maandag 17 december 2018

Herfstvaria en winterse speldenprik

Terwijl de herfstkleuren inmiddels op de grond liggen en de eerste winterse speldenprikjes er zijn, blik ik nog even terug op november. Een allergaartje deze keer met foto's uit Leiden en een paar uit het Speulderbos.De blaadjes op de grond met de ochtendzon erachter.....
Tamme kastanjeHeerlijk die herfstkleuren 

Kastanje blad met in de achtergrond een bokeh van de park fontein.Oeps, dit was een foutje, maar ziet er best grappig uit, de fontein en in de achtergrond een boom in herfsttooi, van dichtbij lijkt de foto nergens op, maar als ik wat verderaf ga staan, heeft het wel iets creatiefs...... als zal ik niet snel bewust zoiets maken..
Waar de esdoorn al helemaal rood is en merendeels al haar blad heeft verloren, beginnen de beuken nog net te kleuren, begin november.De maand november kende een paar mooie zonsondergangen, meestal op dagen dat ik moest werken. Deze foto kon ik vanuit mijn werk, met mijn telefoon maken, midden in de Leidse binnenstad.En soms gaat een mooie dag vooraf aan een kleurrijke zonsopkomst....foto genomen vanaf ons balkon.

Weer even terug naar het stadspark, Plantsoen......Waar de ene boom het blad al kwijt is staat een ander nog in kleur..... Het Speulderbos,

Het zonnetje was er even maar verdween al snel weer. Dan wordt het lastig om laat in de middag bij weinig licht te fotograferen. De meeste blaadjes waren al weg....volgend jaar moet ik voor de herfstkleuren toch 1 of 2 weken vroeger gaan. Nu was het eind november...Een klein beetje nevelig De laatste restanten van de kleurenpracht aan de bomen, de rest is op de grond te vinden


Terug in Leiden, half december werd het toch even winter voor een paar dagen...


Met op de laatste dag een laagje sneeuw, dat ook razendsnel weer verdween. Met het smelten van de sneeuw werd het steeds mistiger, dus kwalitatief geen goede foto's. Deze collage geeft wel mooi een beeld van hoe het was die zondag ochtend....


Terugkijkend naar november heb ik te weinig de herfstkleuren vast gelegd. Ik had toch een keer naar de Veluwe moeten gaan op het moment dat alles op zijn mooist was, maar soms komt het er gewoon niet van omdat je andere plannen of afspraken had voor die periode. En zo blijft er wat te wensen over voor volgend jaar.  Want volgend jaar wordt het weer herfst en hopelijk weer net zo mooi als afgelopen herfst. December liet vooral grijze dagen zien met regen en wind.....en half december werd het even winter voor een paar dagen.  Hopelijk gaan januari en februari nog wat winterweer brengen.

15 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita,
  Prachtig al deze beelden. Mooi met al die herfstkleuren.
  Mooi ook met dat bruggetje in dat stadspark.
  Foto 8 vind ik echt helemaal te gek. Schitterende kleuren en mooi zo met die silhouetten van die masten en de wieken van die molen in de verte. Super gedaan!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige series. Onze stad is toch echt in alle seizoenen prachtig. Ik fiets vrijwel dagelijks over dat bruggetje bij de Singel en geniet er in alle jaargetijden van. (En dan helpt de gemeente in de zomer nog een beetje mee met het ophangen van bloembakken aan de leuningen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Ghita,
  jammer dat je in het Speulderbos de omstandigheden niet mee had. De herfstbeelden daarvoor zijn heerlijk kleurrijk en je collage met winterbeelden is prachtig; geeft het idee dat het echt winter is geweest.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita,
  Prachtige serie foto's laat je zien.
  Ik vind foto 8 super, maar ook je winter collage is prachtig.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo dat was weer even genieten. Prachtig die herfstkleuren en de speldenprik winter. En je foutje is heel bijzonder!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita,
  Mooie herfstkleuren en een blooper die mooi uitpakt! Het plannen van de juiste datum voor mooie herfstkleuren is eigenlijk niet te doen. Vorige jaren waren wij steeds te vroeg of te laat op de Veluwe. Dit jaar - tegen verwachting - zaten we er middenin, maar dan helaas weer geen mist, maar regen. Soms zit het mee, maar meestal...
  En jij hebt nog goed van de sneeuwflits weten te profiteren. Ik denk dat het in de AWD ook wel prachtig is geweest, maar helaas... belangrijker zaken te doen. Ach, vorig jaar begon de echte winter ook pas laat, dus wie weet.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een heerlijk en vooral gevarieerd blog.
  Je kan het bijna als een gebakje zien
  Smaakvolle herfst en avond kleuren.
  Een heerlijke tof winterse slagroom erop.
  Omgeven door wat mysterieuze mist.
  Ik zeg smullen maar van al dit lekkers.

  Overigens ...tromgeroffel ..... de meest unieke foto is je foute fonteintje.
  Erg leuk en creatief gebracht.

  Groetjes, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De herfstkleuren foto's zijn heel mooi Ghita en je zgn mislukte foto vind ik erg goed gelukt. Ook leuk de collage van de winterse beelden. Ik snap dat mensen er op zitten te wachten voor de foto's maar van mij mag die winter wegblijven (oké op zondag en maandag dan alleen ;-) ).

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtig sfeer blog, de eerste knalt van het scherm Ghita.
  Zo mooi gefotografeerd.
  Mooi ook je collage.
  Ik wens je fijne Kerstdagen en een Gelukkig en gezond Nieuwjaar
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De herfstsfeer goed vastgelegd, ik vind de tamme kastanje ook erg mooi en warm van kleur. De blaadjes zijn nu toch wel van de meeste bomen afgevallen, op naar winterse beelden. en die heb je al in je collage te pakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,
  Een schitterende serie! Wat een varia! top.
  Weer van genoten.
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heel mooi Ghita,
  heel sfeervol ook en de kleuren zijn zo mooi zacht.
  Leek me dan ook een prachtig park waar je was.
  De paarse luchten die je met je telefoon kon maken vanaf je werk zijn ook supermooi!
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dag Ghita,
  Spelen met kleuren en zonlicht is één van de attracties van het najaar. Het kan je fraaie beelden opleveren, zoals je hier laat zien. Maar ook zonnige, nevelige en zelfs winterse omstandigheden heb je gehad. Ze hebben elk hun eigen charme. Wie weet wat de komende maanden nog in petto hebben.
  Ik wens je plezierige kerstdagen.
  Groetjes, Kese

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Ghita,

  Alhoewel we intussen al weer een stuk verder in het seizoen zijn blik je hier nog een keer prachtig terug op de voorbije herfst met de foto van het mistige Speulderbos voor mij als hoogtepunt. Ik vind je "foute" foto nr. 6 best geslaagd, zou je meer moeten doen.

  Groetjes en fijne dagen,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita