dinsdag 12 juni 2018

Vakantievaria: natuur in eigen land

Vanaf 24 mei had ik ruim anderhalve week vakantie. Het weekend van 25 mei waren Jeroen en ik in het mooie Zuid-Limburg. De dagen ervoor en erna had ik vrij, maar moest Jeroen werken. Ik heb op die dagen ook een aantal uitstapjes gemaakt: Oostvaardersplassen, Amelisweerd, Waterleidingduinen en hier in de directe omgeving. 

Omdat het aantal blogs anders wel erg groot wordt plaats ik in deze blog foto's van Limburg, OVP en Amelisweerd. 

Oostvaardersplassen, 24 mei


Witte kwikstaart op het bruggetje richting de Driehoek.Klein vogeltje, groot geluid.....het winterkoninkje was overal te horen.Stoer konikspaard

Die dag hadden we een fotografie doel......dat was helaas niet gelukt en is ook de reden dat ik verder niet zoveel foto's heb gemaakt.Bij het Oostvaardersveld zagen we nog deze twee grote zilverreigers


Daar gaat weer een visje.Weekendje Vijlen: Warm en onweer


We verbleven dit keer in Vijlen, in het mooie kleinschalige parkje Reevalis (Landal). Wat een uitzicht.En 's morgens heel vroeg zit dat er zo uit....genieten. Daar sta je dan in alle vroegte en hoor je alleen de leeuweriken, geelgors en een enkele merel...en verder niets dan stilte, optrekkende mist en de opkomende zon.We maakten in de ochtenden (zowel zaterdag als zondag) een mooie wandeling in de directe omgeving van het park. Een aantal wandelingen beginnen ook vlakbij het bungalowpark en met de Spazierkarte die ze daar verkopen kun je makkelijk wandelingen aan elkaar knopen en combineren.


Het mooie heuvellandschap. 
Helaas waren ook deze vakantie de vlinders en libellen de grote afwezigen. Die had ik hier in het zuiden toch wel meer verwacht, maar ook de mooie weides vol bloemen ontbraken.Zondagmorgen, wij vertrokken vroeg, in alle rust....tegen de middag waren we terug en de wolkjes op deze foto beloofden niet veel goeds.....En daar was de onweersbui......De temperatuur ging van 27 naar 19 graden. Flinke donder en bliksem, veel regen maar gelukkig geen hagel of wateroverlast op onze locatie. Vanuit het huisje konden we het natuurgeweld mooi vastleggen zonder nat te worden.

Op zaterdagmiddag  liep de wandeling door het mooie Vijlenerbos wat anders dan verwacht. Er was een mountainbike wedstrijd "Limburgs Mooiste" en het wandelpad was smal, maar was tevens ook mountenbike route....dus diverse keren opzij moeten springen. In de omgeving van boshut  "het Hijgend Hert " was het zo druk dat er maar 1 ding op zat, wegwezen en een keer op een doordeweekse dag terug komen voor de boswandeling daar.

Tijdens de wandelingen rond Vijlen staken we diverse kleine beekjes over. Ik hoopte daar de weidebeek of bosbeekjuffer te fotograferen....maar helaas, op 1 vliegend exemplaar heb ik ze daar niet gezien.


Maar de weidebeekjuffers kreeg ik later in mijn vakantie wel voor de lens, in de omgeving van het landgoed Amelisweerd zitten er diverse langs de Vecht. Op deze dag zagen we alleen maar mannetjes weidebeekjuffers.....maar wat zijn ze mooi.

En tijdens mijn fietstochtje door de polder, voordat de zoveelste onweersbui zou losbarsten, had ik nog een mooie 1 op 1 met een grutto.


Zo rustig op een paaltje
op 1 poot
zich niets van mij aantrekkend
Hij reageerde alleen op geluiden van andere grutto's
of een roepende vogel in de lucht. Meer daarover in mijn volgende blog over de Natuur rond Leiden.


Een heerlijke vakantie waarbij ik dagelijks buiten ben geweest en ook bijna iedere dag mooie foto's heb kunnen maken. Ik bedenk mij bij het maken van de blogs hoe mooi ons eigen land is, zoveel te zien. Nog niet eens alles bezocht wat ik in die anderhalve week wilde (Veluwe).  
En deze keer waren de temperaturen toch echt wel vakantietemperaturen, soms was het zelfs te warm en zonnig (nee hoor , verder klaag ik niet). Maar ik heb genoten!

10 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita,
  Schitterende beelden.
  Mooi die landschappen met die donkere dreigende lucht erboven. Hoop voor je dat je het zelf een beetje droog hebt gehouden. Je foto van dat Konikspaard (3) is echt super zo van onderaf. Ook die juffer op foto 13 en grutto op foto 16 zijn erg mooi.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi hoor Ghita.
  Wat een pracht plaatje dat kleine winterkoninkje op die grote dikke tak.
  De weidebeekjuffer is erg mooi daar maak je mij nou jaloers mee, die zie ik niet.
  Mooie landschappen ook.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita,
  Mooie foto's van de reigers in zacht licht, hele fraaie witte kwik, super stoere winterkoning, gaaf paard, mooi standpunt ook! Prachtig landschap met dreigende luchten en bij het lezen van: "Daar sta je dan in alle vroegte en hoor je alleen de leeuweriken, geelgors en een enkele merel en verder niets dan stilte, optrekkende mist en de opkomende zon.." Mens, dan kun je me al wegdragen. wat prachtig omschreven. Ik beleef het gewoon.
  genieten hoor!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi verslag van een voor mij een redelijk bekende omgeving. Wij willen nog wel eens een lang weekend in een hotelletje in Vijlen verblijven, het enige Nederlandse bergdorp. Je kan daar inderdaad prachtig wandelen en mountainbiken ;-). Er loopt een mtb-route o.a. door het Vijlenerbos. Normaal om je er bijna geen fietser tegen, maar als Limburgs Mooiste er is (heb ik wel eens op de racefiets gedaan) dan is het er beredruk. Gelukkig zijn er nog vele andere wandelroutes in het bos. Het Hijgend Hert is sowieso altijd erg druk,vooral in het weekend. Voor weidebeekjuffers had je in het (hogere) Geuldal moeten zijn. Daar zitten ze wel, ook bevers trouwens! Maar je hebt je Weidebeekjuffers toch te pakken. Mannetjes zie je in het begin altijd alleen, pas later zie je een vrouwtje en daarna steeds meer. Het is net als met boomkikkers...
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dag Ghita, mooie foto's laat je zien heel fijn van kleur en sfeervol. Dat kleine winterkoninkje is ook gaaf en de grutto op de paal fijntjes. Net wat je schrijft het is genieten waar je ook bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hi Ghita,
  oef, de foto van de konik is top!
  Verder mooie vakantievaria.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wederom een mooi blog en wat een heerlijke foto van de zonsopkomst. Ook de juffers heb je erg prachtig op staan. Leuk om twee reigers op 1 foto te kunnen krijgen.
  Ik ben zeer benieuwd naar je foto's van de grutto.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtige blog weer en dan vooral het konikspaard vind ik bijzonder mooi genomen zo, lekker stoer erop ! Ook je mistplaatje met opkomende zon ; super en de donkere luchten boven het landschap, de zilverreiger zo mooi en ook het winterkoninkje met zn trotse houding; zo leuk ! Heerlijk als je zo van de natuur kan genieten ! Groetjes Adria

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita,
  Prachtige foto's van je vakantie in Zuid-Limburg.
  De foto's 3,7,11 en 13 vind ik echt geweldig.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita,
  een keur aan mooie foto;s van je uitstapjes. Wij wilde begin juni naar Zuid-Limburg maar de vele regenval daar hield ons toch tegen. Ik geniet van je foto's en het winterkoninkje vind ik erg mooi om te zien. Mooi aan het zingen :-) Ook je weidebeekjuffers zijn prachtig. Die mag ik ook heel graag zien. Konikpaard, zilverreigers en mooie uitzichten. het zegt heel veel over de mooie plekjes die je laat zien.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita