zondag 1 oktober 2017

Edelhertenbronst op de Hoge Veluwe

Ieder jaar wil ik er een keer bij zijn....de edelhertenbronst op de Veluwe. Ook al wordt het ieder jaar drukker, en ook al is het een beetje en circus met zo'n 300 fotografen op een rij, zodra de herten zich laten zien vergeet ik alles om mij heen en heb ik alleen oog voor datgene wat voor mij op de Wildbaan gebeurd.


Eerder in september gooide de regen tot twee keer toe roet in het eten maar 21 september kon ik dan toch de bronst beleven. Samen met Conny kwamen genoot ik van de stoere herten.

De edelhertmannen waren al luid aan het burlen en probeerden indruk te maken op de hindes. Deze hinde lijkt wat onderdanig, maar ze liep hem gewoon voorbij..Nog wat beduusd door deze afwijzing loopt hij nog maar een rondje, maar waar zijn nu toch al die vrouwtjes gebleven?
De hindes kijken vanaf een afstandje naar meneer de uitslover
 De dames waren het niet eens met elkaar, maar het bleef bij dreigen. Soms gaan ze op de achterpoten en slaan ze elkaar met hun voorpoten. Lepelen wordt dat genoemd.
groepje hindes op de Wildbaan, waar de achtergrond nog redelijk is....
Landschapje, de andere kant van De Pollen, we probeerden een wandeling die op het kaartje stond, maar konden nergens een markering vinden. Dus dan maar zelf een rondje om het stuifzand gebiedje gemaakt.Er fladderden op deze zonnige dag best nog veel vlinders, deze atalanta nam plaats op de heidestruik, die nog mooi paars was.
De Pollen, ik heb er eerder mooiere foto's gemaakt, maar dit keer liepen er her en der wat mensen in beeld.mestkevertje, ik blijf ze leuk vinden om te fotograferen, maar ze zitten nooit stil.Op 22 september ging ik alweer naar de Veluwe, dit keer met Henk en Cees,
waar we s'morgens in het bos de paddenstoelen opzochten, er stond van alles..


Veel paddenstoelen, maar geen topfoto's omdat het erg donker was in het bos, en zonder rijstzak met sluitertijden van 1/30e is het niet te doen om mooie scherpe foto's te maken, het grootste deel van de foto's verdween in de prullenbak
Daarom een impressie via deze collage met   oa  elfenbankje, mycena, koraalzwammetjes, porseleinzwam, oortjeszwam, parelstuifzwam, aardappelbovist.
En ook op de Veluwe is een vosje dat niet schuw is en zich leuk liet fotograferen.
spinnen zijn er volop, deze kruisspin zat mooi in een heidestruik
En het spel van een dag eerder herhaalt zich deze dag..
Maar deze keer is er een rivaal in de buurt.....
Het grootste hert gaat ernaar toe en.......het komt tot een gevechtDe rivaal schud nog even "Nee, dit is het niet".....en druipt af....Terwijl de winnaar even trots met zijn neus omhoog een rondje loopt, rechts achter zie je nog net de verliezer het veld verlaten.Deze stoere man heeft dan wel gewonnen, de hindes lijken nog weinig interesse te hebben.

 Nadeel van de wildbaan is de achtergrond..De mensen die ook wel eens daar geweest zijn weten wat ik bedoel. Wat een takken bende,  valt niet mooi te fotograferen, zeker als de herten wat verder achterin blijven dan is de achtergrond van bomen en vooral takken te nadrukkelijk aanwezig. Als je dan iet oplet heeft een hert ineens een paar extra geweien.jong hertje midden in het heide veldjeMaar soms gaan ze op een mooiere plek staan, en helemaal leuk als ze nog eens luid gaan staan burlen.Het tweede veldje is fotogenieker, alleen dit jaar had ik op beide dagen de pech dat de herten ver achterin bleven, dus ook vanaf dit veld geen geweldige foto's, al is de beleving toch altijd wel heel bijzonder.Onderweg naar het Reemsterveld voor het slotoffensief, nog even stilstaan bij De Pollen voor de bijna zonsondergang. We bleven er niet op wachten, want die zonsondergang zouden we bij het Reemsterveld willen meemaken.....


Het was nog bewolkt en er kwam wat mist opzetten, zou de zonsondergang als een nachtkaars uitgaan?


Het klaarde op, de zon kwam tevoorschijn en de lucht kleurde roze, mede door de hoge luchtvochtigheid.
En dan zijn dit toch de plaatjes waar je op hoopt, de herten op een heuvel met daarachter de roze lucht van de ondergaande zon.
En zo eindigde de tweede geweldige dag op de Veluwe.

Het was drukker dan andere jaren op zowel de Wildbaan als het Reemsterveld, waardoor ik wel wat twijfels heb of ik dit volgend jaar weer doe, misschien wat vroeger, maar dan is de bronst nog niet zo bezig als we nu hebben meegemaakt. Of een andere locatie...
Maar als ik dan terugdenk aan de momenten dat ik stond te fotograferen en de drukte om mij heen helemaal was vergeten, dan denk ik....acht waarom volgend jaar niet nog een keer....

13 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita,

  Ik ben er al jaren niet meer geweest, mij te druk, maar het is wel leuk om even over jouw schouder mee te kijken. De laatste foto's op het Reemsterveld zijn toch wel mijn favorieten!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben toch wel heel blij dat jullie zijn gegaan, wat een geweldige serie vooral de zonsondergang die vind ik we heel erg mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Ghita,

  Dat doe je goed, je verhaal van de bronst laat zich echt lezen als een foto stripboek.
  Stoere mannen en elegante dames :-)

  Ook de natuur en dan vooral die zandvlaktes met hier en daar een boom vind ik geweldig om te zien.

  En je afsluiter, zonsondergang met de herten als silhouetten die zijn toch om je vingers bij af te likken?

  En dan lees ik nog een stukje bij je paddenstoeltjes dat ze niet goed genoeg zijn.
  Ik zou zeggen plaats ze toch maar want wat ik nu zie ziet er echt prima uit.
  Al is het natuurlijk goed om kritisch naar je eigen werk te kijken :-)

  Fijne dag en groetjes,
  Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Indrukwekkende serie heb je gemaakt. Ik heb het zelf nog nooit gezien, vind net als jij die massa niet zo leuk. De foto's met de herten in de zonsondergang erg mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Ghita, wat een geweldige blog, pffft! Prachtige landschappen en uitsloverige herten. De collage met de paddenstoelen is erg mooi! Ook de mestkever en de stronk in het zand. Maar natuurlijk vind ik de laatste drie foto's helemaal het einde, wat een platen, zeg!!!
  Groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 6. tante Jacqueline3 oktober 2017 om 13:51

  Hallo Ghita,
  Erg mooi blog veel variatie en wat een uitslovende mannen zijn het. De foto van de paddenstoelen vind ik erg mooi en de zonsondergang schitterend en natuurlijk het lievelingsbeestje van je het vosje . Erg genoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita,
  Indrukwekkende foto's van dat gigantische edelhert met die hindes in de buurt. Wat een beest is dat. Dat zal de komende tijd weer genieten zijn daar.
  Je collage met foto's van die paddenstoelen vind ik ook heel erg mooi.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een mooie foto's zitten erbij Ghita.
  En wat zul; je genoten hebben daar.
  Ik vind de laatsten het allermooist met de herten en de ondergaande zon, super mooi !!!!
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita,
  werkelijk een schitterend blog.
  Ik roep ook al jaren dat ik een keer die bronst van deze mooie edelherten op de Veluwe wil meemaken maar het is er nog steeds niet van gekomen. Jij laat echt geweldige mooie foto's zien en die met de zonsondergang zijn echt fantastisch. Grappig dat ook daar een vosje zit dat zich laat footgraferen. Jij hebt echt een neus voor deze diertjes :-)
  ook de collage is geweldig om te zien.
  Puur genieten.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hai Ghita,

  Je beschrijft de situatie ter plekke uitstekend. Een circus, maar zodra de herten verschijnen vergeet je al die mensen om je heen. Ook al is het bijna ieder jaar hetzelfde, het blijft een schitterend iets om te bekijken. Het leuke van het geheel vind ik dat het een sociaal gebeuren is voor ontzettend veel mensen. Lekker met elkaar lullen en af en toe een foto maken van een edelhert. Geweldig toch. De laatste foto's zijn uiteraard het mooist qua geheel. Nog niet zo heel lang geleden was het erg rustig op die plek en wisten niet veel mensen dat je daar nog mooie foto's kon maken nadat het op de wildbaan was afgelopen. Je hebt er een paar onderscheidende platen bij hoor. Fantastische kleuren!!! Mooi dat je de zender bij de hinde hebt weggepoetst!

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,
  Ik ben geen liefhebber van circussen dus ook niet van dit soort. Ik zou graag de herten in een andere omgeving bezig zien, zonder de drukte om mij heen. Ik snap wel dat je alles om je heen vergeet als je je op de dieren concentreert, maar ik mis toch de motivatie om erheen te gaan. De laatste, sfeervolle beelden vind ik het mooist van deze serie.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Als ik je mooie foto's bekijk heb ik de neiging om de volgende keer ook eens te gaan kijken, aan de andere kant trekt het me niks om met zoveel fotografen te staan "klikken". Je geeft heel mooi weer hoe het daar aan toe gaat en als toetje een schitterende zonsondergang met het edelhert ! Ik heb genoten, groetjes Adria

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Een prachtig blog laat je hier zien Ghita, ik kan me voorstellen dat je hier ondanks de drukte toch steeds weer van geniet. Zelf hou ik er absoluut niet van, maar ik kijk graag even mee naar jouw avonturen, de tweede helft van de serie vind ik trouwens het mooist en ook leuk de paddenstoelencollage.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita