maandag 25 juni 2018

Steenuiltjes

Ieder jaar in juni proberen Miranda en ik een avondje steenuilen te fotograferen. Eerdere jaren hadden we eens het genoegen om jonge steenuiltjes te zien, vorig jaar hadden we prachtig licht en een uil die met een gevangen muis ging poseren.

Dit jaar waren de jongen nog in het nest, was het een grijze , druilerige dag en werd er geen muis gevangen.


Maar gelukkig hadden we een steenuiltje voor de hutjes die goed meewerkte en leuk poseerde
We hadden ons nog maar net in het tentje geïnstalleerd of de uil kwam al op de setting. Niet op het mooiste plekje, maar wel de dichtstbijzijnde tak. Volgende keer toch eens kijken of we zelf een oud hekje of iets dergelijks mee kunnen nemen om er een leuke setting van te maken. De nu aanwezige takken waren toch wat gewoontjes.En het uiltje deed ook niet veel meer dan zitten, eten en voer pakken om razendsnel weg te brengen naar de jonkies. 

Het maken van vliegbeelden heb ik deze avond niet eens geprobeerd, het was te donker en ik zou mijn ISO kunnen verhogen en dan veel ruis krijgen, of kiezen voor een langere sluitertijd en minder hoge ISO. Omdat de uil toch heel vaak stil zat en ik vanaf statief fotografeerde koos ik voor het laatste.De vogels blijven de omgeving goed in de gaten houden, ze zijn heel alertOp een bepaald moment werd er een andere stronk gekozen om op te poseren.


De uil liet zich van alle kanten zienMaar echt spannende foto's zaten er niet in deze keerEen regenbui waar zelfs bij 1/ 125e de ISO richting 400 ging (ik probeerde hem op 200-250 te houden) , de uil schudde even de druppels uit zijn veren.oogjes dicht......En toch weer wakker, de jongen moeten eten. We hoorden de kleintjes roepen vanuit het schuurtje en de ouder vogel ( of toch beide ouders die elkaar afwisselden, dat kon ik niet zien, want ze waren steeds alleen voor de hut) vloog af en aan met meelwormpjes.De uil had nu alle takken en stronken wel gehad, maar 1 plekje nog niet, en dat was nou juist waar ik hem zo graag wilde hebben.......
Eindelijk nam de uil plaats op het wiel, is ook niet de meest originele steenuilen foto, maar op de setting van deze avond wel het mooiste object voor hem om op te zitten.En met deze foto ben ik wel heel blij, toch nog het uiltje op het wiel.


Het was, ondanks het mindere weer, toch weer een leuke avond. Voor een volgend jaar ga ik toch kijken voor leuke voorwerpen waarop de uilen kunnen gaan zitten, want de paaltjes en stronken vond ik toch een beetje saai.En wie weet hebben we volgend jaar het geluk om jonge uiltjes te fotograferen, maar ja, het blijft natuur en  het is nooit precies te plannen wanneer de jongen er zijn, we waren nu iets te vroeg....volgend jaar nieuwe kansen.15 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita
  wat gaaf die steen uil het is een mooie serie.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. een mooi blog weer Ghita, die met die oogjes dicht is echt heel leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow, echt te gek hoor Ghita!!
  Ik zou er toch heel blij mee zijn! Ik vind ze er prachtig op staan. En wat zijn ze toch schattig en mooi!
  Ik snap wel dat je wel weer met een muis zou willen etc. maar deze foto's mogen er wezen hoor!
  Ik zit er in ieder geval enorm van te genieten ;-)
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ondanks het slechte licht is het toch een mooie serie geworden, hoor Ghita. Een wijs besluit om de ISO laag te houden, 400 of hoger wordt al snel dramatisch met die Lumix. Gelukkig was er weinig actie deze keer.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Okay het zat een beetje tegen qua omstandigheden.
  Maar zeg nu zelf, deze foto's zijn toch fantastisch.
  Zo mooi en zo natuurlijk.
  Hier mag je trots op zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ohhh ik vind dit toch wel heel mooi Ghita.
  Zou ze graag zelf hebben gemaakt.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Echt een leuke serie hoor Ghita, alleen al omdat het Steenuiltjes zijn. Als je eerder zo verwend was, valt het misschien tegen voor jou maar ik vind het leuk om te zien en fijn dat hij/zij toch nog even op het wiel ging zitten.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jij moppert dat een steenuil op een tak maar gewoon is en ik heb nog nooit een steenuil in het echt gezien... Dus ik zou helemaal uit mijn dak gaan (stil natuurlijk, anders vliegt mijn uiltje weg) als ik dit zou spotten. Mooie serie!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik zou heel graag een steenuil mooi op de foto willen, als je een hutje huurt kan dat wel zo te zien. Op het wie is ook heel leuk en op de stronk van een knotwilg (denk ik tenminste) toont het ook natuurlijk. Prachtige vogels zijn het, die ik zelf zelden zie.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita,
  Prachtige serie van de steenuil kon je maken, ik heb deze nog nooit vast kunnen leggen.
  Ondanks het slecht licht vind ik het een mooie serie geworden.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,
  Het is ieder jaar weer anders. Met deze serie kan je echt wel voor de dag komen. Het gebeurt bovendien niet vaak dat je uiltjes kunt fotograferen.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Echt weer een prachtige serie foto's van dit uiltje.
  Ik weet dat je ze vorig jaar ook had. Je hebt nu alleen niet de link erbij staan waar dit ook weer was. Zou je me dat willen mailen Ghita.
  Verder zie ik alleen maar groen van deze prachtige foto's hihi....
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Leuk zeg! Heerlijk om steenuilen te kijken!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het blijft een verrassing wat je aan gaat treffen, ondanks alles toch een mooie serie geworden...

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita