dinsdag 19 juni 2018

Vogelhut Espelo: gespetter en jonge vogels

Op een warme zondag , begin juni had ik met Henk en Cees een dagje de hut in Espelo gereserveerd.
Het is de periode van jonge vogels én eekhoorntjes, dus wij hoopten natuurlijk veel jong spul voor de hut te zien. Omdat het een warme dag was, werd er veel gebadderd door de vogels, nam de eekhoorn ook een duik en had mevrouw merel zo gespetterd dat het glas van de hut onder de spetters zat.
Kortom een dag waarin we constant  aan het fotograferen waren, van zeven uur smorgens tot vier uur smiddags was er activiteit voor de hut. Heel veel foto's, maar het is gelukt hier een selectie uit te maken.Jonge koolmezen nemen een bad


jong pimpelmeesje


jonge koolmeesSamen in bad


natte koolmeesEen soort die je hier in het westen niet zoveel ziet en waarvoor ik graag naar dit soort vogelhutjes ga , is de appelvink. Een prachtige grote vogel met een dikke sterke snavel.Appelvink manen ook hij nam een bad. Mevrouw appelvink was er ook maar van haar had ik geen goede foto's voor deze blog.


Er kwam ook een jonge appelvink langs, ik hoopte op een voedermomentje tussen vader appelvink en dit jong, maar ik denk dat het al tijd was voor de kleine om zelf voer te zoeken.Een groenling jong probeerde bij meneer appelvink wat te bietsen, maar daar was hij niet van gediend en liet dit ook even duidelijk weten.


De grote bonte spechten waren ook goed vertegenwoordigd, vader en moeder en een aantal jongen.Een jonge grote bonte specht


Het jong wordt gevoerd door pa specht


Dit vind ik toch altijd het mooiste, die interactie tussen de ouder en het jongPa specht.


En ook altijd favoriet bij mij als ik een hut bezoek.....de eekhoorntjes.


jonge eekhoorn heeft dorst. Dit was een van de weinig momenten dat een eekhoorn even stil zat. Ik denk dat er ook jong eekhoorntjes waren want ze waren alleen maar aan het rennen. En er werd wat afgekrabbeld. De eekhoorn ging zelfs even helemaal het water in, maar ik kon dat vanuit mijn hoek niet mooi vastleggen. Dus die foto ontbreekt in mijn blog, maar Henk heeft hem wel.Aan het eind van de vijver tuurde de eekhoorn even naar zijn spiegelbeeld.....


toen het in de middag warmer werd, kwam de jonge specht ook een bad nemenAltijd leuk, met spiegeling


Leuk, een bonte vliegenvanger, was maar heel even aanwezig maar toch leuk dat ik deze soort ook kon vastleggen.


De gaai is ook een prachtige vogel en kwam ook nog eventjes langs


Leuke bijvangst, op het paadje naar de hut toe vonden we een eikenpage, die ook nog eens op ooghoogte zat en niet helemaal bovenin waar ze meestal zitten.We zagen deze dag meer dan 20 soorten, hier op de collage nog een aantal (alleen de boomklever kreeg ik niet mooi op de foto dus die ontbreekt): zanglijster, roodborst, mevrouw vink, groenling, boomkruiper, mevrouw zwartkop (meneer was er ook maar had ik niet kunnen vastleggen), appelvink man, vink man, spetterende mevrouw merel (meneer was er ook) en een geelgors.En tenslotte nog de favoriet van Henk, een nogal dik uitgevallen groenling, die wij maar Pino noemden. Hij was de hele dag aanwezig en deed niets anders dan eten.... hier kwam hij even vlak bij zitten en keek de hut binnen....jammer van de vijver rand, soms zaten de vogels gewoon te dichtbij.
Het was een topdag, waarop eigenlijk de hele tijd wel wat gebeurde rond de vijver, badderende vogels, voederende spechten en rennende eekhoorns. Vanaf een uurtje of vier werd het ineens stil en na een half uur besloten wij weg te gaan, het was mooi geweest. Bijna 800 foto's moest ik uitzoeken , een klus van meerdere dagen......en via deze blog kan ik nog even nagenieten.
15 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita,
  Mooi dat je bij die hut zoveel vogels en zelfs eekhoorns hebt kunnen zien.
  Je foto's zijn echt te gek. Prachtig die jonge badderende meesjes en ook die appelvink is erg mooi.
  En wat een grappige foto's van dat drinkende eekhoorntje. Je bent in ieder geval niet voor niets weg geweest, want je foto's zijn fantastisch.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hai Ghita,

  Zeer fraai blogje met uiteraard de geijkte vogelhutfoto's, maar dat maakt ze er niet minder mooi om. De jonge meesjes staan er prachtig op. Een hele mooie foto van de appelvink en leuk dat je het jong er ook op hebt gekregen. Het voedingsmomentje van de spechten, de dreigende appelvink en de laatste foto van de eekhoorn zijn de momenten waarom je in zo'n hut gaat zitten. Prachtig. Gaaf ook dat de vliegenvanger even langskwam en dat je goed reageerde.
  Toch wel een speciale soort.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita,
  Voor zulke fraaie foto's heb je echt een hut nodig. Wat een heerlijke beelden heeft het je opgeleverd. De badende koolmezen en het pimpeltje zijn zo mooi van kleur De appelvink prachtig ook het jong (die heb ik nog nooit in het echt gezien!) staat er mooi op! De bonte vliegenvanger is ook een heerlijke soort, mooie foto hoor!Mooi die eikenpage.foto 16 en 17 zijn mijn favorieten, maar de interactie tussen de vogels onderling is ook zeer geslaagd. Trouwens alle foto's van de eekhoorn vind ik gaaf en van de spechten ook!
  Ik heb hier echt een partij zitten te genieten!
  groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita,
  Prachtige serie weer.
  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fantastisch blog artikel met super mooie foto's.
  Vooral die met een laag standpunt boven het water...... FANTASTISCH.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie serie Ghita, die weerspiegelingen voegen toch echt wat moois toe aan de foto's, een geslaagde trip dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtig om al die badderende vogels te zien, mooi met de spiegeling vastgelegd Ghita.
  Prachtig om ook de Appelvink voor de lens te hebben.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een dag hadden jullie, Ghita.
  De hele dag vogeltheater; en dan ook nog eens prachtig zachte achtergronden bij de vogels. Plus heel bijzondere foto's. Een fantastisch blog.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita,
  Soms zit het mee en soms zit het tegen, maar bij jullie zat het behoorlijk mee. Wat een fraaie serie heb je kunnen maken. Het mogen dan wel de geijkte foto's zijn, daar ontkom je niet helemaal aan. Aan de andere kant is ook wel eens lekker, zo makkelijk fotograferen en dan zulke resultaten maken. De leukste vind ik de eekhoorn frontaal met spiegelbeeld, samen met de daarop volgende van de jonge GBS. Jullie hebben duidelijk een betere keuze gemaakt, de tuinhut viel een beetje tegen...
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita,
  Zoals al door anderen is gezegd bieden dit soort hutten het voordeel dat je het wild prachtig kunt zien, maar dat het soms de min of meer standaard beelden oplevert. Wat maakt het uit, de beelden zijn schitterend geworden met voor mij de drinkende eekhoorn en jonge GBS als fraaiste. Over het algemeen mag je dik tevreden zijn met zo'n reeks: een welbestede dag.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita
  wat een geweldige foto's heb je weer gemaakt.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ghita,
  Wat een schitterende serie laat je hier zien.
  Ik ben er echt helemaal weg van, je kan zoveel meer in een vogelhut als gewoon in de natuur zelf.
  De eekhoorn op foto 16 is echt geweldig zonder de andere foto's te kort te doen.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ghita,

  gelukkig bestaan er fotohutten waardoor je dit soort mooie foto's kan maken. En dan ook nog in goed gezelschap van Cees en Henk :-)
  Echt hele leuke foto's van de badderende mezen. ik blijf dat ook echt een prachtig gezicht vinden. Je hebt zo ook heel wat jong spul en ook de jonge specht is nog net mooi te zien met zijn rode kapseltje. Je eikenpage is geniaal. Die hoop ik ook ooit nog eens te zien.
  Ik heb weer genoten van deze fraaie en leuke foto's.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Ghita,
  Dat is 'n mooie serie met verschillende vogelsoorten en dan nog met 'n laag standpunt.
  Schitterend met die badderende vogels.
  De Appelvink en Bonte Vliegenvanger springt eruit dan nog die Eekhoorn 'n mooie bijvangst.
  Ook mooi de Grote Bonte Specht met jong, het is nu wel de tijd ervoor dat je veel jongen ziet.
  Heb genoten van je blog.
  Groetjes Loes.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. tante jacqueline28 juni 2018 om 13:22

  Hallo Ghita,
  Wat een mooi verschillend blog echt van genoten zoveel soorten vogels . De eikenpage op het blad vind ik ook erg mooi. De weerspiegeling in het water super . Wat zal het moeilijk zijn geweest om een keuze te maken.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita