zaterdag 31 juli 2021

Natuur rond Leiden: zomervaria

 Via deze blog blik ik terug op de maanden juni en juli. Wat heb ik zoal dichtbij huis kunnen fotograferen? Deze maanden zijn wat rustiger wat fotografie betreft, de weidevogels hebben hun jongen groot gebracht, de mistige zonsopkomsten zijn mij te vroeg.....en de vlinders waren nog niet zo talrijk. Ik bezocht wekelijks het ooievaarsnest bij park Cronesteijn. Dit jong staat ook op het punt uit te vliegen.Het jonge ooievaartje is bijna net zo groot als haar ouder. Het enige verschil zie je nog aan de poten en de snavel. 


Half juni was het nog echt een klein ooievaartje. Moeder ooievaar houd even grote schoonmaak in het nest.Toen ik op een mooie avond in juni in de polder fietste, op zoek naar de weidevogels, trof ik deze distelvlinder op het pad. Even tijd genomen om een foto te maken, ze bleef gelukkig mooi zitten.Grutto en tureluur, samen op een hek. Helaas was het licht heel beroerd, en kon ik ze niet vanuit een andere hoek fotograferen vanwege de zon, dus dan maar met de lelijke achtergrond. Maar ach, het is wel zoals het was in de polder.

Ik was de dag erna vrij, en besloot nog een keer in de vroege ochtend te gaan. Een dag dat er zware regen en onweersbuien werden voorspeld, en het zag er even dreigend uit in de polder.


Koeien in de wei en een dreigende lucht....lekker Hollands plaatjetureluur op een paaltje. Het gras was inmiddels behoorlijk hoog.Ook de grutto nam plaats op een paal. Ze waren waakzaam, dus de jongen zaten nog in het veld.

En dag later, op vrijdag 18 juni, tot nu toe de warmste dag van het jaar, fietste ik weer een rondje in de polder, omdat ik geen zin had om met 299 graden een dag in de duinen te lopen.


En op zo'n fietstochtje van een paar uur kom je ook wat moois tegen zoals deze kleine vos.En hier zelfs 2 bij elkaar. Ik had echt jaren geen kleine vosjes meer gezien in mijn omgeving, en die dag zag ik er zoveel, ze vlogen overal en zaten vooral op de distels.  De weken daarna waren ze weer verdwenen, maar wie weet komt er een tweede generatie.Opgroeiende zwaantjes in de Munnikenpolder (Leiderdorp)


En nog een zwanen gezin ( een van de ouders zwom verderop), in een andere polder.
En het ooievaartje is weer wat groter geworden.In de moerastuin van Park Cronesteijn stond het altijd vol met blauwe knoop, maar afgelopen voorjaar hebben ze daar grondig gemaaid, vooral om het woekerende riet te bestrijden, maar er is ook veel blauwe knoop verdwenen. Jammer, want hier kwamen altijd veel vlinders op af. Eind juni trof ik hier een enkele St. Jansvlinder.


Een mooie dagactieve nachtvlinderOp de bruggetjes zitten vaak libellen, zoals deze gewone oeverlibel (m).De soldaatjes hebben het ook weer druk.Terwijl ik naar de ooievaars liep, was daar veel kabaal in de boom....3 jonge eksters.Het ooievaarsjong zat deze keer alleen op het nest, en had alle ruimte om wat vlieg oefeningen te doen.


Learning to fly
In juli kwamen er langzaamaan wat meer vlinders, zoals dit koolwitje.... maar nog steeds vind ik het aantal vlinders hier in de randstad echt minimaal :-(Hij had zichzelf verraden door te bewegen, anders had ik deze grote groene sabelsprinkhaan nooit gezien.


Hij sprong over op een andere struik en hing op zijn kop. Lastig fotograferen met zoveel wind, het ging alle kanten op.

15 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita,
  ooievaars zijn altijd erg leuk vind ik ook. Je hebt ze heel mooi weten te fotograferen.
  Ook die tureluur op foto 6 vind ik erg mooi en wat een mooie afsluiter van die giga sprinkhaan. Super gaaf!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige blog, Ghita.
  Mooie sfeer de koeien met die dreigende lucht, super. Mooi ook de ooievaars én met de vliegoefeningen. Ik had ook ineens een distelvlinder en meerdere kleine vosjes, leuk! De tureluur en de grutto zijn prachtige foto's. De St. jansvlinder vind ik mooier dan de st
  Jacobs vlinder. Maar die zie ik helaas minder hier. Mooi geplaat hoor. Genieten weer!
  Groetjes Maria 👋🏻🙂

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita,
  Prachtig blog zo en heel gevarieerd.
  De koeien in de weide echt Hollands, de jonge ooievaars de grutto en tureluur ieder op hub eigen paaltje vind ik ook geweldig.
  Het is een geweldig vlinder jaar het was zelf op de tv het komt door dat het zoveel heeft geregend.
  Tot nu toe bevalt deze zomer mij prima, gelukkig niet zo heet.
  Ik heb genoten van je foto's.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Ghita,
  wat een leuke beelden van die jonge ooievaar die vliegoefeningen doet.
  Verder ook een heerlijk gevarieerd zomerblog.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Ghita dit allemaal zo dicht bij huis te kunnen waarnemen geweldig wat woon je toch in een prachtig stuk nederland met zoveel mooie natuur om je heen het is weer een geweldig mooie blog geworden .

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita,

  Een mooie serie zomervaria, leuk om zo de ontwikkeling van zo'n ooievaarsjong te zien en te volgen. Mooi ook om die twee weidevogels zo gezusterlijk (of gebroederlijk) op een paaltje naast elkaar te zien. Ik maakte dit voorjaar een soortgelijke foto in een polder in Groningen. Wat een prachtige vlinder is zo'n kleine vos eigenlijk, vroeger zeer algemeen, nu zie je ze nog sporadisch. Prachtig ook die St. Jansvlinder op de blauwe knoop met fijne achtergrond. Ik geloof er niks van dat jij de afgelopen jaren geen kleine vosjes gezien hebt, haha.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Ghita, Weer een mooi blog. Ja, de koeien vind ik het mooiste maar de vlinders zijn ook allemaal geweldig en van zo dichtbij.Het koolwitje met de gele bloem ontzettend mooi , de kleurencombinatie.
  Weer geweldig genoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een heerlijke verzameling foto's, daar heb ik echt van genoten! Vooral van de ooievaar-foto's! Maar eh... 299 graden?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita,
  Een rondje polder levert gedeeltelijk andere beelden op dan een rondje duinen. De vlinders die je gezien hebt (en de sprinkhaan) kan je ook in het duingebied zien, maar voor weidevogels moet je echt elders zijn. Het is leuk om de jonge ooievaar bezig te zien. Je was er op tijd bij, voor je het weet is de vogel gevlogen.
  De tureluur en grutto samen op de plaat is toch wel een fraai beeld.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat heb ik weer genoten van je blog en prachtige foto's. 1 keer ben ik in park cronesteyn geweest en genoten. Ik moet maar eens vaker gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Ghita, ja deze maand is het stukken rustiger met vogels. Ze hoeven niet meer te zingen en nu is het weer een nieuw verenpak aandoen en opvetten. De trek staat straks voor de deur. De foto met de grutto en tureluur spreken me zeer aan. Een mooi beeld van de weidevogels in de polder is er haast niet. Distelvlinder, mooi dat je die gezien hebt. Ik moet de eerste dit jaar nog zien. Het is helemaal lauw met vlinders dit jaar. maar wie weet wat augustus en september nog in petto hebben.
  Ooievaars het blijft prachtig om te zien. Je hebt ze mooi vastgelegd.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Als altijd heel mooie foto's.
  En je hebt ook aan mij gedacht !

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo Ghita,
  weer prima blog hoor. De kleine vos heb wel heel mooi gefotografeerd zeg. Gaaf ook de compilatie van de ooievaars.👍 Ik zie ook hier in Drenthe best veel ooievaars op dit moment.
  Groet vanuit een regenachtig Stieltjeskanaal,
  Geert

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hai Ghita,

  Je hebt in jouw omgeving toch best een hoop mooie gebiedjes en ook rijk aan soorten. Leuk die foto van de grutto met de tureluur. Ik heb ze ook veel gezien zo broederlijk naast elkaar. Niet eerder heb ik ze zo vaak naast elkaar gezien en kunnen fotograferen. Het lijkt erop dat de jongen van beide soorten dit jaar meer tegelijkertijd uit de eieren zijn gekomen. Ik vond het in ieder geval opvallend. Mooi ook de serie van het jonge ooievaartje. Als er maar 1 op het nest staat, is dat juist mooi en duidelijk te fotograferen. Een serie waar je tevreden mee mag zijn. Wat ik verder opvallend vind is dat jij dezelfde ervaringen hebt met bv de kleine vossen. Opeens zag ik ze met behoorlijk veel in mijn tuin en ze waren ook weer opeens verdwenen. Zou het aan de weersomstandigheden liggen?

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Een prachtige variatie van foto's.
  Die van het ooievaarsjong zijn erg leuk maar ook die van de vlinders, de insecten en de zwaantjes. De grutto en tuureluur op de paaltjes is echt geweldig. De sprinkhaan is mooi in schutkleur :-)
  Prachtig blog!
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita