donderdag 9 maart 2017

Bijna lente

Ja, bijna lente want als je op het weerbeeld van de laatste weken af gaat is de lente ver te zoeken. Plensbuien, storm....en vaak 80 tinten grijs.....
Tussen de slecht weer momenten door waren er ook wat betere momenten, en die heb ik benut om op zoek te gaan naar de eerste tekenen van de lente: Sneeuwklokjes en krokussen.

Ik begin meteen met de mooiste van de sneeuwklokjesfoto's die ik maakte. Soms gebeurt het gewoon ineens, dan kijk je door je lens,zoomt een beetje in op dat bloemetje dat net iets boven de anderen uitsteekt,en dan zie je het gebeuren:  wazige sneeuwklokjes op de voorgrond en doordat er geen zon was die dag werd het ook een mooi zacht plaatje.

Een week eerder was ik bij kasteel Oud Poelgeest. Daar stonden heel veel sneeuwklokjes. 


En als er zoveel staan, wordt het ook moeilijk fotograferen.  Dit was de eerste keer dat ik op pad ging voor de bloemetjes (eind februari, een dag na de storm) en ik moest er echt inkomen. Dat heb ik altijd met bloemen fotografie, en soms lukt het gewoon helemaal niet.

Even wat dichterbij en met de macro voorzetlens...

Het zonnetje kwam erbij,en ik verruilde de voorzet lens weer voor mijn zoomlens.De krokussen staken net hun kopjes boven het gras, ze zaten nog dicht,maar met het zonnetje (dat niet te fel scheen) en de andere krokussen op de achtergrond als gekleurde bolletjes leverde het wel een krokusfoto op waar ik wel tevreden mee was.


Een week later scheen op zondagochtend heel even de zon ( voordat het de rest van de dag zou gaan regenen) en dan zie je al snel de eerste bijen op de krokusjes landen op zoek naar nectar.

Dat gele pluimpje.....daar komen de bijtjes voor...

En dan is het ineens al te zonnig. Tja, het is ook nooit goed. Regen en harde wind is niet fijn om naar buiten te gaan om te fotograferen, maar bij felle zon krijg je al snel overbelichte krokussen. Over de sneeuwklokjes zal ik het maar niet hebben, dat wit is in de felle zon al snel uitgebeten, daar waagde ik mij die zondagmorgen dus niet aan.


Maar voor de bijen was het goed,deze heeft nog schone pootjes, maar ik heb er ook eentje gezien (foto helaas niet scherp) met haar pootjes vol met kleverig stuifmeel.

Weer een week later, de zon was net achter de huizen verdwenen en langzaam sluiten de kelkjes zich dan weer. 


Ja, ik kan het niet laten, er moet natuurlijk weer een dier op de foto. Ineens kwam deze kat aangewandeld en ging tussen de bloemetjes zitten.


Even later nog op een ander plekje. Maar fotograferen viel niet mee, want telkens als ik een foto wilde maken, kwam dit schatje naar mij toe om kopjes te geven tegen mij en tegen mijn camera. Ik moest hem dus soms even terug sturen tussen de bloemetjes.Een scharrelende merel op het veldje waar de krokussen staan,ook leuk. Tja , ik vind bloemen ook heel leuk hoor, maar dieren fotograferen, dat is toch meer mijn ding.
Het is toch ieder jaar weer een uitdaging om jezelf  te overtreffen, vorig jaar had ik al mooie foto's van deze bloemen, en dit jaar wilde ik beter,of in ieder geval anders. Ben er deels in geslaagd maar ik heb ook weer gemerkt dat bloemetjes fotograferen nog helemaal niet zo simpel is. Gelukkig komen ze ieder jaar terug, dus volgend jaar....nieuwe kansen en uitdagingen.


27 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita, Heerlijk deze lentebrengers. foto 5, 6, 7, 9 en 10 vind ik het mooiste. Maar met de merel en het schattige poesje erop zijn ook fijne platen.
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie serie en inderdaad de eerste foto vind ik ook de mooiste!

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita,
  Mooie foto's van al deze voorjaarsbloemen. Mooi met die zachte kleuren en de scherpte op de juiste plaats. Knap gedaan!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Schitterende opnames Ghita.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een blog om vrolijk van te worden.
  Hier laat je de belofte van de lente namelijk zien.
  En hoe, zo mooi, lief en teer vastgelegd, grote klasse.
  Een genot om naar te kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita,
  Een nieuwe poging, de eerste is spoorloos verdwenen.
  Het is inderdaad wel lastig fotograferen als de zon schijnt i.v.m. overbelichten en harde kleuren. Door bijv. onder te belichten is dat nog wel eens op te lossen. Het voorjaar uit zich o.a. door het verschijnen van allerlei bloemen, de sneeuwklokjes voorop. Van de sneeuwklokjes vind ik nr 1, 3 en 5 het mooist met nr. 1 ook voor mij de mooiste.
  Van de krokussen vind ik nr 9 en 11 het mooist, onder andere door de zachte tinten.
  Van de 80 tinten grijs wordt nu een flink deel vervangen door andere tinten. Dat zal iedereen wel bevallen.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. tante Jacqueline10 maart 2017 om 16:29

  Hallo Ghita,
  Na het weer van afgelopen week is dit inderdaad een goedmaker. Erg mooi die sneeuwklokjes en krokussen. Die bij het kasteel vind ik erg mooi , ja en dan het poesje.
  Het was weer genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een heerlijke lenteplaatjes! Zitten prachtige foto's bij! Vooral die 'zachte' exemplaren. En nu krijgen we nog een paar lentedagen hè. Heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtig Ghita! Heel mooi hoe je die fragiele lentebloemen hebt weten vast te leggen. Schitterend!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooie serie. Vooral de sneeuwklokjes zijn prachtig in beeld gebracht.
  Groet
  Peter van de beek

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Die poes poseert wel heel erg schattig tussen de bloemetjes ;-)
  Je eerste foto is inderdaad heel erg mooi maar voor mij is nr 6 van de krokussen de allermooiste van deze heerlijke voorjaarsserie.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Fraaie lenteserie Ghita! Hoop binnenkort ook weer eens mijn macrolens uit de tas te halen. De eerste foto vind ik het mooist, maar de kat is ook erg leuk.

  Gr. René

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het is duidelijk te zien dat je er nog even in moest komen, Ghita. Ik vind tenminste de krokussen een stuk beter gelukt dan de sneeuwklokjes. Vooral nr. 6 is top, maar ook 9 en 11 zijn super. Gelukkig is het inmiddels wel lente geworden en kun je er weer op uit!
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heerlijke lentefoto's, de Crocussen zijn echt top en nr. 9 is mijn favoriet. En de kat, tsja ik ben een kattenmens dus vind 'm helemaal leuk. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Prachtige lentefoto's Ghita. Het mooie weer komt er weer aan!
  Wist je trouwens dat jouw foto's commercieel gebruikt worden op een site welke vakantiehuisje verhuurd? http://vakantiehuisjeopdeveluwe.com/rondom-nunspeet.html nasst het kopje "boswachterij Nunspeet" op deze pagina vind je een een slideshow met daarin jouw foto's.
  Vorig jaar had deze website een aantal van mijn foto's op hun site staan, die heb ik toen laten verwijderen. Fijn weekend!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat weet ik, het is netjes aan mij gevraagd en ik heb er een leuke vergoeding voor gekregen. Ik vind het een eer dat de foto s gebuikt zijn, naamsvermelding is er ook dus geen probleem voor mij.

   Verwijderen
  2. Dat is dan meer dan ze bij mij hebben gedaan. :-)
   Afgelopen week heb ik weer zo'n stelende website gevonden, heb ze een rekening gestuurd en een link naar een uitzending van "De rijdende rechter" waarin een dame €500 schadevergoeding mocht betalen voor het "stelen" en aanpassen van een foto die ze commercieel gebruikte. Zij hebben wel netjes €225 betaald, voor het gebruik van 3 van mijn foto's op hun website. Deze mensen hadden geen idee dat de website bouwer mijn foto's had gestolen i.p.v. ervoor te betalen zoals het hoort en schokken er nogal van, vandaar dat ik niet zoveel voor de foto's heb gerekend. Dat doen die website bouwers natuurlijk omdat ze anders hun website's niet zo goedkoop aan kunnen bieden en hopen dat niemand het merkt. Helaas voor hen haal ik twee keer per jaar al mijn foto's door de Google image search om te zien wie ze ergens gebruikt.:-) Overigens, als iemand het netjes vraagt dan mogen ze de foto meestal wel gratis gebruiken, maar niet als ze zijn gestolen want dan volgt er een rekening. Ik ben nu met deze dieven bezig https://www.lorentzcenter.nl/bike.php die hebben de duin foto linksonder van mij in gebruik. Ze hebben mij copyright teken rechtsonder verwijderd van de foto, dus weten ze best dat ze fout bezig zijn. De rekening gaat maandag de deur uit en als ze niet betalen, dan stuur ik een deurwaarder.

   Verwijderen
 16. O wat herkenbaar dat "wel willen maar het wil niet lukken"verhaal. Vooral met sneeuwklokjes heb ik dat. Hoewel ik daar ook weinig gelegenheid voor heb, want die staan hier maar mondjes maat (in tuinen). Grappig dat die poes erbij komt zitten. Je openingsfoto van de sneeuwklokjes is inderdaad mooi zacht en dat is je eerste Krokusfoto (met bolletjes in de achtergrond) ook.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hai Ghita,

  Wat een heerlijk lenteblog zeg. Een aantal hele fraaie platen, maar ook zeer verrassende.
  Nummer 2 is wel een hele leuke zeg. Weer eens iets compleet anders. De mooiste voor mij is nummer 11. Mooie zachte kleuren en scherpteverloop.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Mooie serie Ghita, de eerste en nummer zeven zijn mijn favorieten, wat niet wil zeggen dat ik de andere niet mooi vind. Heerlijk weer de lentefoto's ik ben er helemaal aan toe��

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Je 'experiment' met de eerste foto is enorm goed geslaagd. En dat min of meer per ongeluk. Bij mij is 'per ongeluk' altijd een mislukking!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hahahahaha.... echt heel leuk die kat tussen de bloemetjes :-)
  Je serie zelf is ook heel mooi en vooral die foto's die zo heerlijk met een softe voor en achtergrond naar voren komen. Het voorjaar mag nu ook echt gaan doorzetten want daar zijn we met z'n allen ook aan toe :-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Heerlijke bijna-lente-serie, Ghita.
  Mooie bloemenfoto's, waarvan je startfoto voor mij wel de topper is. En leuk, kat en merel tussen de bloemen.
  Inmiddels hebben we afgelopen weekend toch ook al echte lentesfeer kunnen proeven. Van mij mag dat zo blijven.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Heel herkenbaar je verhaal; waar moet ik beginnen.... volgens mij heeft elke fotograaf dat wel maar er komen altijd wel een paar mooie foto's uitrollen zoals je weer in deze blog laat zien, prachtige en originele plaatjes zoals met de kat (heel erg leuk) en merel. Je eerste krokusfoto vind ik het allermooist; zo lekker soft en groen en op de achtergrond het zachte paars in de achtergrond en van de sneeuwklokjes vind ik de eerste het mooist. Groetjes Adria

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Prachtige serie Ghita heel mooi de krokussen en de Sneeuwklokjes en prachtige softe achtergrond en schattig de Kat tussen de bloemetjes heel mooi
  Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita