zondag 22 augustus 2021

Amsterdamse Waterleidingduinen zomerblog: juli-Augustus

 Waar veel mensen klagen over deze slechte zomer, ben ik juist helemaal blij. Geen hittegolven, geen dagen achtereen met warmte en felle zon. En toch heel veel mooie dagen om erop uit te gaan. De regendagen vielen dit keer samen met mijn werk dagen, dus mijn vrije dagen heb ik volop benut met het fotograferen in de AWD. Want in augustus is er nog best veel te zien.Dankzij de vele regen en de wat lagere temperaturen was alles nog lekker groen in de duinen. Op een van mijn wandelingen stond ineens deze dame op het pad. Dan kan ik het niet laten om haar te fotograferen.


Begin augustus was het een waar vlinderfeestje in de duinen. Op 1 dag zag ik wel 16 soorten, waaronder dit mooie icarusblauwtje.
De keizersmantel is een van mijn favoriete vlinders en deze komt gelukkig nog steeds in grote aantallen voor in de AWD. 


De heivlinder is misschien niet zo'n opvallende verschijning maar wel een zeldzame soort. Gelukkig heb ik er dit jaar meerdere gezien in het duin, dus hopelijk gaat het weer wat beter met deze vlinder.


Even in een collage omdat anders mijn blog al helemaal gevuld zal worden met vlinders. De oogst van 1 dag (2 augustus) fotograferen; icarusblauwtje, hooibeestje, kleine vuurvlinder, groot koolwitje, dagpauwoog, distelvlinder, bruin blauwtje, bruin zandoogje, keizersmantel, klein koolwitje, atalante, st. Jansvlinder, heivlinder, bont zandoogje, kleine parelmoervlinder.

Ook nog gezien die dag maar niet op de foto gekregen: Citroenvlinder, argusvlinder, gammauiltje.
En dan kom je aan het einde van de dag een van de jonge vosjes tegen, die inmiddels al een volwassen formaat heeft...

Op een moment dat er geen zon was, zat deze juffer heel rustig op de varen. Voordeel van het wegblijven van zon is dat de libellen, juffers en vlinders langer blijven zitten en veel minder actief zijn. Zo kreeg ik bij deze juffer de kans met mijn macrolens haar van dichtbij te fotograferen.


Augustus is de maand van de heidelibellen. Ik hou het op gewoon heidelibel, want bloedrode, bruinrode en steenrode....ik kan het maar niet onthouden, welke heeft nou die hangsnor, of de zwarte pootjes of juist geelzwarte pootjes..... ach de heidelibel is gewoon een mooie libel.


Ze lijken vaak te lachen als je ze op de foto zet.
De laatste twee foto's zijn met de macro lens gemaakt


Ik heb heel veel van deze grote groene sabelsprinkhanen gezien. Zo valt ie wel op.........maar tussen de varens is het best een zoekplaatje.De zandhagedissen, man en vrouw. Het mannetje heeft niet meer de felgroene kleur als in mei, als het paar tijd is. Maar deze was nog altijd samen met een vrouwtje.


Dit plaagdier vinden we allemaal niet zo leuk, maar ze zijn wel erg mooi. Terwijl ik deze daas aan het fotograferen was, kwamen zijn vriendjes mij bijten, en dat gaat gewoon dwars door je shirt heen.De tijgerspinnen zijn er ook weer. Deze zat eens niet in een web maar klom omhoog in een pitrus stengel en begon toen met haar voorpootjes te zwaaien. Nog nooit gezien.Even later draaide zij (het is een vrouwtje, zij is veel groter en opvallender dan het mannetje) zich om en ging weer een stukje naar beneden.


Een andere tijgerspin in het karakteristieke web met het zigzagje.
Damhert hinde met haar kleintje, die niet meer zo klein is....En ook het jonge vosje is niet meer zo klein.Lekker relaxed


Vossen liefdeOp de uitkijk


En een ontmoeting met dit vosje is altijd fijn, zij is mijn favoriete vosje, en ik volg haar al sinds ze 5 weken was, in april 2017.


Een vosje dat ik nog langer volg is deze oude dame, ze is van 2012, dus inmiddels 9 jaar oud.En alvast een voorproefje voor de volgende AWD blog...de boomkikkertjes. Dit kikkertje was echt piepklein, formaatje duimnagel.... en zat mooi bovenop een van de pitrussen. 


In de volgende blog zullen de boomkikkertjes aan bod komen, net zoals de damhert mannen, die zich komende tijd gaan opmaken voor de bronst..... 
En zo is er altijd wel wat te beleven en te zien in de AWD. En ik geniet er van met een hele grote G.

16 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Ghita,
  Wat een prachtige foto's in dit blog, geweldig dat je zoveel vlinders zag.
  Ook de vosjes zijn super om te zien en de heidelibellen zijn inderdaad bijna niet uit elkaar te houden.
  Ik ben net zo blij met deze zomer als jij, wij hadden gister een vriend aan de telefoon hij was op Siccilië en het was daar na zes uur in de avond nog 44 graden, dan ben ik zo blij dat ik hier in Nederland ben.
  Ik heb genoten van je blog.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita,
  Inderdaad een prima zomer om op pad te gaan en lekker te fotograferen.
  Je resultaten zijn weer fantastisch. Geweldig die juffer zo op dat groen. Die bolle ogen heb je mooi te pakken. En ook die vosjes zijn weer helemaal top. Dat portret is ook erg mooi. Gaaf met die gespitste oren.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo GHita, Wat een mooie serie met allemaal van die mooie vlinders en kleine beestjes. Die juffer zo op dat groen schitterend .
  Heb je de vlinder met de Spaanse vlag nog niet ontdekt bij jullie.
  Was weer een erg mooi blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ghita,

  Ik ben het helemaal met je eens v.w.b. de zomer, ik hou ook niet (meer) van die hitte en bovendien is dit veel beter fotografieweer. Mooie centrale compositie bij de eerste foto, de omgeving doet lekker mee. Wat een opbrengst van een dagje AWD zeg wat betreft de vlinders, zoveel soorten zie ik vaak niet eens in een heel seizoen. Keizersmantel en kleine parelmoervlinder springen er wat mij betreft uit. Het is inderdaad lastig met die heidelibellen, maar de foto's zijn prachtig. Ja, je vosjes weer, ik vind het onvoorstelbaar dat jij die zo uit elkaar kunt houden, maar je volgt ze natuurlijk al jaren en ik krijg steeds meer de indruk dat je ze hebt gedresseerd om voor je te poseren, werkelijk prachtig, vooral het portret op nr. 21, je kunt hem bijna aanraken.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita,
  Mijn eerste reactie is spoorloos verdwenen, dus dan maar een tweede poging.
  Het is altijd interessant wat jij in bepaalde maanden gezien hebt in de AWD. Natuurlijk laten we veel dezelfde soorten zien, maar één soort springt er bij jou altijd uit: vossen. Ik kom blijkbaar niet op de juiste plaatsen óf de vossen voelen zich tot jou meer aangetrokken.
  Qua vlinders en libellen/juffers zien we vaak dezelfde soorten wat natuurlijk geen verrassing is.
  Voor determinatie van de soorten zou je deze site eens kunnen proberen:
  https://waarneming.nl/fieldwork/observations/create
  Ook dan lukt het niet altijd (direct) maar je komt vaak wel bij de juiste soort uit.
  De tijgerspin is er nu ook volop te zien. Je hebt er mooie platen van kunnen maken.
  Tot slot de boomkikkertjes. Als ze zin hebben zijn ze actief en kan je je er makkelijk lange tijd mee vermaken, maar als ze stil blijven zitten vind ik het al gauw wat saai. Ik weet dat je er een hele tijd geweest bent toen ik je op de bekende plek tegenkwam, dus ik ben wel benieuwd naar de plaatjes.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita,
  Nog enkele kleine aanvullingen. Bekijk bijvoorbeeld de titel van deze publicatie eens. In de tweede plaats heb je bij de vlindercollage bij de op een na laatste vlinder bruin zandoogje i.p.v. bont zandoogje gezet.
  Ook al had ik het nog niet gezegd, de vossen staan er weer geweldig op.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. goed opgelet en gelezen, ik heb het allemaal aangepast, zal de vermoeidheid wel zijn....nog geen vakantie gehad..

   Verwijderen
 8. Hai Ghita,

  Als je inderdaad alles in de natuur fotografeert is er meer dan genoeg te zien in de AWD. Opvallend dat er in dit blog geen enkele vogel staat en dat zal ook vast te maken met de mindere zichtbaarheid van vogels in die maanden. Hele mooie collage van de vlinders. Heel opvallend dat ze allemaal op dezelfde soort plant zitten. Als je zoveel verschillende soorten ziet, zou ik verwachten dat ze ook op verschillende planten zouden zitten. Het maakt de collega wel prachtig om naar te kijken, omdat het zo'n rustig beeld vormt qua kleur. Voor de rest is het gewoon weer een prachtig overzicht van wat je in de AWD kunt zien. Ik ben best een beetje jaloers hoe goed jij daar de weg weet en dus precies weet waar je moet zijn voor de mooie onderwerpen.
  Fraaie afsluiter ook van je blog. Ben benieuwd naar de boomkikkers.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat is het mooi om te zien dat er veel vlinders aanwezig zijn in de AWD, en je hebt deze mooi op de kiek weten te zetten. Leuk dat je weet welke vos wanneer geboren is, en dat je elke x toch even tegenkomt. De boomkikkers zijn ook zo leuk om op de kiek te zetten. Zal vast weer een mooie blog worden.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita,
  wauw.... gaaf hoor. Super foto's en meewerkende modellen... wat wil een mens nog meer? 😊
  De vossenfoto's en compilatie springt er wat mij betreft net even bovenuit.
  Groet uit een nat Stieltjeskanaal,
  Geert

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Geweldig mooi Chita en zoveel verschillende momenten wat is het toch genieten in de AWD

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ha Ghita,
  fijn dat je in de AWD zoveel en zoveel verschillende vlinders hebt gezien. Gaat het daar in ieder geval goed met ze. Goed idee ook, om er een collage van te maken. Kan je ze allemaal laten zien. Ook de collage van de spelende vosjes is erg leuk. Het hele blog was weer top.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hele fijne foto's met het onderwerk fraai omlijst door het groen en geel!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hahahahahaha.... jou regendagen vielen op je werkdagen maar bij mij was dat sus andersom hahahaha... nou ja, komt wel weer een keer en tot die tijd geniet ik gewoon van de foto's die voorbij komen. Prachtige blog weer met een schitterende variatie van de AWD. Die 2 hagedisjes bij elkaar is wel een hele mooie!
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita