zaterdag 4 februari 2023

Winter in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 De winter is nog niet voorbij, maar tot nu toe waren het enkele winterse speldenprikjes in een eindeloze onstuimige herfst. En juist die korte winterse periode zijn voor mij de momenten om erop uit te gaan, genieten van het landschap vol rijp, de dieren en de heerlijke winterkou.

De foto's in deze blog zijn gemaakt in december en januari. Ik wandel bijna iedere week in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD), geen route die ik van te voren uitstippel, ik ga lopen en bij elke splitsing beslis ik welke kant ik op ga. Ik zoek ook de plekken op waar ik wat kan verwachten in de wintermaanden, zoals de watergebieden met de wintervogels. Meestal maak ik rondes van rond de 20 kilometer, waar ik lekker de hele dag over doe.


Even terug in de tijd, 17 december 2022.... een mooi wit landschap en een hertje. Genieten.Windstil, temperatuur rond het vriespunt.....wat een rust straalt dit uit.


Twee knobbelzwanen in het ochtendlicht.


Een hert in het witte landschap. Op dit soort dagen lijken de herten zich wel te verstoppen en ben ik blij dat ik toch een meewerkend model tegen kom.


De vogeltjes, dat is een ander verhaal. Met het koude weer laten die zich juist heel goed zien. Zoals dit mooie roodborstje op een berijpt takje.Een ijsvogel in het gras, meestal geen topfoto, maar als het gras wit is van de rijp is het ineens een heel ander plaatje.


Een landschapje, als een schilderij van een oud Hollandse Meester. Ik kan zo genieten van dit soort dagen. En daarom vind ik het zo jammer dat dit soort winterdagen schaars zijn.


Ook nog van december, een relaxte wilde zwaan, die mij heel dichtbij liet komen.
mevrouw rietgorsSoms heb je de wilde zwanen op een plek waar je ze vanaf een laag standpunt kan fotograferen. Dat vind ik persoonlijk het mooiste, zitten op de grond, camera vlak boven het water.....bij een windkracht 4 en een temperatuur van ongeveer 5 graden, was dit toch wel erg koud. En dat begon ik te merken toen ik het knopje van mijn camera niet meer goed kon indrukken.

Dus tijd om op te staan en verder te wandelen.

In de winterperiode kun je in de Waterleidingduinen ook het ruig haarmos tegen komen. Het valt op als oranje puntjes in het groene landschap.


En van dichtbij ziet 1 zo'n sporekapsel van nog geen cm groot er zo uit. Een kaboutertje met een warrige pluisbaard en een oranje muts (met een beetje fantasie).Nieuwsgierig damhert


Echtpaar krooneend


Echtpaar grote zaagbek eend.


Wilde zwaan op de uitkijk. De krooneend, zaagbek en wilde zwaan zijn wintergasten, die alleen in de wintermaanden in onze wateren te vinden zijn.


Het gouden uurtje..... de wilde zwanen in het gouden licht. Ik kan er zo een uur zitten en kijken naar deze dieren.


Ik was nog even langs de rietkraag gelopen, maar ze waren goed verstopt, deze wilde zwaan kon ik nog tussen de stengels door fotograferen.Opvallend veel ijsvogeltjes deze winter. Vaak te ver weg of op een lastige plek. Deze ijsvogelman werkte goed mee en zat ook nog eens op een leuk plekje.Even in een collage, de zonnige vogelfoto's die ik in januari kon maken. De merel is nog van eind december, en de specht rechtsmidden van begin december.
In de winterperiode zijn de vossen op zijn mooist, met hun dikke wintervacht. Alleen is dit een periode dat ik ze in de AWD bijna niet zie. Deze mooie rekel ben ik in januari wel tegen gekomen. Lekker lui in het zonnetje.En aan het einde van een mooie , lange wandeling gaat de zon onder en kan ik nog even genieten van dit mooie model: Het SilhouHert.

En precies 11 jaar geleden hadden we een heerlijke, ijskoude winterdag. Voor de blog: Klik HIER

De winter is nog niet voorbij dus wie weet komen er nog wat van dit soort speldenprikjes. Of een langere koude periode met wellicht nog wat sneeuw....... en dan zo eind februari.....kijk ik stiekem wel weer uit naar het voorjaar.
15 opmerkingen:

 1. Wat bof jij toch dat je zo vaak naar de AWD kunt en dan ook nog zover kunt wandelen!
  Je laat weer een prachtige gevarieerde reeks zien, echt genieten!

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooi blog met prachtige foto's is dit Ghita.
  Het roodborst vind ik het mooiste, de rest ook maar deze springt er voor mij uit.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita
  mooie winterse foto's heb je gemaakt top,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita,
  Wat is de natuur toch mooi als alles wit is van de sneeuw of rijp.
  Super mooie foto's laat je in dit blog zien. De foto's van de herten,
  het roodborstje en natuurlijk het vosje vind ik echte toppers.
  Het sporekapje van het ruig haarmos is een kunstwerkje van de natuur.
  Mooi zoals je het gefotografeerd hebt.

  Groetjes,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je hebt de paar weinterse dagen wel optimaal weten te benutten Ghita wat is dit mooi zo word je verlangen naar meer winterse dagen alleen nog groter,

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik word er stil van. Zo mooi vind ik je foto's. Dank je wel voor het delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita,
  De winterse omstandigheden waren er helaas maar kort. Het voelt dan extra goed als je er ook van hebt kunnen profiteren. Qua wintergasten valt het dit jaar mee. Er zijn genoeg kansen (geweest) om de wilde zwanen, grote zaagbekken, brilduikers en krooneenden in de AWD te zien. De aantallen vallen wellicht wat tegen, maar ze zijn er gelukkig wel. Vossen zie je inderdaad nauwelijks. Mij is het niet gelukt om er een plaat van te maken. Jij had die mazzel dan weer wel. Je laat een fraaie winterimpressie zien met voor mij veel herkenbaars.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha Ghita,
  wat een prachtig winterblog kan je hier laten zien. Het berijpte landschap van december heb je heel mooi vastgelegd. Maar de wilde zwanen in het gouden uurtje zijn ook heel mooi. En je uitsmijter...pfff... Alles bij elkaar weer genoten van je blog.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gewoon wow.. Wat een mooi blog Ghita. Voor mij is het ijsvogeltje in de den het mooist. Moeilijk kiezen altijd, want allemaal prachtige foto's 👍 Zelf een koppeltje Grote Zaagbekken... gaaf!
  Groet uit een zonnig Drenthe,
  Geert

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita,

  Wat ben jij een bevoorrecht mens dat je wekelijks in dit prachtige gebied kunt wandelen. En het legt je geen windeieren, heerlijke wintersoorten zoals de wilde zwanen, de grote zaagbekken en de krooneenden. Heel bijzonder vind ik dat ijsvogeltje in een den, dat zie je bijna nooit. Je onvermijdelijke vos mag er ook weer zijn, mooie compositie zo. Het silhouethert is een prachtige afsluiting. Kleine kanttekening: ik denk dat je boompieper op nr. 9 toch een rietgors is, maar dat doet niets af aan het prachtige geheel.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor de tip, mevrouw rietgors dan denk ik. Sommige vogeltjes lijken zo op elkaar :-)

   Verwijderen
 11. Mooie sfeervolle winterbeelden van de AWD Ghita.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ghita,
  Prachtige blog. Jij schildert met foto's! Wat een prachtig landschap en idd wat een rust straalt dat uit. Wat je noemt vitamine voor de ziel. Twee foto's van ijsvogels, tsss.... Toch weer hertjes en een prachtig vosje. Mooi ruig kaboutertje, hihi... Mooie collage met vogelportretjes. En dan de wintergasten, echt super. Ik heb genoten van jouw manier van kijken naar alles wat je ziet in de AWD.
  Groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hai Ghita,

  Heerlijke serie vanuit jouw gebied. De wilde zwanen met het lage standpunt zijn zeker mijn favorieten. Inderdaad (zoals jij ook zegt) geeft zo'n laag standpunt een hoop extra aan een foto. Heel mooi. Fraai ook de plaat van de grote zaagbekken. Net niet teveel licht zodat de witte delen mooie details bevatten. Het zijn gewoon prachtige dieren en jammer dat ze bijna allemaal weer vertrekken zodra het wat warmer wordt. Gelukkig voor de ijsvogels was het een zachte winter en dat kun je duidelijk zijn aan hun aantallen. Dat is dan weer het voordeel van dit weer, maar voor jou dan weer pech. Een vos in winterkleed in een dik pak sneeuw is natuurlijk altijd super, maar misschien volgend jaar weer.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita