dinsdag 22 december 2020

Amsterdamse Waterleidingduinen: November -December.....Grijs

 Als de herfstkleuren allemaal op de grond liggen, lijkt de wereld toch vooral grijs en grauw. De donkere dagen..... ik vind het niks,  al om half 5 word het donker, en er zijn zelfs dagen dat het lijkt of het licht helemaal niet aan gaat.


In deze periode zijn bijna al mijn vrije vrijdagen in het water gevallen, te donker, te veel wind, te veel regen. De mooie dagen vielen steeds op werkdagen, en om toch nog even lekker in de duinen te kunnen wandelen, ben ik maar op zaterdagen gegaan. Gelukkig viel de drukte mee, zeker wat verder van de in- en uitgang. Dus toch nog een AWD blogje, helaas niet echt in winterse sferen.

De laatste herfstkleuren


Op 5 december kwam ik deze groep wilde zwanen tegen, als dat geen leuk Sint cadeau is. En in de ochtend scheen de zon, dat was ook zeldzaam in deze periode.


Een groepje krooneenden, ver weg, bijna verscholen achter het riet, op een dag dat het licht er niet was.


Een andere dag had ik meer geluk, met deze twee krooneendmannen. De winter is nog niet voorbij en er komen vast nog wel kansen. Dan hoop ik ook de brilduiker te zien, ze zitten er wel in de AWD, maar ik heb ze nog niet gezien.


Veel damherten zijn schuw geworden nu er op ze geschoten word (en dan heb ik het niet over plaatjes schieten met de fotocamera), hindes laten zich al helemaal niet meer zien, en ook de bokken zetten het regelmatig op het lopen bij het zien van een mens.


Deze mooie bok bleef wel lekker liggen.Het oudste bekende vosje in de AWD, ik zag haar voor het eerst in de zomer van 2012, en op een druilerige herfstdag was ze daar ineens. voor haar leeftijd ziet ze er nog goed uit.En deze vos is 8 jaar jonger..... een van de broertjes, dit was half november. Na deze middag heb ik hem niet meer gezien. De rekel is op pad, op zoek naar een meisje of een eigen gebied.Een andere rekel, die ik vorig jaar voor het eerst zag, en zich nog steeds regelmatig laat zien. De vossen zijn nu op hun mooist met de prachtige wintervacht.


Dezelfde rekel bekijkt zich zelf even in de spiegel. Het was dan wel vaak grijs weer, doordat er weinig wind stond, waren de waterplassen mooie spiegelingen.


Het andere jonge vosje, het broertje.... ook al zo mooi geworden. En een zonnige middag, ze waren er toch wel.Kijk hem nou zitten, de trotse rekel.


En half november vond ik een groepje hazepootjes, daar was ik al de hele herfst naar op zoek. Dankzij een goede tip wist ik waar ik moest zoeken, dat scheelt, want het is een groot gebied.
Wat zijn het toch mooie, fotogenieke zwammetjes.
Verschillende hazepootjes, vanuit verschillende standpunten gefotografeerd. Het is altijd even zoeken naar een mooie achtergrond.Het wordt kouder en dan lijken de vogeltjes zich wat meer te laten zien.Roodborstje


Pimpelmeesje
De grote zaagbekken zijn er ook weer, ik kwam een groepje tegen met mannetjes en vrouwtjes, maar wederom was er weinig licht en de afstand groot, dus nu de foto van de mannetjes en dan hoop ik verder in de winter nog met meer foto's van deze mooie wintergasten te komen.Knobbelzwanen zijn er het hele jaar, en wat zijn het mooie dieren.Poetsende jonge knobbelzwaan.


Koppeltje wilde zwanen, helaas op deze plek alleen van bovenaf te fotograferen. Maar ook hier zeg ik, de winter is nog niet voorbij, en kansen op een betere foto (laag standpunt) komen wellicht nog. Tenzij het net zo'n flutwinter wordt als vorig jaar, dan zijn de zwanen ook weer snel vertrokken.Wilde zwaan en knobbelzwaan.
De dagen worden korter...... dus moet je al om 4 uur richting de uitgang lopen (soms rennen) om voor zonsondergang buiten te zijn. Bij deze foto stond ik laag, vosje op een heuvel en de zon, die nog niet onder was, achter de heuvel. Door heel veel onderbelichten kreeg ik dit silhouet.
Weer een rustige, koude middag........ Het gekke jaar 2020 is bijna voorbij.....alles was anders...
Nog heel even en we sluiten het jaar af, waarbij ik traditiegetrouw terugblik op een fotojaar dat ook al anders was dan anders.

Deze blog sluit ik af met onderstaande foto.....en mijn wensen voor al mijn volgers, kort maar krachtig, we maken er ieder op ons eigen manier wat moois van. En bovenal: Stay Safe!
17 opmerkingen:

 1. Wow !! Fabulous pics ! The redhead is handsome!
  Merry Christmas !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jouw blog geeft de grijze decembermaand toch voldoende kleur hoor. Maar ik heb ook liever wat meer winterse omstandigheden, liever dan zulke donkere natte dagen. Wie weet komt dat nog. In het nieuwe jaar, als Corona hopelijk een stapje terug doet, weer eens afspreken? Wens je voor nu fijne feestdagen en een gezond en sprankelend 2021. Groetjes Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita,
  Wat een heerlijke blogpost is dit weer. Fantastisch hoe jij telkens die vosjes weet te fotograferen. Zo mooi!!
  Schitterend van kleur en mooie alerte poses. Super gedaan Ghita!!

  Fijne kerstdagen.
  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Saai donker weer zonder licht??? Zie ik in de foto's niks van terug Ghita 😊😊
  Erg geslaagd hoor, met absolute hoogtepunten (voor mij dan) de vos in spiegelbeeld in de plas en de vos in silhouet.
  Groet uit een eveneens donker Stieltjeskanaal,
  Geert

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtig blog Ghita.
  Geweldig zo die vosjes in allerlei verschillende houdingen
  Foto 7, 8, 9 10, 11, 12, 15 en 19 zijn mijn favorieten.
  Ik wens jou en al je dierbaren ook hele mooie feestdagen.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita.
  Op 5 Dec. had ik Kleine Zwanen helaas nog geen Wilde Zwanen, ook de Krooneenden en Zaagbekken heb je mooi te pakken en ohh wat heb je de vossen mooi gefotografeerd, ook in het avondlicht. Ook de Roodborst en de hangende Pimpelmees heb je mooi te pakken, 'n blog om van te genieten.

  Wens je ook fijne Feestdagen en 'n gezond 2021.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Weer genoten van alle mooie foto's Ghita. De vossen blijven voor mij toch favoriet. Zoals jij ze weet vast te leggen is toch wel een pluim waard. Dan de kleine zwanen vind ik ook altijd weer zo bijzonder om te zien. Ook de foto van het damhert is ook weer prachtig en dan nog met een ereplaats in een mooie wenskaart. Ook voor jou alle goeds en gezondheid en dat we volgend jaar weer wat meer vrijheid mogen proeven, ook om er weer meer op uit te kunnen trekken.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een prachtige blog Ghita ook voor jou fijne feestdagen en vooral een gezond nieuwjaar

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita,

  Wat een prachtig blog weer, waarin de vosjes de hoofdrol opeisen, alhoewel dat hazenpootje ook fantastisch mooi is. Ik hoop dat al jaren eens te fotograferen, maar heb er nog nooit een gevonden. Die vos met spiegeling op nr. 10 is echt super. Bijzonder toch ook dat jij ze allemaal individueel herkent. Mooie eendjes ook die krooneenden, ik vind nr. 5 al heel aardig mocht je geen nieuwe kansen meer krijgen. Mooi ook die laatste twee silhouetfoto's met zonsondergang. Ik wens jou eveneens prettige kerstdagen.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ha Ghita,
  je wordt dan wel niet vrolijk van dat saaie weer de laatste tijd, maar aan je foto's is dat niet af te zien. Wat een prachtige beelden laat je hier weer zien. Natuurlijk de vossen - met de spiegeling op 10 als topper, hoewel: dat silhouet tegen het eind; ook al zo beeldschoon.
  Verder ben ik jaloers op je hazenpootjes; ik ben ze helaas niet tegengekomen dit jaar. Prachtige platen, waarvan foto 14 voor mij de topper.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Ghita, Weer een mooi blog in de donkere dagen .De vosjes zijn weer jouw favorieten. Ik vind het roodborstje en pimpelmeesje erg mooi. En de hazelpootpaddenstoel is apart nog nooit van gehoord laat staan gezien. En dan de silhouet foto's het was weer genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een heerlijke blog weer. Ik heb genoten van je foto's, zo ben ik er toch een beetje bij geweest. Dankjewel

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ghita, een mooie blog weer, je hebt het beste gemaakt van slechte omstandigheden. Hazenpootjes heb ik nog nooit gezien in het echt. De vossen zijn inderdaad heel mooi in hun wintervacht. Je toch wel foto's met mooie kleuren hoor.

  Ik wens je een goed 2021.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hai Ghita,

  Een prachtige gevarieerde serie heb je op die dagen bij elkaar kunnen schieten. Veel vossen, maar ik kan mij voorstellen dat je al die foto's graag wilde laten zien. Erg leuk dat je de vossen zo goed kunt identificeren. Dan kun je jezelf toch een echt awd-junk noemen ;-)
  De foto met het spiegelbeeld in de plas is erg fraai. Goed gezien om een hoger standpunt in te nemen daar. Prachtige hazenpootjes. Inderdaad lastig te vinden, maar ook lastig om te fotograferen.
  Nogmaals, mooie serie hoor.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Ghita,
  In december moest je wel geluk hebben dat de omstandigheden gunstig waren als je zelf de tijd had om eropuit te trekken. Jouw vossen scoren als vanouds hoog, ik heb ze helaas helemaal niet gezien. Dat komt wellicht omdat ik niet in het juiste deel van het gebied ben geweest of misschien door een speciale aantrekkingskracht die jij op die dieren hebt en ik niet. Brilduikers zijn er inmiddels (nog erg schrikkerig en schuw), grote zaagbekken redelijk dichtbij, net als wilde zwanen. Je moet wat geluk hebben. Zwammetjes komt je soms nog wel tegen, al was het bij mij in december geen hazenpootje. Mooie platen heb je ervan gemaakt. Nu hopen op gunstige omstandigheden en een aantal interessante ontmoetingen met kleurrijke vogels in de AWD.
  Prettige jaarwisseling en een plezierig 2021.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Ghita,
  Ik had al naar deze blog gekeken en zag nu tot mijn verbazing dat ik er nog niet op gereageerd had!
  FF goedmaken ;-) Je bent wel een echte vossenspecialist! Al die foto's zijn prachtig maar de drinkende vos is wel heel erg mooi! Het varenblad is ook super. Mooi ook de hazenpootjes. Super dat je wilde zwanen kon fotograferen. Ik heb ze voor het laatst in januari 2020 gezien en toen zaten ze te ver weg voor een foto. Foto 23 en 24 zijn ook spectaculair! En tot slot bedankt voor je mooie kerstwens!
  Voor jou ook de beste wensen en een gezond en lekker-buiten-jaar!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Deze had ik ook nog niet gezien.
  Heel mooi om weer foto's van de AWD te zien.
  Vooral foto 24 vind ik een plaatje (zonder de andere tekort te doen hoor).
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita