maandag 5 juli 2021

Over moervosjes en de welpen die heel snel groot worden

 Ieder jaar is het een spannende periode....de welpentijd. Het begint al in de winter met de voorbereidingen, zoeken naar mogelijke burchten. Helaas was ik hierin niet zo succesvol, de burchten die ik vond bleken toch niet gebruikt te worden en uiteindelijk vond ik pas in april een plek waar ik een glimp kon opvangen van jonge vosjes die op dat moment al 3 weken buiten kwamen. Gelukkig heb ik ze nog 1 dag kunnen fotograferen, want diezelfde week had moervos de verhuizing gepland naar een andere burcht, en kon het grote zoeken opnieuw beginnen.

De foto's van de jonge vossen zijn dit jaar dus meer de toevallige ontmoetingen. En daar heb ik natuurlijk wel volop van genoten.

Vossenwelpje, 20 mei...de laatste keer dat ik de welpen van de oudste moervos zag.


Half april....een zeer zonnige dag, niet echt fijn om te fotograferen. Ik vond de plek rond het middaguur en er waren slechts 3 andere fotografen. Later werd het mij te druk en ben ik weggegaan, want de plek bood niet genoeg ruimte voor veel fotografen, en ook de vosjes wil je ruimte geven en ze zeker niet insluiten.

lekker in de schaduw.De moervos.


De volgende foto's zijn genomen tussen 7 en 20 mei en zijn de jongen van dit moervosje.
Dit kleine rekeltje was de brutaalste, en was een keer samen met moeder op stap. Zo kon ik hem dus tegen komen. De vosjes gaan al vrij snel op pad, eerst met hun moeder, daarna ook zonder. Dit was op 7 mei.


En weer een zonnige dag (18 mei). Tegen de avond kwamen er een paar welpen tevoorschijn, en lukte het mij om ze te fotograferen. Het viel niet mee, ze waren vaak in beweging en mij te snel af.20 mei:  Dit zou best het stoere Binky (het rekeltje) kunnen zijn dat ik op 7 mei ook tegenkwam. Maar anders dan voorgaande jaren heb ik de welpen niet echt kunnen volgen en kon ik ze ook niet goed uit elkaar houden.Wat ruik ik?zandneusje

En toen zag ik dit hele kleine welpje, veel kleiner als de anderen..... blijkt dat een andere moervos daar in de buurt ook een burcht had met een aantal welpen, en dit is dus een welpje van haar.En dit is de helpster. Het is een kleindochter van de eerste moervos en zij kwam regelmatig prooien brengen. Nu de welpen hun eigen weg zijn gegaan, heb ik dit vosje ook niet meer gezien.


Er was nog een moervos....met 1 welp. Deze kwam ik per toeval tegen omdat het welpje langs het pad zat, en daar zat ze steeds, dus tot 4 juni heb ik dit vosje toch aardig kunnen volgen en een beetje zien opgroeien. Helaas was ze na 4 juni ineens verdwenen en is ze niet meer gezien.


zo aandoenlijk met die hangende oortjes.op het pad.


De eerste moervos kwam ook even langs, maar de kleine vind dit toch een beetje eng.


En dit is de moeder van dit kleintje. Deze moervos is een dochter van de eerste moervos en ook zij hielp haar moeder met de vier kleintjes.


En dan is daar toch even het moeder en kind moment.Dit zijn toch wel geniet momentjes, en dan gewoon langs het pad...De helpster van moervos 1 komt ook even kijken, en laat zij nou ook een dochter zijn van deze moervos....kun je het nog volgen?Na het eten is het tijd voor een poetsbeurt en de teekjes worden verwijderd.

Daarna mag ze nog even buiten spelen....


Leuk hoor zo'n steentje

Op 28 mei zag ik haar weer....De oortjes staan inmiddels rechtop


Ze is heel nieuwsgierig.Maar als de interesse in mij is verdwenen, gaat ze er lekker bij liggen.Wat een poppie.... (smelt)


Even later als ik doorloop, komt ze nieuwsgierig het heuveltje over...


Tegenlicht, op weer een dag met iets te felle zon...

4 juni....ze zat weer op de plek waar ik haar de weken ervoor ook heb gezien.


En alweer een beetje gegroeid.


En dit was de laatste foto, en ook mijn laatste jonge vosjes foto tot nu toe. Inmiddels zullen ze bijna net zo groot zijn als de moervossen, wie weet ga ik ze toch nog zien komende maanden. Ze zitten vast wel ergens, maar net zoals de foto's hierboven, moet ik het dit jaar hebben van toevallige ontmoetingen en is er geen vaste plek waar je elke avond jonge vosjes kan zien. Misschien voor de vossen ook wel beter zo, want voorgaande jaren was het toch best wel een circus rondom de burcht en de plek waar de kleintjes opgroeiden.

Hoewel het anders was als voorgaande jaren, waren er voor mij toch wel weer heel bijzondere momentjes bij en heb ik weer genoten van deze mooie dieren en hun jongen. Hopelijk gaat het goed met alle pubers en gaan zij een mooi vossenleven tegemoet. En wie weet kom ik het stoere Binky of een van de andere vosjes nog een keertje tegen.

19 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige aandoenlijke blog. Het is inderdaad anders dan voorgaande jaren. Het blijft een wonder om deze, voor ons speciale, dieren te mogen bewonderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita.
  Ik geloof graag dat je smelt als je die kleine Vosjes kan fotograferen het zijn ook schitterende opnames daar smelt ik ook van. Het is alleen jammer dat er steeds meer fotografen zijn en we hebben ook wel eens gezien dat er 2 halve broden voor de nestholte lagen, het moet niet gekker worden.
  Maar heb genoten van je opnames.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Ghita, Schitterende post en wat een mooie foto's. Heerlijk dat je ze zolang hebt kunnen volgen en zien opgroeien.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit is waar we allemaal van dromen om ze zo te kunnen volgen een prachtige periode hier gaar warmte vanuit en liefde voor alles wat leeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha... daar is tie dan..... het vossenblog 👍
  Het is jouw weer gelukt Ghita en hoe. Prachtig fotoverhaal en knap dat je ze uit elkaar kunt houden. Hoe anders ging het bij mij in de buurt. ijverige 'natuurbeheerders' (jagers) hebben hier alle jonge vosjes gedood. 😢 Gelukkig geniet ik van je mooie foto's.
  Groeten uit een regenachtig Stieltjeskanaal,
  Geert

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita,
  Wat een geweldig vossenblog.
  Hier smelt je van als je die kleintjes ziet, lijkt mij echt geweldig om dit te kunnen fotograferen.
  Ik heb heel erg genoten van de foto's.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dag Ghita,
  Jij hebt blijkbaar een zesde zintuig voor vossen en vosjes. Ik heb enkele keren door het duingebied gezworven in de hoop op succes, maar nee, slechts een enkele volwassen vos.
  Jammer, hopelijk volgend jaar meer succes.
  Ik zie bij jou wat ik gemist hebt. Jij hebt een hele reeks schitterende platen kunnen maken, waar je heel blij mee mag zijn.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Ghita, dat had ik ook al willen neerzetten dat je een bijzondere gave hebt met de vosjes .Geweldig mooi en de een nog leuker dan de ander .Ook erg lieflijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ha Ghita,
  echt een blog om bij weg te smelten...
  dat heb ik dus ook gedaan. ☺

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,

  Het licht was, zoals je aangeeft, af en toe wat aan de harde kant, maar desondanks heb je prachtige platen kunnen schieten van de familie vossen. Die jonkies zijn toch wel erg aandoenlijk en als je dat beestje op nr. 14 ziet zou je het zo mee naar huis willen nemen (niet doen). Fantastisch zoals jij al die bloedlijnen uit elkaar kunt houden, je maakt er zelf nog net geen deel van uit, maar het geeft wel je betrokkenheid aan, mooi om zo intensief met zo'n projectje bezig te zijn.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hai Ghita,

  Schitterende verzameling foto's zo bij elkaar. Lekker toch wanneer je zo'n gebied door en door kent en weet waar je moet zijn. Wat opvalt aan de foto's van dit jaar is dat je vaak hele fijne achtergronden hebt. Vorig jaar bij die burcht had je vaak last van al die struiken, maar nu dus bijna niet. Dat maakt de foto echt veel mooier. Ik kan zo wel een stuk of 8 a 9 platen op noemen die ik zelf heel graag gemaakt zou hebben.de nummers 24, 26 en 27 zijn voor mij de allermooiste.
  Prachtig gedaan en beschreven.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wow, dit is mooi Ghita.
  Prachtig om te zien dat kleine grut.
  En zoooooooo mooi gefotografeerd, ik geniet hier echt van.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ooohhhh, tjonge, tjonge tjonge, Ghita! Wat bof je toch weer en wat een schattige vertederende vosjes!! Je moeite en toevallige ontmoetingen worden dik beloond.
  Smelt! Jij weer ook als geen ander ze prachtig te fotograferen.
  Wat een kwaliteit. Ik zit hier behoorlijk te genieten!!
  Groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hi Ghita,

  Wat een super foto's van de kleine vosjes; om bij weg te smelten. Die foto van het hele kleine vosje met de hangende oortjes is zooooo aandoenlijk. Naar deze foto heb ik tijdens het lezen van het blog een aantal keren gekeken en ik kan er geen genoeg van krijgen :-)

  Groetjes,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Ghita,
  Wat een gave foto's heb je weer gemaakt. Zo leuk die kleine vosjes. Dat is toch uniek.
  Dit is echt genieten. Zo mooi!! Mijn complimenten Ghita!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een mooie en aandoenlijke foto's in deze blog weer. Hoe weinig het er ook waren,je hebt fantastische momenten gehad. Ik geniet echt van je foto's 😊🤗
  Liefs Monique

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita