zondag 28 april 2019

Amsterdamse Waterleidingduinen April

In april lijkt de natuur te exploderen.
Ineens zitten de bomen vol in de frisgroene blaadjes, zie je de witte bloesems overal verschijnen, hoor je vogels zingen en komen de zandhagedissen en boomkikkers weer tevoorschijn.

Hier een impressie van wat ik afgelopen maand in de Waterleiding heb gefotografeerd.


Een uitbundige pimpelmees


Bloesem van ??  Voor de meidoorn was het te vroeg, dit was half april.Mooie vosDe eerste boomkikker, dit model werkte leuk meeTegenlicht boomkikker


Boomkikker anders, ik wilde eens wat proberen met tegenlicht en  de bokeh die door het riet en water in de achtergrond ontstaat , de kikker draaide zich naar mij om en even dacht ik dat hij wilde gaan springen.......Later op deze dag kon ik deze parende kleine vuurvlinders fotograferen. Naast de st. Jacobsvlinder en kleine parelmoervlinder zijn dit de eerste vlinders die in de duinen te zien zijn. Kleine keutelvlinder

En in april laten de vogels van zich horen en kun je ze vaak ook goed zien..
De nachtegaal was vanaf half april aanwezig met zijn prachtige zang, maar die vogel laat zich echt niet zien...... Deze tapuiten (koppeltje) bleven prachtig bovenop de kale boom zitten.Heggenmus


Nogmaals een tapuit. Dit is de gewone tapuit. De roodborst tapuit was ook aanwezig.
De fitis

Het valt niet mee om de vogels in de vrije natuur te fotograferen, ze zitten altijd net te ver weg.

Dan zijn de hagedissen iets makkelijker. Ik had er al een paar keer naar gezocht en pas eind april kon ik de eerste hagedis van dit jaar fotograferen, een mooi mannetje dat al wat groen kleurt.


Hij zat op een lastige plek, een laag standpunt zat er hier niet inNogmaals het mannetje, toen hij, eenmaal opgewarmd, zich had verplaatst. Deze hagedis had een vreemde staart...ik denk dat hij zijn oude staart was verloren en nu een nieuwe krijgt.En ander mooi vosje, ze zat tussen het riet..Een damhert, tegenwoordig niet meer zo heel makkelijk te fotograferen. Dit mannetje heeft zijn gewei nog, in de periode april-mei verliezen de mannen hun gewei en meteen gaat het nieuwe bastgewei groeien. En in deze periode zijn ze ook nog in de rui.een paar landschapjes....Net buiten de Waterleidingduinen zit een bosuiltje, deze werkte heel goed mee..Hij zwaaide zelfs even naar ons.


In April was er nog meer te zien in de AWD, maar daarover later meer in een aparte blog. Het wensenlijstje voor mei bevat weer veel en het is altijd hopen dat ik dit ook te zien krijg.... De meikever, uitsluipende libellen, nog meer hagedissen en boomkikkers, kwakende groene kikkers, vlinders en libellen.....  hopelijk kan ik er in mei vaak op uit om al dit moois te zoeken en vast te leggen...wat is het voorjaar toch een heerlijke tijd.

16 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita,
  Wat een mooie reeks!!
  Grappig die pimpelmees op je eerste foto. Die gaat echt uit volle borst.
  En wat heb je dat vosje op foto 3 waanzinnig mooi gefotografeerd. Ook die hagedissen zijn super en dit lijkt me ook echt super gaaf om te kunnen fotograferen. Genieten hoor!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. O Ghita, wat ;leuk dat kleine uiltje. En prachtig op de foto gezet.
  verder ook een heerlijke lenteserie. De pimpelmees met achtergrond in bijpassende tinten vind ik erg geslaagd. Ook de bokehbollen achter de boomkikker zijn mooi. En al vlinders...top.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schitterende serie foto's Ghita.
  Leuk dat pimpeltje op de eerste foto, ook de hagedissen vind ik echt prachtig.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hi Ghita,

  Sodeju wat een gaaf blog weer zeg.
  De frisheid (nou ja op de ene keutel na dan :-) )van de natuur met zijn mooie bloesem.
  De vos, herten hagedis, vlindertjes en nog veel meer, zo mooi.

  Maar de allermooiste deze keer de boomkikker.
  Zo gaaf in dat tegenlicht met dat mooie bokeh, PRACHTIG!!!
  Ik ga hem een kusje geven, het kan niet anders als dat dit een prins wordt :-)

  Groetjes, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Ghita,

  Wat een prachtige gevarieerde blog. De uiltjes, de landschappen. geweldig

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita,
  In april komt inderdaad alles lekker op gang. Vossen zal jij altijd wel weten te vinden waardoor je zeker weet dat er mooie plaatjes in het maandoverzicht komen. Boomkikkers en groene kikkers heb ik in tegenstelling tot bruine kikkers en padden ook regelmatig gezien. Tegenlichtopnames geven weer een andere kijk op de kikkers. Voor de variatie in beelden een goed idee. De hagedissen worden steeds actiever en mooier, dat belooft wel wat voor mei. Qua vogels is er ook al behoorlijk wat te zien, je kan goed merken dat de zomergasten er weer zijn. Hoe dan ook, het is inderdaad een geweldige tijd met volop kans op interessante ontmoetingen. Ik vermoed trouwens wel waar een volgende post over april zal gaan.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita,
  Zo te zien heb jij optimaal gebruik gemaakt van de mooi-weerperiode van april. Ik had zelf helaas steeds andere bezigheden en heb nu ook mijn hoop gevestigd op de meimaand. Maar doen met het wel weer snel wat warmer worden, want nu gaat het met de klimaatopwarming helemaal de verkeerde kant op. Je boomkikkerfoto's zijn wel lichtelijk jaloersmakend, hoor. Zo mooi vrij zittend en dan ook nog die gave achtergrond erbij. kan ik alleen maar van dromen. Ook de hagedisfoto's (vooral de tweede) zijn weer super. Is het trouwens niet aan de vroege kant dat je al vuurvlinders hebt gezien?
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Ghita, weer super mooie platen! De vogels het ontluikende groen, de bloesems ook jij weet de lente goed weer te geven. Ik snap alleen die boomkikker niet zo open en bloot op een dode tak. Wie daagde hij hier uit of dacht ie ik ben een groen blaadje en niemand die het ziet hahaha.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hai Ghita,

  Prachtig afwisselde serie met alle topattracties van de AWD.
  De boomkikker op foto 5 is werkelijk prachtig. Foto 6 is qua licht en omgeving dan wel hetzelfde, maar de houding van de kikker op foto 5 is in mijn ogen vele malen mooier dan die op foto 6.
  Maar ook foto 6 had ik graag gemaakt hoor. Een andere favoriet van mij in dit bericht is foto 14.
  Erg mooi hoe je de zandhagedis daar te pakken hebt.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita,

  Heerlijk afwisselend voorjaarsblog met een aantal soorten die je niet zo maar voor de lens krijgt. Het mooie groene zandhagedismannetje b.v. ik heb hem nog nooit voor de lens gekregen. Vooral foto nr. 14 vind ik hier een van de toppertjes. ook het vosje tussen het riet, nr. 15, heel mooi zacht zo in z'n omgeving. Het boomkikkertje nr. 5 met prachtige bokeh in de achtergrond zou misschien iets meer contrast mogen hebben. Tenslotte de bosuil op nr. 18, heel trots steekt hij daar z'n kop uit z'n woning. Ik speur er ook altijd naar bij holen in bomen, maar zelden zie je dan een bosuil. Mooie waarneming en foto.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Ghita,
  gewoon een vrolijk blog. Heerlijk dat voorjaar zeg. En... zoals we van jouw gewend zijn, ontbreken ook nu de prachtige foto's niet. Genieten weer!
  Fijn weekend.
  Groet, Geert.
  www.stieltjeskanaal.com

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Ghita, wat mooi de tegenlichtopname van de boomkikker! De parende vlinders staan er ook goed op. Ik ben helemaal in extase van de bosuil, o als ik die toch eens zag en kon fotograferen....

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wauw...... wat weer een leuke post Ghita :-))))
  Vooral dat bosuiltje is geweldig (op het laantje)
  Maar ook je vogeltjes en dan met name je tapuiten heb je heel mooi kunnen fotograferen.
  De boomkikkers zijn echt mooi en de groen kleur van de zandhagedissen is echt super.
  Je vosjes zijn zoals vanouds prachtig om te zien.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Ghita,
  Wat heb je weer veel gezien in april! schitterende vogels. Die tapuiten zijn geweldig. Die groene zandhagedis is een juweeltje vooral de tweede foto heel sfeervol! Ook de kleine vuurvlinders heb je er mooi op staan. Je had weer een mooi vosje! Maar de laatste foto van de bosuil steelt absoluut de show, wat een plaat!!
  Groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita