vrijdag 3 juni 2016

Oostvaardersplassen

Op woensdag 25 mei had ik met Henk een dagje Oostvaardersplassen gepland. De weerberichten waren goed, tot de avond ervoor, toen er ineens toch wat donker en druilerig weer voorspeld werd.
We vertrokken in alle vroegte en zouden ons gewoon laten verrassen wat we die dag te zien zouden krijgen.


Het was net na half 6 toen we over de Knardijk reden en een aantal reeën zagen. Voorzichtig stapten we uit en maakten wat foto's....tegen beter weten in, want met hoge ISO en sluitertijden van 1/20 kom je niet ver (ISO nog hoger is voor mijn camera geen optie want dan komt het ruismonster naar boven).
Ondanks de beperkingen ( weinig licht, geen statief, lange sluitertijd) vind ik dit toch wel een leuk plaatje, zo'n stelletje tussen de gele bloemetjes.


Wat verderop konden we nog deze reegeit fotograferen, wat zijn deze dieren alert en op hun hoede, ze bleef ons in de gaten houden.


Nog voordat we het gebied van de Oostvaardersplassen in gingen, konden we dit edelhert fotograferen. We hoopten op een grote groep edelherten in het gebied "De Driehoek", maar daarvoor moet je wel als eerste er zijn, anders zijn ze er vandoor, want het zijn schuwe dieren.

Klein groepje Konikspaarden met veulentje. We zagen alleen dit kleine groepje, de grote kudde zat waarschijnlijk verderop.

Lief veulentje, het beestje was nogal moe, ze ging liggen en langzaam zakte het koppie steeds lager, zie hiervoor de Blog van Henk

De kudde edelherten was al bezig met de oversteek, er is een soort overstapje  / bruggetje, maar de dieren vonden het een beetje eng, ze stonden vaak te treuzelen om erover heen te gaan.

Op zo'n donkere grijze dag ziet het er toch wel wat troosteloos uit. De Driehoek is het deel van de OVP dat toegankelijk is voor bezoekers, maar in mijn ogen lang niet het mooiste deel. Als je langs de Oostvaardersdijk het gebied ziet, is het prachtig, een uitgestrekte Serengeti. Ook vanuit de trein is het een prachtig gezicht, waar je de herten, paarden en heckrunderen ziet rennen in het weidse landschap.

Kijkhut De Zeearend. We bleven even in de hut, ook voor een kop zelf meegebrachte koffie en een boterham, maar er was werkelijk niets te zien , zelfs niet in de verte. Dus we besloten weer rustig terug te lopen.


En wat zien we daar op het bruggetje.........
Ook de OVP heeft zijn rugzak vos, deze liep overigens snel door en verdween in het riet, maar schuw was ie beslist niet.

Tijdens de wandeling door de driehoek hoorden we heel veel luid zingende winterkoninkjes. Maar allemaal hoog in de bomen, en met dat belabberde licht viel er weinig van te maken op fotografie gebied. Bij deze foto heb ik gezorgd dat er wat bomen in de achtergrond stonden, het beestje bleek een stukje staart te missen. Hij compenseerde dat gehavende staartje door heel erg hard te zingen.


De gekraagde roodstaart, dit mannetje heeft wat voer in zijn snavel voor de kleintjes die in een boomholte wat verderop zaten. De ouders vlogen aan en bleven even in deze boom zitten om te kijken of de kust veilig is.We verlieten de driehoek en gingen naar de vernieuwde kijkhut op het Oostvaardersveld. Helaas was daar bijna geen vogel te bekennen, alleen de boerenzwaluwen waren er volop en  lieten zich goed fotograferen.Door het beroerde (tegen)licht moest ik flink overbelichten wat resulteerde in deze High key foto van een boeren zwaluw.
Het was behoorlijk nat, veel regen in de nacht en wij hadden af en toe last van wat gemiezer. Dit slakje is wel blij met die nattigheid

Putter (distelvink), bleef heel eventjes mooi zitten..
Een vissende grote zilverreiger

Visdiefjes en een kokmeeuw die een aanval inzette op de visdiefjes.....

De lepelaarsplassen, we reden nog even langs dit gebied, we hadden gehoord dat er bij de vogelkijkhut niet veel te zien was, dus die wandeling lieten we achterwege. Wel zagen we langs de weg in een veld nog een groep lepelaars, toch even uitgestapt voor een foto-tje.Het was een mooie lange dag, veel prachtige natuur momenten zoals de reeën en al die zingende vogels in de vroege morgen. Maar niet alle mooie natuurmomenten zijn ook mooi vast te leggen. Deze dag speelde het donkere weer toch wel parten bij het maken van de foto's. Maar ik heb weer genoten van een heerlijke dag in de natuur.

14 opmerkingen:

 1. Winterkoning en gekraagde roodstaart zeer fraai vastgelegd Ghita! Mooi! Gr. John

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita
  Het kan weleens tegenzitten met het weer, maar toch ook wat leuks gezien zoals de Vos, Gekraagde Roodstaart, Putter, Reeën en het gezang van de Winterkoning.
  Toch weer 'n leuke serie.
  Groetjes Loes en 'n fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ondanks het mindere weer toch een mooie serie Ghita. Vooral de boerenzwaluw is prachtig!
  Groetjes Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig hoor Ghita. Dit is weer puur genieten.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ghita,

  Die paardenfoto's doen me een beetje denken aan de film van Ruben Smit, De nieuwe wildernis, heel mooi. Het is toch sterk dat jij ook daar weer een vos tegenkomt, je hebt er blijkbaar patent op, het lijkt wel of ze op je af komen. Mooie vogelplaten verder, maar zoals je zelf al aangeeft laat het licht je een beetje in de steek, maar met zoveel soorten wordt dat heel aardig gecompenseerd. En zoals je zegt zo'n dag staat bol van natuurbeleving en daar gaat het toch primair om.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Puttertje, winterkoning en zwaluw staan er fraai op, hoor. Ondanks slecht licht toch een aardige serie. Ik heb begrepen dat de OVP niet meer zijn wat het geweest is (ben er nog nooit geweest...) en als ik die troosteloze beelden zie dan zou dat wel eens kunnen kloppen. Ik hou het wel op de AWD.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hai Ghita,

  Zonde dat je de reeën te vroeg tegenkwam. Maar je hebt toch aardig kunnen compenseren, want je komt met een heerlijke serie thuis. Tsja, dat licht af en toe he? Dat is dan wel weer frustrerend, want ik denk dat je een aantal foto's graag had gemaakt met mooier licht.
  De gekraagde roodstaart is wel een hele fijne soort. De zilverreiger heeft je ook een hele fraaie plaat opgeleverd.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie serie Ghita.
  Wat heb je het winterkoninkje mooi gevangen met je lens.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita ,
  Je kunt wel zien hoe je genoten hebt aan de foto's top !!
  groet , Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtige serie. Je hebt van het gewone toch iets bijzonders weten te maken!

  Gerrit

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ondanks het slechte licht en de hoge iso heb je toch een aantal hele mooie foto's kunnen maken. De reetjes zijn echt leuk en ook het vosje op de brug. Je moet net mazzel hebben op deze te spotten.
  De vogeltjes als roodstaart, zwaluw en winterkoninkje zijn echt enig.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ghita,
  Zulke dagen horen erbij. Je ziet van alles, maar het weer beïnvloedt de kwaliteit van de beelden. Op zo'n dag gaat het er meer om wat je ziet en hoe je het ervaart, dan dat je met schitterende foto's thuiskomt. Volgende keer beter. Je mag desondanks tevreden zijn met je oogst.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Aan de fotoserie is wel te zien dat jullie ondanks de matige lichtomstandigheden toch een heerlijke dag hebben gehad. En toch ook een behoorlijke diversiteit, voor mij springen de vos en de gekraagde roodstaart eruit, mooie ontmoetingen.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ondanks het slechte licht is dit toch een fijne en afwisselende serie foto's om te bekijken hoor. Ik ben hier al in geen jaren geweest, maar zo te zien is een bezoekje best de moeite waard.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita