zaterdag 14 december 2019

Amsterdamse Waterleidingduinen: Kleur in November

Tot ver in november is er nog de kans om van de herfstkleuren te genieten. Daarna breken letterlijk de donkere dagen voor Kerst aan en is het maar een grauwe bedoeling op de dagen dat het zonnetje niet schijnt. In deze blog nog even geen 80 tinten grijs maar de kleuren van de herfst en een paar mooie zonsondergangen.

De dagen worden in november aanmerkelijk korter en voor je het in de gaten hebt is de zon al bijna onder en moet je in vierdaagsetempo naar de uitgang, want in de Waterleidingduinen moet je voor zonsondergang het gebied uit zijn.


Gelukkig was dit vlak bij de uitgang, de zon verdwijnt achter de heuvel en het hert is een mooi silhouet met een mooie roze lucht erachter.
De pruikzwam, hoog in de boom, met de herfstkleuren, als lichtjes in de achtergrond.
In loveEen stammetje vol met bekertjes mosOranje trilzwam, ze vallen echt wel op als er verder bijna geen kleur meer is in de duinen.JudasoorLichtjes in het bosRecht omhoogDe laatste kleuren in de boomPrachtig, die oude beukenMooi doorkijkje, het zonnetje hielp even mee om de herfstkleuren echt uit te laten komen.

Het was echt genieten in het bos....
overstekend wild...


Panorama, een van mijn favoriete uitkijk punten over het gebied.
De vosjes laten zich meestal pas aan het einde van de middag zien, en als er dan geen zon is, dan heb je weinig licht om te fotograferen..dus...hoge ISOMaar een goed meewerkend model wil ook helpen..dan zijn iets langere sluitertijden ook niet erg, hij stond mooi stil.Ze kan soms best lief kijkenHet licht was al uit, maar de kleuren achter het vosje vond ik zo mooi, dat dit herfstplaatje niet mag ontbreken in deze blog. Mooie luchten...
En weer rennen naar de uitgang...Nogmaals het damhert dat ook op de eerste foto staat. Altijd fijn als ze precies op de juiste plek gaan staan.Ook hier stond het hert precies goed, jammer dat de regenboog toen nog niet zo fel was. Even later was die veel mooier, maar was het hert aan het grazen.
Meer herten en regenbogen in de volgende AWD blog.

De grote zaagbekeenden, nog van afstand en een hoog standpunt, maar dit waren de eerste die ik zag eind november. Vorig jaar heb ik deze eenden nauwelijks gezien, dus ik was hier al blij mee.

In de volgende blog komen deze wintergasten ook aan bod, samen met andere vogels.....December begon mooi, met koude nachten en een klein beetje vorst, maar helaas.....het is nu weer een en al regen en wind......hopelijk gaan we deze maand nog een paar mooie winterdagen krijgen, en kan ik dan eindelijk de wilde zwanen fotograferen. Ze zijn wel gezien in de AWD, maar door de baggerwerkzaamheden in de de geulen waar zij vaak zaten, heb ik ze nog niet gevonden.
En hoog op mijn lijstje staat een ochtend met alles wit van de rijp.....liefst met een hert of vos natuurlijk.

20 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita,
  Ondanks het slechte licht heb je toch mooie opnames gemaakt. De Pruikzwam heb ik voor het eerst gezien vorige keer dat ik in de AWD was. Ook de herfstkleuren en de Damherten met regenboog en avond licht staan er perfect op, de Vossen heb ik helaas ook niet gezien, misschien heb ik volgende keer meer geluk.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita
  een mooie serie van de awd.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita,
  Wat een mooie reeks laat je hier weer zien. Prachtige beelden.
  Ik vind die met dat hert op foto 22 en 23 ontzettend mooi. Super met dat silhouette en die fraai gekleurde achtergrond. En in die andere met die regenboog en die warme kleuren. Zo mooi!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow, Ghita, de herten spelen in dit blog de hoofdrol. Wat een prachtige platen. De silhouetten op 1 en 22 - super met die prachtige lucht erachter. Foto 23 vind ik dan nóg mooier, zulk prachtig licht op het hert.
  Verder ook een fijne serie met hier en daar zonbeschenen gele herfstblaadjes. En toch ook weer vosjes. Maar die foto's van de herten (of was het steeds dezelfde?), daar ben ik weg van.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hi Ghita,

  Dit is wat ik noem nog een prettig wakker worden op de zondagmorgen.
  Je rol van het ene oe-la-la moment in het andere.
  Als je het niet erg vind geniet ik nog even verder :-)

  Fijne zondag en groetjes,
  Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi hoor Ghita,
  prachtig silhouet van het damhert. Ook de pruikzwam heb je prachtig gefotografeerd. Wat is het toch een gaaf stukje Nederland.
  Goed weekend,
  Geert

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Geweldig Chita,mooi vooral de herten in deze setting.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie pruikzwam met deze achtergrond, prachtig. Mooie zonsopkomst en ondergang ook. De vos laat zich aan jou wel zien...leuk hoor. Fijne serie weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een heerlijke vossenfoto's weer en ook de pruikzwam staat er prachtig op!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Ghita,

  Mooi blog . Vooral die bomen prachtig die beuken en die vertakkingen er aan.Ook de paddenstoelen zijn erg mooi nog nooit gezien .Mooi het hert met de regenboog. Genieten

  BeantwoordenVerwijderen
 11. hallo Ghita, schitterend, schitterend en schitterend. Wat meer kan ik zeggen.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ghita,
  DE damhertsilhouetten en de twee zonsondergangen zijn voor mij de toppers van dit blog. Ik ben er al weken niet meer geweest (de laatste keer was die dag van de regenbogen, maar dat was alleen om te wandelen) en het zal nu inderdaad wel tamelijk kleurloos zijn. Hopelijk is mijn macrolens snel weer terug van zijn servicebeurt, anders maar eens op zoek naar wat wintergasten. Woensdag lijkt een aardige dag te worden.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ghita,
  Je foto's zijn een lust voor het oog. Ik kan niet anders zeggen....Ik sta er elke keer weer verbaasd over hoe mooi je de landschappen weet te fotograferen. En lucky you, altijd weer op een prachtige manier de vosjes en de herten tegen super gave achtergronden. In de ondergaande zon of met een regenboog erbij, pfft...Prachtige details van de herfstbladeren en de mooie bomen en het doorkijkje naar het landhuis. Maar mijn mond viel open bij de foto van het bekermos. wat mooi en knap gefotografeerd! Leuk dat je alweer zaagbekken had gezien!
  Ben benieuwd naar je volgende blog, je hebt schijnbaar genoeg keuze liggen!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Ghita,
  Je hebt de geboden mogelijkheden geweldig benut, want stuk voor stuk zijn het knappe plaatjes die je hier laat zien. Qua wild vond ik het zelf wat magertjes. Maar de wintergasten zijn in aantocht. Zaagbekken, brilduikers en zelfs een klapekster heb ik al weer gezien. De mooie kleuren zijn nu wel weg in de natuur, maar hopelijk kunnen we nog wat plezier hebben van winterse omstandigheden. Dit was in ieder geval een hele fraaie novemberimpressie.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Ghita,

  Prachtige impressie weer van de AWD, het jou vertrouwde gebied. Schitterend die eerste en laatste silhouetfoto van het damhert met de ondergaande zon en een prachtig kleurende lucht daarachter. Fijne zachte foto van het bekertjesmos en op nr.9 een fantastisch mooi uitgebalanceerde compositie. Ja en die vosjes zijn natuurlijk jouw specialiteit, ze zijn weer zeer geslaagd vooral de eerste waar dat vosje lijkt te pronken met zijn dikke staart. Ben benieuwd naar je volgende blog met wintergasten en hoop dat daar deze winter ook een waterspreeuw bijkomt, dan ben ik zeker van de partij.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Ghita,
  dit is weer een blog om van te genieten.
  Hele mooie en super sfeervolle foto's komen er hier voorbij. De foto's met de bomen foto 3, 11 en 13 vind ik echt fantastisch om te zien. Prachtig gefootgrafeerd. Ook je openingsfoot is weer heel bijzonder en je mooie luchtfoto's ook.
  De serie met het vosje is en blijft prachtig om te zien.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hai Ghita,

  Lekkere serie met een hoop moois met wat de AWD te bieden heeft. Het oog van de fotograaf ziet de plekjes die het waard zijn om op de foto te zetten, zoals foto 17. Mooie belichting en mooi standpunt. Niet een foto die iedereen zomaar kan maken. Maar soms moet je ook mazzel hebben. Je openingsfoto en nummer 22 zijn van die gevalletjes op de juiste plek op het juiste moment Geweldige platen. Nummer 23 is ook zo'n lekker meenemertje. Jammer dat de regenboog niet doorloopt, maar alsnog een plaat die je niet zo vaak zal maken. Top.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Ghita,

  Prachtige sfeerfoto's met de herten en ook heel mooie (herfst)kleuren. De foto met het stukje regenboog ook met name. En leuk dat je de Grote zaagbekken alweer hebt gevonden en gefotografeerd.

  Fijn weekend,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Pracht foto's Ghita.
  Zo mooi het hert afsteekt tegen de avondlucht.
  Maar niet alleen het hert is mooi om te zien,ik geniet van al je foto's.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita