zondag 12 december 2021

Herfstvaria: van herfstmood tot herfstblues

 Het is een beetje een allergaartje, deze blog. Met foto's uit de Waterleidingduinen en uit de omgeving van Leiden.

Ik heb wat herfstkleuren bij elkaar gesprokkeld en nu de blaadjes zijn gevallen gaat mijn prettige herfst mood (ik geniet van de kleuren, de paddenstoelen en de rustige herfstdagen) over in herfst blues. Buiten is het 80 tinten grijs, soms lijkt het licht helemaal niet aan te gaan. Mijn fotoarchief wordt nog maar mondjesmaat bijgevuld. 


Dit zwarte katje dat op de monumentale begraafplaats Groenesteeg (Leiden) lijkt te wonen, was een paar keer een heel goed meewerkend model, zij komt verder in deze blog nog uitgebreid aan bod.Ik begin dit keer met een vosje, de foto is van eind oktober....het natgeregende vosje (net als ikzelf trouwens) met op de achtergronden de herfstblingbling. Dit was ook de laatste keer dat ik een vos zag in de duinen. Nu we in de wintertijd zitten, is het zo vroeg donker dat ik al bij de uitgang ben op het moment dat een vos zich laat zien. Zo gaat het elk jaar vanaf november....tot het voorjaar aanbreekt.
Daarnaast is er ook het afschot van damherten (1 november begonnen) waardoor er nogal eens wat restjes blijven liggen die de boswachters niet meenemen en dus voer voor de vossen. En het is paartijd van de vossen, en dan zie je de moertjes even niet....maar ik heb goede hoop dat ze er in het voorjaar weer zijn.De eerste helft van november was het toch een beetje komkommertijd in de duinen, en moest ik heb hebben van lange wandelingen, waar ik ook van geniet met mooie buienluchten en soms een nat pak. Het enige vosje dat ik in november zag, stond op een steentje geschilderd. Dit steentje heb ik meegenomen en ergens anders neergelegd, want dat is de bedoeling van de Happy stones

Begin November had ik met een paar fotografievriendinnen afgesproken bij Huys te Warmont. 


De paddenstoelen tijd was toch wel voorbij, we moesten ons best doen om nog wat te vinden. 
En langzaam kwamen de herfstkleuren tevoorschijn.

~~~

Dus de eerstvolgende vrije dag, begin november, ging ik naar de Waterleidingduinen om in het beukenbos nog even te genieten van de kleurenpracht
Beukenblaadjes


Het beukenbos op zijn mooistNogmaals het beukenlaantjeAutumn colors, dit vind ik de mooie kant van de herfst: de mist die optrekt en de verschillende kleuren in de bomen.

~~~


De Leidse Singel met herfstkleurenHet zwarte katje volgde mij overal waar ik liep. Als ik even stil stond, ging ze soms zitten. Dus ik hoopte dat ze op een mooie plek ging zitten, met de oude beuk in herfsttooi op de achtergrond. Maar ook zo tussen de gevallen blaadjes is het een op en top herfstbeeld....en die ogen.....
....die hebben de zelfde oranje kleur als de blaadjes, zoals hier in de achtergrond.En met de goudbruine blaadjes van de oude bruine beuk, sluit ik deze serie. Anders dan anders, maar ik denk dat er volgend jaar meer van dit soort thema blogs komen.....

Ik loop al een tijdje te denken over wat ik wil met mijn blog. Inmiddels een blog archief van meer dan 10 jaar opgebouwd, met de meest geweldige natuurmomenten, uitgelicht in mijn vorige blog. Maar ik betrapte mij erop dat ik in herhaling val. Logisch ook wel want als natuurfotograaf krijg je toch ieder jaar weer een paar vaste onderwerpen voor je lens die je ook graag wil vastleggen.
Winter met een beetje sneeuw (hopelijk), wintergasten, sneeuwklok, krokus, bosanemoon, grutto, vosjes, zandhagedissen, vlinders, libellen, boomkikkers, damhertenbronst, kustvogels, paddenstoelen, herfstkleuren....en dan zijn we het jaar rond......

Hoe ik het ga doen volgend jaar..... ik weet het zelf nog niet. We maken er weer wat van. Maar er komt nog 1 blog dit jaar: De oudjaarsblog met het traditionele jaaroverzicht.

19 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita,
  Zeer fraaie foto's van al deze mooie plekjes met zeer mooie herfstkleuren.
  En wat super gaaf heb je die vos weer te pakken.
  Grappig ook dat deze kat zich als model heeft gegeven.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita,
  Prachtige foto's van de herfstkleuren.
  Mijn voorkeur gaat uit naar de kat die vind ik echt geweldig.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Chita wat een geweldig mooie serie weer en wat heb je de kat er prachtig opstaan

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Ghita,
  ik heb je blog weer met veel plezier bekeken en genoten van de prachtige oranje-bruin-gouden tinten van de blaadjes en de bijzondere ogen van de kat.
  Na tien jaar blogverslagen van je wandelingen in de natuur, kan ik me voorstellen dat je het eens anders aan wilt pakken. Ik ben benieuwd waar je op uitkomt, maar hoop dat je wel blijft bloggen. Foto's zal je sowieso wel blijven maken, toch?

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Super mooie collages en landschappen en wat gaaf happy stones, nog nooit gezien of geweten. Dat katje weet een goede plek in te nemen met de herfstbomen op de achtergrond.
  Soms ben je op een punt hoe zal ik verder gaan. Dat heb ik ook wel en vraag me dan af 'zit er iemand op me te wachten' qua blog dan :-) Ben benieuwd wat er uit komt voor nieuw idee!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is weer een prachtige blog met jouw karakteristieke foto's, altijd genieten. Hopelijk volgen er volgend jaar weer hele mooie blogs en krijgen we veel te zien in ons geliefde AWD. Fijne feestdagen en een gezond en liefdevol 2022.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ghita, weer een mooi blog vooral de foto's van het beukenbos geweldig, brugje over water en dan die mooie achtergrond. Leuk dat de poes met je meeging nu geen vosje maar een poesje. OOk de collage van Warmond erg mooi. Was weer genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ghita,
  Bij mij lag het accent in de AWD in november en december vooral op wandelen. Toch bleek dat je dan ook verrast kan worden door interessante soorten. Buiten de AWD heb ik overigens ook nog enkele interessante uitstapjes gemaakt. Op zonnige dagen kon je - zoals je laat zien -genieten van prachtige herfstkleuren, in alle rust, zoals dat kenmerkend is voor de laatste twee maanden.
  Ik ben benieuwd met welke nieuwe aanpak je in 2022 gaat komen.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een prachtig blog met fantastische kleuren, ondanks al het grijs wat er buiten te zien is. hebben de kleuren in jouw foto's de bovenhand. We wachten maar op wat koudere dagen waar het zonnetje misschien weer door zal breken. Verder wens ik je fijne feestdagen en voor het nieuwe jaar 2022 optimisme maar vooral gezondheid.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita,

  Ondanks de herfstblues toch weer een hele mooie serie. Het is dit najaar tot nu toe ook wel heel erg somber, donkere, natte dagen met inderdaad heel weinig licht. Ook ik heb de afgelopen tijd heel weinig foto's gemaakt, mijn telelens was acht weken in reparatie en in die tijd zag ik van alles. Ik verheugde me erop dat hij weer gemaakt was, maar vanaf dat moment is het niets meer geweest behoudens enkele eekhoorntjes in de tuin. Leuk verhaal van dat steentje, ik kende dat fenomeen niet. Ik houd niet van katten (ze eten vogeltjes) maar je hebt hier wel mooie foto's van geschoten, vooral die close-up met dezelfde kleur op de achtergrond als de ogen. Het is heel herkenbaar wat je schrijft over de jaarlijkse herhalingen, maar het zou toch jammer zijn als je zou stoppen met bloggen, de natuur kent nou eenmaal z'n jaarlijkse cyclus. En het is toch mooi als je je ervaringen en beelden uit het veld via een blog kunt delen met mede natuurminnaars.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hi Ghita,

  Wat is de herfst toch mooi met deze prachtige, warme herfstkleuren. Jammer dat dit vaak van korte duur is. Als je nu naar buiten kijkt en de grauwe, grijze wereld om je heen ziet, word je niet echt vrolijk.
  Ook deze keer heb ik weer genoten van je mooie foto's. De foto's van de kat zijn heel bijzonder. De kleur van zijn/haar ogen lijkt afgestemd te zijn op de kleuren in de omgeving van de kat. Prachtig!
  Nog even wat anders ...... ga alsjeblieft door met je blogs. Ook al val je in herhaling met je foto's, zoals je zegt, het verveelt echt niet. Ik weet zeker dat heel veel mensen van je foto's en verhalen genieten.

  Groetjes,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een echte herfst serie Ghita.
  Prachtig gefotografeerd met mooie kleuren.
  Fijne kerstdagen , groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hai Ghita,

  Dat thema heb je leuk bedacht en ook mooi uitgevoerd. Hele fraaie herfstbeelden en ook een mooi beeld met die zwarte kat erin. Je laatste opmerkingen kan ik goed begrijpen. Ik zit een beetje met hetzelfde probleem en probeer met alles een iets andere insteek te maken. Je moet niet vergeten dat een hoop kijkers niet vanaf het begin meelezen en wat voor jou de derde keer is, kan voor hun de eerste keer zijn dat ze het lezen. Je moet bedenken dat je zo'n blog voor jezelf maar meer nog voor andere mensen maakt. Misschien iets uitgebreider ingaan op hoe je iets fotografeert. Er zijn veel mensen die graag iets van iemand zoals jij opsteken. Onderschat niet hoeveel kennis en ervaring je inmiddels hebt en hoeveel je andere hobbyisten kunt helpen om hun hobby beter onder de knie te krijgen. Tenslotte zijn er ook veel mensen die gewoon genieten van je foto's, ook al is het de honderdste foto van diezelfde vos. Het zijn gewoon fijne platen om naar te kijken.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Ghita, zoals verwacht.... een prachtig blog 👌 Een gave hoofdrol speler heb je trouwens gefotografeerd. Het zwarte katje met de prachtige ogen. Ik hoop dat je foto's blijft maken, gezien je 'overpeinzing' over je blog.
  Groet uit ook een grijs Stieltjeskanaal,
  Geert

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Ghita,
  ook jij dus weinig tijd om te bloggen en ik herken dit maar al te goed.
  Maar wat je heir laat zien is iets waar ik weer heel blij van word :-)))
  Heerlijk die mooie en warme herfstkleuren en daar geniet ik echt altijd van. Grappig ook die happy stone. Leuk ook om tegen te komen en grappig dat je die weer ergens anders heb neer gelegd.
  Grappig dat dit katje met je mee liep maar aan e andere kant misschien ook een reden tot zorg.

  Ik wens je hierbij alle goed voor 2022 met heel veel fotoplezier en vooral gezondheid.
  Misschien komen we elkaar dit jaar weer eens tegen ;-)

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik begin je nu pas te volgen. Ik wens je veel natuur en foto plezier. Ha gewoon door, zou ik zeggen. Elke foto is weer anders. En je verhaaltje waarschijnlijk ook.

  https://momentsfrozentime.blogspot.com/

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita