donderdag 23 juni 2016

Steenuilen

Op woensdag 15 juni hadden Miranda en ik een afspraak met Hans Menop om daar steenuilen te fotograferen. De weerberichten waren wat wisselend, er werd zowel zonnig weer als regen en onweersbuien voorspeld, afwachten wat het zou worden deze avond....Rond vijf uur hadden wij ons in de hutjes geïnstalleerd, en we hoefden niet lang te wachten of het steenuiltje zat vlak voor ons....
Omdat ie best dichtbij zat was een laag standpunt lastig vanuit het hutje

Met deze foto ben ik heel blij, even mooi de blik van de vogel gevangen

De uil bleef even mooi stil zitten zodat ik meerdere foto's kon maken, hier iets minder ingezoomd zodat er wat meer omgeving bij te zien is.


In de boom zaten twee jonge uiltjes te piepen, ze hadden duidelijk honger. De ouder uil vloog ook vaak omhoog de boom in om de jongen te voeren, maar verdween net zo snel weer uit het zicht, zodat ik geen voeder moment vast heb kunnen leggen.

Het jonge uiltje keek even heel schattig,alsof ie voor ons zat te poseren


Het andere jong was een beetje verlegen en zat achter de nestkast

De gekraagde roodstaart was helemaal niet verlegen en deed zich te goed aan de meelwormen die voor de uilen waren neergelegd.

En waar ik steeds hoopte dat de uil op het wiel ging zitten, kwam de gekraagde roodstaart aanvliegen en nam boven op het wiel plaats. Het uiltje heeft helaas niet een keer hier gezeten.

Het paaltje was toch interessanter

En ze blijven alert, wat een ogen....


Op de ploeg, ik vind het er toch wat rommelig uit zien zo, maar het hoorde blij de setting die er overigens verder top uit zag.


Het voorste deel van de ploeg met klaprozen in de achtergrond, wat had ik het leuk gevonden als het uiltje hier ging zitten in plaats van bovenop de ploeg, maar....de natuur laat zich niet dwingen en het uiltje doet toch ook wat hij zelf wil en niet wat wij als fotografen willen.
Zoekplaatje: Zo wilden wij een uil op het wiel, maar de uil vond het beneden veel interessanter, daar lag ook nog een muis op hem te wachten, die was snel gepakt en met de buit vloog de uil naar boven, om de jongen te voeren.En weer even op het paaltje, niet lang daarna kregen we een lange plensbui (van anderhalf uur) en hebben de uilen zich niet meer laten zien.


Een avond die top begon met een half uur lang mooi licht en regelmatig het uiltje voor de hut en 2 van de  jongen in de boom. Vanaf de regen bui kozen de uilen beschutting en werd ons lange wachten niet beloond. Al met al toch een paar geslaagde foto's. Die steenuiltjes blijven gewoon superleuk om te zien en te fotograferen. En wie weet is er volgend jaar weer gelegenheid voor een herkansing, op een avond zonder regen, want die was duidelijk de spelbreker.18 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita,
  Ook jij bent gevallen voor de steenuiltjes. Het is een fotogenieke plek waar inmiddels al veel mensen op af gekomen zijn, onder andere gelet op wat ik op blogs heb gezien. Jammer van het weer, maar jullie zijn duidelijk niet voor niets geweest. Je hebt er mooie platen aan overgehouden.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Schitterende serie Ghita, werkelijk prachtig zoals je de uilen met hun mooie ogen hebt kunnen vastleggen. Ondanks het weer dus toch foto's om trots op te zijn.
  Groetjes
  Joost

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Ghita, Wauw wat een geweldige foto's stuk voor stuk. Ik word er helemaal blij van als ik dit zie. Zou dat graag ook willen, ze zijn zo mooi de steenuiltjes.

  Groeten Wil

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita,
  Ik had op FB natuurlijk al een en ander gezien, maar leuk om nu jouw hele serie met verhaal te bekijken. Pech dat jullie zoveel regen hadden maar in dat eerste half uur heb je toch wel hele mooie kansen gehad en die ook goed benut. Ik vind het mooi hoe in de achtergrond steeds de grassen te herkennen zijn, dat is toch eigenlijk veel mooier dan egaal groen.
  Je zoekplaatje is erg leuk, en ja, ik snap helemaal dat je het uiltje onder op de ploeg wilde hebben met de klaprozen erbij, dat zou een topper geweest zijn!
  Maar je mag tevreden zijn hoor, mooie serie!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tsja, echt zo'n avontuur dat gemengde reactie opwekt he? Blij omdat je toch een paar mooie platen van een steenuil hebt, maar het hadden er zoveel meer kunnen zijn en nog betere ook. Dat is nou het grote nadeel van een huurhut, maar probeer zoiets als dit maar eens ergens anders te vinden. Dat lukt alleen met connecties op het platteland. Gelukkig is het niet helemaal voor niets geweest en heb je in ieder geval een paar mooie foto's kunnen maken.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita,
  jammer van die regenbui. Maar het eerste halfuurtje was wel genoeg voor een paar zeer fraaie platen. De eerste twee zijn super. Je zoekplaatje is erg leuk.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita,
  Wat is dit fantastisch. Prachtig hoe je dit uiltje hebt gefotografeerd. Vooral je eerste drie foto's zijn echt te gek. Dat moet een mooi dagje voor je zijn geweest.
  Hier kun je vast weer een gooi mee doe naar een ere plaatsje in de Roots.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ghita
  Wat gaaf die foto's van de uilen hier moet je wel heel blij mee geweest zijn het zijn stuk voor stuk plaatjes.
  Groetjes Herman

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wow, Ghita wat een mooie foto's van de uiltjes.
  Vooral de eerste drie, dat zijn juweeltjes en jaloermakend ;-))
  Fijn weekend, groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een geweldige serie Ghita.
  Dat is het zitten in een hutje wel waard.
  Ik vind het uiltje op de paal echt super,puur natuur, en wat een ogen hebben ze echt gaaf.
  Foto 10 is echt super.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De foto's van het uiltje doen me watertanden.
  Maar de detail opnames vind ik ook toppers vooral de ploeg met de klaproos super.
  Die foto zou trouwens ook niet misstaan als hele grote tuinposter.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ghita,
  deze uiltjes zijn ook echt fotogeniek.
  Ik zag ze ook al bij Cees, Loes en Gonnie voorbij komen maar deze locatie is echt een hele mooie. Leuke settings zoals het hekje en het wiel maar de uiltjes zelf zijn het middelpunt. Prachtig om te zien en ook leuk dat je de gekraagde roodstaart ook nog even mee kon pakken :-) Erg mooi ook met de bloemen.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Je hebt er een aantal mooie platen aan overgehouden Ghita. Helaas heeft het niet lang mogen duren. Maar, zoals je al zegt, de natuur laat zich niet dwingen. De gekraagde roodstaart is een mooie bonus.

  Gr. René

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb al veel van dit soort plaatjes voorbij zien komen, maar die van jou mogen er ook zijn. Vooral de twee eerste vind ik erg mooi. Als het nou een half uurtje rijden was, dan wist ik het wel, maar voorlopig laat ik het maar even aan me voorbij gaan. De gekraagde roodstaart staat er natuurlijk ook lekker op.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mooie gelegenheid zo'n hut om eens steenuiltjes te kunnen fotograferen, maar tevens een nadeel inderdaad als je pech hebt met het weer dat wel erg omsloeg als ik het licht zie op de foto's met het jonge uiltje.Maar je hebt er toch mooie platen aan overgehouden waarvan ik de eerste de mooiste vind. De foto van de gekraagde roodstaart op de emmer is ook een hele fraaie.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 16. tante Jacqueline1 juli 2016 om 19:28

  Wat een prachtige serie van de steenuiltjes vooral die 2de foto geweldig. Ook de gekraagde roodstaart is geweldig het was weer genieten,

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een schitterende serie Ghita Wat moet jij genoten hebben. Gr. Paul.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita