dinsdag 25 mei 2021

Natuur rond Leiden: mijmeren in mei

 En alweer een gekke maand wat het weer betreft. De maand mei had een paar mooie dagen, maar vooral veel regen en niet te vergeten heel veel wind. Dat laatste was voor mij een grote spelbreker, want een aantal plannen die ik had voor mijn vrije weekje vielen in het water....of beter gezegd....waaiden weg.

Het oranjetipje, mannetje. Slechts 1 keer heb ik er eentje zien fladderen in park Cronesteijn. Dit was nog eind april, maar in mijn vorige blog ontbrak deze nog.

Toch heb ik deze maand ook weer veel moois gezien in de directe omgeving van Leiden, allemaal op fietsafstand, vandaar dat de dagen met veel wind af vielen, want ik ga de polder niet in bij windkracht 4 of meer....ten eerste trap ik mij het ongans (fiets met terugtraprem zonder versnellingen) en is er veel minder te zien omdat de dieren zich bij harde wind schuilhouden.Het fotograferen van vlinders kon ook alleen maar op de dagen dat er wat minder wind was, en bij deze lage temperaturen moet het ook zonnig zijn. Op deze zonovergoten april middag waren er wel wat vlinders te zien, waaronder dit oranjetipje dat steeds maar 1 seconde stil bleef zitten.


In de polder zitten veel hazen, vaak ver weg, maar soms kan ik er eentje aardig op de foto krijgen.
Ik fietste regelmatig de polder in, achter Leiderdorp, een kwartiertje fietsen, om grutto's en tureluurs te zien.  Deze grutto nam net een bad, tussen het raapzaad door kon ik vanaf een laag standpunt fotograferen.Grutto in het veld, heerlijk tussen het hoge gras.
Nog een badderende grutto. Vaak gaan ze in de vroege ochtend of aan het begin van de avond het water in... altijd mooi om te zien.En als ik het dan kan opbrengen om heel vroeg op te staan, dan tref ik de polder in serene rust. Dat zou ik echt vaker moeten doen, al is vroeg nu heel vroeg....de zon komt al voor half zes op.Dagpauwoog op het raapzaad. 


Daslook. Dit jaar was het ruim 3 weken later als in 2020. toen had ik half april al de daslook vol in bloei. 

Nu was het half mei.


Het blijft een leuk foto onderdwerp. En de geur, ik vind het wel lekker ruiken. Maar ik hou ook van ui en knoflook.Het daslookbos in Polderpark Cronesteijn

De lepelaars hebben jongen. Lastig te fotograferen nu de bomen vol in blad zitten.
Jong nijlgansje, bij ons om de hoek.


Fuut met jong, de andere ouder fuut zwom aan de kant met de twee andere jongen.
Weer of geen weer, het kleine grut is er gewoon in mei.


Ik ga regelmatig kijken bij het ooievaarsnest in park Cronesteijn. Ik heb heel even gezien dat er 1 jong is, maar heb het nog niet op de foto. Komende tijd zal ik regelmatig weer gaan kijken hoe het met dit gezinnetje gaat.


Happy together


BegroetingKlepperen


Gezellig samen op het nestIn mijn vrije week was ik aan het eind van de middag (toen de regen eindelijk ophield) nog even naar Kasteel Poelgeest gefietst, ik had gehoord dat er boshyacinten staan. Die waren er inderdaad, maar over hun mooist heen.


En daarbij was het ineens erg zonnig geworden. Deze blue bells ga ik volgend jaar zeker nog eens fotograferen, en dan neem er een hele ochtend voor, net zoals ik bij de bos anemonen doe. Nu had ik weinig tijd en heb het bij een paar kiekjes gelaten.De zwaan was lekker aan het poetsen en spetterde er flink op los.Ook zijn vrouwtje was flink aan het poetsen, terwijl de kinderen nog wat beduusd zijn van het bootje dat zojuist met grote snelheid bijna over hun heen was gevaren.  Dit was in het kanaal, waar de kade vrij hoog is..... door de wind stond er ook een flinke golfslag.


Zo schattig.Canadese ganzen. Of er pullen zijn weet ik niet, ze lagen in het hoge gras op aardige afstand, met een sloot ertussen.

En zo is de maand bijna voorbij en zijn er toch wel wat wensen over die gewoon weer op het lijstje voor volgend jaar gaan. En daarmee kom ik terug op de blog titel: Mijmeren in mei.....

Ik heb deze maand vaak aan mijn blog / blogger / google foto's zitten denken.
Ik merk dat mijn blog motivatie wat minder is geworden, en dat het eigenlijk ieder jaar weer meer van hetzelfde is. Een reden voor mij om goed na te denken over wat ik in de toekomst wil met mijn blog.
Oh ja.... de mensen die mail ontvangen dat er een nieuwe blog is.,  daar gaat google mee stoppen dus als je geen bericht meer krijgt van een nieuwe blog...dan is dit de reden.

Mei was anders dan vorig jaar, toen was het volop zomers , nu meer herfst. Wat juni gaat brengen zullen we gaan zien, is ook voor mij nog een verrassing, wat ik tegen ga komen.
En ondertussen denk ik nog even na over mijn blogambitie.

10 opmerkingen:

 1. Wat een leuke blog. Ik geniet er altijd van. Nu maar hopen dat juni een beetje zomers gaat worden. We zijn er allemaal aan toe denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita,
  Wat een geweldig blog laat je zien.
  Ondanks het koude voorjaar heb je toch wel prachtige foto's kunnen maken vind ik.
  Het jonge nijlgansje springt er voor mij uit.

  je schrijft dat iemand een mail krijgt als er door die persoon een nieuw blog is geplaatst, dat krijg ik nooit, ik zie bij mijn blog die ik volg dat er iemand een nieuw blog heeft geplaatst die komt dan bovenin het lijstje te staan.
  Gaat dat ook veranderen??
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geheel in de zgn. lijn der verwachting...een super verzorgd blog Ghita 👍
  Over de foto's kan ik kort zijn: een genot om naar de kijken. Tja, ik vind me wel in jouw mijmeringen over diverse keuzes over het plaatsen van foto's. Een ding blijft m.i. het belangrijkste... je moet er zelf plezier aan hebben om iets online te zetten en niet het gevoel hebben dat je moet.
  Groeten uit een regenachtig Stieltjeskanaal,
  Geert

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kijk, nu kan ik wel reageren. Nogmaals, ondanks de wat matige lente geef jij ons in deze blog toch echt lentekriebels. Altijd heerlijk om door jouw foto's te scrollen. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ghita,
  In de polder is genoeg te zien, zoals je hier bewijst. Daslook heeft je naar mijn mening de mooiste platen opgeleverd. Dat is geen verrassing, want deze vorm van fotograferen ligt je nu eenmaal goed. Mei was inderdaad een vreemde maand, ik heb veel minder jong spul gezien en gevolgd dan anders. Dat zal vast wel weer veranderen. Een mooie junimaand zal gelijk ook meer motivatie terugbrengen verwacht ik.
  Ik ben benieuwd hoe je over een maand tegen het bloggen aankijkt.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een prachtig blog met afwisselende foto's.
  Je foto's van het daslook vind ik echt fantastisch!

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Ghita, mei een maand waar je ogen te kort komt, dat bewijst dit blog wel. Het zijn weer juweeltjes van foto's geworden en heb er met veel plezier naar gekeken.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Ghita,

  Het daslook heeft je mooie platen opgeleverd met die fijne zachte achtergronden en de grutto tussen het raapzaad door gefotografeerd vind ik ook een hele fraaie.
  Ik wil je niet beïnvloeden, maar als je vindt dat je foto's eigenlijk ieder jaar meer van hetzelfde zijn geef je daarmee aan dat je eigenlijk niet voldoende inspiratie meer hebt, maar het lijkt me dat dat los staat van het bloggen. Maar misschien denk je daar anders over als je ook via andere social media kanalen publiceert. Ik vind dat allemaal veel oppervlakkiger vluchtiger en doe daar niet aan mee. Het zou jammer zijn als je zou besluiten met bloggen te stoppen, er zijn nog zoveel mooie, nieuwe onderwerpen om te fotograferen. Er zijn diverse goede boeken op gebied van natuurfotografie waar je wellicht weer nieuwe ideeën uit kunt opdoen, maar misschien is dat ook helemaal niet nodig als er komende maanden weer nieuwe uitdagingen liggen.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha Ghita,
  ondanks dat deze maand het weer totaal niet aan lente deed denken, laat jij hier toch een prachtig blog vol diverse lenteplaten zien. Jij weet in de natuur toch steeds weer het moois te vinden. Ik zou het dan ook ontzettend jammer vinden als je zou stoppen met bloggen. maar.... het belangrijkste is natuurlijk dat je er zelf plezier aan beleeft.
  Misschien even een pauze inlassen of een andere insteek zien te vinden.
  Belangrijk om in je hoofd te houden: het MOET niet, het MAG.

  hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hai Ghita,

  Lekkere serie en je hoeft voor dit soort foto's inderdaad niet zover te reizen.
  Mooi het oranjetipje. Die kom ik hier bijna niet tegen. Leuk al die verschillende soorten kleintjes en ook de foto van de jonge lepelaar is best aardig. Jammer dat je die niet even iets vrijer krijgt meestal. Nog eventjes genieten van dat kleine spul, want het is zo weer voorbij.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita