vrijdag 20 januari 2023

jonge zeehondjes

 Als het in januari maar geen winter wil worden en de dagen worden gedomineerd door regen en wind, valt er op fotografiegebied niet veel te beleven. Dan is het echt een cadeautje dat je met iemand mee kan naar een strand waar jonge grijze zeehondjes zijn gezien. 

Ik had al eens de gewone zeehond op het strand mooi kunnen fotograferen, maar zo'n hele jonge grijze zeehond had ik nog nooit gezien.Toen we aankwamen lagen moeder en kind op het strand (en nog zo'n 30 fotografen)..gelukkig was de afstand voldoende en met een zonnetje was er genoeg licht om van die afstand te fotograferen. De pup had net gedronken en had zin om te slapen. Moeder was toe aan een zwemtochtje.


Moeder grijze zeehond vertrekt richting zee , de kleine blijft achter op het strand.


Zandhond.... de pup gaat nog even een stukje achter moeder aan, maar gaat dan vlakbij de branding in het zand liggen.Deze grijze zeehond pup was hier 4 dagen oud. Ze worden op het strand geboren en hebben een wit vachtje. Dat vachtje is niet waterdicht dus de eerste weken blijft de pup ook op het strand. De zee kwam steeds dichterbij, het werd hoog water, en van een flinke afstand maakten we de foto's en vroegen wij ons af wat er zou gebeuren als het water de pup zou raken.Smelt.....

De pup ging liggen slapen en dat duurde even. Wij wachtten geduldig af, want mama zou weer terug komen om de kleine te zogen. Grijze zeehonden worden zo'n 3 weken gezoogd. Daarna is het witte vachtje ook vervangen door de waterdichte vacht en gaat het kleine zeehondje het water in.Daar komt mama


Even kijken of de kust veilig is.....


Puppy wordt wakker en kijkt wat slaperig rond.....wetende dan mama eraan komt.Begroeting aan de waterlijn....en vervolgens verder het strand op.


De zon was verdwenen, de meeste fotografen ook. Met een klein groepje gingen we nog verder naar achteren, onder het toeziend oog van de strenge meneer van A Seal, de zeehondenopvang uit de omgeving. 


Geniet momentje, dit is toch geweldig om mee te maken.


Het licht was even uit, en dan is het in januari al snel donker. Mede ook door de afstand en het te hoge standpunt zijn het geen wereldfoto's.


Maar het was toch zo genieten....En probeer dan maar eens een selectie te maken voor je blog uit de vele foto's.


ik kon alleen maar Ohh en aahhh denken. Ik roep het niet te hard, want dan ben ik net een Teletubbie.Nog eentje van de pup met mama. Moeder gaat er weer vandoor, ze moet zelf ook eten en gaat weer wat visjes vangen.


De pup blijft achter en heeft nog wat in het zand liggen rollen waardoor het meer een zandhond is dan een zeehond.

Terwijl de pup weer gaat slapen, wandelen wij over het strand verder, want er zou nog een oudere grijze zeehond pup zijn.


Lekker lui


Ik lig best lekker hier...eens even kijken wie daar nou weer zijn...oh nee, nog meer fotografen.


Deze zeehond was wat ouder en ook actiever dan de pasgeboren pup. Hier nog een serie van wat meer beweging:

Inmiddels was het licht echt uit en was het al na drie uur, over een uur zou het al gaan schemeren, dus we wandelden terug naar de parkeerplaats.


Wat een geweldige ervaring om zo een jonge grijze zeehond te zien. Heel veel foto's en nog meer geweldige genietmomentjes.  Januari leverde alvast een mooie blog op om mee te beginnen.

20 opmerkingen:

 1. Oh Gita wat is dit mooi dat jonge zeehondje steelt echt de show

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldige foto-serie Ghita, ik kan me voorstellen dat jullie hebben staan genieten daar.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig om dat te zien. Mooie serie!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hele leuke serie en altijd zo dicht bij elkaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Supermooi geschten gefotografeerd 🌹👍

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi hoor nu met naam 😜

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Monique Jouvenaar21 januari 2023 om 00:04

  Mooie foto's en wat fijn om te zien dat mama er weer was. Toen wij er dinsdag waren was mama vertrokken en werd er gezegd dat ze niet meer terug zou komen dus dit is een mooi cadeau 💙

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ghita.
  Dat is zeker echt genieten, dat maak je niet dagelijks mee en dan nog met 'n jong erbij en het zijn mooie opnames geworden.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dit is een geweldige fotoserie van de zeehonden, zo schattig dat kleintje.
  Heerlijk dat je met iemand mee mocht, het is alstig als je zelf geen vervoer hebt of een rijbewijs zoals ik, dan ben je altijd van anderen afhankelijk.
  Ik heb genoten van de foto's.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita
  dat was een mooi dagje met veel foto's mooi,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,
  Wat geweldig dat je met iemand mee kon naar het strand om de jonge zeehondjes te fotograferen; echt een super mooie ervaring. Mooi om te zien hoe de moeder en de kleine zeehond elkaar begroeten om daarna samen wat verder het strand op te gaan.
  De wat oudere (jonge) zeehond lijkt in allerlei standjes te poseren voor de foto. Super!

  Groetjes,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ha Ghita,
  Dit is toch fantastisch om te zien en mee te maken. Adembenemend!
  Smelt inderdaad!! Lekker veel foto's en van mij had je ze allemaal groot erop mogen zetten, pffft wat een heerlijke vertederende serie. Ik vind het ook hele knappe platen hoor!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Schitterende serie Ghita. Wat een mazzel dat je ze zo mooi op de foto hebt kunnen zetten.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Ghita,
  Wat een geweldige manier om moeder en kind zo te zien. Zelfs een plaat van een pup met navelstreng. Ik kan mij goed voorstellen dat je er lang naar hebt gekeken en veel platen gemaakt hebt. Op mijn blog kan je in de laatste post over de Zuidpier op mijn blog zien hoe ik zelf een wat oudere jonge grijze zeehond hebt gezien. Nu ging het over november nadat ik er in januari ook al een gezien had. Dat vond ik al geweldig, maar jouw ontmoeting overtreft dat. Het zijn wel het soort topgebeurtenissen waar je naar uitkijkt.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Ghita,

  Prachtige serie van deze grijze zeehondenmoeder met pub. Dit moet echt genieten geweest zijn voor je. Ze zijn zo aandoenlijk die kleintjes, zag ze enkele karen geleden ook op het strand bij Den Dollard. Het is goed dat er iemand van de zeehondenopvang bij was om een oogje in het zeil te houden, het zou niet voor het eerst zijn dat natuurfotografen hier negatief in het nieuws komen. De goeden uiteraard niet te na gesproken. Ik zag eens eens grote groep mensen om een zeehond staan bij Tholen, niet vermoedend dat het uiteindelijk om een roofdier gaat. Het arme beest moest daarna weggehaald worden om het te beschermen.
  Prachtig wat je hier laat zien temeer omdat het een mooi inkijkje geeft in het leven van zo'n jong beestje.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een mooie serie en wat gaaf om dit te zien en mee te maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dag Ghita
  Tweede poging
  Bij de Heemkundeverening Weten Benzenrade, schrijven we op dit moment aan ons jaarboek 2023.
  In de omgeving ver kasteel TerWorm staat boomzaagkunst met een specht en een uil.
  Indien U toestemming geeft zou ik graag twee of drie foto's uit uw spechtenserie vn 2019 willen opnemen in ons jaarboek bij deze foto's. Misschien heeft u tijd om contact met mij op te nemen.


  Groet Frans Markon
  fmarcad@home.nl

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita