maandag 31 december 2018

De mooiste van 2018

De laatste blog van 2018.
Traditiegetrouw is dit het jaaroverzicht.

Allereerst dank aan iedereen die afgelopen jaar de tijd heeft genomen om mijn blogs te bekijken en een berichtje achter te laten, dat waardeer ik echt. En ik hoop in 2019 ook weer mooie natuurmomenten met jullie te delen via deze blog.

Voor sommige maanden was de keuze snel gemaakt, voor andere maanden kon ik heel moeilijk kiezen en december had helemaal geen foto die in deze best of....thuis hoort.
Maar goed, hier is het overzicht


Januari
Het was niet moeilijk, dit moest een pestvogelfoto worden. Maar welke? Ik heb heel lang getwijfeld tussen deze wat ruimere en de foto van de vogel met een besje in zijn snavel. Omdat deze foto wat origineler is, heb ik voor deze gekozen. Wil je de besjesfoto ook zien? Klik dan HIERFebruari
Een vos (dat kan ook niet anders, want die hebben toch wel het grootste aandeel aan mijn foto's), maar wel met ruimte eromheen, zo vind ik ze het mooist. Niet kauwend of bedelend maar gewoon alert omkijkend..... Foto van redelijke afstand gemaakt en ingezoomd.Maart
Voorjaar. Dat is de periode dat ik ook voor de bloemetjes ga, bosanemoontjes, sneeuwklokjes en krokussen. Dit beeld had ik in mijn hoofd,  de aanvliegende bij met de nectar aan de pootjes. Oké, er waren er 99 onscherp maar bij 100 was het raak!April
Nog een vosje. Dit was een nek aan nek race met een Eekhoorntje....maar de vos vond ik net iets mooier. Opgaand in de omgeving, de zachte kleuren en de blik van de vos. 
Een van mijn favoriete foto's van dit jaar.Mei
De zandhagedis mannen zijn in deze periode prachtig groen van kleur.
Met deze foto was ik heel blij, mooi scherpte verloop en ondanks het zonnige weer toch niet te hard van licht.Juni
De lange hete zomer is in volle gang, voor fotografie moet je vroeg zijn. Dus eind juni zat ik om half zes in de morgen met Henk en nog 2 fotograferen op het Leersumse veld om heide blauwtjes te fotograferen. 
Ook bij deze maand was het niet de vraag wat voor onderwerp ik ga plaatsen, maar wel welke foto van dit onderwerp. Meer foto's van heideblauwtjes in DEZE BLOGJuli
De zomermaanden staan voor mij in het teken van vlinders, libellen en...boomkikkers.
Het was lastig dit jaar, de veel te warme dagen met een felle zon maakten het niet makkelijk om deze kikkertjes te fotograferen.  Voor je het weet vallen er lelijke schaduwen over het beestje of bijten de lichte delen uit of is de foto in zijn geheel gewoon te hard. 
Deze beestjes zijn niet meer dan een duimnagel groot en in al het groen best lastig te vinden. Als het beestje dan nog een beetje vrij op een leuke plek zit, ben ik helemaal blij.
Meer boomkikkers kun je HIER bekijkenAugustus
De eerder genoemde lange hete zomer denderde voort, en zorgde ook voor veel koninginnenpages in Nederland. Helaas heb ik deze prachtige vlinder nog niet in de wilde natuur kunnen fotograferen, deze foto maakte ik in de vlindertuin van de Passiflorahoeve in de Harskamp. 
Zeker de moeite van een bezoekje waard. 
En deze foto, met een fijne rustige achtergrond en zachte tinten, was mijn beste van augustus.September
Dit was een maand waarbij ik ook weer twee favoriete foto's had....deze rosse grutto en een kikkertje op een paddenstoel.  Omdat ik in die periode veel kikkers-op-paddenstoel tegen kwam op sociale media besloot ik de rosse grutto te kiezen. Temeer ook omdat ik bij deze foto veel geluk had. De vogel stond vrij, ik was alleen op het strand, het licht was goed en ik kon tot zo'n 3 meter naderen zonder dat de vogel zich wat van mij aantrok. 
Een laag standpunt, lichtje in het oog......Yesss!
Mijn geluksmomentje, al meteen aan het begin van de dag. 
Meer over de rosse grutto en andere zuidpier bewoners, kun je in deze blog bekijken.oktober
Natuurlijk, dat moest een van de Katwijkse zeehondjes worden. 
Wat een geweldige ochtend was dat. En kies dan maar uit de ruim 500 foto's een blogselectie en vervolgens de foto voor het jaaroverzicht.
Deze is het geworden, de nog wat slaperig ogende jonge zeehond.
Nieuwsgierig naar de blog? Kijk dan HIER
November
Herfstkleuren....dat moest het worden. Helaas ben ik dit jaar niet naar de Veluwe gegaan toen de kleuren op zijn mooist waren en op het moment dat ik er wel was, waren de kleuren al op de grond gevallen. 
Begin november hadden we een paar nazomer dagen, maar wel met de mooie herfstkleuren en in de ochtend een beetje mist. Dit sfeerplaatje is mijn favoriete foto van deze maand. 
Een sprookje.December
Winterkou.....die was er een paar dagen.....dat zie je aan de lucht, vlak na zonsondergang maakte ik deze foto van de bekendste boompjes uit de Waterleidingduinen. Het was hier ook weer twijfel tussen deze foto en die van de berijpte varen. Ik wilde wel iets van winter overbrengen.... De andere foto's van deze maand vond ik niet mooi genoeg......en uiteindelijk viel de keuze op deze.


De drie foto's die voor mij toch een eervolle vermelding krijgen
de eekhoorn, de kikker en de berijpte varen

En tenslotte de statistieken

43 blogjes
de blog over het betonnen kanaaltje in de waterleiding duinen was het meest bekeken 504 keer
gevolgd door de mei-blog uit de waterleidingduinen met 439 en de  boomkikkers met 290 views. De jonge vosjes blogs waren dit jaar minder in trek dan vorig jaar, 234 views.

De meeste blogs gingen over mijn bezoekjes aan de Waterleidingduinen en het zal wel opgevallen zijn dat ik vooral dieren fotografeer.  Dat is ook wat ik het liefste doe en in 2019 ook zal blijven doen, dat is waar mijn hart ligt, naast de heerlijke wandelingen in de Waterleidingduinen.

Van het wensenlijstje kon ik de heideblauwtjes en de koninginnenpage afstrepen.
De mooiste momenten waren de pestvogels, de jonge vosjes en de zeehondjes.

Voor 2019 heb ik natuurlijk nog wat te wensen over:  de blauwe heidekikker, oranjetipje, jonge eekhoorns, jonge steenuilen,  vlinders in het ochtendlicht, libellen met dauwdruppels, herfstkleuren en mist in een mooi bos en  sneeuw natuurlijk...

maar vooral, ook in 2019
weer genieten van al het moois om mij heen.
Dat wens ik jullie ook toe. Een mooi (foto) jaar met veel geniet-momenten.

31 opmerkingen:

 1. Een hele fijne serie Ghita. Ik hoop dat je in 2019 al je wensen kunt afstrepen!

  Gr. René

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig Ghita genieten al die mooie foto's

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De eerste overzichtsblogje dat voorbij komt. Wat is het een prachtig overzicht geworden. Je hebt een fantastisch jaar gehad, hopelijk dat je in 2019 weer iets kan afvinken.

  Ik ben nog de laatste woorden aan het tikken. Dan gelukkig op tijd klaar.

  Een heel mooi jaar voor 2019

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig Ghita wat weet je een mooi beeld te geven van alles wat de natuur ons te bieden heeft! Hoop dat we er volgend jaar weer net zo van mogen genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ghita,
  Prachtige foto's heb je uitgezocht voor het overzicht van dit jaar.
  Ik vind de foto's allemaal prachtig geworden, kan er niet eentje uithalen die het beste is.
  Ik wens je in 2019 ook prachtige foto momenten toe.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita,

  Schitterende opnames van een prachtig jaaroverzicht!!! Zolang je er maar vaak genoeg op uittrekt in de natuur maak je vanzelf schitterende foto's. Nou ja, niet vanzelf....maar jij weet onderhand wel hoe je hele fraaie opnames moet maken na al die jaren. Ik wilde eigenlijk een favoriet kiezen, maar ze hebben allemaal wel wat. Qua sfeer ga ik toch voor de foto van november. Heerlijke plaat.

  Voor mij dit jaar géén jaaroverzicht, aangezien ik half het jaar middenin een verhuizing zat en dus niet heel veel gefotografeerd heb dit jaar. Nu ik dichtbij de kust en de duinen woon, probeer ik dat het nieuwe jaar ruimschoots in te halen.

  Blijf vooral genieten van al het moois om je heen. Doe ik ook altijd sowieso.

  Een hele fijne jaarwisseling en wie weet kom ik je volgend jaar wel weer eens tegen in het veld.

  Groetjes,
  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita,
  Je bent mooi op tijd. Een mooi jaaroverzicht is het geworden met veelal de van jou bekende plaatjes. Ik ga geen favoriet aanwijzen, want dan doe ik de ander tekort. Maar ik zou wel graag ook zo'n foto van een zeehond willen laten zien. Een fijne jaarwisseling en de beste wensen voor 2019 met weer veel moois. Misschien komen we elkaar wel weer tegen in de AWD, want daar wil ik volgend jaar toch weer wat vaker naartoe.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een prachtige selectie van jouw foto's Ghita! Wat me opvalt is telkens de mooie zachte belichting, heerlijk, daar houd ik van. Ik ben het afgelopen jaar weinig actief geweest op de blogs, maar ik heb je berichten wel steeds gevolgd en daarbij genoten van jouw foto- en natuuravonturen.
  Ik wens je een fijne jaarwisseling en een fantastisch 2019! Wellicht komen we elkaar nog eens tegen in de AWD of elders, dat zou gezellig zijn. Ik blijf je blogjes in elk geval volgen!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hi Ghita,

  Wat heerlijk om deze als jaaroverzicht voorbij te zien komen.
  Wat zal dat moeilijk zijn geweest om een keuze te moeten maken, want ik heb in 2018 zoveel moois van je voorbij zien komen.
  En ik weet nu al dat dit in 2019 niet zal veranderen.

  Bedankt voor al die geniet momentjes en voor 2019 niets dan goeds.

  Groetjes, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooie verzameling van een prachtig fotojaar!
  Op naar een nieuw jaar met mooie momenten.
  Alle moois en veel plezier en gezondheid voor 2019!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ha Ghita,
  stuk voor stuk juweeltjes; en een gevarieerd geheel.
  Je hebt een zeer succesvol fotojaar achter de rug. Voor 2019 wens ik je weer heel veel plezier in de natuur en prachtige fotomomenten.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ghita
  zo te zien is 2018 een goed foto jaar geweest ik heb er van genoten.
  groetjes Herman en nog de beste wensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ghita,
  Jij hebt weer een mooi jaar achter de rug, gelet op de beelden die je hier laat zien. Dat de AWD blijft trekken is geen verrassing, er is tenslotte veel te zien als je er oog voor hebt.
  Laten we hopen dat 2019 ook weer veel moois brengt. Ik wens je in ieder geval veel plezier tijdens je uitstapjes in de natuur en voor 2019 veel geluk.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 14. A fantastic series of pictures revealing a year sownt with nature. Congratulations and all the very best for 2019.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Ghita, wat een mooi overzicht is het geworden met voor mij de foto van maart op nr. 1. Zoveel geduld en dat het dan lukt is echt een beloning! Je vosje van april en de Rosse grutto zijn ook favoriet voor mij.
  Ik wens je heel veel foto- en wandelplezier in 2019 maar dat komt vast wel in orde.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Prachtig overzicht Ghita.
  Hoop op weer zo veel mooie foto's van jou te zien .
  Wens je een heel gelukkig nieuwjaar.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hi Ghita,

  Wat een lekkere en gevarieerde serie en wat blog jij nog trouw zeg...met 43 blogjes; wow!
  De pestvogel, het hertje en de zeehond zijn mijn favorieten; erg mooi!
  En ook jij het beste voor 2019!

  Groetjes,
  Roeselien

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Heerlijke blog met prachtige foto's! Het zal lastig worden om dit in 2019 te overtreffen maar dat is natuurlijk ook meteen weer een mooie uitdaging :)

  Gr. Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoi Ghita,
  Allereerst wil ik je alle geluk en gezondheid voor 2019 toewensen.
  Wat gaat zo'n jaar toch snel voorbij.
  Prachtig om dan al deze foto's weer even voorbij te zien komen. Vooral die vosjes en die prachtige vlinder op foto 9 staan er heel erg mooi op. ook die zeehond is zo vertederend. Super!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi Ghita,

  Prachtig jaaroverzicht zonder uitzondering mooie platen, het jaar 2018 heeft je fotografisch veel moois bezorgd. Toch wil ik er een paar uitlichten en dat zijn voor mij als vogelliefhebber nu een keer niet de vogelfoto's. Ik ben een bewonderaar van je vossenfoto's ook al wordt daar vaak wat denigrerend over gedaan i.v.m. het voeren. Ik vind je vosje van april echt subliem, zou zo aan de muur kunnen. Verder vind ik het zeehondje van oktober heel goed, mooi zoals hij uit de onscherpte naar voren komt. Knap verder dat je het licht op het boomkikkertje prima onder controle hebt, vaak zie daar uitgebeten lichte delen. Ik wens je een fantastisch 2019 met weer veel mooie foto's.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Een mooi overzicht laat je hier zien, het is denk ik een mooi fotojaar voor je geweest. Veel plezier in 2019 met het fotograferen en natuurlijk alle andere dingen waar je mee bezig bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hoi Ghita,
  werkelijk een schitterend jaaroverzicht met prachtige platen.
  Hoewel alle foto's heel mooi zijn gaat mijn voorkeur naar het vosje van april. Dat vind ik dus echt een beauty! Ook jij bedankt voor alle berichtjes van eht afgelopen jaar en ik hoop ook dit jaar weer van veel mooie natuurmomenten bij je te genieten.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hoi Ghita,
  'N mooi jaaroverzicht heb je gemaakt met mooie opnames. Het Vosje springt eruit.
  Je wil 'n keuze maken maar als je veel opnames maakt weet je niet wat je moet kiezen, maar ik vind ze allemaal schitterend.
  En hopen dat het in 2019 weer zo'n mooi jaar wordt.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hallo Ghita, gelukkig heb ik veel van je foto's op FB gezien en daar erg van genoten. Je selectie van het afgelopen jaar is daar dan ook een mooie weergave van. Zoals je gemerkt hebt ben ik lang afwezig geweest in bloggerland maar zoals je zelf al gezien hebt weer retour. We gaan weer genieten van wat komen gaat in het nieuwe jaar en wens je dan ook alle goeds en mooie momenten om vast te leggen.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hoi Ghita, je laat hier een prachtig overzicht zien van jouw natuur-avonturen. Stuk voor stuk juweeltjes en een genoegen om te bekijken. Het was sowieso genieten van al je blogs het afgelopen jaar. Ik wens je voor het komende jaar ook weer vele fijne ontmoetingen in de natuur en ik geniet graag weer mee.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Een prachtig jaar Ghita heel moi. ik wens je ook dit jaar een geweldig fotojaar toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Hoi Ghita,
  Een prachtig jaaroverzicht. Mooie (moeilijke) keuzes heb je gemaakt.
  Wat heb je veel mooie natuurbelevingen gehad in 2018.
  Ik hoop dat 2019 ook zo rijk voor je zal uitpakken.
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Hai Ghita,

  Allereerst de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar! Dat het maar een topjaar mag worden met weer zulke superfoto's als hierboven. Een prachtig overzicht met de vos toch als middelpunt. Het kan bijna niet anders natuurlijk. De toppers hierboven zijn voor mij de rosse grutto, zeehond en het damhertje.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wat een schitterend overzicht van het afgelopen jaar ! Je vosjes zijn favoriete plaatjes voor mij maar ook je andere foto's zijn echt heel erg mooi ! Ik lees dat je nog een bucketlist hebt en je weet er dit jaar vast wel een paar door te strepen. Ik wens je heel veel genietmomenten in het nieuwe jaar zodat wij ook weer kunnen genieten van jouw blogs , groetjes Adria

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Hoi Ghita,
  Wat knap dat je nog zo veel blogjes plaatst. Bij komt het er niet meer van. Maar nu met oud en nieuw is het toch leuk om al die jaaroverzichten te zien. Een blog heeft toch wel meer dan een facebook-berichtje. Je hebt een heel mooi overzicht van 2018. De eerste is fantastisch, zo mooi zacht. Ook je vossenportret heeft een mooie zachtheid. En wat een prachtige lucht in december.
  Ik wens je een fantastisch 2019 met veel mooie uitstapjes in de natuur en wie weet tot ziens?

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita