zaterdag 23 januari 2021

Natuur dichtbij huis : winter.....of toch niet

 De eerste blog van 2021. Een verzameling van foto's die ik hier in de omgeving heb gemaakt. Ik ben de laatste tijd niet zoveel weggeweest, en op de uitstapjes ook niet altijd geslaagde foto's kunnen maken. De foto's hier zijn gemaakt in de omgeving van Leiden.


Een roodborstje en een heel klein beetje sneeuw op 16 januari 2021. Zou dit de winter zijn geweest voor dit jaar?Nog even terug naar eind vorig jaar


Een koude zonsondergang in de Achthovense polder achter Leiderdorp. Het was rond het vriespunt, en na het maken van de foto's merkte ik pas hoe koud ik het had. En dan nog even 25 minuten fietsen door de polder, terug naar huis. Maar het was het waard.Op eerste Kerstdag fietste ik even een rondje buitenom park Cronesteijn, na bijna 2 weken binnen zitten, moest ik even de natuur in. De smienten zijn er weer en waren weer gezellig aan het fluiten. Dit paartje wilde wel even poseren. Daar komt weer een bui aan, dus snel terug fietsen naar huis.


En pas op 16 januari 2021 ging ik weer op pad in de omgeving. Er was sneeuw aangekondigd, ook voor west Nederland, zo'n 3 cm. Ik wachtte.....en wachtte....rond half 3 kwamen er wat natte vlokken naar beneden. Een uurtje later lag er op het gras en op de struiken een dun laagje, en stapte ik op de fiets naar Cronesteijn.Schaapjes in de sneeuw.

Ik had graag voor een vosje in de sneeuw gegaan, maar tegenwoordig is het in de weekenden zo ontzettend druk in de AWD, zeker als er sneeuw komt. En ik weet dat er nog 40 fotografen  een vos in de sneeuw willen.....en dan hutje mutje bij elkaar liggen.....in Corona tijd. 
Nee....hoe graag ik ook in de duinen ben met sneeuw, dit vond ik even niet zo verstandig, ik zoek de drukte niet op en hoopte dichtbij huis mooie winterse plaatjes te kunnen schieten.Meer winters dan dit werd het niet.... 
Maar wie weet, gaat er in deze winter toch nog een witte verrassing komen.
Winters riet... Fotograferen was lastig, met natte sneeuw en een stevige wind. Het waren vooral kiekjes, en dan snel de camera weer onder mijn jas. Had bij dit weertype wel even mijn oude Lumix meegenomen.Inmiddels was het half 4 en was er nauwelijks nog licht. Dus om al te hoge ISO (bij deze oude camera) te voorkomen, zat ik met sluitertijden die geen scherpe foto's meer opleveren. Ach, het roodborstje was wel een heel mooi model en zat lekker dichtbij.  


Toch wel schattig. De sneeuw leek op de foto's meer op regen..... het was dan ook meer natte sneeuw dan sneeuw die bleef liggen.eerste tekenen van het voorjaar, een week later , inmiddels is het 22 januariDe katjes zijn er al volop,  en voor mijn gevoel hebben we nog nauwelijks winter gehad. Een paar koude weekenden, waarna het doordeweeks weer terug ging in de herfst stand met regen, storm en temperaturen rond de 10 graden..... het lijkt een herhaling van vorig jaar te worden.Op het strand van Katwijk, 23 januari..... ook zo'n beetje het enige vogeltje dat ik daar zag. Dit was bij de uitwatering, daar loopt het was schuin af.

Een niet heel overtuigend blogje, de foto van de maand (januari) heb ik zeker nog niet gemaakt. Deze blog bevat toch vooral snel gemaakte kiekjes. Het punt voor mij is vooral , dat ik geen rust heb als ik ga fotograferen, zowel Cronesteijn als Katwijk is veel drukker dan een jaar geleden. Mensen kunnen nergens heen en gaan nu ook de natuur opzoeken. En zo ben ik meer om mij heen aan het kijken en de andere mensen in de gaten houden dan dat ik kan genieten van de natuur dichtbij huis.
Dus....volgende keer gewoon weer naar de AWD, want als je geen vos gaat fotograferen, dan zijn daar zeker nog wel heel rustige plekjes, de mij wel die zen-momentjes bezorgen.

19 opmerkingen:

 1. Toch fijne foto's om naar te kijken hoor en het gaat toch om het plezier van het fotograferen, het hoeven toch niet altijd topfoto's te zijn? tenminste voor mij niet hoor!

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita.
  Toch wel mooie sfeerplaatjes gemaakt, ook je Roodborstje staat er mooi op zo ook de Drieteenstrandloper en de Smientjes hoewel er dit jaar minder zijn dan andere jaren. Het is voor mij ook al weer 'n jaar geleden dat ik in de AWD was, hopelijk in het voorjaar weer.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie serie Ghita.
  Tja ik begrijp de mensen niet meer hoor, hutje mutje bij elkaar kruipen om een vos in de sneeuw te fotograferen en dat in corona tijd, net of er niets aan de hand is.
  Ik kan mij goed voorstellen dat je niet ontspannen bent dan, je moet steeds opletten of de mensen niet te dicht bij je komen, dat is geen doen vind ik, zo zou ik ook niet willen fotograferen hoor.
  Je hebt toch wel hele mooie foto's kunnen maken en daar vind ik de zonsondergaang het mooiste van.
  Mooie zondag en blijf gezond.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita,
  Mooie foto's!! Grappig die twee smienten. Een mooi moment zo allebei naar het midden kijkend.
  Foto 9 van dat roodborstje vind ik ook erg mooi, net als je laatste foto. Prachtig!!
  Laten we hopen dat we weer snel de mooie plekjes op kunnen gaan zoeken om te fotograferen.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hi Ghita,

  Okay wat je ver haal is dan misschien hartstikke lekker, maar dicht bij huis vandaan komt smaakt ook voortreffelijk😘
  Fijn blog weer.

  Groetjes, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita, het geeft stress als je niet lekker ontspannen je eigen gebiedjes in kunt gaan om rustig te fotograferen (of te vogelen in mijn geval), ik zag het hier ook met hordes mensen in de Waverhoek. Ik ging daar dan dus niet heen en begrijp dat gedrag ook niet zo goed. Je bent voor jouw doen echt weinig op pad geweest, echt jammer :-(.
  Je hebt toch wel mooie foto's gemaakt waarbij vooral de warme kleuren mij bekoren, bij de Smientjes en het Roodborstje, een vogeltje waar ik nooit genoeg van krijg. Mooi het sneeuwlandschap met het bruggetje. Leuk dat je ook nog een Drieteentje vond, ook schattig!
  Laten we uitkijken naar betere tijden waarin we weer rustig en ongestoord kunnen fotograferen!

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita,
  Voor mij zijn het toch mooie foto's geworden hoor. De foto's van het roodborstje, de 'winterse' foto van het bruggetje met de knotwilgen en je foto van het drieteentje vind ik erg mooi.
  Ook bij ons zie je (soms te)veel mensen in de natuur om rustig te kunnen fotograferen. Ik begrijp het dat de mensen in deze rare tijd de natuur in gaan, maar ik hoop toch dat het niet al te lang meer duurt, voordat het er weer wat rustiger wordt.

  Groetjes,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Ghita,
  mij heeft jouw blog wel overtuigd hoor.... de zonsondergang bijvoorbeeld. Een heel fijne foto.
  Met 40 fotografen een vos willen fotograferen moet je inderdaad niet willen! Dat drukke en massale is totaal niet m'n ding. Jouw blog ademt rust uit en ... genieten dus :)
  Een Drentse groet,
  Geert

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Tsja ach. Dit is hoe het is en jouw blog is daar een perfecte afspiegeling van... we moeten er maar wat van zien te maken... Nog even en we kunnen we weer achter de oranjetipjes aan... maar tot dan gewoon volhouden...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita,

  Gezien de omstandigheden en je oude camera heeft je toch nog leuke plaatjes opgeleverd. Ik snap je frustratie, hier is het niet anders, er is momenteel al niet zo heel veel bijzonders in de natuur te fotograferen, zeker niet wat vogels betreft, en het is overal hartstikke druk met wandelaars, veelal met honden. Voor je rust hoef je er nu niet naar toe te gaan. Ik vind het landschapje op nr. 6 heel fraai en je hebt in elk geval nog een mooi drieteentje kunnen fotograferen. Hopelijk wordt het snel weer rustiger in de natuur zodra we dat rotvirus onder controle hebben.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Jammer hè Ghita, dat het overal zo druk is. Ik heb echt moeite om mijn rust te vinden en een mooie serie foto's te maken. Jij ook volgens mij? En ook jammer van die paar miezerige sneeuwvlokjes. Maar, jouw foto van het bruggetje met de knotwilgjes vind ik toch heel gaaf, het lijkt een hele winter op die foto. En de foto van de molen bij ondergaande zon vind ik ook goed geslaagd. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nou je hebt dicht bij huis mooie foto's weten te maken. De schaapjes en het bruggetje zijn ook zo mooi! Ja, iedereen gaat de natuur in, waar waren ze voor corona? Voorzichtig blijven hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ghita,
  Als je de dagen kan uitzoeken is het nog wel mogelijk een geslaagde dag in de AWD te hebben. Niet in weekenden, want dan is het er belachelijk druk. Zondag was om 10 uur 's morgens de parkeerplaats in de Zilk al vol. Als je op doordeweekse dagen de minder gangbare routes kiest is het wel de moeite waard. Mooi landshap, soms heel mooie waarnemingen. Ik hoop wel dat het gebied niet te lijden krijgt van de extreme drukte. Hoe zullen de dieren erop reageren?
  Een beetje winters was aardig, al werd het veel minder dan ik gehoopt had. Net als jij kregen we in ieder geval een licht winters gevoel. Het roodborstje heb je fraai op de plaat kunnen krijgen, net als de toch wat onverwachte lentevoorboden.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo Ghita, winter tja, een beetje dan. Maar ze beloven voor februari een mogelijkheid dat het echt winter wordt. Iets met lagen boven de Noord-pool. Je foto's hebben wel degelijk een winterse sfeer zo met rijm. Desondanks heb ik al wel weer de Els in bloei kunnen fotograferen. Misschien dat het in het zuiden net iets warmer is dan aan de kust. Wie weet.
  In elk geval weer een prachtige serie die je laat zien.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ha Ghita,
  het is je toch gelukt om een paar leuke sneeuwbeelden te maken. Het eerste roodborstje op boom met plukjes sneeuw is erg leuk. Het landschap op 6 vind ik prachtig en een echt winterse sfeer uitstralen.
  Verder begrijp ik, dat het ook voor natuurliefhebbers een zegen zal zijn als de winkels weer open gaan > kan de rest van Nederland in de weekends weer gewoon gaan winkelen.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo Ghita,
  Een bijzonder mooie gevarieerde blog is dit met van alles de 2de foto vind ik geweldig mooi die zonsondergang. Ja en de roodborstjes . Erg veel variatie voor deze tijd van het jaar. We blijven ons verwonderen wat een mooi blog je iedere keer weer voor elkaar krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Ghita,
  het is ook steeds nog dicht bij huis blijven en als je wel wat verder kan of vrij bent dan is het meestal ook slecht weer. Deze mooie variatie mag er ook echt zijn met mooie verschillende beelden waaronder ook enkele met sneeuw ofwel een winters beeld.
  Foto 6 met dat bruggetje is voor mij de absolute topper. Prachtige foto.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hai Ghita,

  Het is een beetje behelpen allemaal en hopelijk komt er snel iets van verlichting. Toch heb je een aantal fraaie landschapsfoto's weten te maken. Vooral de zonsdondergang is heel erg mooi. Ook de laatste foto van het roodborstje is een fraaie. Die staat er erg mooi op.
  Als mensen weer kunnen winkelen, zal het ook weer in de natuur rustiger worden. Hopelijk snel, want het is echt te druk aldoor. Laat je baas een beetje opschieten ;-)

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita