maandag 1 augustus 2016

Amsterdamse Waterleidingduinen: Juli (2)

Ook in de tweede helft van juli ben ik  twee keer een middag in de Waterleidingduinen geweest. Met beide keren een ander doel. Op een bewolkte middag ging ik voor de herten en de vossen. En de andere dag,met stralend zonnig weer, ben ik op zoek gegaan naar vlinders en libellen.Op een bewolkte zaterdagmiddag wandelde ik vanaf ingang Zandvoortselaan richting het Middenveld, waar altijd wel herten te vinden zijn. Hier nog zo'n schattig kleintje.


En verderop hield moeder alles in de gaten. De diskussie rond het wel / niet afschieten van damherten in de AWD gaat onverminderd door, ik blijf gewoon genieten van deze mooie dieren, zolang ze er nog zijn en totaal geen angst voor mensen hebben.


Deze heren bekeken mij vanaf een beschut plekje. Wat zijn ze nu toch mooi met het bastgewei en de zomervacht.

Vosje in het zand. Dit vosje zit ergens midden in het gebied en had ik eerder deze maand ook al mooi in beeld op de zandvlakte met daarboven een strakblauwe lucht. Op deze bewolkte dag zou dat er niet in zitten, dus dan gewoon een portretje....


Een andere vos wilde wel even poseren, over deze foto ben ik wel tevreden, al vind ik de achergrond wat rommelig.Dezelfde vos op een ander plekjeEn nog een andere vos....Het jonge vosje wordt snel groot, en zat helaas op een niet zo mooie plek voor een foto, tja, een aantal jaar geleden was ik blij met zomaar een vossen foto, nu ga ik toch steeds kritischer kijken....


Nog een damhert mannetje tussen de gele bloemetjes, waar op die dag geen vlinder te vinden was.


Later deze maand was het wel zonnig ( en warm) en zag ik overal de blauwvleugelsprinkhaan rond springen. Die vallen op wanneer ze springen / vliegen, dan zie je het blauw in de vleugels, ongeveer zo blauw als de vleugels van het icarusblauwtje. Maar zodra deze sprinkhaan gaat zitten, valt ie niet meer op in het zand, zie hierboven.

De heidelibellen zijn nu echt volop te zien, dit is de bruinrode heidelibel.
En er waren ook fladderaars, zoals deze distelvlinder...

Het groot dikkopjeen de citroenvlinder


Ook zag ik meerdere keizersmantels op verschillende plekken, ze vallen door hun grootte en de manier van vliegen ( meer zweven dan fladderen) behoorlijk op. Helaas was de zon zo fel dat het geen mooie foto opleverde, hopelijk kan ik in augustus nog voor de herkansing.

Een dagactieve nachtvlinder, de st. Jansvlinder. Deze vliegt alleen in de maand juli, dus dan is het echt even zoeken. Gek genoeg heb ik deze vlinder op maar 1 plek in de AWD gezien, eerst zag ik er 2 vliegen, later zag ik deze zitten, en een stukje verder vond ik deze planten met wel 20 vlinders.

Juffer in zonnedauw, deze zat helaas zo vastgeplakt aan het vleesetende plantje, dat ik haar niet meer kon bevrijden. Ze lijkt nog om hulp te roepen en met haar pootje om aandacht te zwaaien..
Maar helaas zal deze pechvogel het niet redden om uit de klauwen van de zonnedauw te ontsnappen.

Tot besluit nog een vlinder, het bruin blauwtje. Deze kleine vlinder lijkt op het icarusblauwtje, maar is nog iets kleiner. De bovenkant van de vleugels is bruinblauw. Verwarrend want die kleur lijkt op die van het vrouwtje van het icarusblauwtje.Ik heb deze zonnige dag ook nog icarusblauwtjes gezien, maar die waren te druk aan het vliegen en heb ik nog niet mooi vast kunnen leggen, dat gold ook voor de bruine zandoogjes en witjes. Gek genoeg had ik geen koevinkjes gezien, een vlindertje dat ik in eerdere jaren in grote aantallen (soms wel 10 bij elkaar)in de AWD kon vinden. Maar wie weet wat augustus gaat brengen. Dit gebied heeft iedere maand iets anders om te fotograferen en in de zomer zijn er volop vlinders en libellen, dus ik ga gewoon nog even verder met de fladderaars.

11 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita,
  Het lukt je toch iedere maand weer om met mooie vossenfoto's te komen. Mij is het niet gelukt, wat waarschijnlijk komt doordat ik niet in het juiste gebied geweest ben. Met de St. Jansvlinders en juffers in zonnedauw is het anders, want daar heb ik mij uitstekend mee kunnen vermaken. Wat je er hier van laat zien vind ik heel mooi. Net als jij hoop ik in augustus de keizersmantel mooi in beeld te krijgen.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige serie met alle zo kenmerkende dieren van de AWD. GENIETEN!

  groetjes van Ank ( https://anksfotopassie.wordpress.com/ )

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schitterend, Ghita!
  Je vossen en vlinder foto's zijn voor mij favoriet en dat juffertje in de zonnedauw is aandoenlijk!
  Groetjes, Ditta Voetberg

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie serie weer van de herten en de vossen van de AWD Ghita. De derde foto vind ik een hele geslaagde. Ja, als je al zoveel vossen hebt gefotografeerd wordt je natuurlijk steeds kritischer, dat komt de kwaliteit alleen maar ten goede. Leuke bonus met al die vlinders en een beetje sneu voor dat juffertje maar ja dat is de natuur, eten en gegeten worden.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik was vanmiddag ook in de AWD op zoek naar vlinders (bij de Zilk) en had toevallig dezelfde gedachte als jij: ik heb dit jaar ook helemaal nog geen Koevinkjes gezien. Ook de kleine parelmoervlinder bijna niet. Ja, een paar vale exemplaren, zittend op de grond. Daar beginnen we niet meer aan. Wat de Keizersmantel betreft staat bij mij de teller pas op 1, moet ik dus ook nog eens voor terug. Wel heel veel zuringspanners gezien vandaag, ook leuk.
  Je tweede foto van de juffer op zonnedauw vind ik supermooi! Mooiste van dit blog.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita,
  Wat fantastisch wat je hier weer laat zien. Schitterend die herten en wat heb je die vos ook weer bijzonder mooi gefotografeerd, Foto 4 en 5 zijn echt super!!
  En die juffer met zijn benauwde oogjes die langzaam verslonden word door die zonnedauw. Prachtige foto's hiervan.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Beeldschone serie, Ghita.
  Je begint al met een paar prachtige hertjes. Je hebt aarscherpe foto's van de vlinders; vosjes weer zo ontspannen voor je camera, leuk. Ocharme, die juffer, maar je hebt er wel heel mooie foto's van.
  De topper voor mij hier is het hert tussen de gele bloemen. Die bloemen zijn al leuk voor de compositie, maar zijn gewei lijkt hier wel van fluweel, steekt zo prachtig af tegen de achtergrond. Heel mooi.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Ghita, prachtige serie. Je laat hier weer zien dat je echt een allround fotograaf bent. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita,
  je laat weer hele mooie foto's zien van je bezoekjes aan de Waterleiding duinen. De hertjes zijn echt heel mooi maar het vosje heeft toch mijn hart gestolen hoor.
  De heidelibel is een schitterende foto zo op dat stokje en ook je vlinders mogen er zijn. Ik ben nog niet in de AWD geweest helaas maar hoop er wel binnenkort naar toe te gaan. Ik heb weer volop genoten van deze prachtige flora en fauna daar.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita