woensdag 26 augustus 2020

#Natuurdichtbijhuis: zomer

 Op het moment dat ik dit blog schrijf regent het buiten, er waait een frisse wind en het is een heerlijke 20 graden.  Eindelijk, verkoeling. Mijn uitstapjes in augustus bleven beperkt tot een paar uurtjes in de ochtend en meestal op 10 minuten van huis. Ik vond het gewoon te warm en met die felle zon kan ik toch geen mooie foto's maken.


Terugblikkend op de maand augustus....die begon met een enorme shelfcloud, die ik aan zag komen toen ik smorgens vroeg naar mijn werk fietste (3 augustus). Ik had natuurlijk geen camera bij me, maar gelukkig liet mijn telefoon mij niet in de steek.


Eind juli was het op de vrijdag te warm voor mij om naar de AWD te gaan, dus ben ik in de ochtend een uurtje naar de heemtuin in Leiderdorp gegaan, op zoek naar vlinders.
Het viel wat tegen met de soorten. Wat druk fladderende witjes en enkele icarusblauwtjes.


Ik besloot nog even door te fietsen naar de nabijgelegen Munnikenpolder, waar ik vorig jaar veel vlinders heb gefotografeerd. Maar ook hier.....geen vlinder te bekennen, op de fladderende witjes na.


Wel een visdiefje, dat krijsend over mij heen vloog, ik denk dat zij nog jongen had zitten in het gebied.


Omdat het op mijn werk in augustus erg druk is, kan ik niet extra vrij nemen of parttime dagen ruilen, dus heb ik alleen de vrije vrijdag....en laat het nu een week later op de vrijdag weer een snikhete dag zijn. 

Dus in de ochtend even een rondje Poelgeest Polders......


Een grote groep rustende lepelaars, zowel volwassen dieren als juveniele.De lepelaars poetsend of rustend.Blauwe reiger verscheen ineens vlak voor mij tussen de begroeiing.


Schattig wit eendje

Klaprozen..... en andere bloemen.

En hoewel het vol met bloemen stond, was ook hier amper een vlinder te zien.

Alleen.....een paar fladderende witjes.


En weer een vrijdag later, 14 augustus....en weer te warm om een hele dag de natuur in te gaan.


Dit keer zat het witje stil, op de kattenstaart.  Het klein koolwitje.


En het klein geaderd witje


Terwijl ik de wilde peen afspeurde op de rups van de koninginnenpage, viel mijn oog op een ander beestje....


De pyama wants ....waarom zou jij toch zo heten :-)Wilde peen. Ooit hoop ik hier de koninginnenpage te fotograferen. Dan hoef ik er niet voor naar de andere kant van het land te reizen.


Heel verrassend, in de Leiderdorpse heemtuin trof ik enkele tijgerspinnen aan.


Een houtpantserjuffer


Atalanta op het Koninginnenkruid


En ook vrijdag 21 augustus was het nog warm en vooral klef....dus ook die dag bleef ik in de buurt.


Het leuke van een heemtuin is, dat er diverse landschappen nagebootst worden. Dus daar trof ik ook het "droge heide" landschap aan. En zo kon ik dichtbij huis toch nog de heide fotograferen.En een heidelibel
Eindelijk, de distelvlinder...... die had ik de hele zomer nog niet gezien, en net nu de vlinderstruiken bijna uitgebloeid zijn, komen de distelvlinders er op af.... geen fotografische hoogstandjes (zon was ook weer te fel).....maar ik moest hem toch even vastleggen.

En terwijl ik de vlinderstruik afspeurde voor meer distelvlinders of andere soorten zag ik ineens een grote oranje-gele verschijning. Ik zag meteen dat het geen citroenvlinder was, en toen de vlinder ging zitten wist ik het: de oranje luzerne vlinder. Gewoon in Leiden, in een stadsplantsoen. Hoe leuk is dat. Tot dusver had ik ze alleen op de Veluwe, in Zuid-Limburg en in de duinen gezien.


Af en toe ging hij even zitten, best lastig want het is een nogal rommelige vlinderstruik, waarvan veel bloemen al uitgebloeid waren.


Dan moet je geluk hebben dat ie even op een vrije bloem gaat zitten.
Wat een mooie vlinder.

Verder zag ik in deze struiken nog veel koolwitjes, dagpauwoogjes en atalanta's, maar die foto's halen de blog niet.....

En met de weersomslag naar meer herfstachtig weer.....ga ik eindigen met wat herfstachtige foto's. Gemaakt op 17 augustus in de vroege morgen, voordat ik mijn thuiswerkdag begon. Even een rondje op de fiets naar Park Cronesteijn.Ik kijk uit naar meer van dit soort ochtenden..... mooie zonsopkomsten ( waar ik niet vroeg mijn bed voor uit hoef).....en paddenstoelen. Ik ben wel klaar met de zomer, dus laat de herfst maar komen.
Nog even terug naar begin augustus. Ik  dacht.....laat ik mijn shelfcloud  foto eens naar RTL weer opsturen...


En wat zie ik die avond direct na het nieuws  in de aankondiging van het weerpraatje....mijn foto :-)
Op naar september, ik kijk wel weer uit naar mistige ochtenden, herfstblaadjes, paddenstoelen in het bos...... en misschien eindelijk weer een keer een dagje naar de kust voor de vogels.

22 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita,
  Wat een mooie openingsfoto met die dreigende lucht. Goed dat je hem ook ingestuurd had als weerfoto. Super tof natuurlijk als ze hem daar dan ook nog laten zien, geweldig!! Gefeliciteerd.
  En misschien moet ik je volgende week weer wel feliciteren met de Roots wedstrijd. Ik zag je foto al als ansichtkaart in de nieuwe agenda.

  En wat heb je dat geaderd witje en ook andere vlinders super mooi gefotografeerd. Grappig ook al die lepelaars zo bijelkaar. Prima gedaan hoor!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Ghita, ja eindelijk weer een heerlijk fris gevoel door daling van de temperaturen. Geen geplak meer. Ondanks dat je er dus niet al te veel op uit bent gegaan heb je toch een prachtig blog kunnen samenstellen met heerlijke en prachtige foto's. De vlinders, lepelaars, juffers helemaal top. De tijgerspin zeer fascinerend insect heel fraai in beeld gebracht. De lepelaars ook super mooi. Je had mazzel dat je zelfs een distelvilnder hebt gezien. Hier dit jaar niks nada njente. De laatste twee foto's zijn prachtig en ja een belofte dat de herfst niet veraf is.
  Genotem weer van je foto's.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het was ook echt te warm de afgelopen weken. ik heb dan ook weinig gedaan aan fotografie en achter de pc zitten. Wat leuk dat je foto is uitgekozen in het weerbericht van RTL. Echt super en het is ook een hele mooie foto met een hele aparte wolk :-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita.
  Met die hitte ben ik toch elke dag weggeweest. Je eerste foto is erg mooi met die lucht. Ook de Lepelaars en Visdiefje heb je mooi te pakken. Vlinders zijn het lijkt mij minder dan vorig jaar, de Distelvlinder 1 x gezien des te meer Atalanta, Luzerne vlinders ook niet gezien maar staan er weer mooi op. Ik heb die weerfoto gezien maar ik dacht dat het iemand anders was met die naam. Weer genoten van je serie.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb weer genoten van je blog en foto's. Ook ik ben blij dat die hitte weg is en we weer naar ons geliefde awd kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Ghita,
  wat leuk, je foto op het tv-nieuws. Het is ook een bijzondere plaat.
  En fijn, dat je in de buurt gebiedjes hebt waar je toch best veel kunt fotograferen.
  Je visdiefjes staan er prachtig op. Leuk dat je de luzernevlinder tegen kwam.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als altijd weer een super leuke blog. Heel herkenbaar ook, het was vreemd magertjes overal. Mooie foto's en erg leuk geschreven!

  Gr. Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 8. En dat allemaal in een zeer drukke en zeer warme maand geweldig Chita

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een geweldig blog Ghita,
  Voor mij is de eerste foto echt een winnaar hoor, eer van je werk dat ze dit laten zien bij het weer bericht.
  Leuk is dat als ze je foto op het weerbericht uitzenden, ik weet er alles van, wat jaren geleden stuurde ik ook af en toe een foto in, ook van mij zijn toen in die tijd wel 10 keer foto in het weerbericht geweest.
  De andere foto's zijn natuurlijk ook mooi hoor, vooral de visdiefjes.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ghita, wat een mooi blog weer . Zoveel verschillende vlinders en allemaal met een mooi gekleurde bloem erbij.Ik ben helemaal weg van de foto met de klaprozen en bloemen. De 1ste foto is schitterend en dan ook nog de tv halen.Geweldig. Ben het alleen niet helemaal eens met je voor de herfst is natuurlijk mooi maar nu het niet zo warm is , is ook nog een hoop moois te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hi Ghita,

  Wat een gave wolken foto zeg.
  Zonder twijfel de juiste keuze voor RTL want dit zie je niet elke dag.
  En dan vervolg je met fijne vlinder foto’s
  Wat een tof blog.

  Fijne avond en groetjes,
  Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Ghita,
  Je wordt nog beroemd, mooie foto van de lucht. Mooi de luzernevlinder toch best wel bijzonder. Ik heb dit jaar maar een distelvlinder gezien...Fijne foto's van de blauwtjes en leuk de blauwe reiger zo boven het gewas.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ghita
  mooie opnames vooral de eerste,
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat leuk je foto op tv Ghita.
  Zelf heb ik de eer ook al eens gehad.
  Pracht foto's heb je gemaakt in de heemtuin, fijn dat er zoveel vlinders te zien zijn en dan de heide, prachtig vastgelegd allemaal.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Ghita,
  Als je het kon opbrengen om vroeg op te staan en je de luxe had om niet (vroeg) te hoeven gaan werken was er in de natuur nog genoeg te beleven. Natuurlijk speelde de hitte en het harde zonlicht al gauw een rol dus je moest niet te lang blijven. Jij hebt bij je in de omgeving toch over vlinders niet te klagen als je een distelvlinder en luzernevlinder mooi hebt kunnen fotograferen, ik heb ze niet eens gezien. Als ik zo kijk naar wat je laat zien hebt je je in de omgeving niet verveelt. Wel bijzonder dat je het RTL-weer gehaald hebt. Volgende keer wel je voornaam gebruiken :)
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat gaaf dat je foto op tv was, hij was ook wel echt bijzonder! Je hebt er ondanks de warmte toch weer iets moois van gemaakt, veel soorten vlinders toch nog gezien. Ik ben het wel met je eens dat de herfst nu wel mag komen, lijkt me heerlijk om dat weer te fotograferen!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Ghita,
  Je openingsfoto is er eentje met een hoog 'wow'-gehalte! Ik had hem graag gemaakt, maar ben toch ook blij dat ik toen niet daar ter plaatse was ;-) Dat ie het nieuws gehaald heeft heb ik dan weer even gemist...
  Ook ik ben in augustus maar mondjesmaat op stap geweest, nog wel één ochtendje naar de AWD, maar verder ook gewoon af en toe in de buurt. Scheelt wel weer een hoop, werk en geblog; kan ik misschien een inhaalslag maken....
  Jammer dat de koninginnepage niet deze kant op wil komen,hè. Wilde Peen is hier toch ook genoeg. Maar in de andere kant van het land is het ook niet meer wat het een paar jaar geleden was, hoor. Ik heb er dit jaar maar een paar gezien, maar wel weer een rups. De Distelvlinder (nog niet gezien dit jaar, hoe anders dan vorig jaar...) en de Luzernevlinder (wel gezien in de AWD, maar steeds tussen het gras) maken dan weer veel goed. Vooral de laatste heb je er toch fraai op staan.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Ghita,

  Wat late reactie i.v.m. vakantie. Ondanks de hitte en dat vervelende weer voor natuurfotografen heb je ij augustus toch een hele leuke serie bij elkaar geschoten. Die telefoon van je is niet verkeerd, maak je goede foto's mee. Ik had je foto gezien tijdens het weerbericht. Zo'n heemtuin is een prima uitvalbasis als je niet ver weg wil, je kon er veel soorten vlinders fotograferen en natuurlijk hoop je dan op een koninginnenpage, maar een luzernevlinder is toch ook een soort die je niet zo vaak ziet. Mooi vind ik die groengele ogen, een goed kenmerk dat je met deze soort te maken hebt. Ook het geaderd witje is een prachtige plaat.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hai Ghita,

  Geweldig zeg die foto op het nieuws. Dat is toch een leuke ervaring. De foto is natuurlijk ook best toonwaardig voor zo'n weerbericht , want dit soort wolken zie je niet zo vaak. Lekker dat je dichtbij huis toch nog gebiedjes hebt waar je kunt ontspannen en kunt fotograferen. Zonde dat het licht dan niet helemaal meewerkt, maar het is wel een mooi overzicht geworden. Als je ziet hoe snel de tijgerspin oprukt in ons land, dan moet die koninginnenpage toch wel binnen 5 jaar het westen bereikt hebben. Als er maar genoeg waardplanten groeien.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi Ghita,
  Ik had ff een blog-pauze, vandaar dat ik wat laat reageer!
  Geweldige blog, met een briljante openingsfoto! Leuk dat hij op het nieuws kwam (terecht!)
  De andere foto's zijn weer geweldig. Gefeli ook met je Oranje Luzerne vlinder en de Distelvlinder. Die heb ik dit jaar niet gezien! Ik heb genoten van al je mooie dichtbij huis-foto's!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Stuk voor stuk heerlijke zomerse foto's, en de meest indrukwekkende foto (voor mij dan), staat boven aan. Persoonlijk ben ik gek op bijzondere wolken en allerlei gekke weerfenomenen. Dus met stip op één.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita