donderdag 1 september 2016

Amsterdamse Waterleidingduinen: Augustus

Augustus was een mooie maand en ook in de Amsterdamse Waterleidingduinen was veel te beleven.
Ook deze maand bezocht ik het gebied meerdere keren, en dan wordt de uitdaging om uit de enorme hoeveelheid foto's een selectie te maken.


Ik begin deze serie met  een aantal foto's van boomkikkers, 


Tussen de varens

half augustus waren er heel veel piepkleine kikkertjes,  nog net een duimnagel groot. Doordat het zonnig was, kon ik ze vinden (ze  glimmen in de zon), maar anders is het wel heel moeilijk om ze in het groen te ontdekken.
Grumpy boomkikkertje. Dit kleine ukkie lijkt was chagrijnig te kijken.


Kiekeboe juffer, ik kan hier heel blij van worden,als het mij lukt met de macrolens de juffer te naderen en zonder verstoring dit soort foto's kunnen maken.De glimlach van de heidelibel

En ook in de AWD zitten tijgerspinnen. Ik heb tot nu toe alleen nog vrouwtjes gezien, die zijn een stuk groter en opvallender dan de mannetjes.

In de Augustusblog mogen vlinders niet ontbreken, hier een wat afgevlogen icarusblauwtje. 

en de mooie kleine vuurvlinder die ik de hele zomer in de AWD heb gezien.


Ook dit jaar waren er weer keizersmantels in de AWD, al heb ik het idee dat het er minder waren dan de voorgaande 2 jaren, maar dat geldt voor alle vlindersoorten, sommigen heb ik amper gezien, zoals het koevinkje.
De heivlinder, een heel onopvallende vlinder, zeker als ze zo in het zand zit. Ik zag haar fladderen en neerstrijken in het zand,  anders had ik deze vlinder echt niet gezien.

 Augustus is de maand van de heide (die gaat bloeien in deze maand) en de heidelibellen. Over hei gesproken.....helemaal in het zuiden van de AWD ligt een klein stukje hei, het gebiedje heet ook "Het Heitje"  . Op een zonnige donderdag 18 augustus nam ik de bus naar De Zilk,om van daaruit naar het Noorden te wandelen. Ik begon bij de Ruijgenhoek en ik stapte bijna  9 uur later (inclusief veel fotostops)bij Zandvoortselaan weer op de bus richting Station HeemstedeDe hei in het zuiden van de AWD

Ik hoopte op een ree op de hei, maar dit damhertmannetje is ook heel mooi, hij werkte prima mee.


De spitsertjes gaven even een showtje, oefenen voor later.  Nog even en dan zal de damhertenbronst beginnen en dan gaan de geweien van de grote mannen tegen elkaar. In deze periode worden de bastgeweien geveegd, de doorbloeding stopten de herten vegen de basthuid los van het gewei.


Jong mannetje met deels geveegd gewei


Even de macrolens erbij gepakt voor een detailfoto van de struikheide bloemen.Jong vosje, heel eventjes lag ze op een mooi plekje en kon ik de foto maken die ik al een poosje in mijn hoofd had....
Een andere vos, een jong van vorig jaar bleef ook nog even mooi staan.

Tenslotte nog een serie landschapsfoto's die laat zien hoe afwisselend het gebied is.....


Van de varens bij de Zilk naar de vlaktes (Savanne)van het Vogelenveld en Palmveld, Kippendellen, Vinkenveld, zwarteveldkanaal en de Duizendmeterweg richting Zandvoortse laan ( niet alle foto's zijn op dezelfde dag gemaakt) maar was wel de route die ik heb gelopen op 18 augustus.Aan het einde van de wandeling bij de Zandvoortselaan uitgang,zag ik de eeste tekenen van de herfst, de duindoorn en andere bessen, de"helikoptertjes"in de bomen, en de verkleuringen in de bladeren....
Dus als ik in september weer de gelegenheid heb om de AWD te bezoeken, zal ik kijken naar de veranderingen in de natuur die de herfst inluiden.

25 opmerkingen:

 1. wederom een genot vh oog om mee te genieten gr carin

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige veelzijdige serie, die doet mij meteen weer verlangen er weer naar toe te gaan, zeker nu het besluit is gevallen de damherten af te schieten. gelukkig is er verder ook nog heel veel moois te zien en te beleven in dit geweldige gebied en dat laat je goed zien. Prachtig die foto's met de heide er op en ook het vosje staat er geweldig mooi op.Genieten van je foto's met een grote G!!!

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita. De keizersmantel was inderdaad niet veel te zien dit jaar in de AWD, maar er blijven genoeg andere mooie vlinders over. Daarbij kom je natuurlijk in één van de mooiste gebieden van Nederland en dat is ook heel wat waard. Voor ons was het vlindertijd in de Dordogne. Een verre rid die de moeite waard was.

  Gr. Marianne en René

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita,
  Je scoort deze keer erg hoog met een prachtige impressie van de AWD. De boomkikkers staan er heel mooi op, en dat geldt ook voor alle vlinders libellen en wespenspin. Mannetjes daarvan ga je niet meer zien, hun tijd is volgens mij al weer voorbij. Je ziet ze binnenkort op mijn blog. Een hert op de hei, het is je gelukt. Ze gaven mij ook maar één kans. Nog een paar prachtige vossenplaten en een landschappenimpressie tot besluit. Een heel geslaagd overzicht.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ghita
  Wat een mooie serie is dit top
  Groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Ghita, op blogger zie ik je nieuwe blog nog met een foto van je vorige blog en dus kwam je nieuwe blog niet bovenaan in mijn lijst. Via FB zag ik dus dat je een nieuw blog hebt gemaakt. Het zal wel aan Blogger liggen maar vind het wel vreemd. In elk geval vind ik je blog weer erg mooi en de foto's zijn fantastisch.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita, fraaie serie, met een mooi verhaal erbij!

  gr louis

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Weer een genot om naar te kijken. Yvon.S

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita,
  een schitterende serie, prachtig beeld van wat er allemaal te zien is.
  De kikkers zijn wel erg mooi, schitterend om te zien.
  Groetjes
  Joost

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtige serie vol toppers, Ghita.
  Boomkikkertjes op de varens leveren heel mooie beelden. De kiekeboejuffer is top (zo wil iedereen 'm een keertje maken). Het hert op de hei, met sprietje in z'n mond - heel leuk; de 2 spitsers aan het stoeien - prachtig vanuit laag standpunt. En ik kan me voorstellen dat het vosje op 18 een gedroomde foto is.
  Je collage van al die verschillende landschappen geeft de veelzijdigheid van het gebied goed weer.
  Dikke complimenten dus voor deze hele serie.
  Ojee, was ik de vlinders nog vergeten...

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtige serie foto's Ghita. Mooi de herten in de hei. Heel mooi om die kikkertjes zo tussen de varens te zien. Het jonge vosje is super. De topper van de serie.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ghita,
  Wat een mooie opnames. Echt super!!
  Mooi hoe je die boomkikker zo frontaal hebt weten te fotograferen en wat zijn je foto's van die vosjes weer super. Fantastisch gedaan!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ghita
  Wat heb ik weer genoten van je opnames, je Boomkikkers, Vosjes en de Damherten heb je goed in beeld gebracht + het landschap.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Super mooi dat boomkikkertje tussen het groen Ghita.
  Het zijn allemaal mooie foto's, maar de boomkikker en het vosje springen er voor mij uit.
  Fijne zondag, groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heerlijke verzameling foto's Ghita, jij bent zo ondertussen een expert op het gebied boomkikkertjes en vosjes fotograferen, steeds van die fijne zachte beelden, móói!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Schitterend Ghita! Wat heb je de boomkikkertjes prachtig weten te "vangen"! Ik ben al een tijdje niet in de AWD geweest. Moet er dus snel weer naartoe.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik heb je weer gevonden :-) En direct genoten van mooie augustusfoto's. Ik vind vooral die boomkikkers bijzonder!

  Groetjes, Marjon.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je weer terug bent op mijn blog. De blogfrequentie ligt wel wat lager dat in de topjaren bij Punt, er is toch wat de klad ingekomen (het bloggen en ook het bezoeken van blogs).

   Verwijderen
  2. Maakt niet uit... Het gaat om de kwaliteit toch... Niet om de kwantiteit ;-) Ik krijg vanzelf een melding.

   Verwijderen
 18. Wat een feest om naar te kijken! Vooral de insecten boeiden me zeer.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. WoW Ghita wat weer een gave blog! Dol op je
  Kikkertjes, pracht platen bij, maar ook weer de herten en het vosje! Super
  Weer dikke complimenten, super,

  Gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi Ghita,

  Wat heb je een mooie soorten gezien en mooie foto's gemaakt. De Boomkikkertjes zijn heel mooi, vooral in het zonnetje en knap gevonden. Een kiekeboejuffer is inderdaad altijd leuk. Hoewel ik het met de ADW vossen wel een beetje heb gehad, smolt ik bij je prachtige foto van het jonge vosje, echt prachtig. Je hebt weer een mooi overzicht gemaakt. Leuk dat je de Keizersmantel toch nog hebt gezien, het is inderdaad heel mager met de vlinders dit jaar.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hoi Ghita,
  dit is weer een heel mooi overzicht van de maand augustus. De boomkikkertjes zijn echt leuk geworden (ik ben er dit jaar helaas niet aan toe gekomen om er heen te gaan). Ook de heidelibel en de vlinders zijn hele mooie foto's. Damhertjes zijn ook mooi maar de favoriet is voor mij dat kleine vosje van foto 16.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Eindelijke weer eens een reactie van mij. JE hebt een prachtig overzicht gemaakt, met voor mij het hoogtepunt gelijk aan het begin. Zo tussen de varens is de boomkikker nog fotogenieker dan op een braam! Maar ook de rest van je foto's mag er zijn hoor!

  Gr. René

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hoi Ghita,

  Prachtig nr. 3 het boomkikkertje tussen de varens, heel leuk ook de kiekeboejuffer, doet het altijd goed zo. De keizersmantel is al wel flink beschadigd, maar je hebt hem er mooi op staan, hier zie ik ze eigenlijk nooit. Nr. 18, het vosje is de topfoto van de serie en je hebt nog een mooie landschapscompilatie van de AWD gemaakt.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita