zaterdag 2 juni 2018

Amsterdamse Waterleidingduinen: zomer in mei

Deze meimaand was zeer zonnig en warm. En veel extra vrije dagen.......dus....veel bezoekjes aan de waterleidingduinen. En door het mooie weer liep de fotovoorraad snel op en kwam het grote uitzoekwerk vandaag.....en omdat ik zoveel foto's heb....een lange blog.


In mijn vorige AWD blog schreef ik al dat de zandhagedis mannetjes hun mooie groene kleur nog moesten krijgen. In de maand mei zijn de mannetjes op zijn mooist, fel groen.
Zandhagedis manZandhagedis vrouw En nogmaals het mooie groene mannetjeLizard love


In mei lieten ook de eerste vlinders zich zien.


De kleine parelmoervlinder is al vanaf begin mei te zien in de duinen, vaak op een zand grond en bij de duinviooltjes. Nog geen supermooie foto, maar het was mijn eerste vlinder die ik dit jaar fotografeerde.Een andere vroege soort is de St. Jacobsvlinder, ook meestal laag bij de grond te vinden in het gras. Dan is het geluk hebben als ie even op een iets hoger sprietje gaat zitten.
Eind mei is daar de eerste generatie icarusblauwtjes, links het mannetje, rechts het vrouwtje.
En even later zaten ze op een mooiere plek, als ze paren dan blijven ze ook aan elkaar vast zitten als ze wegvliegen. Wanneer ze eenmaal ergens zitten, zijn ze ook goed (rustig) te benaderen, ze zullen er niet zo snel vandoor gaan als een enkel icarusblauwtje.


Het was vaak warm in mei......erg warm.  Gek genoeg heb ik nauwelijks boomkikkers gezien deze maand, waar ik ze eind april veelvuldig zag. Lastig fotograferen met dat keiharde zonlicht, de kikkers gaan al snel glimmen in de zon of je krijgt lastige schaduwen van takken. Dit was de enige redelijke kikker foto deze maand. 


Vlakbij de boomkikker trof ik dit juffertje in een varen. Altijd leuk zo'n kiekeboe plaatje


Een ander juffertje had een slechter plekje uitgekozen....de zonnedauw. Dit vleesetende plantje zal het juffertje niet meer loslaten. Het wanhopige juffertje nam nog een hapje zonnedauw als laatste avondmaal.Deze juffers gaan weer voor nieuwe juffers zorgen.


En van de juffers is het een kleine stap naar de libellen.


Net uitgeslopen grote keizerlibel. Voor het uitsluipen zelf was ik net te laat, het larve huidje hing nog aan een ander takje.Al vanaf eind april zijn de eerste viervlekken te zien. Half mei was er een dag dat ik er zoveel zag vliegen, dat het gewoon niet meer te tellen was. Dan is het uitkiezen, welke gaat er zitten en kan ik fotograferen.


Het blijft toch altijd zoeken naar een vrije rietstengel en een rustige achtergrond.Parende glassnijders


Gevlekte witsnuitlibel (mannetje)


Gewone oeverlibel, mannetje

Verder zag ik ook nog de vroege glazenmaker en de vrouwtjes van de overlibel en witsnuitlibel maar van deze heb ik geen mooie foto kunnen maken.

Dit gaat een lange blog worden, want nu wordt het tijd voor de flora


Begin mei, fris groen op de beukenlaanDe bloeiende meidoorn, wat is het toch genieten in de duinen met deze witte bloemen die zo heerlijk ruiken.Gewone ereprijsHondstong, dit plantje staat nu overal in de AWD.Mei was niet alleen maar zonneschijn, soms waren er ook stevige buien. Begin mei maakte ik deze foto, maar ook eind mei was het een paar keer raak...met onweerEn op zo'n minder zonnige dag, kun je de dieren mooi fotograferen, zonder harde schaduwen.Moeder en kind..Deze struiksprinkhaan fotografeerde ik met mijn macro voorzet lensje, het beestje is nog geen 2 cm (zonder de lange voelsprieten) en hij viel mij op toen ik de stengels afspeurde voor de poppen van de st. Jans vlinder. Die vond ik ook, maar daarover meer in de volgende blog.
Mei is de maand van de jonge vogeltjes, maar je kan ze niet zomaar vinden. Deze kleine eendjes lieten zich wel mooi zien, met moeder eend aan hun zijde.Mevrouw kneu, meneer was er ook maar zat te ver weg voor een foto


Roodborsttapuit, vrouwtje.. ze laten zich goed horen deze maand. Het geluid lijkt op steentjes die tegen elkaar tikken. Hun Engelse naam Stonechat is daarom heel toepasselijkVan die warmte krijg je dorst.....niet alleen de vosjes, ikzelf ook. Op de warmste dag van mei was ik in de duinen. tja ik had vakantie en wilde die dagen wel in de natuur benutten. De 2,5 liter water die ik mee had....was op aan het einde van de dag. Gelukkig kun je bij de uitgang weer bij tanken.
Wat minder vossen deze keer.....de vosjes zijn in de rui en met de warmte tref je ze vaak in de struiken of hijgend aan......dat vind ik voor de foto niet zo mooi. Dit was op een druilerige dag, voor fotografie toch wel het beste licht...mooi zacht.....en wat een relaxed vosje.... Toen ik haar zo fotografeerde werd ik zelf ook helemaal zen.

Het was een moooie maand, teveel moois om allemaal te laten zien, want naast de AWD ben ik in mei nog meer op pad geweest, dus ik heb nog wat blogs te maken. Deze foto's zijn gemaakt op verschillende dagen in de maand mei.


13 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita,
  Wat een super mooie serie laat je hier zien.
  Foto 4,15 en 22 vind ik echt geweldig.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig blog, zoals altijd mooie foto's van de AWD. Wat is het toch een heerlijk gebied met veel variatie voor ons fotografen. Je foto's van de hagedissen zijn ook schitterend!

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Ghita,
  Wat een heerlijk gebied is het toch en wat heb je er weer fantastische foto's weggesleept!!
  Super die libellen en prachtig die bloemen en de reeën. De vlindersfoto's zijn ook al prachtig! De zandhagedissen vind ik geweldig, wat heb je die mooi kunnen fotograferen, zeg! Natuurlijk vind ik de twee laatste foto's van de vosjes het einde....
  Fijne Post, waar ik weer met plezier naar heb gekeken!
  groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Ghita,
  je openingsfoto zet direct de toon - wat een prachtige foto. Mijnheer én mevrouw hagedis bij elkaar op "lizard love" is erg leuk.
  Het is in zijn geheel al een heerlijk zomers blog, met vlinders, juffers, libellen en bloemen. Foto's die er voor mij nog uitspringen: de sprinkhaan (26), de twee hertjes op 25 en de meidoorn (20).

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ghita,
  Wat een mooi en lekker gevarieerde blogpost. Echt prachtige foto's!!
  Schitterend die twee blauwtjes bij elkaar (foto 8). En ook die herten (foto 25) zo saampjes in dezelfde richting kijkend is echt een super opname.
  Ook je afsluiter van dat vosje is helemaal te gek, maar dat soort dieren fotograferen kan jij als geen ander. En nou moet de zomer eigenlijk nog pas beginnen.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lizard love, struiksprinkhaan en libelle op zonnedauw springen er voor mij meest uit !!!
  Kikkers zijn ook leuk !
  Ik kom ook totaal niet aan alle foto's toe...
  Groetjes !

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita,
  Misschien voor jouw doen een lang blog, maar het is het bekijken helemaal waard. Ik ben in mei niet vaak in de AWD geweest, tenminste... niet zo vaak als jij. Het was al snel te warm naar mijn zin. Je mist dan natuurlijk wel veel in deze tijd van het jaar. Hoewel jij dus veel op zonnige dagen hebt lopen fotograferen, is dat op je meeste foto's niet te zien. Eerder zachte dan harde foto's. De eerste foto van de groene zandhagedis vind ik meteen de mooiste van deze serie.
  Groetjes,Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie diverse blog, de zandhagedissen staan er mooi op evenals de juffers en libellen en vlinders.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita,
  dit zijn weer hele leuke foto's en ook een mooie varia.
  Geweldig om de libellen en juffers zo mooi scherp te zien net als de vlinders. En ja, de vosjes blijven natuurlijk helemaal geweldig om tegen te komen :-) De vogeltjes zijn superleuk maar je hele blog straalt weer een natuurweelde uit. Ik ben zowaar ook in de AWD geweest en wel de 25e mei.
  Prachtig ook zoals je de hagedissen hebt gevangen. De groene mannetjes zijn echt supermooi deze tijd. Ik heb weer genoten :-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een heerlijk afwisselend blog Ghita, mooi om zo even met je mee te genieten, ondoenlijk om daar een favoriet uit te pikken, maar mannetje en vrouwtje zandhagedis samen op de foto, is toch wel een heel leuke opname.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,
  Weer 'n mooie blog met verschillende soorten, de Hagedissen staan er mooi op zo ook de libellen en vlinders.
  Wel bijzonder de Gevlekte witsnuitlibel, heb ik nog nooit gezien.
  Je kan best heel erg tevreden zijn wat je allemaal hebt gefotografeerd.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ghita,
  Het valt niet mee om een maandoverzicht te maken als je flora én fauna wilt laten zien. Voor zo'n overzicht kies ik gemiddeld één foto per dag en daar kom je een heel eind mee.
  De hagedissen waren deze maand mooi, zoals je ook laat zien.Vlinders heb ik wel wat gezien, maar het aantal viel mij niet mee. Je hebt er een paar mooi "gevangen". Mei is ook de maand van libellen en juffers. Het aanbod was groot, jij hebt dat hier ook goed laten zien met een aantal mooie soorten.
  Al met al een fraai overzicht.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hai Ghita,

  Tsjonge wat een prachtig blog zeg. Ik kan mij ook niet herinneren dat je zo'n lang blog hebt gemaakt met als onderp een bepaalde maand. Mooie plaat van de boomkikker, maar je foto;s van de libellen zijn ook erg gaaf. Ook de foto van het paartje hagedissen is super. Ik kan ze eigenlijk allemaal wel opnoemen behalve die twee van de damherten. Die vind ik persoonlijk minder. Maar petje af hoor.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita