zaterdag 17 juli 2021

Amsterdamse Waterleidingduinen zomerblog: juni / juli

 We beleven een heerlijke ouderwets Hollandse zomer tot nu toe, geen extreme hitte, regelmatig bewolkte dagen en regen, dus voor mij prima weer. Laat de hittegolven en felle zon maar weg blijven. Voor fotografie heb ik de voorkeur voor bewolkte dagen met weinig wind..... In juni waren er een paar zonnigere dagen waarop ik op zoek ging naar de juffers en libellen, en in juli richtte ik mij ook op de vlinders. Daarnaast ging ik op zoek naar jonge damhertkalfjes, wat voor mij toch altijd een grote uitdaging is. Ik kan ze pas vinden als ze al als pubers achter hun moeder aan huppelen. Maar ook dan zijn ze nog steeds....agossie...schattig. Ik heb weer genoten tijdens mijn wandelingen in de Waterleidingduinen.


Eerst de juffers, libellen en vlinders in juni


Meteen maar mijn favoriete foto van die maand...een juffertje in de jonge varen die even leuk om het hoekje kijkt.Juni is de maand van de vlinderdip....en inderdaad zag ik er in de AWD maar weinig half juni. Hier een icarusblauwtje.  Later in de maand kwamen er de dikkopjes, bruine zandoogjes en de st. Jansvlinder en in juli was daar ook weer de tweede generatie van de kleine vuurvlinder.Deze juffer had pech, gevangen door de zonnedauw...


Als in juni de bloemen van het st. jacobskruiskruid langzaam gaan bloeien, zie je ook overal op deze planten de rupsen van de st. Jacobsvlinder.


En er waren veel groene sprinkhaantjes.... je moet ze maar net zien bewegen, want ze zijn net zo groen als de planten waar ze in zitten.


In juni stond er veel vingerhoedskruid.Libellen zijn kanibalen. De gewone oeverlibel dame heeft een heidelibel te pakken en peuzelt deze lekker op.


Een hele mooie soort vind ik zelf, de vuurlibel. Hier het vuurrode mannetje dat zijn naam eer aan doet.Het vrouwtje is met haar goudgele look minder opvallend, maar ook prachtig.

Nog een keer het mannetje, de ogen zijn nog een beetje blauw. Als het mannetje volledig is uitgekleurd is alles rood, ook de ogen.

Niet heel goed te zien, maar dit mannetje was geheel rood. Wie weet gaat er nog in mijn volgende blog iets langs komen van deze libel. Ze zijn zo mooi, ik zou er een hele blog mee kunnen vullen.


Het is inmiddels juli en dan is het de tijd dat de St. Jansvlinders uit hun cocon komen. Ik had de cocons al op een paar plekken gezien, dus ik ging daar op zoek naar de vlinders.

Het zijn maar rare vlinders....want het eerste wat ze doen als ze uit de cocon gekropen zijn is een partner zoeken en paren. Ook wel logisch, want er moeten eitjes gelegd worden, waar volgend jaar de rupsen uitkomen en later de nieuwe generatie vlinders....en allemaal binnen een maand.


Op de meest dagen was de wind wel spelbreker, maar deze dag viel het mee, en kon ik met mijn macro voorzetlens deze nachtvlinder ( die dus ook overdag vliegt) vastleggen.In de AWD zijn delen met grote hekken afgezet, zodat de herten daar niet kunnen komen. Via een afsluitbaar hek, kun je als mens (wandelaar / fotograaf) wel in dat deel komen, en dan vind je toch bloemen die er lange tijd niet meer te zien waren in de duinen hier. En het groot dikkopje was volop aanwezig op het slangenkruid.


De zeldzame gasten....De harkwesp, staat op waarneming.nl als zeldzame soort aangegeven. Tijdens een wandeling begin juli zag ik er ontzettend veel. Ik was op dat moment alleen, en dan ga ik er echt voor zitten. Op een plek waar ze regelmatig in het zand gingen zitten om te graven, ben ik met mijn macrolens in de aanslag gaan zitten......en wachten. Dan maakt het mij ook niet uit om een kwartier of half uur te wachten op dat ene moment. En dat komt het moment dat hij pal voor je landt en met zijn graaf harkjes begint te graven. Zie je de harkjes aan zijn voorpootjes?

En ook de keizersmantel is weer te zien, ook een zeldzame soort maar in de AWD al een aantal jaren een vaste gast. Hier maar 1 foto, in de volgende zomerblog hoop ik nog wat meer van deze mooie grote vlinder te laten zien.Een van de vosjes, lekker relaxed


De ander nieuwsgierig

Dit mooie vosje kwam op een mooie avond aangewandeld. Wat was ik blij haar te zien. Ze is mijn favoriete vosje en in april had ik haar voor het laatst gezien. Dit vosje zag ik voor het eerst in 2017 als kleine welp van 5 weken.....dus ja....dan is elke ontmoeting met haar weer bijzonder.


De damherten.


op het moment dat de damhertmannetjes hun prachtige bastgewei krijgen, worden ook de kalfjes geboren. Maar die kleine hertjes zijn een stuk lastiger te vinden als de grote mannen.Damhert man in de avond met tegenlicht


En daar had ik eindelijk ook Bambi.... zo schattig.Mama hert met haar kleintje


zo lief


En tenslotte een dier dat ik nog niet eerder heb gezien in dit duingebied...een haas.


De haas zat even op het pad om daarna.....er als een haas vandoor te gaan.

De zomer is nog niet voorbij, dus ik hoop de komende periode meer vlinders te fotograferen en ook de libellen krijgen nog de aandacht, als ik ze kan vinden. De hertjes die groter worden en wie weet zie ik een van de jonge vosjes nog eens terug als puber. Het duin blijft boeien en verrassen, dus ook mijn volgende blog.

16 opmerkingen:

 1. Ha Ghita,
  Je startfoto is zeker een topper. Het juffertje hangt idd mooi aan de varen, kijkt je recht aan en dan zie je ook nog vaag de bewegende vleugels. Top.
  En uiteindelijk ook een heel jong hertje gevonden; samen met haar mammie staat ze er schattig op. Die harkwesp is bijzonder - op foto 17 kan je goed zien waarom ze zo heten.
  In zijn geheel een heerlijk blog weer; ik heb het met plezier bekeken.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. erg mooi en afwisseld blog Ghita, die eerste met die juffer is echt zo leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Monique Jouvenaar17 juli 2021 om 19:08

  Mooie blog Ghita. Mooie foto's van de sneue juffer die in de zonnedauw gevangen zit en de libelle die door een soort genoot wordt opgepeuzeld. Zulke gave momenten. De lieve hertjes en het vosje dat jij (en ik) lang niet gezien hadden heb je ook weer mooi op de foto gezet ��❤️. Bedankt voor weer een moment genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat heb ik weer genoten van je prachtig AWD foto's. Heerlijk die afwisseling van al dat moois wat daar te vinden is.

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtige foto's staan er weer in je blog, echt genieten hoor.
  Je maakt van elke foto een waar kunststukje. Ik heb weer genoten van je blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita,
  Wat een geweldige serie zomerfoto's zijn dit.
  De eerste foto is echt super vind ik, maar ook die harkwesp mag er zijn, die heb ik nog nooit gezien.
  Ik wist niet dat libellen hun soortgenoten opaten, wat een kanibalen zeg.
  Ik heb genoten van je blog.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita,
  Je hebt een hele mooie serie bij elkaar geschoten van deze periode. Op de haas en de keizersmantel na ben ik alle soorten ook tegengekomen, maar ik heb ze niet allemaal (goed) op beeld. Het weerspiegelt de afgelopen periode heel mooi, elke plaat mag er zijn. Nu maar hopen dat de vlinders, en dan vooral de bijzondere soorten, wat meer te zien zullen zijn. Op warme dagen zie je de aantallen vlinders en libellen snel toenemen.
  En oh ja, de harkwesp heb je schitterend op de plaat gekregen. Zo zag ik hem nog niet.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Ghita,
  Wat een mooie duidelijke foto's. De beestjes hebben toch iets met je om zo rustig te blijven zitten. Vingerhoedskruid is ook erg mooi en de klap op de vuurpijl de bambi schitterend.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita,

  Een supermooi blog van jouw ontmoetingen in deze periode in de AWD. Je eerste foto is al gelijk een prachtige binnenkomer, wat een bijzondere houding van dit juffertje. Prima keuze van dat lichte vignet om het vingerhoedskruid. Wat gaaf om zo'n moment te kunnen fotograferen als op foto 7, ik zag dit nog nooit eerder. Mooie soort ook de St Jansvlinder en vooral ook de eerste foto. Mooie vossenserie ook weer waarvan ik vooral nr. 20 zo perfect belicht vind. Maar de absolute aandachttrekker in dit blog is voor mij toch wel die harkwesp, ik heb hem nog nooit gezien, wat een schitterend beest. Fijn ook dat je hem frontaal kon fotograferen zodat die graafpoten goed zichtbaar zijn. Wat het weer betreft ben ik het 100% met je eens, dit is de ideale zomer voor natuurfotografie.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een blog, Ghita, echt super.
  De libellen zo mooi gefotografeerd en dan die dikkopjes en st. Jans-vlinders heel gaaf. De harkwesp is geweldig en die harkjes had ik nog nooit gezien!
  Natuurlijk staan de vosjes en de damhertjes er des Ghita's prachtig op!
  Ik heb er weer van genoten!
  Groetjes Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,
  Dit is toch wel weer genieten hoor!! Fantastische foto's.
  Vooral die wespen vind ik heel mooi genomen en ook je vosjes zijn weer super mooi.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ghita.
  'N leuke foto van de Libel die om het hoekje kwam kijken en je ziet de juffer je aankijken van help me. Ook mooi die Vuurlibel, jou Vossen staan er beter op dan bij mij in Midden Delfland. Je Keizersmantel, de Vos en Damherten zijn ook weer mooi gefotografeerd.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ha Chita het is weer heerlijk genieten op jouw blog wat doe je dit toch pracjhtig

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtige verzameling beelden Ghita. Ik benijd je weleens voor je kennis van de AWD. Heerlijk toch als je precies weet waar je moet zijn om deze prachtige beelden te maken. Hele mooie foto van de ene lible die de andere opeet. Goed gezien en vastgelegd. Het zijn toch echte rovers. Ook de regelmatig terugkerende foto (wel natuurlijk iedere keer een andere) van een juffer die gevangen is door de zonnedauw is weer mooi. Zo'n mooi plantje en zo keihard.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een mooi zomerblog Ghita.
  Prachtig om te zien stuk voor stuk.
  De harkwesp vind ik super, nooit eerder gezien.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoe geweldig zijn toch de kleinste dingen,
  insectjes zijn zó bijzonder en zó enorm belangrijk!

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita