zaterdag 28 mei 2016

Amsterdamse Waterleidingduinen: meiMei is mijn favoriete maand, er gebeurt zoveel moois in de natuur en er is van alles te zien dat ik tijd tekort kom. Ook in mei mochten een paar bezoekjes aan de Amsterdamse waterleidingduinen niet ontbreken: de bloeiende meidoorn, het frisse groen. Maar ook de eerste boomkikkers, vlinders en libellen. Hieronder een impressie van wat ik in mei allemaal voor mijn lens kreeg in de AWD.Deze blog bevat foto's van bezoekjes aan de AWD op 5, 12 en 20 mei. Het zijn dus veel foto's...

Zandhagedis man, deze fotografeerde ik op 5 mei, hij was al mooi groen, maar later in de maand heb ik ze nog groener gezien, alleen die kreeg ik niet zo mooi op de foto.

En hier het vrouwtje dat even mooi voor ons wilde poseren. Op 12 mei was het heel zonnig en waren de meeste zandhagedissen halverwege de ochtend al opgewarmd en zeer actief.
Fris groen langs het Zwarteveld kanaal

In een van de vele poelen hoorde ik luid gekwaak, de kikkers hadden duidelijk het voorjaar in hun bol.

De natuur loopt weer helemaal uit, de varens ontrollen zich weer om straks in de zomer zo hoog te staan, dat ik er niet meer overheen kan kijken. Hier had ik nog een leuk vliegje erbij


Varen met bolletjes in de achtergrond

Mei is de maand dat de damherten hun wintervacht kwijtraken, ze zien er in deze periode wat flodderig en fluffy uit.

Over fluffy gesproken, deze boomkikker had een pluisje op zijn kop. Op 12 mei fotografeerde ik mijn eerste boomkikker van dit jaar. Een week later kon ik een kleintje fotograferen en heb ik een paar grotere boomkikkers gezien.
De zonnedauw wordt iets groter, maar blijft lastig te fotograferen op zo'n plek waar het bijna overwoekerd is door andere plantjes en mosjes.

De viervlek is een van de eerste libellen die uitsluipen. Op 12 mei zag ik er heel veel vliegen, een week eerder zag ik veel lege larvehuidjes, dus voor het uitsluipen was ik net te laat. Deze mooie viervlek bleef zo rustig zitten dat ik heel dichtbij kon komen en zelfs close ups kon maken met de macro lens.
Een andere viervlek in de poel


viervlek close up


Piepklein boomkikkertje, deze was ongeveer 1 cm, ik was blij dat ik hem zag tussen alle sprieten. Fotograferen was ook een hele uitdaging.

Van de vlinders is de st. Jacobsvlinder een van de vroegste in de AWD, samen met de kleine vuurvlinder en het hooibeestje. Van de st. Jacobsvlinder zagen wij er heel veel.


De bloeiende meidoorn op het Vinkenveld, wat ruikt die bloesem toch heerlijk
Even wat ingezoomd op de bloemen van de meidoorn. Ik hoopte ook nog een meikever te zien, want ze waren er wel in de AWD,  maar helaas....niet gezien.


Hooibeestje van voren, jammer dat deze mooie vlindertjes altijd op de grond gaan zitten tussen de grassprieten, een goede foto maken is gewoon heel moeilijk. Maar het voorjaar is nog niet voorbij, er komen nog wel nieuwe kansen.....ook voor andere vlinders trouwens, wat heerlijk dat er weer vlinders zijn, ik kan zo genieten van de vrolijke gefladder.

De beukenlaan is prachtig in de herfst, maar ook in het voorjaar is het een genot om door dit boslaantje te lopen. 
Reiger met vers gevangen visjeDe vossen waren ook weer aanwezig, helaas heb ik nog geen jonge vosjes gezien...
Alleen een jong van vorig jaar..


Een heel mooi, rustig vosje.


Twee moervossen hebben een onderonsje
En even later is de rust weer terug gekeerd

Relaxed
Maar ook alert


De zanglijster zong uitbundig, net zoals de nachtegalen, roodborsttapuiten en grasmussen. Alleen van de zanglijster had ik een aardige foto die in mijn blog mocht.Eind mei ben ik nog twee maal naar dit mooie gebied geweest, dus binnenkort  volgt er nog een blogje AWD in mei. Maar eerst nog een blog van een bezoek aan de Oostvaardersplassen.

20 opmerkingen:

 1. Hooi Ghita
  je heb weer veel moois gezien in de awd ja deze tijd is het weer genieten je ziet weer van alles
  nog even dan krijgen we ook de jonge kalfjes weer.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Ghita, zo wonderschoon! Je foto's spreken boekdelen. En ja er is zoveel te zien :) Een prachtig blog en ik heb genoten.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita,
  Fantastische foto's laat je weer zien. Echt geweldig hoe je die vosjes hebt weten te fotograferen. Wat een plaatjes!!
  Ook die hagedis op foto 2 vind ik heel erg mooi. Een puike serie weer!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita,
  Mei biedt zo veel dat het moeilijk is om alles in één blog te verwerken. Van zandhagedissen (12 mei) had ik nog meer beelden verwacht, maar dat zal wel een kwestie van keuzes maken zijn geweest. Foto 2 is echt een plaatje. Ook de vossen heb jij opnieuw prachtig in beeld, niet alleen het onderonsje maar ook bijvoorbeeld nr 22 en 25. En dan die viervlekken, ik vind het stuk voor stuk prachtige platen.
  Een mooi meiblog.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een fijn lenteblog van jouw favoriete gebied. Alle foto's zijn mooi maar de varens vind ik er wel uitspringen, heel fraai.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat zag je weer veel moois Ghita en wat staat het er weer allemaal mooi op.
  Prachtige serie, mooi de spelende vossen.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bij de eerste foto's dacht ik ; "die zijn supermooi" en dan scroll ik verder en denk "ze zijn allemaal supermooi! De viervlek, de varens, de vosjes , de meidoorn.... wow wat een mooie blog !
  Ik heb echt zitten genieten ! Groetjes Adria

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Welke lens heb je gebruikt als ik vragen mag ? Groetjes Adria

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zoals altijd heb je prachtige foto's uit de AWD mee teruggebracht. Geweldig de Zandhagedissen en de Boomkikkertjes, ik hoop ze komende week als ik eindelijk ook weer eens naar de AWD ga ook te vinden! De 'discussiërende' moertjes prachtig om te zien maar het mooist vind de relaxte foto van het liggende vosje!

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een lekker typisch mei-AWD-blogje met voor mij als top 3: de tweede zandhagedis, de varen met vliegje en de eerste viervlek. Alle drie wonderschone platen.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een mooi gevarieerd blog Ghita. Prachtig dat boomkikkertje en ook de close-up van de viervlek. Bij foto nr. 16 krijg ik het gevoel alsof die in een buitenlands landschap is gemaakt. Je vossenfoto's zijn weer schitterend, bij nr. 23 lijkt het wel of hij tegen zichzelf in een spiegel tekeer gaat. Nr. 25 vind ik werkelijk een plaatje en de mooiste van de serie.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hooi Ghita
  mooie serie uit de awd er is weer genoeg te zien in de awd.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Een typische AWD serie, waarbij de afwisseling van het gebied heel goed naar voren komt. Heerlijk lijkt het me om daar vaak naar toe te kunnen. Voor mij te ver weg helaas. Misschien moet er ik eens een dagje voor vrij nemen.

  Gr. René

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dit zijn weer hele mooie en ook veel sfeervolle foto's Ghita.
  Het zonnedauw is nu al groter zie ik wel. Ik heb de laatste tijd geen tijd gehad om daar naar toe te gaan. Geweldig zijn ook je foto's van de vosjes en de libellen. Zo mooi scherp en helder. Werkelijk prachtig om te zien.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Ghitta,

  Je hebt weer een mooie AWD serie. Vooral die close ups van de zandhagedis zijn heel fraai en ook de zonnedauw. Inderdaad heel klein en een lekker natte plek om te fotograferen. De boomkikker is ook erg mooi.

  groet

  peter van de beek

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Ghita,
  Wow, wat een mooie gevarieerde blog met super de super platen. Prachtig die vossen maar ook de varens het glooiend landschap en het bomenpaadje. De viervlek ook al gaaf. De boomkikker met dat pluisje zo leuk! fijne blog om te bekijken!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hai Ghita,

  Heerlijke gevarieerde serie. Blijft toch 1 van de mooiste gebieden van Nederland en als ik zie wat jij iedere keer weer voor soorten plaatst in een blogje, dan is het toch ook 1 van de uniekste plekjes in Europa. De boomkikker en de zandhagedis (van beide de tweede foto) zijn heel erg fraai. Uiteraard zonder de rest te kort te doen.
  Prachtig blog.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi GHita,
  Dit is weer een prachtige impressie! De tweede zandhagedis vind ik heel erg mooi, lekkere frisse kleuren en hele mooie houding. De varen zijn ook heel geslaagd en ik moet glimlachen om de boomkikker-met-pluisje.
  Je landschap van foto 16 heeft een heel mooi lijnenspel en je vosjes zijn als altijd heerlijk om te zien.

  Fijn weekend en groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 19. tante Jacqueline6 juni 2016 om 18:18

  Dag Ghita,

  Wat een mooie blog heb je weer gemaakt, die meidoorn bloesem en de beukenlaan ja ik ben van de bomen . De vosjes met hun open bekjes. Schitterend echt weer genoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Tjonge dit is weer een heerlijk AWD-blog, stuk voor stuk prachtige opnamen en ook nog van die mooie omstandigheden. Mei is inderdaad een fijne maand om eropuit te trekken. Prachtig de meidoorns, leuk de boomkikkertjes en van de vossen weet jij toch ook telkens weer bijzondere opnamen te maken, zoals gezegd een heerlijk blog, ik heb er van genoten.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita