donderdag 31 december 2020

De mooiste foto's van 2020

 Op de laatste dag van het jaar komt er traditiegetrouw het jaaroverzicht. Mijn mooiste foto's van afgelopen jaar. Het was een jaar dat anders was, in alle opzichten, dus ook voor mijn fotografie.

Geen gezellige uitstapjes met fotomaatjes of vriendin naar de Brouwersdam, Oostvaardersplassen of vogelhutten..... Dit jaar geen eekhoorntjes, steenuiltjes of ijsvogels. Geen bronst op de Veluwe, geen zeehondjes bij de Brouwersdam.

Maar gelukkig was er ook veel WEL. Natuur dichtbij de stad kan ook heel mooi zijn, dus in dit overzicht zitten ook veel foto's die ik in de omgeving van Leiden heb gemaakt, naast de foto's uit mijn geliefde AWD, want zodra reizen weer mogelijk was na de eerste lockdown, was ik daar weer met grote regelmaat te vinden.Even terug naar begin 2020....De winter die geen winter was maar meer op een verlengde herfst leek. Dus in tegenstelling tot mijn vorige jaar overzicht, geen sneeuwfoto's.Januari: Na een flinke regenbui klaarde het op en kwam dit vosje vanuit de struiken om van het versgevallen regenwater te drinken. Het mooie licht, de spiegeling en het moment maakten deze foto tot foto van de maand januari.Februari herinner ik mij vooral als onstuimig. Wat nou wintermaand, dit was regelrecht herfst. Gevolg was dat bijna alle krokussen in het stadspark plat lagen door de storm en regen. Op dit groepje na. Tijd voor het macrovoorzetlensje en het boterhamzakje.Maart: En toen werd het lente. En Covid-19 kwam in het land. Op een zonnige voorjaarsdag vermaakte ik mij een paar uur tussen de bosanemoontjes. Volgens mij ging diezelfde avond Nederland op slot.

De intelligente lockdown: met de trein reizen mocht niet meer ( tenzij noodzakelijk), dus ik zocht de natuur dichtbij huis op. Met deze lockdown kwam ook het thuiswerken. En een voordeel daarvan is, dat ik voor werktijd nog even op de fiets de natuur in kan gaan. Zo heb ik in het voorjaar menig zonsopkomst vastgelegd. Deze zitten niet in dit jaaroverzicht.


April: In Polderpark Cronesteijn waren oranjetipjes gezien. Meerdere ochtenden speurde ik de pinksterbloemen af, tevergeefs.....de oranje tipjes waren er wel , maar kwamen pas als het al warm was, en dan fladderen ze vooral.  In de vroege ochtend vond ik wel een klein geaderd witje op de pinksterbloem en daar was ik ook heel blij mee. 


Mei: grutto.  Eigenlijk was dit eind april, op Koningsdag, maar ik had van mei geen mooiere foto, dus deze grutto, die er in mei ook volop was in de polders, mag de mei-foto zijn. Vlak na zonsopkomst zat daar deze grutto op een prullenbak, net wakker, in de ochtendzon. Het koolzaad op de achtergrond maakt de foto af.Juni: niet de meest originele, maar wel mijn mooiste van juni. Een juffertje in de zonnedauw.Juli: Eén van de jonge vosjes. Wat groeien ze snel. Dit kleine meisje was het favoriete jonge vosje. Maar waar is ze nu toch gebleven? Sinds oktober is ze niet meer gezien. Maar in de zomer van 2020 heeft ze mij menig mooie avond bezorgd, waarbij ik met een grote glimlach weer naar huis ging. (dat mocht toen weer....met de trein).


Augustus: een prachtige rolwolk.  Deze foto maakte ik met mijn telefoon (en ik ben nog steeds verbaasd over het resultaat, de foto haalde zelfs het RTL4 weerbericht). Ik moest ook nog wel eens voor mijn werk op locatie zijn. Zo ook deze dag..... Ik fietste de straat uit en zag dit. Op de brug stopte ik even voor wat foto's, en trok vervolgens meteen mijn regenpak aan, want die had ik echt wel nodig.


September: De bezoekjes aan de pier van Ijmuiden waren ook schaars dit jaar. Toen het nog mocht was het niets dan storm en regen, daarna mocht ik niet reizen, en toen werd het zomer en ga ik echt het strand niet opzoeken. Dus aan het eind van de zomer, ging ik pas naar Ijmuiden. Helaas was de pier afgesloten wegens onderhoud, dat wist ik niet. En wat was ik blij met de drieteenstrandlopertjes op het nagenoeg verlaten strand, waarmee ik mij een dik uur vermaakte, en ik toch niet voor niets die hele reis naar Ijmuiden had gemaakt.


Oktober: voor mij is het inmiddels traditie om in oktober meerdere keren naar Huys te Warmont te gaan voor de paddenstoelen. Ook deze maand oktober heb ik mij uitstekend vermaakt in het bos, vaak tussen de buien door. Hier had ik een gelukje, het lieveheersbeestje wandelde over de rodekoolzwammetjes, en dan is het een kwestie van op het juiste moment afdrukken.Inmiddels is het november, de maand van de herfstkleuren. En daarom is mijn november foto een herfstbos. Ik ben toch 1 keer op de Veluwe geweest. Niet alleen voor de mooie herfstkleuren maar ook om de door mij gemaakte foto  , de eervolle vermelding in de Roots fotowedstrijd, op groot formaat te bekijken.December: rust.....
Een paar dagen na deze foto was de tweede grote lockdown een feit. Voor hoelang?  We wachten het af.  Met deze rustgevende foto, ja alweer een DTS, sluit ik mijn jaar overzicht met mijn persoonlijke top 12.


Maar, ik ben iemand die niet kan kiezen dus nog 3 net-niet foto's als toegift.
Tenslotte wil ik weer iedereen bedanken die dit blog heeft gevolgd. Dat waardeer ik heel erg. Daarnaast ook dank voor alle leuke reacties, zowel hier in de blogs als op facebook waar ik de blogberichten deel. Hoe het blog en fotojaar 2021 eruit gaat zien durf ik nu nog niet te zeggen. Ik denk dat ook 2021 nog een jaar wordt met uitdagingen, en dan niet alleen op fotografie gebied.
Voor iedereen wens ik dat 2021 een beter jaar mag worden, zonder ziekte, angst, beperkingen. Dat de vrijheid van voor 2020 weer het nieuwe normaal gaat worden.

22 opmerkingen:

 1. Wat laat je weer een mooie blog zien, heel veel variatie, je hebt gelukkig in je eigen omgeving de draai gevonden om onderwerpen te vinden die je aanspreken.

  Ga zo door in 2021.

  Een goede jaarwisseling, een gezond en liefdevol 2021, zonder angst met fijne fotomomenten...

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super leuk om jouw jaarverslag te lezen! Geweldige foto’s, Ghita! Hoewel ik beslist zin heb weer eens te reizen en andere dingen te fotograferen heb ik net als jij gemerkt dat als je écht wilt het ook prima toeven is in eigen omgeving. Enneuh, ook ik heb ontdekt dat het met de smartphone prima foto’s maken is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Ghita,
  Wat een prachtig overzicht van een rotjaar 2020, jij hebt je toch wel vermaakt zie ik.
  Voor mij is de winnaar de wolk in augustus, daar is vast wel genoeg uit gekomen denk ik.
  Ik wens jou en al je dierbaren een gelukkig maar vooral een gezond 2021.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita,
  Allereerst wens ik jou en je dierbaren alle goeds voor een mooi en gezond 2021! Met natuurlijk weer vele prachtige fotomomenten.
  Goed om te zien dat je ondanks de beperkingen toch weer vele fraaie beelden hebt kunnen maken, je serie is een waar genoegen om te bekijken.
  Foto's die er voor mij extra uitspringen zijn de januari-vos in het landschap, het bosanemoontje, het drieteenstrandlopertje van september en de rolwolk is ook super!
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ghita,
  Wat een mooi overzicht heb je gemaakt. Zo zie je dat je net altijd ver van huis hoeft om te genieten van de natuur en mooie foto's te maken. Ik wens je al het goeds voor 2021.
  Gr. René

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel fijn, die variatie en knap hoe je ondanks de beperkingen zo'n fijne serie hebt weten te maken. Ik wens je het beste voor dit nieuwe jaar, met hopelijk weer wat meer bewegingsvrijheid!

  Grtz,
  Roeselien

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Ghita, een prachtig jaaroverzicht van 2020. Moeilijke keuzes maar je bent er weer in geslaagd.
  Ik wens je een gelukkig nieuw jaar, gezondheid en veel mooie nieuwe ervaringen in de natuur met bijzondere en mooie foto's.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha Ghita,
  stuk voor stuk juweeltjes die je hier laat zien, ook je net-niet foto's zijn het voor mij wel. Maar dat kon ook niet anders, want het hele jaar door heb je blogs met prachtige beelden laten zien, waar ik steeds erg van genoten hebt.
  Voor het komend jaar wens ik jou ook alle goeds, veel gezondheid en een terugkeer naar "normaal".

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtig blog Ghita met plaatjes van foto's! Mooi hoe je ondanks alles naar de mogelijkheden hebt gekeken en zo toch kon genieten van wat je zo graag doet!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een prachtig overzicht van het jaar, compliment hoor! Als toegift kies ik voor het sneeuwklokje. Ik wens je een heel mooi en gezond jaar toe met veel fijne fotomomenten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita, als eerste: een heel goed 2021! Wat heb ook jij een prachtig jaaroverzicht gemaakt. Met voor mij een paar die er uitspringen het geaderd witje, heel mooie sfeer net als de rolwolk, prachtig die dreiging. Het bosanemoontje zo mooi zacht. De vosjes zijn sowieso leuk maar die zie ik natuurlijk vaak op jouw blog. Het drieteentje met een mooi laag standpunt.

  Ik hoop dat 2021 weer net zo'n mooi fotojaar voor je wordt.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ghita,
  Wat een mooi overzicht. Prachtig om al deze foto's voorbij te zien komen.

  Ik wens je alle geluk en gezondheid voor dit nieuwe jaar.
  Laten we hopen dat we snel weer ons oude leventje terug gaan krijgen en weer kunnen genieten van de leuke dingen die we in onze vrije tijd graag willen doen.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ghita,
  Zo knap dat jij het bloggen zo in stand houdt. Door Corona een andere serie, maar eigenlijk is dat juist wel leuk. Er zitten prachtige foto's tussen. Zowel je openingsfoto van de drinkende vos als de vos als toegift vind ik super. Het drieteentje van september springt er ook uit, Het is gewoon een prachtige serie.
  Een goed en gezond 2021 voor jou en Jeroen en hopelijk kunnen we weer wat vaker op stap.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Een prachtig overzicht, Ghita!
  Echt juweeltjes! Ik heb er heerlijk van zitten te genieten!
  de beste wensen voor 2021 en hopelijk gaat alles weer snel een beetje normaal worden!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Ghita,
  Het jaar was heel anders dan anders, maar als je er probeert er het beste van te maken word je soms verrast. Jij hebt tamelijk dichtbij huis toch prachtige platen kunnen maken. Als men het reizen wil beperken dan wordt zo wel zichtbaar dat de natuur in de nabije omgeving ook heel erg de moeite waard kan zijn.
  Ik wens je voor 2021 weer veel mooie fotomomenten maar vooral dat je weer de vrijheid kan voelen om te doen wat je graag wilt, natuurlijk in goede gezondheid.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Ghita,

  Wat een prachtig jaaroverzicht. Het geheel kenmerkt zich door de fijne zachte tinten en achtergronden. Vooral bij je bosanemoon en de drieteentjes komt dat zo mooi tot z'n recht. Prachtig ook je vos met spiegeling, maar dat andere jonge vosje is echt een toppertje, dat bleek al toe je die foto in een blog opnam. Kan me je keuzestress goed voorstellen, wie heeft daar geen last van zeker als je uit zulke foto's moet kiezen, ook daar zo'n mooi scherptediepteverloop bij het sneeuwklokje. Ik wens je eveneens een gezond en succesvol nieuw fotojaar.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hai Ghita,

  Allereerst de aller beste wensen voor 2021. Dat je maar weer snel overal naartoe mag gaan.
  Je overzicht van 2020 is heel erg fraai. Wat een variatie weer. Daarmee druk je direct mij met mijn neus op de feiten. Er is meer dan alleen maar vogelfotografie. Je eerste vossenfoto is super. Licht is toch echt (samen met scherpte) het belangrijkste in een foto. Ik kan alle foto's wel opnoemen, maar dat is niet te doen. Ik vind ze echt allemaal top. Succes in 2021 en dat je ook in dit jaar veel variatie mag laten zien in je blogs.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Ghita,
  ook voor jou een heel mooi en vooral gezond en veilig 20212.
  Dat we ergens in dit nieuwe jaar inderdaad weer wat meer mogen en kunnen.
  Je overzicht is werkelijk ontzettend mooi. Ze zijn allemaal heel mooi maar toch ga ik voor deze platen 3, 8, 9, 10, 12, 14 en 15 :-) Echt onwijs mooi gemaakt.
  Ik hoop dat je dit jaar ook weer heel vele mooie natuurmomenten mag beleven en delen.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hallo Ghita,
  Een heel mooi jaaroverzicht heb je gemaakt. Het is zoals je zegt we kunnen nog veel wel en dat is de natuur ingaan .Er staan bijzonder mooie foto's op . Die van augustus met die wolk geweldig.
  Hoop dat je dit jaar ook weer vele mooie momenten mag doorbrengen inde natuur.
  Kom maar snel naar Limburg hier ligt een laagje sneeuw.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi Ghita,
  Een prachtige samenvatting van afgelopen fotojaar. Ik snap dat je moeilijk kunt kiezen; je hebt ook zoveel moois gefotografeerd ����.
  Fijn dat je toch nog 'de vos in silhouet' hebt toegevoegd. Absoluut 1 van m'n favorieten.
  Groet uit Drenthe,
  Geert

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hi Ghita,
  Wat een prachtig jaaroverzicht! Ik vind de mooie zachte kleuren van de meeste van je foto's echt super. Nu dat ik weer een macrofoto gemaakt met een boterhamzakje voor de lens heb gezien, moet ik daar toch weer eens mee gaan oefenen (en er meer geduld voor hebben). Tot nu toe is het bij mij nog niet zo goed gelukt.

  Groetjes en een fijn weekend,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Prachtig overzicht Ghita.
  Hopen dat we dit jaar er toch weer op uit kunnen.
  Al zal dat nog wel even duren.
  Wens je een fijn en gezond 2021.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita