dinsdag 9 november 2021

Amsterdamse Waterleidingduinen: oktober, bronst en meer

 Denk je aan de waterleidingduinen in oktober dan denk je aan de damhertenbronst. Natuurlijk was dat een van mijn onderwerpen om deze maand te fotograferen, maar als ik onderweg iets anders moois tegenkom zal ik dat niet voorbij gaan.


Burlende damherten, al vanaf begin oktober waren ze te horen en te zien. Maar het geweigekletter was veel minder dan de voorgaande jaren..... En waar waren de hindes?Hoewel de herten de hoofdrol krijgen in deze blog, wil ik toch deze mooie porseleinzwammen ook hier delen. Het zijn paddenstoelen die vaak op dode beuken te zien  zijn, en ik vind ze erg fotogeniek.


Herfstvaria in het beukenbos van de AWD. Hoewel de herfstkleuren nog moeten komen is de sfeer in het bos er zeker wel.En erg mistige ochtend begin oktober. Maar wat een sfeer in het bos. En wat was het heerlijk rustig in de duinen. Dit was echt genieten, en dat gevoel van de wandeling door het sprookjesbos is niet in foto's vast te leggen.De vele spinnenwebben in de bossen en in de velden, werden allemaal zichtbaar als kunstwerkjes met hele kleine pareltjes.


Damhert in de mist..De mist trok op en even was het licht heel mooi zacht....Maar al snel was de zon uitbundig aanwezig en hadden de herten ook geen zin meer in bronstige activiteiten. De meeste bokken die ik tegen kwam lagen een beetje bij te komen in het hoge gras.Bronstcollage: vlaggen, vechten, burlen....Stoere man

En dit is natuurlijk altijd heel mooi om te zien....zo lief.In het avondlicht, nog net voordat ze zon ondergaat.


En dan is het eind oktober en was ik in de veronderstelling dat de bronst wel voorbij was. Maar dan ineens heb je nog een gevecht, vlak voor je in het open veld....vanaf het wandelpad te fotograferen. Wel maximaal ingezoomd en foto nog wat gecropt, dus ik stond er niet heel dichtbij.

Ze hielden elkaar even bezig, en na een tijdje ging een van de twee ervandoor en liep de achterblijver burlend het bos in.Uitgeteld aan het einde van de bronstmaand.


Op een van de oktoberdagen, waren er dreigende buienluchten..... hier het vossenpaartje met op de achtergrond de bui, die gelukkig over trok.
Op een andere dag, heel zonnige omstandheden, tegenlicht foto van een nieuwsgierig vosje.Wat worden ze mooi met hun wintervachten. Wel jammer dat ze vanaf november veel minder te zien zijn: ze komen vaak pas aan het einde van de middag tevoorschijn en nu  met de wintertijd is het vaak al zo dat je op dat moment al richting de uitgang moet lopen. En de paartijd komt eraan, de moertjes en rekels gaan dan op zoek naar een partner en hebben het druk met andere dingen.


Knappe rekel.


Mooi vosje in een regenbui (niet te zien op de foto maar vos en ik waren best nat geworden, camera wel zo goed mogelijk droog gehouden).
En met dit silhouhert sluit ik deze herfst / bronst blog af.


November, de herfstkleuren die er in de eerste helft van de maand nog wel zijn, paddenstoelen en in de loop van de maand komen de wintergasten weer naar de duinen. Ik kijk toch altijd uit naar de komst van de wilde zwanen.  En als dan de blaadjes eenmaal op de grond liggen, mag het van mij winter worden.....maar dan een echte winter met sneeuw, rijp en kou. 

15 opmerkingen:

 1. geweldig Ghita wat een log heb je weer weten te maken de liefde voor de dieren spat er vanaf en de zwammen mogen er ook zijn

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weer een heel mooi overzicht met prachtige beelden. Die uitsmijter is overigens formidabel, Complimenten! Groetjes, Jody

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb weer genoten van je blog en prachtige foto's

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb lekker mee je meegewandeld, ik ben er al twee jaar niet geweest in het AWD, maar je houd me op de hoogte. Mooie foto's heb je gemaakt, ik vind de vos zo laag genomen met de dreigende lucht op de achtergrond ook super!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ghita,
  Oktober had genoeg te bieden, al vond ik het met paddenstoelen nog wat aan de magere kant. De bronst was natuurlijk een belangrijk thema. Ondanks dat je vond dat er weinig hindes te zien waren, heb je toch een mooie impressie kunnen geven. De herfstsfeer vastleggen is niet zo eenvoudig, ook al heb je er mooie platen van kunnen maken. Het gevoel om in een wat mistige, stille omgeving te lopen met op de achtergrond het geburl van de herten is niet eenvoudig in woorden uit te drukken. Zwammen zijn inmiddels duidelijk met een inhaalslag bezig. Je hebt al een voorproefje gehad. In een volgend bericht verwacht ik er plaatjes van. En met vossen blijf je iedereen aftroeven.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb weer genoten van je foto's op je blog.
  Geweldig om te zien zijn foto 11, 16 en 18 dat zijn mijn favorieten.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Ghita,
  je laat hier toch behoorlijk wat van de hertenbronst zien met je collage (9) en de serie van het gevecht (13-14-15). Verder vind ik de jonge porseleinzwammen in het frisse groen (2) heel erg mooi en foto 16 is super, zoals je de vos daar in beeld hebt.
  Prachtig verslag van oktober.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ghita,
  Wat een prachtige beelden zijn dit weer. Mooi die porseleinzwammen op je tweede foto. En wat super gaaf zijn al die strijdlustige herten. Mooi gefotografeerd. Maar die vosjes vind ik toch echt helemaal te gek. Wat heb je die weer mooi te pakken. Geweldig!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita,

  Prachtige herfstimpressie met twee mooie collages. Ik kan me in foto 4 toch aardig het gevoel voorstellen dat je had om in de vroege morgen alleen door zo'n landschap te struinen. Je kreeg en passant nog aardig wat mee van de hertenbronst, fraaie actieplaten. Je vossen zijn weer als vanouds, vooral de eerste met groothoek tegen die dreigende lucht, schitterend. Prachtig ook hoe je in de laatste foto de fijne lijnen ziet van het silhouet.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hi Ghita,

  Wat een prachtige serie foto's heb je weer gemaakt in de AWD. Het damhert lijkt gewoon voor je te poseren. En dan de foto's van de hertenbronst, helemaal super! Dat is toch heel imposant als je dat 'live' meemaakt?!

  Groetjes,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Ghita,
  wat een mooie foto's weer vooral die 2 collages echt mooi de herfst weergegeven en het spinnenweb vind ik erg mooi. Was weer genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Tja... een blog op de 'Ghita manier' oftewel super gaaf 👍 Foto's weer top en mooie afwisseling.
  Leuk ook het silhouet hert. Goed bedacht!
  Groet uit Stieltjeskanaal.
  Geert

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hai Ghita,

  De maand oktober spat er vanaf wanneer ik het blog bekijk. De weersomstandigheden, het gedrag van de damherten en de vachten van de vossen. Je kunt aan de foto's echt zien dat het een herfstserie is. Mooie laatste foto ook. Altijd gaaf wanneer een dier precies op dat moment op de juiste plek gaat staan. Oja, damherten burlen niet, die knorren.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita