zaterdag 31 december 2016

Jaaroverzicht: De mooiste foto's van 2016

Het jaar zit er bijna op, 2016 ligt dan achter ons en 2017 staat te trappelen om te beginnen.
Met nieuwe wensen, dromen en verwachtingen.....
  
Maar nu eerst terugblikken op mijn fotojaar 2016.
Een jaar met 56 fotoblogjes en nog veel meer foto's.

De blog met de meeste reacties was de Ode aan Moertje ,
over de lieve oude moervos die in maart van dit jaar overleed.

De populairste  blogjes zijn toch wel de blogs met foto's uit 
de Amsterdamse waterleidingduinen, met als topper de blog uit mei. 


De vakantieblogs worden het minst bezocht en hebben ook de minste reacties gekregen.
Maar nu mijn keuzes van 2016. De mooiste foto's per maand.


Januari

Ik heb gekozen voor de drieteenstrandloper. Het was een mooie , bijna windstille winterdag en langs het Zandvoortse strand was het heel druk met wandelaars. Maar toen wij eenmaal wat verder waren, werd het rustiger met mensen en drukker met vogels. Het was genieten van de verschillende strandlopertjes die af en toe nog even stil bleven staan.


Februari

Voorjaar,de eerste sneeuwklokjes en krokussen laten zich zien. Deze krokussen stonden op het landgoed rond Kasteel Oud Poelgeest. De druppeltjes voegen net wat toe en ik vond de foto zo mooi zacht. Mijn favoriet van deze maand.

Maart

Weer bloemetjes,bosanemoontjes, ook gefotografeerd rond Kasteel Oud Poelgeest. In maart staat het daar helemaal vol met deze kleine schattige bloemetjes. Ze goed fotograferen viel niet mee maar met deze foto was ik heel blij,daarom mijn keuze voor maart.

April

Een lastige maand,want ik had niet echt een "wauw" foto erbij zitten. Ik twijfelde tussen de boerenzwaluw (een erg registrerend plaatje) en dit grappige eekhoorntje. Dit eekhoorntje zat dagelijks achter ons vakantiehuisje en vond het voer dat ik voor de vogels had neergelegd erg lekker.  Vanwege familieomstandigheden was deze vakantie voor ons toch even iets anders geworden dan we van te voren dachten, maar dit eekhoorntje kwam dagelijks voor wat vreugde zorgen, daarom....de foto van de maand april.Mei

Ik had dit hele jaar overzicht kunnen vullen met vossen foto's, want ik merkte dat ik er dit jaar wel heel veel had gemaakt. In de maand mei had ik verder geen foto die eruit sprong, dus daarom dit vossen portret, ook weer met zachte tinten ( bewolkt weer is niet verkeerd zo). 

Juni

De insekten laten zich weer zien. En die arme juffertjes laten zich elke keer weer verleiden door de zonnedauw. Het vleesetende plantje lokt het juffertje,ze komt vast te zitten aan de plakkerige druppels en wordt daarna door de plant verteerd. De natuur is soms wreed, maar levert toch een mooi plaatje op. Helaas zat deze juffer te vast om nog te kunnen bevrijden.


Juli

Weer een vosje. Dit is een jong vosje dat dit jaar is geboren. Helaas heb ik haar niet als heel klein vosje gezien, hier zal ze een maand of 4 geweest zijn. Dat  koppie, die blik en de houding. Die dag maakte ik veel foto's, niet een was er naar mijn zin....tot dit moment. Slechts 1 moment, 1 foto maar precies genoeg.


Augustus

Heel veel jonge boomkikkertjes waren er dit jaar. Op de dag dat ik deze foto maakte heb ik er zeker een stuk of 8 gezien, maar ik sprak mensen die het over tientallen hadden. Dit kikkertje was slechts 1 cm groot (klein) en zat tussen de varens. Moeilijk te spotten want hun kleur is vrijwel gelijk aan die van de varens. Helaas  zag ik een week later geen enkel kikkertje meer op die plek....verstoring? Of door iemand meegenomen? Geen idee wat er gebeurd is,maar van mij mogen ze dat stukje volgend jaar tijdelijk tot verboden gebied verklaren, zodat de kikkertjes rustig op kunnen groeien.

September

September was ook een maand dat ik geen  favoriete foto kon kiezen. Niet omdat ik zoveel mooie foto's had, nee ik miste juist weer die ene foto die eruit sprong. De maand serie nog eens bekijkend viel mijn oog op deze kleine strandloper in rust. Mooie zachte omgeving, beetje wazig en de houding van het vogeltje spraken mij toch wel aan. Dus daarom deze op september.


Oktober

Hier smokkel ik een beetje want de foto van de pestvogel is van begin november. Maar ik had geen geweldige oktoberfoto en in november had ik twee foto's die ik in dit jaaroverzicht wilde hebben. Een pestvogel zien is al bijzonder, helemaal leuk als die toevallig heel dicht bij huis te zien was. En dan met de herfstblaadjes ernaast en de  donkere buienlucht op de achtergrond....ja...dan wordt ik toch wel heel blij.


November

Deze herfst viel het op....mist.....veel mist. En toevallig was ik op zo'n mistige dag op een plek waar ik juist op een mistige dag wilde zijn, het Speulderbos.
 Het kwam gewoon zo uit, maar wat kwam het goed uit, want deze foto van het mysterieuze sfeertje  had ik zo in mijn hoofd zitten. Gaaf dat ik hem dan ook zo kon maken.


December

En de laatste foto van het overzicht, natuurlijk een winters plaatje. Ik had al een paar keer de rijp in de ochtend gemist. Er moet ook gewerkt worden en uitslapen in het weekend is ook wel erg fijn. Maar toen ze begin december een ochtend met vorst en mist voorspelden, zette ik de wekker en ging met Henk en Herman mee naar de Waterleidingduinen. Wat een prachtige ochtend. Dit zijn toch wel de dagen waar ik het meest van geniet. En deze foto was mijn favoriet van die dag....en van de maand december.


Het was toch weer een lastige klus om de keuzes te maken, er waren maanden dat ik met moeite een foto heb gekozen, waar ik bij andere maanden lang heb zitten wikken en wegen welke nu in het jaaroverzicht mocht. Uiteindelijk zijn dit ze geworden, de 12 van 2016. Op naar een nieuw jaar vol fotografische uitdagingen, wensen en mooie natuurmomenten. Ik  blijf genieten...Carpe Diem!

33 opmerkingen:

 1. Geweldige foto's Ghita, 12x genieten. Voor jou en je dierbaren een super mooi, gezond en fotofantastisch 2017 en wie weet komen we elkaar weer een keer tegen. Groetjes Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een prachtige serie foto's! Bedankt voor het delen ervan in het afgelopen jaar!
  Ik wens ook jou een heel goede jaarwisseling en een mooi en fotorijk 2017!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie serie/blog Ghita.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige opnames in je blog, heb er van genoten!
  Een fijn uiteinde en een gezond en fotorijk 2017!

  gr Louis

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ghita,
  Wat een mooie reeks foto's! Ge-wel-dig! Ik heb er volop van genoten.
  Ik wens je een fijne jaarwisseling en een fijn en gezond 2017 vol mooie foto-verrassingen!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita, ik dacht dat ik veel blogjes schreef, maar jij kan er ook wat van (maar ik win toch!). Toch heb ik de meeste daarvan wel gezien. Dit jaaroverzicht is een mooie afspiegeling van 2016: een erg afwisselend geheel en stuk voor stuk mooie platen, met voor mij het Speulderbos toch wel als mooiste.
  Voor straks een fijne oudejaarsavond en een gezond en fotogeniek 2017. Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een prachtig jaaroverzicht Ghita met schitterende foto's. Het is hier altijd genieten op je blog ook al reageer ik niet altijd.
  Ik wens je weer een heel fotogeniek jaar toe en natuurlijk gezondheid, geluk en alles wat maar wenselijk is.

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hai Ghita,

  Allereerst het allerbeste toegewenst voor jou en Jeroen. Maak er een mooi jaar van!
  Een werkelijk schitterend overzicht laat je hier zien, waarmee je duidelijk laat zien hoe belangrijk het is dat je goed om kunt gaan met het kiezen van het juiste diafragma.
  De prachtige onscherpte in je foto's zorgen ervoor dat je onderwerpen eruit springen.
  De twee vossenfoto's zijn super, net als het juffertje. Toch springt er 1 foto voor mij alsnog bovenuit. November is een superplaat. Die zou ik zo aan de muur hangen bij mij thuis.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita, ik wens jou en Jeroen een heel mooi, gezond en gelukkig nieuwjaar!
  En natuurlijk wens ik je weer veel mooie foto- en natuurmomenten, maar als ik deze jaarselectie bekijk gaat het vast niet eenvoudig worden om deze prachtige beelden te overtreffen.
  Wat me de laatste tijd al vaak opviel zie ik ook duidelijk terug bij deze foto's: een heerlijke zachtheid, door je standpunt en diafragma goed te kiezen heb je vaak een prachtige onscherpe voor- en achtergrond, zoals bijvoorbeeld bij de vossen. Die vosjes zijn werkelijk schitterend, maar ook boomkikker en bosanemoontjes verdienen complimenten en het Speuldersbos vind ik ook zeer geslaagd!
  Complimenten en groetjes en in het nieuwe jaar gaan we beslist weer eens samen op stap!
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wow Ghita, wat een prachtserie! Te oordelen naar dit overzicht heb je een prachtig fotografisch jaar achter de rug. Ik reageer niet op elk blog, maar ik zie de meesten wel.

  Ik hoop voor je dat 2017 voor jou fantastisch wordt!

  Gr. René

  BeantwoordenVerwijderen
 11. tante Jacqueline1 januari 2017 om 09:58

  Hallo Ghita,

  geweldig mooi blog . Mag ik mijn voorkeur ook mailen ? Juni, november en december de bomen . Een geweldig nieuw goed fotografisch jaar toegewenst en dat we nog vaak vol verwondering naar je foto's mogen kijken.
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ghita,
  Om te beginnen wens ik jou en Jeroen alle goeds toe voor 2017.
  Het is je gelukt een prachtig gevarieerd overzicht te maken. Dat het moeilijk is om in sommige maanden een keuze te moeten maken uit een groot aanbod is heel herkenbaar. Een keuze voor een favoriete foto maken doe ik niet, want dat heb jij zelf al zorgvuldig gedaan.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ghita wat een mooie top 12 heb je en wat is het
  moeilijk om te kiezen soms!
  heerlijk jaar overzicht met prachtige vossenfoto's die voor mij favoriet
  zijn...natuurlijk zien de andere foto;s van jou er ook top en verzorgt uit!

  Wens jou en je dierbaren alle goeds voor 2017 en voor jou fijne en creatieve foto momenten!

  groetjes Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat zal jij het lastig hebben gehad om tot een overzicht te komen.
  Je plaats zo vaak van die prachtige momenten.
  Het is je in ieder geval wel gelukt om een juweeltje van een jaaroverzicht te produceren.

  Wens je een prachtig 2017 gevuld met mooie momenten en goede gezondheid.

  LG, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ha Ghita,
  je hebt een prachtig overzicht kunnen maken van een rijk fotojaar.
  Je vossenportret van mei is wel érg mooi; het winterbeeld met hert heel sfeervol en je eekhoorn erg leuk.
  Voor 2017 wens ik jou alle goeds en natuurlijk weer veel mooie fotomomenten.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Ghita, de allerbeste wensen voor 2017 met veel mooie fotomomenten!

  Je jaaroverzicht is heerlijk divers, dat vind ik erg leuk. De bloemenmacro's prachtig! Je eekhoorntje dat voor vreugde zorgde in een nare tijd is juist daarom extra bijzonder. Het vosje aandoenlijk lief en de mysterieuze sfeer in het speulderbos heb je goed weten te vangen.
  Ik hoop dat dit jaar ook weer een mooi fotojaar voor je wordt, geniet er van!

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Ghita,
  Echt 12 prachtige foto´s! Het vosje vind ik er echt prachtig opstaan. Sowieso erg leuk dat veel dieren richting de camera kijken.
  De beste wensen voor 2017! Groetjes Senna

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Allereerst de beste wensen voor 2017, Ghita. Wat heb je prachtige foto's bij elkaar gezet. De foto die onmiddellijk mijn favoriet werd is het jonge vosje. Wat een snoepie en wat een prachtige foto. Kun je zo aan de wand hangen. Maar ook juni, november en december springen er voor mij uit. Erg mooi gedaan. Ik hoop dit jaar een weer wat regelmatiger bezoeker van je blog en Blogger te worden. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoi Ghita,

  Op de eerste plaats de allerbeste wensen voor 2017 voor jou en je dierbaren.
  Ik begrijp dat het soms moeilijk was om keuzes te maken, maar ik vind dat je je keuzes perfect gemaakt hebt. Hele schitterende platen zitten erbij zoals die van de oudervos en het jonge vosje, dat is toch echt jouw specialiteit. Verder zie ik overal mooie zachte tinten en, ik heb het al eerder bij je toenmalige blog vermeld, die foto van november van het Speulderbos vind ik een wereldplaat, die zou ik zo aan de muur hangen, wat dat betreft sluit ik me helemaal aan bij René.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi Ghita,
  Wat een fantastische opnames. Mooi om dit zo terug te zien in dit overzicht.
  Foto 4 en 5 vind ik echt super. Een genot om naar te kijken en wat moet dat een goed gevoel geven om al deze resultaten van jezelf te zien.

  Alle geluk en gezondheid toegewenst voor 2017!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Complimenten voor de foto's in je jaaroverzicht! Stuk voor stuk hele mooie foto's.
  Het was weer genieten.
  Voor 2017 wens ik jou en allen die je dierbaar zijn alle goeds en veel fotoplezier!
  Groet, Dtta

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat een variatie.......je hebt echt van alles wat en allemaal mooi en bijzonder. Erg toffe serie, Ghita.....hopelijk zet je dit plezier in fotograferen voort in 2017, dan blijven die mooie platen vanzelf wel komen!

  Groetjes en de beste wensen,
  Roeselien

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hoi Ghita,

  Ook jij natuurlijk de allerbeste (foto)wensen voor 2017! Ook jij laat hier weer een mooi gevarieerd jaaroverzicht zien. Natuurlijk mogen er géén vossenfoto's ontbreken in jouw jaaroverzicht, maar de foto's die er hier echt uitspringen zijn voor me toch wel de sfeerplaatjes van de maande November/December. Je macro opnames zijn trouwens ook heerlijk om naar te kijken door de softe tinten.

  Ik wil je ook bedanken voor alle reacties die je afgelopen jaar op m'n blogs hebt gegeven. Dat waardeer ik enorm. Ondanks dat ik niet (altijd) reageer op jouw blogs bekijk en lees ik ze wel altijd met vol bewondering.

  Ga vooral zo door.

  Gr,
  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hoi Ghita,
  wat een prachtig overzicht laat je hier zien. Ik ben helemaal waus van dat vossenportretje!! De AWD heeft ook een grote aantrekkingskracht en het mooie is dat er altijd wat te zien en te fotograferen is. Dit laat jij ook altijd heel mooi zien. Ik hoop dat je dit jaar ook weer van die mooie en sfeervolle platen kan maken zodat we er weer volop van kunnen genieten.
  ook voor jou alle goeds en moois voor dit nieuwe jaar van 2017. Dat we weer van veel mooie (natuur) momenten kunnen en mogen genieten.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hallo Ghita, nou je hebt echt een prachtig overzicht gemaakt. Stuk voor stuk fijne opnames. Ik hoop dat je dit aankomend jaar ook veel moois tegenkomt.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar ! Je overzicht is gevuld met hele mooie plaatjes waarvan ik maart , mei en julie de mooiste vind, ik houd van de zachte tinten in de achtergrond, ook het speulderbos is een heel sfeervol plaatje. Ook in dit nieuwe jaar hoop ik weer veel foto's van je te mogen bewonderen, groetjes Adria

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Een schitterend jaaroverzicht Ghita. Voor jou wens ik ook veel mooie momenten in 2017. Gelukkig Nieuw Jaar.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Hoi Ghita, Allereerst de beste wensen voor jou en Jeroen voor een gezond en goed 2017. Ook op fotogebied wens ik je veel goeds en creativiteit. Je hebt wat dat betreft een heel goed jaar afgesloten.Een prachtig overzicht zet je hier neer. Mooi de vossenfoto's en de drieteenstrandlopertjes. Ook de foto van het Speulderbos valt op.
  Veel succes en inspiratie voor 2017
  groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Een prachtig jaaroverzicht Ghita, fraaie foto's en momenten waarvan je ons laat meegenieten. Wens je veel mooie fotomomenten in een gelukkig 2017.

  groeten, Hanry

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Prachtige serie! Al zou je alleen deze foto's hebben gemaakt, dan zou het al een topjaar zijn. Wonderschoon, stuk voor stuk! Je legt daarmee de lat voor 2017 wel heeeeel hoog...

  Groet,
  Gerrit

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Hoi Ghita
  Ook voor jou en je man de beste wensen voor 2017.
  Je heb weer 'n mooie variatie van 2016 laten zien, de vosjes, Eekhoorn en de Pestvogel springen er uit, maar ook de natuur opnames heb je mooi in beeld gebracht.
  Op naar 2017 om weer nieuwe uitdagingen te fotograferen.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita