leggen.
  Complimenten en LG,
  Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een prachtige serie van deze mooie vogels.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ghita wat een schitterende serie heb je kunnen maken van deze pestvogels. Dat is inderdaad genieten als je deze vogels tegenkomt. Ze zitten dan ook vaker aan de kust dan in het binnenland maar gelukkig waren er ook diverse vogels meer richting Limburg gevlogen en kon ik die ook zien en fotograferen. Helaas wilde het weer hier niet echt meewerkten. Maar ben toch blij dat ik ze voor het eerst van mijn leven heb kunnen zien. Ik heb dan ook genoten van jouw prachtige opnames.
  Groeten, Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ghita
  Wat heb jij 'n geluk gehad, alles heb je er mooi op staan en dan nog zoveel die vrij zitten op 'n tak, die foto met die rode bladeren en 6 op 'n rij schiet eruit om in te lijsten.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wow, wat zag je er veel Ghita.
  Prachtige foto's heb je er ook van.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Die 1e foto is een plaatje en "on-nederlands".

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Ghita,
  Je hebt alvast een prachtige serie wintergasten binnen. In zijn totaliteit vind ik het al een mooie reeks, maar de platen die je de tweede dag hebt gemaakt steken er bovenuit. Zeker toen je een donkere achtergrond kreeg, terwijl de vogels in het licht zaten, heb je echt hele mooie opnamen kunnen maken.
  Het is een serie waar je blij mee mag zijn.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Je zult net vaak de kans hebben zo'n unieke serie te maken. Een lust voor het oog.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Prachtig Ghita!
  Ik had ze ook graag willen fotograferen maar ik had geen vrij.
  Toen ik wel vrij had waren ze gevlogen.
  Je hebt er een hele mooie serie van kunnen maken. Top!
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat mooi Gita....
  en wat veel ook, heb ze ook voor het eerst in mijn leven gezien, wat een gave vogel en wat een rot naam hebben wij hem hier in Nederland gegeven..
  je het er een heel mooie serie van gemaakt, waarvan ik de foto waar ze met z'n 6zen op een takje zitten wel heel erg mooi vind!!
  complimenten en groetjes

  Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hai Ghita,

  Schitterende vogels zijn het en vooral het tweede deel van je serie doet de vogel eer aan. Dat komt natuurlijk door het prachtige licht dat je daar had, waardoor de kleuren mooi uitkomen. De foto met zes vogels op dat ene takje is erg leuk. Dat gebeurt niet vaak, om zo'n mooi groepje vrij voor je lens te krijgen.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Oooh wat is dat toch een prachtig vogeltje en je hebt er prachtige foto's van gemaakt. Heel bijzonder!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat lekker joh die pestvogels zo dicht bij huis! Je hebt er een heerlijke serie van weten te maken, leuk om het verschil in licht te zien, maar ik vind van beide dagen de foto's erg mooi.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hoi Ghita,
  wat een ontzettend mooi blogje. En lekker dichtbij... Dat was absoluut genieten.
  Helaas zijn er bij mij in de buurt nog weinig pestvogels, maar dat kan zeker nog veranderen.
  Groet, Geert.
  www.stieltjeskanaal.com

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita