vrijdag 10 juli 2020

Kleine vosjes worden groot

Het is alweer half juli. In juni ben ik weer met enige regelmaat naar de Waterleidingduinen geweest. Het meeste was al in mijn eerdere blog te zien, maar de jonge vosjes krijgen een eigen blog.
Ik had gewoon zoveel leuke, vertederende, lieve, grappige foto's....dat ik hier wel een blog aan moest besteden. En ik had niet verwacht de vosjes in juni en juli nog te zien.  De eerdere twee jaren waren de welpen van deze moervos eind mei uit het zicht verdwenen.

Het was lastig kiezen...maar hier een selectie van de jonge vosjes, die inmiddels pubers zijn.


Na een flinke regenbui....kwam de zon weer door.... Nadat ik even had geschuild voor de regenbui, kwam ik daarna in het veld dit mooie vosje tegen, die heel relaxed in het zonnetje zat.


even terug naar 12 juni.... de moervos en een van haar jongen.
Het was een warme , zonnige dag....dit jonge rekeltje deed het rustig aan, net als ik.Maar in de avond, na een verkoelende regenbui, werden de jonge vosjes actiever en zochten elkaar op voor een stoei partijtje.Het regende nog een beetje, maar dat leverde wel mooi zacht licht op. Dit meisje is mijn favoriete vosje. Ze lijkt sprekend op haar moeder.Ze ontdekken steeds meer van de wereld en gaan ook vaak alleen op pad.
Een ander vosje, veel lichter van kleur en bijna geen zwarte pootjes....Terwijl het derde vosje duidelijk zwarte pootjes heeft. Voor mij was het op dat moment nog lastig om ze uit elkaar te houden.  


Oh nee....moet mama nou weer aan mijn oren zitten...

Ze zijn alweer gegroeid. Welp kan ik ze niet meer noemen. Het zijn inmiddels pubervossen.


LanguitEind juni:  de vosjes krijgen steeds meer een eigen gezicht, en karakter..... de een is brutaal, de ander verlegen...en  onderling zie je dat er een rangorde wordt bepaald.Relax momentWeer een dag met diverse buien....
hihi, niet kietelen mama...
Het mooie meisje, dat zo op haar moeder lijkt...


Er wordt ook goed voor moedervos gezorgdMoeder en zoon in de zon.
Niet veel later werd het donker...., ging het heel hard waaien en moesten we even schuilen voor een flinke plensbui.
Net na de regenbui, moeder vos vond het weer tijd om haar kind te verzorgen...Teekjes worden zorgvuldig verwijderd. Familie vosDe moervosEn haar dochterKnuffel in het warme avond licht

 Familie portret, het tweede vosje (van links) kijkt een beetje boos, wilde zeker niet op de foto, een echte puber.


Alert Moeder vos en haar zoon, die al bijna net zo groot is...Soms schoot het jonge vosjes ineens weg, de struiken in...om even later nieuwsgierig weer terug te komen. Onderling wordt er regelmatig gekibbeld. Het zal ook niet lang meer duren voor de rekels vertrekken en hun eigen territorium moeten zoeken. De jonge moertjes blijven langer, soms heel lang, bij de moeder vos..... maar ook zij gaan op een moment hun eigen gebied innemen.Deze avond stond er heel veel wind..... ik heb veel foto's weggegooid omdat de vos met de oren plat zat, vanwege de wind... ik vind dat niet mooi, net of ze boos zijn. Hier had ze ook wat last van de wind, ze waaide bijna omver.Een van mijn mooiste foto's van deze avond....zo fijn als de zon niet zo aanwezig is maar er wel voldoende licht is om te fotograferen bij lagere ISO waardes.Het rekeltje met de grote orenZen vosje


Hieronder nog een collage van een van de vosjes....herkenbaar aan haar rechter oortje..... vanaf een week of 5 tot bijna 4 maanden oud.Ik heb in juni en begin juli genoten van een paar hele fijne, relaxte avonden, weinig andere fotografen, vosjes op hun gemak..... Het waren gewoon geluks momentjes, want dit tref je echt niet altijd.  Soms zie je ze gewoon helemaal niet.  Maar gelukkig is er in de AWD nog veel meer te beleven en is er meer dan alleen vossen....dus de volgende blog uit dit gebied, zal weer aandacht schenken aan al het andere mooie in dit prachtige duingebied.

25 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige serie foto's! Het is toch geweldig om dit allemaal van dichtbij mee te maken. Ik vind het zo jammer dat ik er al zo lang niet meer geweest ben, misschien dat het er nog eens van komt. Tot die tijd geniet ik van jouw foto's!

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super mooie serie Ghita!! Genieten......

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk blog met prachtige foto's zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita,
  Wat een super opnames zijn dit toch weer. Schitterend deze vosjes. Je hebt ze ook zo mooi en lekker nieuwsgierig in beeld staan. Die eerste foto is ook erg leuk.
  Dit is toch wel jouw dingetje hoor.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ghita,
  Jij hebt nog behoorlijk veel tijd aan de vosjes besteed, ik ben na drie keer gestopt. Jij hebt echter de ontwikkeling prachtig kunnen volgen. Het heeft geresulteerd in een schitterende serie waar je trots op mag zijn. Prachtige, scherpe, intieme beelden en dan ook nog in heel mooie tinten. Dat gaat je moeite kosten om dit te overtreffen.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtblog met supermooie foto's!
  En die collage is ook top zeg!

  gr,Mike

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat heb je weer mooie foto's geplaatst in je blog. Ik heb er van genoten en ben net zo dol op die inmiddels pubervosjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat heb je weer mooie foto's geplaatst in je blog. Ik heb er van genoten en ben net zo dol op die inmiddels pubervosjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Fantastisch mooie serie weer, Ghita!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtige foto's zeg van de vosjes...........liefs.Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Ghita,
  Wow wat meer kan men zeggen. Ik heb genoten van je verhaal bij de foto's en wat zijn ze mooi zowel de vossen als de foto's.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Geweldig Chita wat mooi en met zoveel liefde en respect gemaakt .klasse

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooie serie Ghita, en knap dat je ze bij naam kent, maar je komt er ook vaak he?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Ghita,

  In een woord prachtig, deze vossenserie. Het is niet alleen mooi dat je ze gezien en gefotografeerd hebt, maar vooral ook het observeren van het gedrag gedurende de cyclus van welp tot puber lijkt me fantastisch om mee te maken. Het is de tijd die je erin gestoken hebt meer dan waard. Er zijn veel mooie opnames, maar ik kan het volmondig met je eens zijn dat het vosje op nr. 32 er wel uitspringt...zo zacht.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ha Ghita,
  wat een geweldig mooie reportage van dit vossengezin. Lijkt me fascinerend, zoals jij dit gezin hebt kunnen volgen in de tijd en de jonge vosjes hebt zien opgroeien. Je foto's zijn stuk voor stuk juweeltjes. En leuk, de afwisseling van portretten met beelden van verder af, die meer gedrag laten zien. Zowel je beschrijving als de beelden zijn liefdevol.
  Dikke complimenten en dank dat we met je mee mogen kijken.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Heerlijk om te zien al deze foto's. Wat heb je ze mooi opgevolgd en gefotografeerd en daardoor ook goed leren kennen. Echt heel leuk. Er zitten echt leuke momenten tussen zoals het samen spelen maar de foto's zijn vooral heel vertederend. Schattig.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Goedenacht, hoe gaat het? Ik ben Braziliaans, uit Rio de Janeiro en op zoek naar nieuwe volgers voor mijn blog. En ik zal de jouwe met plezier volgen. Ook nieuwe vrienden zijn welkom, ongeacht de afstand.

  https://viagenspelobrasilerio.blogspot.com/?m=1

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hai Ghita,

  Een prachtige serie en wat ik nou het leukste vind, is dat ik dit soort foto's niet zo veel zie op facebook en dergelijke. Foto's van die hele kleintjes zie je overal en dit soort platen dus niet. Ik heb het vermoeden dat deze vosjes enorm geprofiteerd hebben van de corona-crisis. Daardoor is er veel minder toeloop geweest en heeft de moervos ze beter kunnen voeden en dus hebben ze de eerste maanden kunnen overleven. Je hebt veel mooie en schatiige foto's, maar nummer 4 met de stoeiende vosjes vind ik wel heel leuk.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Een serie vosfoto's van kindertijd tot volwassenheid is met grote zorg vastgelegd. Zo schattig als je je jeugd verandert ...

  Groeten uit Indonesië.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi Ghita!
  Wat een serie zeg! Het lijkt wel of ze af en toe je camera inlopen!
  Ik vind alle foto's jaloersmakend mooi!!
  Maar als favoriet heb ik foto 4, 6, 13, 18, 20, 25, 27, 33 en 34...pffft!!!
  Ik heb vorig jaar één vos gezien, dus je snapt me ;-)
  Ik zit nog ff na te genieten van je beeldschone foto's!
  Groetjes
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hallo Ghita,

  Wat een geweldig mooie serie van die vosjes het konden wel je kindjes zijn waar je een reportage van hebt gemaakt. Ze poseren ook zo mooi voor je .
  Erg genoten .

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hoi Ghita,

  Wat een super mooie foto's. Het "zen-vosje" is echt om op te vreten ………, wat een schatje.
  Ik heb zitten genieten tijdens het bekijken van je foto's.

  Groetjes en alvast een fijn weekend!
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hoi Ghita,
  Wat een lange serie, maar het verveelt geen moment. Er zitten juweeltjes van foto's tussen. Knap dat jij die kleintjes (en ook de grote) allemaal uit elkaar kunt houden. Daar begin ik maar niet aan.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Een serie om van te genieten en dat heb ik dan ook gedaan, prachtig Ghita!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita