zondag 25 september 2016

Amsterdamse Waterleidingduinen: September

De eerste helft van september leverde een verlengde zomer op, of beter gezegd, eindelijk werd het zomer. En toch, halverwege de maand waren de tekenen van de herfst wel te vinden in de Amsterdamse Waterleidingduinen. De temperatuur was zomers, maar de kleuren en geuren lieten geen twijfel mogelijk....de herfst komt eraan.Maar eerst nog wat zomerse plaatjes....
Kleine vuurvlinder op de toen nog niet uitgebloeide bloemen van het jacobskruid..
begin september.

De hele maand september en zelfs nog tot in oktober zijn de heidelibellen te zien in de AWD


Een wat gehavende steenrode heidelibel 

Half september zie je overal de besjes verschijnen, op 15 september maakte ik een lange (warme) wandeling en kwam wederom nog veel heidelibellen tegen. Dit, met de besjes, doet toch al wat herfstachtig aan.

De zomermaanden zijn niet echt de maanden voor vogeltjes fotografie, ze zijn in de rui en laten zich nauwelijks zien of horen. Maar de blauwe reigers in de AWD zijn altijd wel ergens op een van hun vaste stekken te vinden.
Jong damhertje, nieuwsgierig maar ook erg op haar hoede, ze hield mijn bewegingen goed in de gaten, maar was zeker niet bang....

Voor deze volwassen hinde is het al niet vreemd meer, die mensen met camera's. Ze kijkt even op en gaat daarna weer door met grazen.

Damhertmannetje, in de maand september veranderen de damhertmannen, ze hebben hun bastgewei schoongeveegd en eten zich helemaal vol waardoor ze flink aankomen en een dikke nek krijgen, allemaal ter voorbereiding op de bronst, straks in oktober


Groepje herten op het groot Zwarteveld


Vossenportretje


Op die warme dagen zie je nauwelijks mensen,  de vossen laten zich ook  maar heel even zien. Hier had ik even een 1 op 1 met dit mooie vosje. Dat zijn toch wel mooie momenten.  Hij ging er daarna snel weer vandoor. Al wandelend moet je goed opletten waar je loopt want er komen nogal eens dieren op je pad....
zoals deze pad
Of een knobbelzwaan,  hier was het vooral opletten met passeren,de zwaan zat midden op het pad met aan weerszijden water. Heel rustig ben ik dichterbij gekomen en wachtte zijn reactie af, toen hij rustig bleef ben ik achter hem langs gelopen.......
En dan zie je even verderop een sprinkhaan op de weg zitten. Daar ga ik dan wel even voor op de knieën.


Op de warme 15 september moest ik echt mijn best doen om nog een boomkikkertje te vinden. Dit was nog een kleintje van ongeveer 2 cm.


In de omgeving van het vliegersmonument zijn er in deze periode altijd veel herten te zien. Hier is ook altijd veel te beleven tijdens de bronst, maar hier is ook de plek waar heel veel eikels te vinden zijn, en die vinden de herten erg lekker.


Kiekeboe, dit hert was al aanwezig in het gebied waar ieder jaar de bronst plaatsvindt.

Een van mijn favoriete plekjes

En dit is mijn andere favoriete plekje, vaste AWD bezoekers weten wel waar dit is.Damhertje aan het begin van de avond, in september merk je goed hoe snel de dagen weer korter worden.


Ik geniet nog steeds enorm van de damherten. Nieuwsgierig, soms voorzichtig en op hun hoede maar niet schuw. Dat zal vanaf november gaan veranderen, want een hert weet niet het verschil tussen het richten van een fotocamera en een jachtgeweer. Ze zullen vluchten en zich niet meer zo gemakkelijk laten zien.En ten slotte......de eerste tekenen van de herfst, als je in de duinen wandelt en goed om je heen kijkt dan zie je het.
September was de overgangsmaand, van zomer naar herfst. In oktober zal er nog meer herfst te zien zijn in de bossen en duinen. En.....de damherten zullen weer van zich laten horen tijdens de damherten bronst.

14 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita, met veel plezier je blog gelezen, en genoten van je fraaie foto's!

  gr Louis

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooi afwisselend blog heb je gemaakt Ghita, met een mooie collage als afsluiter. Ik zie dat je september weer heel anders beleefd hebt dan ik. Dat zie je overig enige tijd wel op mijn blog. Natuurlijk veel herkenbare dieren en plaatsen, maar dat valt niet te vermijden. Het blijft interessant om te zien hoe iedereen alles op zijn eigen manier beleeft en vastlegt.
  In ieder geval heb ik alles met plezier bekeken en gelezen.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow! Prachtig weer! Heel knap hoe je die libellen er zo mooi op gekregen hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi Ghita.....

  Altijd geweldig om te zien dat het vosje in je blog
  zit...super mooi en de rest wil ik echt niet te kort doen...
  hel lijkt erop dat ik binnen kort ook eens naar jullie AWD komt...
  mooie blog Ghita

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een heerlijk blog weer met een grote verscheidenheid aan foto's. Het is altijd weer een genot om daar rond te struinen. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een heerlijke foto's... Zo ben ik even meegewandeld. Ik vind vooral de kleine vuurvlinder mooi (vanwege het kleurencontrast) en de pad, gewoon omdat het bijzonder is. Wat is de natuur toch mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een heerlijke nazomerserie Ghita. Lekker divers. Je herfstcompilatie op het laatst vind ik ook erg mooi. De landschapsfoto spreekt me ook aan, al weet ik dan niet precies waar het is.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 8. MEt veel genoegen weer je blog over de AWD gelezen. Omdat het voor mij niet naast de deur is, vind ik het leuk om zo och door de verschillende blogs een beetje op de hoogte te blijven over wat er allemaal gebeurd in dat prachtige duingebied. Het vosje heb je weet prachtig gefotografeerd!

  Gr. René

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een mooie blog heb je weer gemaakt , ik heb met plezier je foto's bekeken. Je vuurvlinder, het damhertmannetje en het portret van het vosje zijn toch wel favoriet bij mij. Zo heel langzamerhand zie je dat de herfsttinten tevoorschijn komen, ook weer een mooie tijd ! Groetjes Adria

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een prachtige foto's maak je

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita
  Weer genoten van je foto's, de Damherten staan er erg mooi op, helaas dat ze in nov. worden afgeschoten, ja het is dan haast kerst en belanden ze in de pan (jammer genoeg).
  Mooi laagstandpunt van de Knobbelzwaan ook de Vos heb je er mooi op staan.
  Groetjes Loes.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ghita,
  Prachtig blog over de AWD, mooie foto's kon je daar maken.
  Ik vind je collage echt heel erg mooi, ook de andere foto zijn prachtig hoor.
  Het is een prachtig gebied, voor mij te ver om er zo maar even heen te gaan.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 13. tante Jacqueline1 oktober 2016 om 15:42

  Geweldige blog. Vooral de eerste tekenen van de herfst schitterend juist een prachtige kaart

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Pracht foto's Ghita.
  Nr. 11 en 21 zijn favoriet bij mij.
  Fijne zondag, groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita