zaterdag 17 september 2016

Passieflorahoeve en voorproefje edelhertenbronst

Vrijdag 9 september, een prachtige zonnige dag. De zomer komt dit jaar een beetje laat. Samen met Henk bezocht ik eerst de prachtige vlindertuinen en kassen van de Passieflorahoeve in Harskamp, op een steenworp afstand van NP de Hoge Veluwe. Ja en dan kan een bezoekje aan de wildbaan niet uitblijven.
De monarch vlinder, komt niet in Nederland voor , maar kan wel aan de Atlantische kust aangetroffen worden of op de Canarische eilanden.


De rups van het Groot Avondrood, een nachtvlinder. Bij de rupsen heb ik altijd moeite om te zien wat nu de voorkant is. Deze rups heeft twee opvallende oogvlekken, en ja....gek genoeg stel ik dan scherp op de ogen, of in dit geval...de oogvlekken. Het is ook net of ie je aankijkt.Een andere rupsje, waarvan ik niet meer weet van welke vlinder hij was. In deze vlindertuin zag je naast rupsen ook eitjes en poppen, dus het hele proces van rups tot vlinder kun je hier volgen.
 We bezochten ook  de kas met tropische vlinders. Of het door de warmte kwam of dat ik gewoon heb zitten prutsen, maar bijna alle foto's die ik daar maakte waren onscherp
De glasvleugel vlinder vond ik een van de mooiste vlindertjes die daar rondfladderde. Er waren ook prachtige grote vlinders, en hele mooie gekleurde exemplaren....en toch.....sprak het mij minder aan dan de vlinders in de Europese Vlindertuin.
Dus weer terug naar Europa / Nederland
De supersnelle kolibrie vlinderParende monarchvlinders

Ik had nog een soort op mijn wensenlijstje.........Mijn allereerste koninginnepage, wat een mooie vlinder. Ik hou niet van warm weer, maar met de stijgende temperaturen in ons landje, is de kans om deze vlinder in de natuur tegen te komen wel groter aan het worden. Helaas zat dit mooie exemplaar  tegen het gaas van het dak , dus niet  zo'n mooi plekje......Een andere page was heel druk in de weer met nectar drinken.
Deze koninginnepage was wat gehavend en wilde ook niet echt op mooie plekjes zitten. Dus nog een reden om volgend jaar weer een keer terug te gaan naar de passieflorahoeve.
Want er staan nog wel wat meer in Nederland voorkomende soorten op mijn wensenlijstje. En dan biedt zo'n vlindertuin mooi de gelegenheid om die te bewonderen en vast te leggen.

#


Door naar de Wildbaan
De hei is nog mooi paars

Maar de herten lieten het deze avond een beetje afweten, een enkele hinde kwam wat dichterbij
En later op de avond liet de burlende hertenman zich toch even zien, ver weg ,aan de bosrand,maar die foto's waren niet naar mijn zin. Ik hoop deze maand nog 1 of 2 keer te gaan en dan ook van een burlend edelhert een mooie foto te maken.


In het laatste avondlicht....tot de volgende keer

14 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita, weer met veel plezier je prachtige foto's bekeken!

  gr Louis

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Pracht vlinders die je in de vlindertuin zag.
  Pracht foto's ook Ghita.
  Al vind ik de laatste foto van de herten ook erg mooi.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita,
  Schitterende opnames van deze vlinders. Prachtig!! Je eerste foto daarvan is echt heel mooi.
  En wat heb je die dikke rups ook grappig in beeld gekregen.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De Passieflorahoeve had ik ook al op mijn lijstje gezet. Moet een mooie vlindertuin zijn. De glasvleugelvlinder is ook één van mijn favorieten en hoop ik nog eens te kieken. Ook de monarchvlinder is een beauty! De koninginnenpage daarentegen ben ik dit jaar (weer) in zuid-frankrijk tegen gekomen, dus daarvoor hoef ik er niet heen ;-)
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goede morgen Ghita
  Ge-wel-dig !!!
  Pracht foto's van de vlinders en de wildbaan !!
  ik ga vast en zeker ook eens kijken in de vlindertuin ....is het een grote tuin os kleinschalig ?
  Groetjes Annie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is best groot, met 5 tuinen ( 2 of 3 kassen en 1 overdekte tuin en een buitentuin. Het is alleen in de zomermaanden open.

   Verwijderen
 6. Ik verbaas me steeds weer over die honderden verschillende tekeningen van die vlinders.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtige serie .. ik had alleen nog meer foto's verwacht van de vlinders.
  De kolibrie vlinder is wel heel mooi geworden .. ondanks dat bewegelijke ..de fotos van de hoge veluwe bewaar ik voor de volgende keer ..dat viel bij mij niet allemaal mee

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. bij mij waren zoveel vlinderfoto's onscherp dat ik er niet veel meer over hield. Nog een reden om volgend jaar in de herkansing te gaan. Gaan we in juli, de hele dag :-)

   Verwijderen
 8. Hoi Ghita,
  Als je alles op je gemak kunt bekijken kan een vlindertuin een paradijs zijn. Keuze aan mooie soorten is er ruimschoots. Ik vind zowel de Europese als de tropische soorten mooi, voor mij geldt vooral of ik de vlinder bijzonder vind.
  De wildbaan blijft trekken, bij velen. Ook al kan je er veel moois zien, de drukte houdt mij toch wel tegen. Maar burlende edelherten blijven bijzonder.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een fraaie vlinderserie Ghita. De rups van het Groot Avondrood vind ik schitterend. De herten in de bloeiende heide zijn prachtig. Heel mooi gefotografeerd met dat licht. Ik zou ook wel eens de herten willen fotograferen maar die massale toeloop van fotografen houdt mij tegen. Misschien dat ik nog eens naar de herten in het Weerterbos ga kijken, dat is ook een stuk dichterbij voor mij.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita,
  heel mooie vlinderfoto's laat je hier zien. Erg leuk, dat je de kolibrievlinder gezien hebt én zo goed op de foto. Koninginnepage wilde niet heel mooi poseren, maar is toch al top om 'm te zien. De monarch- en de glasvleugelvlinder staan er top op.
  N.a.v. dit blog ben ik naar hun site gaan kijken. Lijkt me wel een adres om te onthouden voor volgend jaar.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hai Ghita,

  Een hele fraaie serie en bedankt voor de tip. Lijkt mij een mooie plek om eens op een regenachtige da in het voorjaar te gaan bezoeken. Jammer dat er weinig actie was bij de herten, maar het was leuk je weer eens te zien.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita