zaterdag 26 november 2016

Autumn colors

De herfst vind ik een heerlijk seizoen, nou ja....de eerste helft van de herfst dan. De periode waarin de bladeren van kleur veranderen,  je paddenstoelen kan zoeken in het bos en waarin je de herfstgeuren kan opsnuiven. Want als het eind november is....en de eerste najaarsstorm de laatste blaadjes van de bomen heeft gewaaid, dan vind ik het niets meer en mag het snel winter worden...met rijp en sneeuw.


Maar nu eerst de herfst, die vond ik dit jaar in de prachtige omgeving rond de Posbank.
Op een van de weinige mooie novemberdagen namen we de trein naar Rheden om daarvandaan een klein stukje te lopen naar het bezoekerscentrum.Vanaf het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten wandelden we de gele route van slechts 9 kilometer, maar als je onderweg regelmatig fotostops hebt, kun je over 9 kilometer een hele middag doen.
Het eerste deel van de wandeling ging vooral door prachtige beukenbossen. Het zonnetje scheen en de blaadjes leken wel van goud.

De hele wandeling bleef ik mij verwonderen over de schoonheid van het landschap. Dit was genieten met een hele grote G.
Er stonden veel paddenstoelen, dit groepje bolletjes  (zwavelkopjes denk ik) kreeg ik mooi met  de lichtjes in de achtergrond.


Dit mooie heuvelachtige laantje fotografeerde ik al eerder ( in mei 2013 , klik HIER voor de blog) en ik weet nog dat ik toen zei dat ik dit wel eens in de herfst zou willen fotograferen. Helaas hadden de bomen hier al bijna al hun blad verloren, maar toch vond ik het een mooi beeldzo.

Na de vele regen van de dagen ervoor was het behoorlijk vochtig in het bos, waardoor het zonnetje voor wat verdamping zorgde, wat ook weer een mooi plaatje opleverde. Het was een kraakheldere dag,maar in het bos was het op sommige plekken wat mistig. En  eigenlijk hoopte ik daar ook een beetje op: mist en zonnestralen. Maar het fotograferen van die magische momenten valt nog flink tegen. De sfeer is gewoon niet zo mooi over te brengen.


Nog een herfstsfeer plaatje

Ik bleef fotograferen, meer dan 400 foto's....en dan is het selecteren voor de blog een hele opgave.

Ik had mijn statief meegenomen,dus bij dit kleine watervalletje heb ik met lange sluitertijden gespeeld. 1/6 seconde om een beetje dat melkachtige te krijgen in het watervalletje.

Daar vlakbij was een grote vijver, waar deze dodaarzen zwommen, de geelbruine kleur van het water is de spiegeling van de bomen langs deze vijver.En weer zo'n mooi stukje bos.  Voor mij was dit de eerste keer dat ik in de herfst hier wandelde. Ik ben er vaker geweest maar dan in het voorjaar of nazomer. Maar voor mij is het zeker,hier wil ik volgend jaar weer in de herfst naartoe.
Nog een paar zwammetjes. We zagen ook nog mooie porseleinzwammen, maar het was inmiddels al na drie uur en we merkten dat de zon in het bos niet meer voldoende licht gaf,dus de sluitertijden werden te lang,en omdat de tijd zo snel ging, moesten we toch een beetje voort gaan maken,om om nog voor het donker terug te  zijn bij het bezoekerscentrum.De PosbankVanaf een van de bekende uitkijkpunten over de heuvels van de Posbank zag ik de herfstkleuren langzaam verdwijnen in het laatste zon licht.
Herfst op de Posbank21 opmerkingen:

 1. Wow, dat is zeker genieten Ghita.
  Prachtig landschap met schitterende kleuren .
  Ik kan niet kiezen, vind ze allemaal prachtig.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig Ghita. Mooie lanen en ook de zonneharpen doen het goed. Je schrijft dat die sfeer moeilijk is over te brengen. Je kunt in de nabewerking er nog wel meer uit halen door het contrast te verhogen en de helderheid terug te brengen. Dan komen de zonneharpen er sterker uit. Mooi de herfstsfeer te pakken.
  groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita
  Wat 'n sfeervolle opnames heb je gemaakt, mooi ook die zonnestralen door de bomen en de herfstkleuren op het water bij de Dodaars, was weer genieten.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hi Ghita,

  Wat een dijk van een serie zeg.
  Natuurlijk is het een prachtig gebied maar je brengt het ook wel heel erg mooi over.
  Prachtige kleuren, lichtbolletjes bij de paddenstoelen, en de mystieke sfeer door de mist.
  in een woord fantastisch.
  Dit is inderdaad genieten met een hele grote "G"

  Groetjes, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nou, de foto's mogen er wezen zeg! Prachtig licht had je en wat sfeervol allemaal. De herfst is toch wel prachtig. De laatste paddenstoelenfoto vind ik ook erg geslaagd! Ik heb heerlijk met je meegewandeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Ghita,

  Dit zijn nu echt opnames waar mijn hart van open gaat geweldig die bomen die doorkijken, schitterend.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Fraaie herfst opnamen! mooie kleuren ook!

  gr Louis

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik kan alleen maar zeggen dat het genieten is van deze prachtige foto's. Het lijkt me heerlijk om in dat gebied rond te wandelen en te fotograferen in welk seizoen dan ook maar de herfst is wel heel speciaal! Ik heb het ook genoteerd om eens heen te gaan ;-)

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ben er jaren geleden geweest (1980)en als ik de foto's zie is het er nog steeds genieten.
  Helaas laat de gezondheid het niet toe om er lekker te gaan wandelen maar daar zijn deze foto's een mooi alternatief voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita,
  Wat een mooie herfstfoto's!! Prachtig al deze beelden met die schitterende kleuren.
  Foto's 6 en 10 vind ik echt super.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heel mooie serie, Ghita. Helemaal herfstsfeer, die breng je hier goed over.
  Mooi de kleuren en het licht "gevangen". Heel mooi en leuk vind ik de foto van de de paddenstoel-bolletjes - met (licht-) bolletjes op de achtergrond.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Herfstkleuren en sneeuwlandschappen... Ik kan er uren naar kijken. Plaats die andere ook maar!!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ghita,
  Je hebt de herfstsfeer toch behoorlijk te pakken. Soms helpt de nabewerking om de kleuren wat warmer te krijgen. Het is wel duidelijk geworden dat je het daar geweldig naar je zin gehad hebt, en daar gaat het uiteindelijk om. Inderdaad voor herhaling vatbaar.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo Ghita,

  Ik heb heerlijk mee gewandeld en genoten van de prachtige herfstkleuren en sfeer. Een aanrader om dit gebied vaker te bezoeken. Ikzelf heb met m'n vrouw daar genoten van de prachtig bloeiende heide, ook dan een aanrader.

  groeten hanry

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wij komen daar geregeld en heb echt zitten genieten van je prachtige herfstfoto's. Vooral 'nog een herfstplaatje' is zoooo mooi en ik begrijp dat je 400 foto's hebt gemaakt. Je blijft klikken bij al dat moois.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Echt onwijs mooi Ghita.
  De kleuren zijne echt geweldig en zo sfeervol.
  Het polletje paddenstoelen is ook erg mooi.
  De foto's met de zonneharp er doorheen zijn ook al zo geweldig om te zien.
  Dit zijn de echte genietmomenten. Werkelijk prachtig gefotografeerd.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Een pracht serie Ghita echt de herfst in al zijn facetten , dank je wel voor het delen !
  En de Pestvogel serie is ook top !
  gr, Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hai Ghita,

  Mooi hoe je de sfeer en het licht hebt weten te vangen in een aantal foto's. Dat is nog niet zo simpel als dat het hier lijkt. Grappig ook dat de sfeer in ieder bos weer anders is. Als ik dit vergelijk met je foto's op FB van het speulderbos, dan zit daar toch een heel groot verschil in qua sfeer. Zonde eigenlijk dat ik er zelf nooit zo op let, want het loont zeker de moeite wanneer ik zo naar jou foto's kijk. Erg mooie serie zo en de foto van de dodaarsjes in het gouden water mag er ook zijn.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Heel fraaie foto's Ghita. Altijd een plezier om jouw foto's te bekijken.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Prachtig mooie landschap foto's vaak met een mooie kijkdiepte en super mooie kleuren .
  Mooie serie !
  Gr Rob

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hele mooie sfeervolle boslandschappen Ghita, zeker voor herhaling vatbaar zoals je schrijft. Ik moest er ook maar eens naar toe gaan, zie vaak ook mooie mistlandschappen vanaf dat uitzichtpunt. Jij hebt hier de herfst in optima-forma te pakken, prachtige doortekende roodtinten. De zonneharpen zijn ook erg fraai en het riviertje met lange sluitertijd doet me denken aan de Hoegne in België. Hele mooie serie.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita