zaterdag 3 augustus 2013

AWD: gezonde verslaving

Prachtige momenten in de Amsterdamse Waterleiding duinen, meer foto's van twee geweldige wandelingen kun je hieronder bekijken

Eigenlijk heeft elk seizoen wel iets dat mij naar de Waterleidingduinen lokt. Maar nu in Juli is er wel heel veel: Vlinders en libellen, jonge damhertjes, de jonge vosjes die al wat groter zijn en op ontdekkingstocht gaan. Kortom, ik ben er geweest en ik wil weer....vorige week ben ik zelfs 2 keer in 3 dagen geweest. Heel veel foto's, dus er komen meerdere blogjes met een impressie van deze dagen.
De eerste wandeling maakte ik op donderdag 25 juli. De ochtend was een beetje grijs en zelfs wat regenachtig, maar later brak de zon door en werd het een heerlijke dag.
Af en toe kwam ik een nieuwsgierig hertje tegen.  Maar waar zijn nou toch die mooie grote damhertmannen met hun prachtige geweien?
 

Altijd weer genieten als je een hinde met een kalfje tegenkomt. Als ik dit zie wordt ik gewoon blij. En ik werd nog blijer......Een steenrode  heidelibel. Deze libellen zijn goed te fogtograferen. Ze zitten vaak op een soort uitkijkpost, een uitstekende tak of stevige stengel van een plant. En als ze opvliegen keren ze vaak weer terug naar het zelfde takje. Als je heel langzaam steeds dichterbij komt, kun je zelfs macrofoto's maken.

Stapelwolken boven het groot Zwarteveld. Het bleef droog....deze dag wel.....

De Sint Jans vlinders zijn massaal op de distelbloemen afgekomen.

Foto genomen tijdens de lunchpauze, ik zat op een mooie plek bij het rechte Schusterkanaal. Visdiefjes vlogen langs en in het riet hoorde ik de rietzanger. Af en toe vloog er een grote keizerlibel voorbij. Heerlijke geniet momentjes, die ik allemaal niet vast kon leggen.

De oude moervos spreekt haar kind even streng toe. Of dit het jong van vorig jaar is of een jong van dit jaar weet ik niet. De jonge vossen (van vorig jaar en dit jaar) lijken sprekend op elkaar.
Op zaterdag 27 juli was ik weer in de AWD, samen met Conny. Zij was nog nooit in de AWD geweest dus ik wilde haar de mooiste plekjes laten zien. Het werd een prachtige dag met: Een onweersbui, heel veel vlinders, damhertjes en meerdere vossen. Dat is natuurlijk helemaal geweldig als iemand voor het eerst mee gaat en dan zoveel moois te zien krijgt.

Het begon al meteen vlakbij het bezoekerscentrum met deze parende oeverlibellen.
Het was ontzettend benauwd, en er was stevig onweer voorspeld. Toch besloten we deze dag door te laten gaan en goed de aankomende bui in de gaten te houden. Ik had ingeschat dat we rond het tijdstip dat de bui het gebied over trok (lang leve buienradar), bij het schuilhuisje aan het eind van het betonnen kanaaltje waren. Goed ingeschat, het werd heel donker, we hoorden gerommel, voelden de eerste spetters en zijn toen wat sneller gaan loipen richting het schuilhuisje waar we gelukkig op tijd waren voordat het begon te stortregenen....en onweren. We bleven een uurtje zitten, bekeken onze foto's van de ochtend en aten een broodje. En toen het weer wat lichter en droger werd, vervolgden we onze wandeling.

De bui trok weg en we zagen weer blauwe lucht. Voor de bui was het ontzettend warm en benauwd.  Na de bui klaarde het  op en werd het steeds zonniger, het kleffe verdween en het werd een heerlijke middag.

De mooie oude moervos. Er gaat veel aandacht naar de jongere vosjes, die zijn natuurlijk hartstikke leuk, maar deze vos is nog steeds mijn favoriet.

Een van de jonge vosjes. Omdat ik heel veel vossenfoto's had gemaakt, komt er nog een apart vossenblogje.

Slangenkruid is in de zomer altijd te vinden in de duinen.

Stijve ogentroost, een plantje dat vaak in de buurt van zonnedauw te zien is. Dit plantje houd ook van de vochtige zandgronden. 

Hoezo bambi ogen.....

Een paar weken geleden moest ik nog echt zoeken naar de kleine parelmoervlinders. Deze zaterdag aan het begin van de avond zag ik er zomaar 3 bij elkaar. We konden ons nog even heerlijk uitleven op de vlinders in de avondzon, hiervan zal ook nog een aparte blog komen. 
Twee heerlijke dagen in de natuur van de AWD.
Ik blijf mij elke keer weer verbazen over de veelzijdigheid van dit gebied. Het is elke keer weer genieten.

Wanneer kan ik weer?
 In een volgende blog: Vlinders en libellen.


8 opmerkingen:

 1. Een mooi moment en zo prachtig vastgelegd.

  Groetjes, Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 2. prachtig Ghita!!! da's adrenaline als je dit ziet én kan vastleggen!
  lieve groet, Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooi blog Ghita. Inderdaad veel vlinders en libellen en ook de hertjes uiteraard. Heel leuk dat je de vosjes groter ziet worden. Ik zag heel veel zandhagedissen (moeten nog geplaatst worden hoor) en dat vond ik ook al heel wat. Je laat werkelijk een prachtige varia zien. Ik ga komend weekend weer even naar de AWD.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige foto's Ghita.
  Het jonkie wat drinkt dat is toch puur genieten als je dit ziet.
  Wat veel vlinders tegelijk overal daar bij jou, ik zie wel veel verschillende maar niet met 3 of 4 tegelijk.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk om te zien wat zal dat een mooi moment zijn geweest om vast te leggen lieve groetjes Danielle

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie serie laat je zien, de vosjes zijn altijd leuk.
  Ook de vlinders en de herten zijn super.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita