zaterdag 23 december 2023

Terugblik op 2023

 Het jaar is weer voorbij en dan is het voor mij weer tijd om terug te blikken op het fotografiejaar 2023. Mijn jaarboek heb ik inmiddels al af laten drukken, heerlijk om zo op de luie feestdagen door alle mooie foto's en natuurmomenten heen te bladeren.

 

Traditiegetrouw is de laatste blog van het jaar het jaaroverzicht met de mooiste foto's uit 2023. Bij voorkeur 1 foto per maand maar ik zeg nu al dat ik bij een paar maanden heb gesmokkeld. En 12 foto's......tja, ik doe er nog een paar bonus foto's bij welke voor mij de mooiste herinneringen zijn en niet perse fotografisch de mooiste foto's. Ook die vond ik hier in het jaaroverzicht thuis horen. 

En tegen de traditie in plaats ik de blog al voor de kerst en niet op oudjaarsnacht....


Januari


De weken gingen voorbij met veel storm en regen. Er was een dag in januari dat het even iets rustiger was. En hoe leuk is het dan als je gevraagd wordt mee te gaan naar een plek waar jonge grijze zeehondjes op het strand liggen. We werden door de mensen van A-Seal op afstand gehouden zodat het jonge zeehondje in alle rust op het strand kon wachten op moeder zeehond. Het hele verhaal staat in deze blog. In januari had ik naast de zeehondjes serie nauwelijks gefotografeerd. Deze foto van een ontmoeting die niet alledaags is en daarom mijn keuze voor januari.

Februari


Door omstandigheden heb ik in februari maar weinig gefotografeerd en dan vooral in de directe omgeving. Gelukkig heb je in het voorjaar gewoon in de stad ook mooie onderwerpen en het voorjaar is ook de enige periode dat ik ook wat meer de bloemetjes fotografeer. Het liefst met een lief beestje erop maar dat zat er dit jaar niet in, het voorjaar was behoorlijk koud. Sneeuwklokjes zijn een dankbaar onderwerp en deze foto van de sneeuwklokjes met vaag ook wat paars van krokus in de achtergrond is mijn keuze voor februari.

Maart


Het is maart, de moervossen zijn bevallen. De kleine vosjes zitten veilig in de burcht en de moertjes laten zich weer zien. Het was een mooi weerzien met deze moervos, die ik hiervoor in september 2022 voor het laatst heb gezien. Het was in 2023 moeilijker om vossen te zien, zeker buiten de jonge vossen om. De oudere vossen verdwijnen en de jongere generatie trekt weg. De vraag is dan ook of ik in 2024 nog een vosje ga zien in de duinen. Deze foto van de moervos was mijn mooiste vossenfoto afgelopen jaar en ook mijn favoriet voor de maand maart.

April

April is een van mijn favoriete maanden. Alles ontwaakt in de natuur. De jonge dieren, het frisse groen en de weidevogels in de polder. Helaas worden het er steeds minder. Gelukkig vond ik in de Boterhuispolder in Leiderdorp een plek waar ze zich volop lieten horen. En tijdens een van mijn fietstochtjes zat deze grutto vlak langs het fietspad. Tussen mij en de vogel zat alleen een sloot. Ik heb er een uur langs de kant gezeten. De grutto was aan het foerageren, aan het poetsen, ging zelfs even badderen in de sloot. En uiteindelijk was hij heel dichtbij. Grutto's op paaltjes zijn leuk, maar deze zo in het hoge gras was mijn mooiste natuurmoment in april en ook mijn foto van deze maand.

Mei


Mei is ook al zo'n mooie maand. De maand begon best fris waardoor ik lang moest wachten op de eerste vlinders die ik kon fotograferen. En ineens, eind mei had ik een veld vol met icarusblauwtjes. Veel druk fladderend, maar ook veel parende vlinders...en die blijven lang stil zitten. Je kan ze rustig dicht benaderen. Zo kon ik met macro voorzet lens op een paar cm komen en deze foto maken. Een van de favorieten van de maand mei.

JuniEen juffer in de zonnedauw. Een foto die in eerdere jaaroverzichten ook al voorkwam, en vaak ook in juni. De zonnedauw, een heel klein vleesetend plantje en de juffer die gevangen is in de kleverige klauwen van dit plantje. De natuur is hard, het is het leven. Deze juffer had geluk, ik zag dat ze niet helemaal vast zat en haar vleugels nog intact waren. Ik liet haar overstappen op mijn vinger en ze vloog vervolgens weg. Ik had wel eerst een aantal foto's gemaakt, waarvan deze mijn mooiste was.

Juli


Een jong vosje in het zand. Dit was een geluksmomentje want heel even was ik op een plek alleen met 2 jonge vosjes. Ze kwamen heel voorzichtig, nieuwsgierig, dichterbij en waren heel relaxed. Totdat er een andere fotograaf aan kwam lopen en de twee vosjes ervandoor gingen. Daarom koester ik dit moment en deze foto. De zon was op dat moment ook even weg zodat ik mijn zachte foto kon maken.

Augustus


Hier smokkel ik, want de ijsvogel foto was ook in juli gemaakt. Augustus is in meerdere opzichten mijn minst favoriete maand.  Het harde licht, vaak te warm en de onderwerpen lijken zich ook minder aan te dienen. Dit jaar was warmte geen issue, maar toch had ik deze maand geen top foto voor dit overzicht, vandaar dat de ijsvogel man als stand-in de augustus foto mag zijn.

September


En ineens werd het zomer, die eerste week van september. Temperaturen van boven de 30 graden zorgden dat ik in alle vroegte de natuur in ging, om voor het middag uur weer thuis te zijn. En waar in juli en augustus de vlinders het lieten afweten, zag ik ze in september ineens overal. Dit landkaartje was een soort die ik sinds 2018 helemaal niet meer had gezien, dus hoe blij was ik die ochtend om er zowaar 3 te zien. Het zijn geen fladderaars, ze kunnen zo 10 minuten op een distel blijven zitten en daar maakte ik dankbaar gebruik van. Nog met het mooie ochtendlicht had ik hier mijn september foto te pakken.

Oktober

Na de zomer in september werd het in oktober snel herfst. De damhertenbronst ging dit jaar aan mij voorbij. Ik was er eerst te vroeg en daarna te laat. En heel vaak had ik op mijn vrije dagen pech met het weer. Begin oktober had ik nog een weekje vakantie in Limburg en vermaakte ik mij met een zeehondje op het Katwijkse strand. Dit is de gewone zeehond, de pup van januari is een grijze zeehond. De gewone zeehonden komen in de maanden oktober tot december regelmatig op het strand om uit te rusten. Deze ochtend, 10 oktober, was weer zo'n uniek natuurmoment.....2 uur alleen op het strand met deze zeehond. Het hele verhaal staat in een aparte blog en kun je hier bekijken.

November


En weer smokkel ik want deze foto was van eind oktober. Want de grijze druilerige november maand leverde geen topfoto's op. Wel een paar aardige van paddenstoelen, maar daar miste ik de Wow-factor. En ja, ik heb nou eenmaal een voorkeur voor dieren en vooral fluffy dieren. Dit is ook meteen de laatste vossenfoto van 2023 want daarna leken de vossen van de aardbodem verdwenen. De paartijd is in volle gang en dan laten ze zich altijd wat minder zien. Dus wat ik eerder schreef, afwachten welke vosjes er in 2024 weer tevoorschijn komen.

December


Ook in december heb ik niet veel gefotografeerd. Het was wederom vaak onstuimig en nat en dan ga ik echt niet met plezier met mijn camera naar buiten. Zelfs zonder camera wandelen doe ik niet graag met regen en windkracht 5 (horizontale regen). Dus ik was blij met een paar heerlijke winters aandoende dagen in december, er lag hier en daar wat ijs (bevroren hagel van de dag ervoor) en daar tussen stonden de piepkleine puntjes van het ruig haarmos. Ik vond het toepasselijk, de kleine oranje puntjes als een soort lichtpuntjes in deze donkere dagen rond Kerst.

De bonus foto's

De april-eekhoorn. We genoten van een midweek op de Veluwe en dit eekhoorntje bezocht ons voederplekje bij het huisje dagelijks. Ik ben dol op eekhoorntjes en wou dat ik ze wat vaker in het bos van de waterleidingduinen zag. Nu geniet ik er vooral van op onze vakantiebestemming. Dit eekhoorntje werd het niet voor de maand april en moest de grutto voor laten gaan.

De mei-zandhagedis. Ik vond het een mooie foto van deze hagedis man, en de keuze tussen de parende vlindertjes en deze hagedis was lastig, eigenlijk waren ze even mooi. Daarom een eervolle vermelding voor deze foto.

De hongerige juni-zwaluwen. Het was een prachtige natuurbeleving in de vroege ochtend. De jonge zwaluwen zaten op de brugleuning geduldig op de ouder te wachten. Zodra deze in de buurt kwam, gingen de snaveltjes wijd open. Helaas was het voedermoment lastig te fotograferen, en hier mis ik een stukje vleugel van de ouder zwaluw. Daarom geen top 12 maar wel in het bonus lijstje, want om dit te mogen zien.....dat is alleen maar genieten.


En ik sluit af met nog een foto uit de mei maand. Ik had die maand vakantie, het weer was goed dus volop gelegenheid om erop uit te gaan. Dit jaar waren er bij mij 3 vossenburchten bekend. De eerste plek was een soort toeristische attractie en heb ik lang vermeden. Tot op een avond in mei. Het was rustig, een paar andere fotografen en relaxte vosjes. Deze foto is misschien niet de mooiste maar wel de liefst en meest vertederende foto. De blik van de grote vos, het kleintje dat ernaast zit te genieten in de avondzon.  Het was gewoon het mooiste natuurmoment van het jaar.

Op een andere plek fotografeerde ik wel de jonge vosjes in de maanden april tot juni, daarvoor kun je nog hier klikken voor de blog.

Een derde locatie was mij tot juli niet bekend, maar ook daar kon ik kort genieten van de mooie jonge vosjes, die inmiddels allemaal hun geboorteplek hebben verlaten en hun eigen weg gaan zoeken in het grote gebied.

~~~~

En tenslotte nog een woord van dank aan al mijn trouwe blog bezoekers en de mensen die nog altijd een berichtje achterlaten. De meest bezochte blog van 2023 was het jonge zeehondjes blog gevolgd door de afscheidsblog van vosje CC.  Ik heb dit jaar 15 blogs geschreven, waarin vossen en zeehonden een grote rol speelden. Een nieuw jaar ligt voor ons met hopelijk weer veel bijzondere natuurmomenten, fijne ontmoetingen en vooral veel blijven genieten van al het moois om ons heen.


14 opmerkingen:

 1. Wat heb ik weer genoten van je mooie foto's 's, stuk voor stuk mooie herinneringen en geluksmomentjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita,
  Dit is een schitterend overzicht van 2023, je hebt echt veel geluksmomentjes gehad tijdens je wandelingen.
  Ik heb er van genoten.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita,
  Zo'n terugblik brengt vanzelfsprekend weer allerlei herinneringen met zich mee. Ik denk dat je heel tevreden zult zijn met de verschillende momenten én met de platen waarmee je die herinneringen hebt kunnen vastleggen. Je ziet veranderingen in de natuur die je niet prettig vindt, maar gelukkig blijven er voldoende plezierige momenten over. En ja, het is afwachten wat het in 2024 gaat worden.
  Ik wens je plezierige feestdagen en alvast een prettige jaarwisseling.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Erg mooi overzicht Ghita en zo terugkijkend was het toch weer een succesvol 'foto jaar'
  Prima idee om er een jaarboek van laten drukken. Toch leuker dan elke keer de computer op moeten starten...
  Groet uit een erg nat Drenthe,
  Geert

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig om zo terug te kunnen kijken ,wij wensen jullie een heel mooi 2024 toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hai Ghita,

  Het is altijd weer een hele klus om zo'n overzicht te maken en met een beetje "valsspelen" kun je jouw allermooiste herinneringen zo mooi op een rijtje zetten. Lastig om keuzes te maken, maar ik denk dat je een overzicht hebt gemaakt wat jouw past als een warme jas. Precies de dieren die jij een warm hart toedraagt met de vossen in de hoofdrol. Hopelij kun je komend voorjaar weer van jonge vosjes genieten en dan natuurlijk het liefst op een plek die geen publiek geheim is. Er is niets mooier dan in je eentje van zoiets te genieten. Gewoon zonder opdringerige, onwetende fotografen. De blogjes van de zeehonden sprongen er voor mij uit dit jaar. Prachtige beelden. Oja, een heerlijke foto ook van de eekhoorn. Prachtig zo in het gras met een laag standpunt. Daar hou ik van.

  Groetjes en een gezond 2024 toegewenst,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita,
  In een woord : SCHITTEREND.
  Ik hou van je foto's omdat ze altijd dat zachte hebben.. Je geweldige ontmoetingen met de zeehonden, de mooie alerte grutto in het hoge gras, parende blauwtjes, een prachtige sneeuwklok, De mooie vosjes en ook een eekhoorntje waarvoor je toch smelt. Bedankt voor het delen van al die schitterende blogs afgelopen jaar. Ik heb er altijd naar uitgezien!!
  Hopelijk zie je toch veel mooie vosjes volgend jaar.
  Fijne jaarwisseling en een goed 2024!
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha Ghita, het is geen verrassing dat jouw jaaroverzicht vol staat met alleen maar prachtige foto's. Dat geldt het hele jaar voor al je blogs. Heel leuk om dit overzicht te bekijken. Hopelijk kan je dit jaar toch de vosjes wel weer vinden in de AWD, want die zijn toch jouw grote passie.
  Ook de beelden van zeehondjes, zonnedauw of grutto hebben dat 'speciale zachte' dat jouw foto's kenmerkt. Dit overzicht heb ik dan ook met veel plezier bekeken.
  Voor 2024 wens ik jou weer veel mooie fotomomenten en verder alle goeds.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita,
  Super mooi al deze prachtige foto's. Leuk ook weer die zeehonden en het nest met vosjes.
  Ook je foto van die juffer in het nauw is heel mooi van kleur. Hier kun je een mooie kalender van maken. Net als je jaarboek. Mooi hoor!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita,

  Ik had helaas even je jaaroverzicht gemist, het was er ook al vrij vroeg, maar niettemin mijn complimenten voor dit prachtige geheel. De foto's kenmerken zich zoals meestal bij jou door de fijne zachte achtergronden, dat maakt, naast de leuke onderwerpen, toch voor een belangrijk deel de foto. Logisch dat je voor sommige maanden geen keuze kon maken, als ik de "reservefoto's" zie dan zijn die vaak even maandwaardig. Je vindt zelf de vos van maart de mooiste vossenfoto, ik vind dat jonge vosje van juli mooier, maar blijft natuurlijk een persoonlijke smaak. 15 blogs afgelopen jaar, evenveel als ik, maar ik zou er komend jaar graag meer willen maken, hoop dat het lukt. Zoals je waarschijnlijk al bij andere reacties gelezen hebt voor mij dit jaar geen jaaroverzicht, kreeg het niet op tijd klaar. Wil het dit jaar anders aanpakken, de foto voor januari 2024 is al gemaakt en geselecteerd, tenzij ik nog een betere maak uiteraard.
  Ik wens je nog een goed en gezond 2024 met veel inspiratie.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtig overzicht Ghita, geeft toch wel weer wat inspiratie en uitzicht naar mooie tijden die hopelijk komen dit jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Prachtig jaaroverzicht Ghita.
  De ene nog mooier dan de ander, dat is genieten.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo Ghita, wat een mooi overzicht van je waarnemingen. Het zijn weer zeer fraaie foto's. Ik hoop dat je in het Nieuwe jaar weer veel plezier zal beleven in de natuur met fraaie resultaten.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 14. บริษัท slot pg จะเล่นเกมไหน ก็สนุกสนานสุดสนุก และรับเงินรางวัล PGSLOT ในเกมมาก สล็อตเว็บไซต์ตรง เปิดให้บริการ พร้อมเกมสล็อต ที่จะทำให้ท่าน รับเงินรางวัลมั่นใจ เกมใหม่พลาด

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita