woensdag 17 augustus 2016

Op zoek naar vlinders rond de Tenellaplas

Op zaterdag 6 augustus ben ik samen met Conny naar de Tenellaplas bij Oostvoorne geweest. Daar kun je een vlinderwandeling doen, een rondje van maar 4 kilometer langs bloemenrijke plekken waar verschillende vlindersoorten zouden fladderen.....

Ook deze dag stond er weer veel wind en was de zon de eerste uren niet constant aanwezig. Gelukkig vonden we wel een aantal vlindertjes.....Hoe zou dat zijn op een warme dag zonder wind, in een goed vlinderjaar.Bruin blauwtje. Op het eerste veldje tijdens de vlinder wandeling zagen we heel veel kleine vlindertjes waaronder deze blauwtjes, ze zijn iets kleiner dan de icarusblauwtjes.Hooibeestje
Grote balsemien

Wat een kleurenpracht,  dit veldje stond vol met paarse en gele bloemen, dan verwacht je toch veel vlinders. Heel jammer dat er  dus bijna geen vlinder te zien was en de vlinders die er wel waren ( witjes, citroenvlinder , icarusblauwtje) waren veel te vliegerig en druk,dus helaas....geen geslaagde foto hier.
Gehakkelde aurelia anders.Heide libel met de gele en paarse bloemen in de achtergrond.

Tussendoor ook even iets anders uitproberen, balsemien en wazig opde achtergrond koninginnekruid.


Citroenvlinders zie ik veel dit jaar, maar die vlinders fotograferen in de zon is ook een leuke uitdaging,want als je niet op let is de vlinder wit en uitgebeten, het was dus weer spelen met de belichting

Een heidelibel, de zon was fel,en de libel is niet helemaal goed belicht, maar zo met de donkere achtergrond en de bokeh, lijkt het of ie in de schijnwerpers staat.Datzelfde weekend bezocht ik nog even de Leiderdorpse heemtuin en ook daar viel het tegen wat de vlinders betreft, 2016 is in mijn  ogen een slecht vlinderjaar.
Gehakkelde aurelia
En dan toch het icarusblauwtje, waar ze bij de Tenellaplas maar bleven fladderen, had ik hier een mooie rustige vlinder die minutenlang bleef zitten, en mij zelfs de kans gaf dichtbij te komen om met de macrolens deze foto te maken.En op nog eentje op een andere plek, met telezoomlens gefotografeerd

Boomblauwtje (de macrovoorzetlens zat er weer op)
Een van de rode heidelibellen keek mij even recht aan.Bij de Tenellaplas had ik verwacht meer soorten te zien en te fotograferen, zo miste ik het landkaartje en de distelvlinder. Verder (niet op de foto) zagen we wel  de kleine vos,kleine vuurvlinder,verschillende witjes en de atalanta). De Heemtuin is ook een prima plek om vlinders en libellen te fotograferen, maar ook hier ben je afhankelijk van het weer. Wie weet heeft de tweede helft van augustus nog wat mooie vlinderdagen in petto.

13 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita
  Mooi al die vlinders maar ook die bloemen je had er goed licht voor.
  Groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita,
  Als de zon flink schijnt valt het niet mee om mooie beelden te krijgen. Als het nog vroeg is en de zon nog niet veel invloed heeft zitten de vlinders vaak wel rustig: dat is dan je kans. Je laat hier een heleboel mooie platen zien met bovendien mooie achtergronden. Ook al is het vlinderjaar niet zo geweldig, er is toch nog genoeg te zien om lekker bezig te zijn.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie plaatjes laat je weer zien ondanks dat het weer niet optimaal was, vooral het icarusblauwtje heb je heel fraai vastgelegd ! Wel blijven bloggen hoor, ik geniet er steeds weer van en omdat je ook de namen erbij zet leer ik er ook weer van, dankjewel ! Groetjes Adria

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Ghita, je hebt best wel veel soorten kunnen waarnemen ondanks het slechte vlinderjaar. De foto's die je hier laat zien zijn weer fantastisch.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ghita,
  ondanks dat het zoeken was naar de vlinders, laat je hier wel een prachtige fotoserie zien. Je startfoto is een delicate, zo geheel in beige. Van foto 4 word ik ook zonder vlinders erg vrolijk - wat een kleurenfeest. Je "gehakkelde aurelia anders" is een bijzonder beeld; op foto 10 beter herkenbaar en heel mooi. Foto 12 is prachtig van kleur en compositie. Echt even met je meegenieten hier. Zelf heb ik nog nauwelijks vlinders gezien.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie foto's heb je weer Ghita.
  Nr. 12 vind ik de allermooiste, mooi scherpteverloop zit daar in.
  Fijn weekend, groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita, Ik vind het ook een slecht vlinderjaar, maar dat zei ik vorig jaar ook al. Je hebt toch nog een aantal verschillende soorten kunnen fotograferen. Het Bruin blauwtje heb ik denk ik nog nooit gezien. Of ik ga er altijd maar vanuit dat ik een Icarusblauwtje zie. Mooi dat kleurrijke bloemenveldje. Fraaie achtergrond heb je bij de gehakkelde aurelia, maar ook bij de libel.
  Wie weet wordt het volgend jaar een fantastisch vlinderjaar ;-)
  Groetjes, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel mooi en sfeervol Ghita.
  Er zijn ook echt heel weinig vlinders, maar de vlinders die je hebt kunnen vinden zijn dan ook heel mooi gefotografeerd. Tezamen met de libellen en de planten een mooi sfeervol blog.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik denk inderdaad dat je gelijk hebt Ghita m.b.t. het vlinderjaar, ieder jaar zie ik hier in de tuin wel een koninginnenpage en een kolibrievlinder, maar tot op heden niets. Tsja, dan moet je doen met wat meer algemene soorten, maar die heb je hier heel mooi neergezet. met vaak fijne zachte achtergronden en tot en met de antennes scherp. Ik vind nr. 12 veruit de mooiste. Er komen nu een paar mooie dagen aan, hopelijk kun je je kansen grijpen.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik denk inderdaad dat je gelijk hebt Ghita m.b.t. het vlinderjaar, ieder jaar zie ik hier in de tuin wel een koninginnenpage en een kolibrievlinder, maar tot op heden niets. Tsja, dan moet je doen met wat meer algemene soorten, maar die heb je hier heel mooi neergezet. met vaak fijne zachte achtergronden en tot en met de antennes scherp. Ik vind nr. 12 veruit de mooiste. Er komen nu een paar mooie dagen aan, hopelijk kun je je kansen grijpen.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,
  Ze zijn weer schitterend geworden. Mooie composities ook. Het was een heerlijke dag!
  Groetjes, Conny

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita