donderdag 25 augustus 2016

Veluwe: augustus 2016

Net als vorig jaar, had ik ook dit jaar met Henk en Cees afgesproken om een middagje libellen te fotograferen en daarna richting de Hoge Veluwe te gaan om te kijken of de bronst van de Edelherten al op gang komt.

We begonnen aan het begin van de middag bij een mooi gebiedje waar veel libellen vlogen. Ons doel was de heidebandlibel, een soort die niet heel veel voorkomt. Daarnaast hoopte ik ook nog weidebeekjuffers te zien, die vind ik zo mooi maar  helaas zijn die in het westen niet te vinden.


Al snel zag ik een bandheidelibel, mannetje, maar ohhhh wat had ie een lelijke plek uitgekozen, met zo'n rommelige achtergrond.

En zo bleef het de hele middag, ze bleven erg laag zitten tussen het gras en het was soms echt zoeken naar een standpunt. Helaas was ook nu de wind weer spelbreker, was het windstil,  dan hadden we deze prachtige libellen misschien wel bovenop de topjes van de grassprieten gehad.

Het vrouwtje van de bandheidelibel


Ook hier zagen we veel tijgerspinnen, ook wel wespenspin genoemd. Waarom ie zo heet lijkt mij duidelijk als je haar lijfje bekijkt. Dit is het vrouwtje van de tijgerspin, ze heeft net een onfortuinlijk bruin blauwtje gepakt. Het arme beestje vloog pardoes het web in de de spin was er meteen bij om de prooi in de rollen. De tijgerspin vrouw is geen leuke dame, als ze een mannetje heeft gevonden voor de paring,peuzelt ze hem na de daad op.

Er vlogen nog veel weidebeekjuffers, erg actief en veel in beweging. Deze bleef even stil zitten voor een foto.


In dit gebiedje komt ook de zwarte heidelibel voor, hier een parend koppeltje, het vrouwtje is overigens helemaal niet zwart.


Het mannetje daarentegen heeft wel een donker, bijna zwart lijf.

Ook de witjes hadden er zin in....


Ondertussen was het waterige zonnetje verdwenen en werd het donker. Terwijl wij richting Park De Hoge Veluwe reden vielen de eerste regendruppels.

De Veluwe, veld 1.....nog helemaal verlaten. Over een maand zal dit heel anders zijn, dan staat het vol met auto's langs dit veld en zullen de edelherten zich op dit veld mooi laten zien. Daar hoop ik ook dit jaar weer bij te zijn.....

Ten slotte, op een andere plek op de hoge Veluwe hadden we nog een mooie ontmoeting met het plaatshert en zijn roedel. Ook zagen we nog een vos en een ree , maar het was inmiddels te  donker om met mijn camera nog fatsoenlijke foto's te maken,  daarom deze collage  voor een impressie. Ik hoop in september op een herkansing, beter licht en mooiere foto's.


Het was weer een gezellige middag met prachtige natuurmomenten. Als ik zo'n  middag aan het fotograferen ben, bedenk ik mij weer hoe mooi Nederland toch is. Genieten!

11 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita, prachtige reeks foto's laat je weer zien!

  gr Louis

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita,

  Mooie serie en je doel, de bandheidelibel en de weidebeekjuffer fotograferen behaald. Beide soorten komen hier in het zuid-oosten ruimschoots voor, maar het valt inderdaad niet mee om ze met een mooie rustige achtergrond te fotograferen. De parende koolwitjes zijn heel mooi en leuk dat je alvast een voorproefje neemt op de hertenbronst.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Ghita, wat een prachtige opnames van zowel de libellen als de herten. Dat het je gelukt is de bandheidelibel te fotograferen is super net als de weidebeekjuffer die hier erg veel voorkomt. Dus voor jou extra bijzonder.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita,
  Jij hebt in ieder geval de gewenste libellen gezien, al is het dan niet op de manier waarop je ze het liefste ziet. Ik ze beide nog nooit gezien, helaas. Volgend jaar maar eens werk van maken. De Veluwe is hoe dan ook een mooi gebied. Jammer dat het gebied via de A1 zo lastig is te bereiken, tenzij je de files op de koop toe neemt. Je hebt in ieder geval al een lekker voorproefje van de bronst te pakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ondanks de wind en de moeilijke plaatsen waar de libellen gingen zitten, heb je toch wat behoorlijks overgehouden. De foto van de wespspin is echt heel mooi geworden!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Toch knap om midden op de dag vlinders en libellen te 'vangen' , ze zijn dan zó actief!
  Je eerste foto van het witje vind ik erg mooi, een fijn zacht beeld.
  De Tijgerspin met blauwtje is een bijzonder moment, maar ook een hele fraaie foto.
  Ze zaten dan wel niet optimaal, maar jij hebt in elk geval zo'n mooi rood mannetje Bandheidelibel, die hebben wij een dag eerder niet kunnen vinden.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita, het begint al heel fraai met de eerste foto en daarna laat je een grote verscheidenheid zien. Ze staan er in ieder geval goed duidelijk op. Misschien niet zo mooi als je in gedachte had, maar dan moeten ze natuurlijk langer stil zitten en op een mooiere plek. Dat geluk heb je niet altijd.
  Het is zeker een fraiie en afwisselende serie.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ghita,
  Mooie serie kon je maken van de libellen, de parende vlinders vind ik super om te zien.
  Mooi ook de collage van de edelherten.
  Nederland is prachtig als je het maar ziet, veel mensen zover weg terwijl hun eigen land zo mooi is, ik hoef niet zo ver weg.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Erg knap dat je ondanks de wind toch nog tot deze opnamen bent kunnen komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hai Ghita,

  Tsja, dat is het lot van de libelle-fotograaf wanneer hij/zij midden op de dag gaat fotograferen. Eigenlijk ondoenlijk en al helemaal bij teveel wind. Dus met dat in het achterhoofd heb je toch een hele knappe serie weten te maken. Een aantal prachtige soorten en dan ook nog zo'n moment bij de tijgerspin. Mooie collage ook van de edelherten.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,
  die foto's van de bandheidelibel vind ik echt geweldig. Deze staan ook al hele lang op mijn lijstje maar die komen bij ons ook helaas niet voor. Je had evengoed nog een apar mooie bandheidelibellen en ook zelfs een weidebeekjufer. De wespenspin met zijn prooi is ook een hele gave foto net als de paringen van libellen en witjes. Een heel mooie en gevarieerd blog.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita