zaterdag 12 juni 2021

Amsterdamse waterleidingduinen: mei-juni

 Het heeft even geduurd voordat er weer een AWD blogje was. Foto's genoeg, maar gewoon even geen zin om alles uit te zoeken en een verhaaltje erbij te maken. Gevolg.....nog meer foto's en nog lastiger kiezen.

meikever

In dit blog zal ik dus vooral wat hoogtepunten van de maanden mei en (eerste helft) juni eruit lichten: zandhagedissen, uitsluipende libel, meikevers aangevuld met nog wat andere beelden.

De zandhagedisjes


Een mooi groen mannetje


en nog eentje


Er ws ook een dame, zij is niet groen maar bruin gekleurd. Ik zag dit jaar heel veel mannetjes hagedissen en maar weinig vrouwtjes.


nog eentje van zo'n mooie groene


En wat verder uitgezoomd om man en vrouw samen in beeld te krijgen. Even later dook dit mannetje op het vrouwtje, maar ze had waarschijnlijk hoofdpijn en rende er vandoor, met het groene draakje achter haar aan.

Uitsluipers

Op 18 mei zag ik in een poeltje meerdere uitsluipers.
Uitsluipen is het proces dat de larve van een libel uit het water omhoog kruipt via een rietstengel. Vervolgens komt de volwassen libel naar buiten en blijft dan nog lange tijd aan de stengel hangen om de vleugels op te pompen en te drogen en vervolgens weg te vliegen.Het drogen van de vleugels. Ik had helaas geen larve gevonden waar de libel nog uit moest komen.


Bijna klaarklaar om weg te vliegen als een volwassen viervlek libel.


Nog eentje onde iets betere licht omstandigheden, hier was de larvehuid naar beneden het water in gevallen.
De viervlek libel.


Meikevers
Ze waren laat dit jaar, namelijk pas in juni. Op een heerlijke bewolkte dag kon ik een paar meewerkende modellen uitgebreid fotografen.


meikever in een boom. De kevers kunnen zich aardig vol eten aan de blaadjes. Sommige bomen zitten vol met deze kevers. Op een zonnige dag waren ze best actief, ze zaten vooral in de bomen.


Op een bewolkte vrijdag lieten ze zich beter fotograferen.Maar ook dan blijft het een uitdaging om zo'n beestje dat naar je toe komt goed scherp vast te leggen.Deze leek te gaan vliegen, maar hij kon niet opstijgen, de dekschilden gingen omhoog maar de kever ging er niet vandoor.
uit de categorie kleine beestjes die uitvergroot best eng zijn: De bastaardzandloopkever. Nog geen cm groot maar als je een foto maakt met een close up voorzetlens....dan zijn die kaken toch wel indrukwekkend.
En eindelijk weer wat boomkikkers gespotEn terwijl ik hagedisjes fotografeerde, sprong er ineens een bruine kikker in beeld. Hij leek te willen zeggen: Ik wil ook op de foto, en poseerde even voor mij.


Roofvlieg met prooi.Even terug naar mei.....toen het groen begon te worden in het bos....daarna leek de natuur te exploderen, zo snel ging het...


zomaar een landschapje onderweg aan het einde van een mooie dag.En soms krijg je een regenbui.... het frisse groen en een regenboog.... 


een mei-blog over de AWD....dan mag de meidoorn niet ontbreken, die bloeide uitbundig en rook heerlijk. 


damhertje in het avond (tegen)licht met een beginnend bastgewei.


het gewei groeit gestaag en ook de wintervacht is bijna verdwenen.

In de volgende AWD blog waarschijnlijk meer over damherten: bastgeweien en misschien jonge hertjes.


Tenslotte.....vosjes


Mooie rekel op een veel te zonnige dagDe moervos gaat er maar bij liggen....


Welterusten
Een ander moervosje. De vossen verruilen in mei / juni hun wintervacht voor de dunne zomervacht en zijn in deze periode niet op hun mooist.Een ander moervosje. In de volgende AWD blog zal hier wat meer aandacht voor komen...

Ook in de zomerblog: vlinders en libellen / juffers.... die laat ik nu even, anders wordt de blog veel te lang.

13 opmerkingen:

 1. Prachtige foto's! Het is voor mij al weer een paar jaar geleden dat ik er was en ik zou er graag weer eens heen gaan maar of ik er ooit nog kom is, gezien mijn lichamelijke gesteldheid, nog maar de vraag want zo ver lopen wordt steeds lastiger.
  Intussen geniet ik van jouw mooie foto's!

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita,
  Wat een geweldige serie foto's Van de tijd dat je in de AWD was.
  Foto 1, 14, 15, 20 en 29 springen er uit voor mij, echt super mooie foto's.
  Ik heb weer genoten van je blog.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita,
  Meikevers (wat een fraaie beelden), zandhagedissen, boomkikkers, uitsluipende libellen, ze horen echt bij deze tijd van het jaar. Er waren inderdaad veel felgroene zandhagedissen, de vrouwtjes waren in de minderheid en hadden ook toen ik ze zag geen zin in welke vorm van contact dan ook. Toen het weer mooier werd groeide alles inderdaad verbluffend snel. Het leek wel een Scandinavische lente. Ik denk wel dat jouw vosjes hun dikkere wintervacht omruilden voor een dunner zomerjasje en niet andersom. Vossen heb ik de laatste tijd nauwelijks gezien, laat staan jonge vosjes.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita,
  Een fantastisch totaalbeeld van de grote diversiteit aan dieren in het mooie landschap. Door jou weer op voortreffelijke wijze gefotografeerd. Een lust voor het oog.
  Groetjes Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wauw, Ghita,
  wat een schitterend blog met verrassende beelden. Top, om een libel te zien uitsluipen en daar ook mooie beelden van te maken. De serie hagedissen is ook prachtig, vooral de groene mannetjes zijn een heerlijk foto-object.
  Maar de meikevers stelen hier de show - wat heb je daar bijzondere foto's van gemaakt, met net een beetje andere standpunten. Vooral de startfoto en nr. 14 vind ik super!
  En dan toch ook nog vosjes...

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat heb ik ook weleens, dan is het foto's nemen leuker dan het uitzoeken en dan moet je zin maken. Je hebt er een mooie blog van gemaakt, de meikevers zijn ook super! Ook de libellen heb je mooi vastgelegd en de boomkikkers en de vosjes. Fijn allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita.
  Wat 'n geluk heb jij gehad met de Meikever en wat staan ze er mooi op. Wij hebben in mei pech gehad en weer geen kever gezien, dus volgend jaar weer 'n poging maken. En de uitsluipers van Libellen is je ook weer gelukt zo ook de Boomkikkers. Ook dit jaar hebben we geen Vosjes gezien maar jij hebt ze er weer mooi op staan dan ga je weer met 'n glimlach naar huis.
  Groetjes Loes.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ghita,

  Wat een prachtig blog zeg en dat terwijl je vorige maand nog aangaf de motivatie om te bloggen niet meer te kunnen vinden. Als ik dit zo zie dan heb je je motivatie wel weer aardig teruggevonden, het zou ook heel jammer geweest zijn als je ermee gestopt was. Ik vind de serie van de meikever echt super, vooral de eerste en nr. 14 met die fijne zachte achtergrond. Ook de zandhagedissen staan er prima op, ik zie die hier nooit, prachtige dieren zijn het. Bijzonder om te zien dat het damhert op nr. 26 enkele teken in z'n nek heeft. En ja, vossenfotografie kun je aan jou wel overlaten, het lijkt wel of ze altijd voor jou willen poseren.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hai Ghita,

  Een mooie verzameling weer en vooral de serie van de meikever is prachtig. Je openingsfoto is super. Die antennes staan daar zo mooi op en ook eens een ander standpunt. Ieder jaar neem ik mij weer voor om eens meikevers te fotograferen en ieder jaar komt het er weer niet van. Dan zie ik dit soort foto's en heb ik weer spijt. Leuk die foto van de twee hagedissen. Een man en een vrouw in 1 foto zie je niet zo vaak. Mooi ook de gedaanteverwisseling van de libel in beeld gebracht. Echt een wondertje van de natuur. Heel fraai.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita,

  ooooo wat mooi die meikevers, echt super staan ze erop. Prachtige beestjes en zo leuk om te zien. Die stelen wel de show voor mij. Leuk dat je uitsluipers hebt gezien en die kever met die flinke kaken is ook indrukwekkend. Het hert in tegenlicht vind ik ook erg mooi geworden. Fijn AWD blog weer.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,

  Wat een super mooie foto's staan er weer in dit blog. De foto's van de uitsluipende libelle vind ik prachtig, maar ook die van de meikever zijn heel bijzonder. Als je deze foto's ziet, besef je maar weer hoe mooi de natuur toch is.

  Groetjes,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat heb je weer een prachtige foto's kunnen maken Ghita. Ik heb trouwens de meikever liever niet in de tuin, maar ze zijn zeker fotogeniek en dat laat je mooi zien. Tja en de vosjes.... gaaf.
  Groeten uit Drenthe,
  Geert

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita