dinsdag 14 juni 2016

poetsende ijsvogel

Een paar jaar geleden stond het fotograferen van een ijsvogel heel hoog op mijn wensenlijstje. toen ik in 2011 mijn aller eerste ijsvogelfoto maakte was ik heel blij met het bewijsplaatje. Inmiddels wil ik mooiere, betere en meer bijzondere ijsvogelfoto's. En dat valt zelfs vanuit een ijsvogel kijkhut toch niet mee.Want ik had al heel wat foto's van ijsvogeltjes gemaakt in de periode 2011-2015 en vaak waren dat de  "ik ben een ijsvogel en ik zit op een tak" plaatjes of een ijsvogel met visje. Mijn wensenlijstje bestaat nu nog uit: "Visoverdracht tussen man en vrouw ijsvogel" en....."een paring.....".

Al vroeg in de morgen troffen we deze ijsvogelman op een tak, met een visje, roepend.......maar het vrouwtje kwam niet, terwijl hij het visje al klaar had om haar aan te bieden ( met de kop naar voren). De ijsvogelman ging er met de vis vandoor.

Een kwartiertje later kwam het vrouwtje en ging op een tak zitten, dus ja...weer en ijsvogel op tak foto, maar hier was het licht toch wel erg mooi, het was windstil dus het water was een gladde lichtblauwe vlakte...

Deze ijsvogelvrouw had nog wat leuks in petto, ze begon uitgebreid te poetsen, elk veertje van haar vleugels kwam aan de beurt.


Even dit veertje gladstrijken hoor.


En ook de bovenkant wordt niet vergeten.
Zo, de ochtend poetsbeurt zit erop.
Even roepen......maar geen mannetje in de buurt te bekennen.
Dan maar even de achterkant showen.
De ijsvogelvrouw gaat in een hoger gelegen tak zitten en wij genieten nog na van haar ochtend poets ritueel, wat ons al meteen een heleboel foto's opleverde.
Het vrouwtje was vertrokken en  het mannetje was er ineens weer, hij ving een aantal kleine visjes die hij allemaal zelf op at.


De ijsvogelman ging op de tak zitten waar het vrouwtje eerder had zitten poetsen en begon aan zijn poetsbeurt, duidelijk sneller klaar dan mevrouw.

Weer even op de andere tak


Deze keer bleef het mannetje langer....


en er werd nog een grote vis gevangen.
Dit keer werd er niet geroepen naar een vrouwtje en begon hij zelf de vis te eten, die was behoorlijk groot en nog voordat de vis op was vloog hij weg.

Heel even waren man en vrouw samen in de buurt, ze reageerden direct op elkaar door te roepen en hele maal rechtop te zitten. Hier het mannetje in de rechtopstaande houding. Even later vlogen ze samen weg.
Na het middag uur bleven de ijsvogels steeds om de beurt terug komen, maar het licht werd zo beroerd (tegenlicht en heel hard licht zo midden op een zonnige dag), dat we besloten te stoppen. Het was weer genieten, en de 8 uur in de hut zijn omgevlogen.

24 opmerkingen:

 1. Zo herkenbaar Ghita, in het begin dolblij met een bewijsplaatje (vos, vogel, vlinder) en daarna wil je steeds meer en vooral steeds beter. Mooie foto's van het poetsende vrouwtje! Het mannetje vliegt weg met de grote vis, maar wel met de kop van de vis naar voren. Dus misschien heeft hij hem toch niet zelf opgegeten?
  Mooie foto's.
  groeten Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita
  Wat een gare sery is dit mooi zo dicht bij die ijsfogel.
  Groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita,
  je wensenlijstje is dan wel niet korter geworden, je hebt hier wel een geweldig blog. Mooie foto's; vooral bij het poetsende vrouwtje heb je érg mooi licht. En de laatste foto van het rechtop staande mannetje is apart.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige ijsvogeloptakfoto's!! Echt heel mooi! En ach....wensen moet je blijven houden :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Ghita

  Het zijn toch prachtopnames die je bij elkaar gefotografeerd hebt.!
  en nu heb je nog reden om weer terug te gaan voor visoverdrachten en paringen..blijft allemaal spannend..

  gr,
  Mike

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie serie van een geweldige ochtend/middag ... top!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita,
  Zo'n mooie vogel nodigt uit om gefotografeerd te worden. Net als ieder ander wil je natuurlijk de mooiste en meest aansprekende plaatjes maken, maar dat valt niet mee. Om te beginnen moeten de vogels je die kansen wel bieden en dat gebeurt lang niet altijd. Je moet dan bovendien heel alert reageren. De serie die je nu laat zien mag er best zijn, ook al wil je wellicht (nog) meer.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dag Ghita, wat een prachtopname's!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita
  Wat 'n geluk heb je gehad met je IJsvogels en dan nog zo mooi in beeld gebracht en met 'n visje, ook het filmpje is leuk jammer dat hij wegvloog.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een heerlijke serie Ghita! Mooie beelden hoor, daar mag je dik tevreden over zijn, en dat er nog een en ander op je wensenlijstje staat is alleen maar goed, zo blijft de uitdaging bestaan.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb weer even een heerlijk 'genietmoment' van je gekregen. Heerlijk zitten kijken en lezen want je commentaren zijn zo warm. Dank je Ghita!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Schitterende serie, de ijsvogel prachtig in beeld gebracht, heb het helaas zelf nooit kunnen aanschouwen.
  Groetjes
  Joost

  BeantwoordenVerwijderen
 14. tante Jacqueline18 juni 2016 om 14:15

  Hallo Ghita,

  Wat een genieten moet dit voor je zijn geweest. Wij hebben er met genoegen naar gekeken. geweldig mooie opnames.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hai Ghita,

  Het eerste deel van je serie springt eruit door het mooie licht. Dat zie je direct terug in de kleuren van de ijsvogel. Jammer dat je eigenlijk een week te laat was. Had je het verkeerd uitgekiend of kon je niet eerder? Het is namelijk simpel uit te rekenen. Toch nog een keertje terug over een week of drie?

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. er moet helaas ook gewerkt worden, ik kon niet eerder / of er was geen plek ofzo....ach, 4 dagen te laat, volgende keer beter....

   Verwijderen
 16. Ik ben vrolijk van dit blogje geworden na al die regen die ons zo belemmert om foto's te maken ! jou is het goed gelukt hoor ! groetjes Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een mooie foto's heb je kunnen maken, echt genieten hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Prachtige ijsvogelblog Ghita, waarbij het poetsende vrouwtje er voor mij uitspringt, heel mooie foto's heb je daar van. Toen ik er was werd er ook al zo uitgebreid door haar gepoetst, alleen al genieten om dat te zien. De rest van je serie is ook mooi trouwens, ondanks ontbreken vanvis-overdracht of paring en ach zo heb je een goede reden om er nog eens weer fijn te gaan zitten.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Heel herkenbaar Ghita,
  als ik mijn foto's zien van een paar jaar geleden dan weet ik nog dat ik supertrots was op die plaatjes. Nu vraag ik me af hoe ik deze in hemelsnaam heb durven te plaatsen whahahahahaha..... Toch zijn deze ijsvogel foto's erg mooi. Prachtige kleuren en hele fraai licht.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi Ghita,

  Ik snap dat je graag de ultieme ijsvogelplaatjes wilt schieten van visoverdrachten en paringen, maar hier is toch ook absoluut niks mis mee. Je had die dag erg mooi licht en dat is bij ijsvogels essentieel om de kleuren goed te laten overkomen. De poetsfoto's zijn hele mooie gedragsfoto's wat een belangrijk deel van hun tijdsbesteding is in de broedperiode omdat ze erg vuil worden in het broedhol, zeker als er jongen zijn en de visresten en uitwerpselen een stinkende troep veroorzaken.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat een gave blog heb je er weer van gemaakt, echt heel erg mooi en dan vooral de eerste foto's ! Zoals jezelf al aangeeft; door het mooie licht en de windstilte. Heel mooi van kleur en lekker scherp, ik heb weer genoten van je blog, groetjes Adria

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hoi Ghita,
  Ik dacht dat ik dit al gezien had, maar dat zal op FB geweest zijn. Het loopt zo af en toe ook lekker door elkaar...;-) Maar goed: toch leverde deze plek weer gave foto's op. Wat dat betreft is het een toplocatie al is het licht er 's middags niet best. Maar een halve dag is ook best lang genoeg (dacht ook dat het daar de bedoeling was...). Je hebt het uitvliegen dus gemist? Jammer: volgend jaar weer nieuwe kansen en zo houd je wat te wensen over.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita