dinsdag 7 januari 2020

Amsterdamse Waterleidingduinen: December 2019.....lichtpuntjes

We zitten inmiddels alweer in het jaar 2020, maar deze blog gaat nog even terug naar 2019. Ik had nog een aantal foto's van de maand  December staan, gemaakt in mijn favoriete gebied....de Amsterdamse Waterleidingduinen.


De foto van dit damhert, was al te zien in het jaaroverzicht als foto van de maand december.
In deze blog een hoofdrol voor de vogels, waarvan er ook een aantal nog in november zijn gefotografeerd.Begin december waren er een paar koude nachten met wat mist..... dit zijn voor mij persoonlijk de mooiste winterdagen. Wel jammer dat ik dan niet altijd in de gelegenheid ben om de natuur in te gaan.Damp boven het water, toen de zon erbij kwam , trok de mist snel op.Grote zaagbek manKoppeltje grote zaagbekeenden


dit was op een andere dag in december, mevrouw grote zaagbek...En weer een andere dag, toen er nog wel wat licht was....een staartmeesje.bolletje roodborst op een koude ochtendKrooneenden, mooi licht en het riet kleurde het water goud.....alleen lastig fotograferen vanaf een hoogte en op grote afstand.meneer brilduiker, ik heb ze deze winter nog niet zoveel gezien in de waterleidingduinen. In tegenstelling tot de grote zaagbekken, die er in grote aantallen zijn.mevrouw krooneend, even wappereren...En ook meneer krooneend slaat even zijn vleugels uit.Altijd lastig die adhd vogeltjes, het goudhaantje. Deze zat gelukkig even 1 seconde stil.Jahhh, eindelijk..half december, op het moment dat de infiltratie geulen weer met water werden gevuld, lieten ook de wilde zwanen  zich zien. Nog geen topfoto, maar ik ben altijd blij als ik ze voor het eerst zie in de winter.Vanaf een ander punt, waar ik wat lager kon, maar wel van grote afstand....een groepje wilde zwanen, 3 volwassenen en 3 jonge vogels.Nog even terug naar mijn vorige blog, deze foto is van 30 november......de regenboog werd scherper en mooier, maar het hert wilde niet meer opkijken. Ik denk dat hij de pot met goud wilde vinden.


 Zelfs helemaal terug gezoomd, tot 24 mm paste de regenboog er niet helemaal op.

En toen werd het eind december toch nog even koud...nou ja koud, een klein beetje nachtvorst. Dit zorgde wel voor een beetje rijp op de bladeren. Helaas was ik die dag te laat om ook een wit landschap te fotograferen.Damhertje tussen de duindoorns.

Mooi vosje lag even relaxed in het ochtend zonnetjeEn haar zoon kwam ook even kijkenEen ander vosje in het avondlicht....Mooie lucht....zonsondergang op het renbaanveld....en dan snel door naar de uitgang..En dan baal ik weer dat ik denk dat het niets meer gaat worden met de kleuren. Ik stapte de bus in en zag ineens de lucht zo mooi paars en roze kleuren.

Op het station van Heemstede maakte ik nog deze foto. En nu weet ik dat ik de volgende keer gewoon een bus later moet nemen en de zonsdondergang (of beter gezegd het half uur daarna) af moet wachten in de natuur...... want zo'n kleurenpracht fotografeer ik toch liever ergens in de duinen dan vanaf het perron van een station de woonwijk in.

En hiermee sluit ik de eerste blog van 2020 af. De volgende blog zal hopelijk een winters tintje krijgen, al is het winterweer nog heel ver te zoeken. Maar net zoals ik in november duimde voor de wilde zwanen.....ga ik nu duimen voor winterse omstandigheden.....met sneeuw en rijp (en dan hopen dat ik die dag vrij ben).

17 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita,
  Weer 'n mooie blog met schitterende opnames, de Krooneenden en Brilduikers ben ik daar nog niet tegengekomen ook de Wilde Zwanen niet. Die zitten waarschijnlijk in het andere gedeelte van de AWD.
  De Vossen en de Damhert staan er ook super op, ook mooi het landschap.
  Heb weer genoten van je opnames.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou Chita je hebt je hard op kunnen halen wat een pracht en dat allemaal in z,on korte tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijke beelden uit de Waterleidingduinen. Het is al zo lang geleden dat ik er was en het is nog maar de vraag of ik ooit nog in de gelegenheid zal zijn er naar toe te gaan. Gelukkig kan ik meegenieten van jouw ervaringen middels je prachtige foto's! en ik duim met je mee voor sneeuw en ijs hoor!!!

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita,
  Ik ben iedere keer weer diep onder de indruk van je mooie foto's van de schitterende landschappen en je prachtige vosjes en hertjes, zo mooi en gaaf en super van kleur! De vogelsoorten zijn ook niet misselijk. Kleine zwanen, Brilduikers,Grote zaagbekken en Krooneenden. Je bolletje Roodborst, staartmees en ADHD-tje (grappig!)zijn ook prachtig! Bij de laatste foto, oeps.....wat jammer dat je niet bij een duintje stond met een hert als silhouet erbij..... ik snap je helemaal!
  Maar dit is sowieso al genieten, hoor!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dag Ghita, de foto van het staartmeesje vind ik erg mooi met de fijne achtergrond ook. Evenals de roodborst en goudhaantje, prachtig ook weer de vossen! Allerlei weersomstandigheden heb je vastgelegd, fraai ook de regenbogen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita,
  Wat een prachtige foto's!! Vooral die vosjes staan er weer super mooi op.
  En ook die laatste 3 landschapsfoto's met die fantastische kleuren vind ik helemaal te gek. Uitstekend gedaan Ghita!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Ghita,
  mooi zijn die grote zaagbekken. We waren voor de jaarwisseling en dagje naar de AWD en hebben ze daar wel gezien, maar geen aansprekende foto's kunnen maken. Ik vind dat je de kleine vogeltjes hier zo mooi op de plaat hebt staan - het staartmeesje, de roodborst en het goudhaantje. Her damhertje in tegenlicht (19) is een topper. Verder heel sfeervolle beelden, die het gebied eer aan doen.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat zijn het weer geweldig mooie foto's die je hebt gemaakt..........liefs.Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hai Ghita,
  Ja, wat zijn de dagen kort hè. En wat is het altijd nog een eind lopen naar de uitgang. Ze zouden eigenlijk een klein elektrisch busje moeten laten rijden naar de diverse uitgangen ;-) Maar at heb jij nog veel gezien de afgelopen maand. Vossen en damherten zijn er natuurlijk altijd wel, maar een goudhaantje en een staartmees heb ik nog niet gezien dit jaar (eh...vorig jaar ook niet). Krooneenden en wilde zwanen zijn prachtig, maar in de Zwanenplas altijd lastig fotograferen. Ver weg en over dat hoge riet heen. Jij had er wel goed licht bij. Als dat ook niet meewerkt wordt het niks. En dan die regenboog. Ik was er die dag ook (niet om te fotograferen) maar het was prachtig om 'live' te zien.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Ghita, prachtige serie. Goed dat je deze foto's van vorig jaar nog even laat zien. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,

  Zo, dat is no eens een goed begin van 2020. Al gezien in december, maar wat een prachtig kopportret van het damhert op 1. Fijne belichting in je derde foto en mooie compositie ook met het kanaal als invoerende lijn, geeft lekker diepte. Grote zaagbekken zijn toch ieder jaar weer een attractie in de AWD, in tegenstelling tot de middelste prefereren ze binnenwater. Je krooneendjes zijn prachtig met dat gouden water, ik heb ze hier in de omgeving al een tijdje niet meer gezien. Altijd fijn als zo'n zenuwlijdertje van een goudhaantje even stil blijft zitten, maar het gebeurt niet zo snel. Je hebt hem prima "gepakt". Dat geluid van de wilde zwanen vind ik iets magisch hebben, ik heb hier ook een plekje ontdekt waar er een aantal zitten. Je vosjes als vanouds, je bent zelfs blijkbaar al zover dat je de familielijnen kent.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ghita,
  Je opent een toch al fraai overzicht met een schitterende plaat van een damhert. Ik heb iets vergelijkbaars geprobeerd, maar deze is veel mooier. Wintergasten heb je mooi in beeld, mede door gunstige lichtcondities. Wilde zwanen zullen vast nog wel fraaiere beelden op gaan leveren, zij zijn er in ieder geval. Krooneenden zie je meestal op dezelfde, vaak wat ongunstige plek, maar daar moeten we het meestal mee doen. De vossen springen er ook deze keer weer uit.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hi Ghita,

  Wat een mooi blog weer.
  De mist en de gouden kleuren maken het zo sfeervol als een sprookjes boek.
  En dat met alle dieren die je wist te fotograferen heb je een soort van sprookjesachtige fabeltjeskrant gecreëerd;-)

  Groetjes Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtig Ghita, het blijven bijzonder mooie foto's die je ons altijd laat zien. Het licht, de dieren, en de settings zijn stuk voor stuk prachtig.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Ghita,
  ook dit is weer een blog waar je u tegen zegt.
  Jij kent het gebied als geen ander maar je laat dan ook altijd prachtige foto's zien van dit gebied. In deze post ook weer heel veel mooie natuur momenten waar ik met volle teugen van heb genoten.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hai Ghita,

  Een prachtig overzicht met hele mooie soorten. De foto van de zaagbekman is prachtig. Erg mooi licht had je daar. Dan komt de geelwitte onderkant en de groene kop zo mooi uit. Je mag zeker niet klagen met de opbrengst en als je dan nog het geluk hebt om een damhert incl regenboog te kunnen platen, dan ben je echt een geluksvogel. Hoe groot is die kans nou eigenlijk? Heel mooi licht ook door de dreigende lucht.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita