zondag 11 augustus 2013

Vlinders in de Waterleidingduinen

Een blogje vol vlinders


lopen weken was het zonnig en warm, een echt vlinderweertje dus. En dat was te merken, want vooral in juli waren er heel veel vlinders in de Amsterdamse waterleidingduinen. Vooral veel bruine zandoogjes, maar ook kleine vuurvlinders, st. jansvlinders, icarusblauwtjes en de mooie kleine parelmoervlinders. Daarom een verzameling vlinder foto's (gemaakt tijdens 3 verschillende bezoekjes aan de duinen in juli en augustus) in dit blog.
Bijna alle vlinderfoto's in deze blog zijn van vlinders die op de kruiskruid bloemen zitten. Wil je vlinders in de AWD fotograferen, ga dan naar de duinen als het kruiskruid bloeit.

De kleine parelmoervlinder was in juli veel te zien, deze vlinder heeft prachtige ondervleugels, maar het gebeurd niet vaak dat ie ze laat zien, de vlinder zit namelijk vooral met open vleugels. Meestal zitten ze op de grond, maar soms ook op de bloemen. De gele bloemen van het kruiskruid zijn heel populair bij de vlinders.


Tegenlicht opname van onderaf, mooi die doorschijnende vleugels. Er zijn veel verschillende soorten parelmoervlinders, deze kleine parelmoervlinder is in Nederland de meest voorkomende soort. Ook de duinparelmoervlinder komt voor in de AWD, maar die heb ik nog niet gezien. De kleine parelmoervlinder is zo'n 4 cm van spanwijdte en is vaak tot in oktober te zien.

Nog een tegenlicht foto, deze keer van het klein geaderd witje.

Zwartsprietdikkopje met een hele lange tong. Het is een klein vlindertje van 2,5 cm en is tussen mei en september te zien.

De st. Jansvilnder is in juli volop te zien door het hele duingebied. Maar in augustus zijn ze weg, deze vlinders hebben maar een korte vliegperiode van eind juni tot eind juli / begin augustus. Het is een dagactieve nachtvlinder.


Het koevinkje, deze vlinder zag ik nu veel meer dan voorgaande jaren. Het koevinkje is een vlinder van ongeveer 5 cm en vliegt vooral in juni en juli.

.

De kleine vuurvlinder vliegt vanaf eind april tot in september, waarschijnlijk meerdere generaties want in juli zag ik mooie fel gekleurde exemplaren en deze wat blekere meer afgevlogen vlinders. Het zijn kleine vlindertjes van nog geen 3.5 cm maar wel opvallend door hun oranje bovenvleugels, ook in vlucht zijn deze vlinders goed te herkennen.


De heivlinder op watermunt. Het heivlindertje is een onopvallende vlinder, vooral wanneer deze op het zand zit en zijn vleugels helemaal sluit, dan zie je het beestje gewoon niet meer.

Een van mijn lievelingsvlindertjes, het icarus blauwtje

Wat zijn ze toch mooi, dit is het mannetje met felblauwe bovenvleugels, het vrouwtje heeft meer bruinige bovenvleugels.

Hier was ik blij mee, de argusvlinder. Een niet zo veel voorkomende soort. Deze foto maakte ik in augustus, wat verderop kwam ik nog een argusvlinder tegen en een oranje luzernevlinder. Die laatste kreeg ik helaas niet op de foto. Ik ben ook alle dagen op zoek gegaan naar de Keizersmantel, een zeldzame vlindersoort die al een tijdje op een bepaalde plek in de AWD rondfladdert. Maar helaas, deze mooie grote oranje vlinder heb ik nog niet gespot en blijft nog op mijn wensenlijstje staan.

Ik zag wel een andere grote oranjerode vlinder langs komen....de distelvlinder. Ik wachtte even tot deze ging zitten zodat ik hem rustig kon benaderen om een foto te maken. Dit is een vlinder waarvan ik ook de ondervleugels heel mooi getekend vind.

En van boven ziet ie er zo uit.

In augustus waren er ineens ook heel veel gamma uiltjes, een nachtvlinder die heel erg hyper is. Zelfs als het beestje nectar drinkt is het nog volop in beweging.
Niet eens alle vlinders die ik heb gezien staan in deze blog: het groot dikkopje en het bruin zandoogje had ik al in een eerdere blog mooi vastgelegd. Het viel mij op dat ik dit jaar minder bonte zandoogjes zie, een veel voorkomende vlinder die andere jaren echt overal te zien was, zo is elk jaar weer een ander vlinder jaar. Dit jaar lijkt toch een goed jaar voor de vlinders, ik heb in de AWD meer vlinders gezien dan de voorgaande twee jaar. Ja..nu alleen die ene mooie vlinder nog: De keizersmantel. De maand augustus is nog niet op, dus wie weet kom ik hem nog ergens tegen.

9 opmerkingen:

 1. Oh welch poetisches Fotot liebe Ghita, wunderschön, mein grosses Kompliment...

  Liebe Grüsse Dir

  Hans-Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita,
  Wat een schitterende foto's zijn dit weer. Ik heb natuurlijk ook even op je andere blog gekeken om al die andere vlinders te zien. Werkelijk plaatjes om te zien, erg mooi!! Mooi ook met die fraaie egale achtergronden. Knap werk Ghita!!

  Ga je ook nog beschuit eten bij de olifanten in Blijdorp,..hihi...?!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marco,
   Ik ben zeker van plan om naar Blijdorp te gaan om het kleine olifantje te bekijken, maar ik denk dat ik even wacht tot de scholen weer begonnen zijn, dan is het wat rustiger (hoop ik).

   Verwijderen
 3. Wat een prachtige vlinders had je voor de lens Ghita.
  Daar zitten er zeker drie bij die ik nog nooit in het echie zag.
  Ik heb er van genoten.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel fraai Ghita, wat zijn er veel verschillende hè op dit moment. Groetjes Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat zijn wij toch een geluksvogels hé Ghita dat we deze kansen krijgen om zoiets moois te maken !!
  Bedankt voor je show!
  grt,
  Annie
  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ontzettend mooi dat je zoveel vlinders hebt gevonden en hebt gefotografeerd.
  Je hebt ze ook allemaal met heel mooi licht en mooie kleuren op de foto gezet.
  Bovendien vind ik het knap dat je alle namen weet.
  Mooi en interessant blog Ghita.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita,
  heerlijk vlinderblog en ja.. er waren best veel vlinders in de AWD.
  Ook heel veel zuringspanners. Je hebt werkelijk een prachtige variatie
  weten vast te leggen. De heivlinder op watermunt is ook super om te zien op die watermunt.
  Ik was er afgelopen zaterdag en genoot ook zo van al die vlinders maar ook de libellen.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita