dinsdag 2 juli 2019

Amsterdamse waterleidingduinen Juni

Hier een blogverslag van alles wat ik in juni in de waterleidingduinen heb gefotografeeerd.
Teveel.....dus ik hoop dat jullie het einde van de blog halen..


Kleine vosjes worden groot.....een van de jonge vosjes met haar moeder. Het is nu de tijd dat de moervos de jongen los gaat laten, de rekeltjes zijn vaak al op zich zelf, de moertjes lopen nog met moeder mee, en soms blijven ze....
Zandhagedis (m)


Zandhagedis (v)

De zandhagedissen waren al opgewarmd in de zon. De juni maand begon wat grijs met regen, maar daarna was het vaak zonovergoten. Voor mij als fotograaf hadden er best wat meer bewolkte dagen mogen zijn. Dat zonlicht is vaak veel te hard.Boomkikkertje op een bramenblad, hier was de zon even weg.

En in juni is het ook weer tijd voor waterjuffetjes. Ik noem ze niet bij naam want er zijn veel soorten en ik kan ze niet goed uit elkaar houden.


Kiekeboe


Op een varenbladDit juffertje had pech, gevangen in de zonnedauw..... ze zat gelukkig niet helemaal vast en na de foto kon ik haar bevrijden. Eerder deze maand had ik een juffertje in de zonnedauw die minder geluk had, zij miste een vleugel en zat zo vast dat ze niet meer gered kon worden. 
Dit is ook de natuur, eten en gegeten worden.
Dit juffertje had meer geluk, ze was uit de zonnedauw via het steeltje van het bloemetje omhoog geklommen. Distelvlinder op een bramenbloem. In juni was er een ware invasie van distelvlinders in de AWD, op een dag heb ik er een keer wel honderd geteld, overal waar ik keek zag ik ze fladderen.
De st. jansvlinder is uit de pop gekropen.
Het is een dagactieve nachtvlinder die je tussen half juni en eind juli tegen kan komen in de duinen.
Ik dacht dat de paddentrek al voorbij was, maar deze pad stak tergend langzaam de Duizendmeterweg over.....gelukkig was er geen vos te bekennen, dus kon hij veilig aan de overkant komen.Een heel klein sprinkhaantje op het zandpad.Het jacobskruiskruid staat er ook weer overal en dan zijn ook de zebrarupsen weer te zien, dit zijn de rupsen van de st. jacobsvlinder. De vlinder vliegt van mei tot augustus. De rupsen zijn vanaf juni te zien. Ze overwinteren als pop in een cocon onder de grond.

Verschillende weersomstandigheden in juni


Warme zomerdagenDonkere luchten


Een aankomende regenbuiBijzondere lucht vlak voor zonsondergang

Damherten

De mannetjes waren deze maand goed te zien, met hun mooie bastgewei


Op een bewolkte midddag aan de waterkantDe hindes en de damhertkalfjes waren een stuk lastiger te vinden....en dan had ik ze gevonden, zie je dat het kalfje al groot is, en weer dat harde zonlicht......Een kleiner kalfje op de heuveltop


Ja, en dan heb je dit.......nog geen hertenkalf gezien, kom je bij de uitgang Zandvoortselaan dit tegen.


Op de meest lelijke plek die je maar kan bedenken, maar ik vind het zo'n lief stel, dat de foto toch in mijn blog mag...... Had dit natuurlijk liever gewoon in  het groen gezien.
Mooi hertenmannetje met beginnend bastgeweiIn het avondlicht


Moeder en dochterOp pad....maar moeder vos is in de buurt om haar in de gaten te houden. Ze leert nu de kneepjes van het jagen.... want binnenkort moet ook zij zelfstandig zijn.Dit is toch weer genieten....die onderonsjes. Na deze mooie avond op 9 juni heb ik de jonge vosjes niet meer gezien. Het moervosje heeft eindelijk weer wat tijd voor haarzelf en om bij te komen van de laatste maanden.Een ander vosje, zag ik ineens tijdens een wandeling op een heuveltop zitten, ze laat zich niet meer zo vaak zien..... De vlinders en libellen heb ik even in een collage gezet, ik was niet zo tevreden over deze foto's, te rommelig, hard licht, op de grond....tja ik ben helemaal niet kritisch hoor.Oeverlibel, gevlekte witsnuitlibel, distelvlinder,  vuurlibel, st Jans vlinder, vuurlibel, grote keizerlibel, duinparelmoervlinder, kleine parelmoervlinder.


Ik eindig met vlinders en hoop in juli nog meer vlinders te laten zien, waaronder de keizersmantel. En ik hoop dan wat meer jonge hertjes te zien en wie weet laten de jonge vosjes zich dan ook weer zien. Je weet het nooit, de natuur doet wat ie wil........ dus het blijft een verrassing wat er de komende maand langs komt.

21 opmerkingen:

 1. Heerlijke blog weer, je ziet, er is altijd wat te genieten in onze mooie AWD.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou..... voor mij is dit blog echt niet te lang hoor Ghita :-)))
  Ik vind dit schitterend om te zien en bovendien maak je echt leuke foto's van alles wat je daar ziet.
  De vosjes, de hertjes, de boomkikkers maar ook de juffers in het zonnedauw en de vlindertjes en iet te vergeten de hagedis. Dit is gewoon genieten :-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig gefotografeerd in de maand Juni, ik heb ervan genoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Ghita,
  dit is echt genieten op de vroege morgen . Wat een schitterend blog kan niet zeggen wat ik de mooiste foto vind want ze zijn allemaal geweldig en zo variërend .De moeder met het kalfje vind ik super hoe ze daar zo staan ik denk dat ze je opgewacht hadden . Ga ze straks nog eens bekijken . Mijn dag is goed met zoveel schoonheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat is dit genieten Chita. prachtig

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Genieten met de grote G.
  TOPBLOG vol jong geluk, prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie foto's met fijne achtergronden ook, de juffers komen er mooi tegen uit. De boomkikker ook heel mooi en de damherten!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ohh wat een genot vh oog, had het gevoel dat ik aan het wandelen was.... wat ik hopelijk snel weer kan, Ghita heel hartelijk bedankt vh genot....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Schitterende foto's weer zeg en dan je verhaal erbij, weer genieten.....liefs.Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heerlijke foto's een lust voor het oog en nooit te lang hoor!

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heerlijk gevarieerd blog, Ghita.
  De vosjes en kalfjes van de herten zijn aandoenlijk, maar de rest mag er zeker ook zijn.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Prachtig vrouwtje, geniet van je werk :)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ghita,
  Wat maak je toch een fantastische foto's van je bijzondere wandelingen door de AWD!
  He boft enorm met zo'n mooi gebied in de buurt. Een favoriet hoef ik hier niet uit te zoeken, want het zijn allemaal plaatjes! Zeer van genoten.
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Ghita,
  Weer een typisch AWD blog met voor de regelmatige bezoeker van dit gebied vertrouwde beelden. Vossen kom ik maar weinig tegen de laatste tijd, jij doet dat beter. Je weet waarschijnlijk beter waar je ze kan vinden. Hoe dan ook, fraaie platen van de jeugd. Met vlinders viel het over het algemeen niet mee, afgezien van enkele soorten. Juffers en libellen lieten zich volop zien. In zonnedauw (altijd garant voor mooie plaatjes), maar ook op andere manieren, bijvoorbeeld uitsluipend. Een collage is een slim idee, je kan er lekker veel in kwijt op een bescheiden formaat.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Ghieta
  het is een mooie gevarieerde serie van de awd.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo Ghita, wat een mooie foto's van het grote aanbod aan dieren die je gezien hebt. Dat jonge spul blijft vertederen en is ook een heel dankbaar onderwerp.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Ghita,

  Fijn gevarieerd blog met onwaarschijnlijk mooie pleten ertussen. Het zandhagedis mannetje met zijn felle groene kleur heb je er fantastisch opstaan, mooie compo en scherptediepte. Als der zon dan even weg is kun je zo'n boomkikkertje veel beter fotograferen zonder die vervelende schittering op z'n rug. Mooi die juffertjes, geraffineerd gefotografeerd zo in die kiekeboe houding. Ook al zo'n mooie scherptediepte bij de pad gecombineerd met een laag standpunt. Diezelfde scherptediepte bij de sprinkhaan komt op mij dan weer een beetje vreemd over. Het lijkt of je die foto recht gezet hebt waardoor de scherptediepte diagonaal komt te liggen. Ik vind die damhertjes op de brug wel iets hebben ze kijken alsof ze iets doen wat eigenlijk niet mag. Je vossenfoto's zijn als vanouds onovertroffen. En wat een leuke soorten in de compilatiefoto.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Ghita,
  Weer 'n mooie blog van verschillende soorten van Herten met hun jong de Vosjes, Boomkikker,Hagedis die mooi op kleur is. Het is nu Libellen en Vlindertijd , mooi die macro opnames bij de Zonnedauw.
  Is toch weer genieten van de foto's in de AWD.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hallo Ghita,
  ja... ik heb het eind van je blog gehaald... Wat is de AWD toch een mooi gebied en wat laat je dat iedere keer op een mooie manier zien. Met veel plezier weer gelezen en bekeken!
  Groet uit Stieltjeskanaal,
  Geert.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Lekker lang blog, Ghita. Mijn favorieten zijn de verlate paddentrek en het sprinkhaantje in het zand. Oja... en de zandhagedisman natuurlijk!
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita