dinsdag 9 juli 2019

Natuur rond Leiden voorjaar

Het is alweer een poosje geleden dat ik een blog heb geplaatst met foto's hier uit de omgeving.
Ik moet toegeven dat ik in de maanden April en mei  voornamelijk mijn vrije uurtjes in de waterleidingduinen heb doorgebracht.  Maar zo nu en dan had ik toch gelegenheid om even in de buurt te kijken en wat te fotograferen. Even terug in de tijd dus....

April


Deze maand had ik heel weinig in de buurt gefotografeerd, deze kievitsbloemen fotografeerde ik op een zondagmiddag in de Leiderdorpse heemtuin.


Mei

Ik had vakantie, dus ook wat meer tijd om op de fiets wat gebiedjes in de buurt te verkennen.
Lentevreugd en De Wilck.


Een veulentje met haar moeder  (Lentevreugd)Kalfje Schotse HooglanderSchotse Hooglander zoekt even verkoelingHooglander kalfjes met hun neuzen in de windHet schattige veulentje


Roodborsttapuit en kneu
Op weg naar huis kwam ik in de stad nog dit schattige zwaantje tegen..... de hele familie kreeg ik niet mooi op de foto.Zo schattig, al die jonge dieren in het voorjaar. Jammer dat ik niet alles kon doen wat ik wilde, had nog naar Poelgeest gewild voor de jonge gansjes, maar zelfs in de vakantie zijn de dagen snel gevuld.

De Wilck


Op zoek naar weidevogels.....die zaten daar genoeg
De Wick is een weidevogelvriendelijk gebied,  de grutto's, tureluurs , scholeksters kunnen daar in alle rust hun jongen groot brengen, er wordt pas laat gemaaid.
Gele kwikstaart, kleurt mooi bij het koolzaad.
Grutto op paaltje, hoe cliché ook, ik vind dit toch nog steeds leuk....Grutto, grutto, grutto........ er zijn duidelijk pullen in het veld en deze grutto is niet van mijn aawezigheid gediend. Na een paar foto's loop ik verder en is de grutto weer stil.


Cronesteijn


De eerste vlinders zijn er weer, eind mei. Maar nog lang niet zoveel.
Ik hoop in de zomermaanden regelmatig in Cronesteijn vlinders te fotograferen. Vorig jaar heb ik er daar redelijk wat gezien.
Collage Cronesteijn, de daslook was al uitgebloeid, ik was een paar weken te laat. De ooievaar op het nest lijkt een jong te hebben en de nijlganzen hebben duidelijk jongen....


juni

Alvast een voorproefje voor de zomer


Distelvlinder

In de zomermaanden hoop ik in Cronesteijn vooral vlinders te fotograferen. En dan zou ik toch echt weer eens naar de Polders Poelgeest willen gaan. Tja,  ik kom in het voorjaar en zomer gewoon tijd tekort om al het moois te zien in de natuur.


13 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita,
  Mooie platen uit je eigen regio! Super schattig die kalfjes en ook de jonge zwaantjes. Maar ook je collage. En niet te vergeten de mooie gele kwik en de grutto's. Ik heb weer genoten van je blogje!
  Groetjes Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Ghita,
  Het is weer genieten van je mooie blog en dan zo dicht in de buurt . Bij de 1ste foto schrok ik even was nog niet helemaal wakker en dan kijkt z'n kalfje je recht aan. De collage is prachtig en zelf vind ik die gele kwikstaart erg mooi.De bloemen met de vlinders schitterend . Wat zal het volgende blog ons brengen ?????????????

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt weer een heel mooi blog gemaakt Ghita.
  Mooi ook je collage.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou dat is niet gek bij je in de buurt, heel afwisselend zo te zien. Mooi de kievitsbloem en dan de jonge schotse hooglanders!Ik vind de gele kwik ook mooi zo op het hek. Ben benieuwd naar je vlinders, ik zie er hier niet veel maar misschien komt het nog.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik hoop dat ik de vlinders ga zien, de distelvlinders in juni gaven mij hoop, maar daarna was het echt treurig..... in Cronesteijn amper een vlinder te zien nog, waar ik ze vorig jaar om dezelfde tijd volop zag.

   Verwijderen
 5. Een mooi voorjaarsoverzicht Ghita. We komen tijd tekort in deze maanden. Goed dat je het even hebt samengevat met deze prachtige beelden van al dat jonge spul. Om te smelten.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita,
  Het voorjaar betekent jonge dieren. Jij hebt er behoorlijk wat gezien en gefotografeerd. Het blijft een aantrekkelijke tijd. Wat vlinders betreft zal het wel minder worden dan vorig jaar, zeker rekening houdend met de droogte. Laten we hopen dat het toeneemt, want tot nu tot is het tamelijk mager (afgezien van enkele soorten die in grote hoeveelheden te zien zijn).
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Fijn overzichtsblog, Ghita.
  Het geeft een fijn lentegevoel. Jong spul is altijd vertederend, dus mijn favorieten zijn foto 6, 7 en 9. Ik hoop met jou dat er nog heel wat vlinders zullen komen.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ghita,
  Zo, dat is alweer even geleden, lijkt het. Dat tijdsgebrek is erg herkenbaar: we willen teveel zien en laten zien. Daarnaast nog geregeld een weekje vakantie tussendoor. Voor je er erg in hebt loop je maanden achter. Ik ben me ook nog steeds door de maand april heen aan het worstelen, maar ach, wat boeit het. Aan de andere kant: de paddestoelen staan alweer te trappelen... Mooi voorjaarsblog, hoor!
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heerlijk wat een fijn blog.
  Eentje met een hele hoge knuffel factor.
  En eentje met vitamientjes voor de ogen.
  Genieten weer!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita,
  bij je in de buurt is er ook genoeg te zien zie ik wel maar ik snap je ook dat je eerst de AWD regelmatig hebt bezocht. Deze blog is ook echt heel erg mooi met je roodborsttapuit, kneu en je runderen en paardjes. Grutto en gele kwik zijn ook super om te zien. Hier zijn de grutto's inmiddels weg uit de weilanden en de palen maar ik heb me daar wel vermaakt.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi gedaan weer, een blog met veel variatie, Ik ben zelf altijd helemaal weg van de schotse hooglanders, die vind ik zo fotogeniek ! Daarom is het kalfje mijn favoriet van deze hele blog. Het zwaantje heb je er ook mooi opgezet en de gele kwikstaart, heel knap om zo'n beweeglijk vogeltje op de foto te krijgen ! Groetjes Adria

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooie verzameling weer Ghita, bij jou in de buurt is erg veel te zien en zijn er talloze mogelijkheden. Ik vind je kievitsbloem geweldig, je hoeft er blijkbaar niet perse voor naar Overijssel. Leuke compilatie ook weer.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita