vrijdag 25 juni 2021

Natuur rond Leiden : mei- juni.

 Nu de dagen langer worden, ga ik ook voor en na werktijd nog wel eens de natuur in rondom onze woonplaats Leiden. Gelukkig zijn er wat leuke gebiedjes op fietsafstand. Soms fiets ik gewoon wat en kijk ik alleen maar wat er in de polder allemaal gebeurd, soms is het de moeite waard om even af te stappen om te fotograferen.Tureluur op een paaltje, op een zeer zonnige ochtend eind mei.

Een zonsopkomst is nooit helemaal te voorspellen. Ik had de avond ervoor gekeken, en het leek een ochtend te worden met grondmist. Helaas viel dat tegen, zo ook de kleuren in de lucht. Zo eind mei gaat de zon iets na half zes op, dus het was echt vroeg op staan. Gelukkig was ik vrij die dag, en kon ik eventueel nog even gaan liggen als ik terug kwam.Even later werd het wel mistig, vooral boven het water. Dit is een heel mooi plekje, maar ohhhhh...die irritante electriciteitsmasten. Tja, ze staan daar nu eenmaal, en met Photoshop lukte het mij niet om ze mooi weg te werken.Aan het einde van de middag fietste ik nog even langs het ooievaarsnest in Polderpark Cronesteijn. Het kleine ooievaartje groeit goed, en imiteert het gedrag van de ouders...klepperen....nou ja een poging tot, want veel geluid kwam er nog niet uit.

In de polder.  Dit is in het gebied De Wilck, bij Hazerswoude.  Het rustgebied zelf was afgesloten vanwege het broedseizoen, maar aan de rand van het gebied zat deze tureluur op een hekje. Dat zijn toch wel mijn favoriete plaatjes. Het gras en de bloemen staan hoog hier omdat er niet gemaaid word zolang er jonge vogels in het veld zijn. En dat er jongen waren, was aan de tureluur wel te merken.


Eerst nog rustig staan op de uitkijk..En ineens....groot alarm!  Een tweede tureluur ging een hekje verder zitten en begon ook aan te slaan. Wat was er aan de hand?


Een grote zwarte kraai had plaatsgenomen op het hekje naast tureluur 1Tureluur 2 stond op een ander hek en hield ook af en toe zijn snavel. Het tureluur alarm duurde zolang de kraai er zat. Kraai weg...tureluurs stil. De rust was terug gekeerd. De arme weidevogels hebben het er maar druk mee, want naast het opvoeden van het kleine grut moeten ze constant alert zijn op mogelijke vijanden voor hun kleintjes, zoals deze kraai.Aan de andere kant van de weg zat deze scholekster.

In het veld hoorde ik ook scholeksters, kieviten en grutto's. Dus hopelijk een succesvol broedjaar voor de weidevogels van De Wilck.De weg terug, een fietstochtje langs de spoorlijn Utrecht- Leiden...en zo langs het spoor zie je ook nog wel eens wat, zoals deze uitbundig zingende rietzanger.Klaprozen fotograferen op een zonovergoten dag, een uitdaging..En ook de grutto op een hek, helaas te ver voor een mooie foto en hij keek ook net niet. Dit was in de polder vlakbij huis, achter Leiderdorp, een kwartiertje fietsen. Helaas zie ik hier wel dat het dit jaar minder was met de grutto's. De tureluurs daarentegen doen het hier heel goed. Ze zaten zelfs een keer met zijn zessen op een hek, en ook in het veld hoorde ik heel veel tureluurs.Een fietstochtje na werktijd...door de Munnikenpolder, ook bij Leiderdorp. Heel Hollands, een koe en molens.
Klein zwaantje met een loopneus.Een wat afgevlogen distelvlinder
Polders Poelgeest

 

11 opmerkingen:

 1. Goede morgen Ghita,
  Prachtige serie weer maar een foto heeft mijn hart gestolen de klaprozen geweldig .
  Benieuwd weer naar de volgende.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita,
  Prachtige serie foto's die je op je fietstochtjes kon maken.
  Het zwaantje met de loopneus is echt geweldig, leuk bedacht die tekst, ik moest lachen toen ik het las.
  Ook de collage is heel mooi vind ik.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Ghita,
  mooi dat je op 'fietsafstand' zoveel leuke plekjes weet om lekker te fotograferen en te genieten van de natuur. Fijn dat de tureluurs het nu wel eens goed doen.👍 Bij ons zie je elk jaar minder grutto's en tureluurs.... helaas.
  Groet, Geert

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hai Ghita,

  Een hele mooie oogst en wat een geluk dat je een paar van dat soort gebiedjes dichtbij huis hebt. Laten we hopen dat het zo blijft en dat dit soort gebiedjes niet verdwijnen. Weidevogels op een paaltje blijft toch trekken en inderdaad is zo'n foto van een vogel in het leefgebied vaak het mooist, al had ik de tureluur iets maar naar rechts geplaatst in de compositie. Hele fraaie serie.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Ghita,
  wat een heerlijke beelden, die tureluurs steeds op een paaltje met als achtergrond een weiland vol gele dotjes van de boterbloemen. Je andere foto's mogen er ook zijn, zoals de rietzanger, het zwanenukkie, de klaprozen en je collage van de Poelgeeest Polder. Een blog waar ik een heerlijk zomers gevoel bij krijg.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Ghita.
  Wat een mooie foto's weer.
  De Tureluur staat er prachtig op.
  De zonsopkomst heb je ook prachtig in beeld gebracht.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita,

  Lekkere sfeerbeelden van die zonsopkomst, helaas beginnen de dagen nu alweer te korten met als bijkomend voordeel voor de landschapsfotografen dat ze niet meer zo vroeg op hoeven. Mooie beelden ook van de weidevogels met de tureluur in een hoofdrol, net zoals jij vind ik nr.5 de tureluur in zijn omgeving de mooiste. Erg fijn als je een aantal van die natuurgebiedjes in je directe omgeving hebt.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Ghita, ja die polders achter Leiden zijn mij bekend. Fijn dat daar de grutto's te zien zijn. Ik hoop dat ze weer hun jongen hebben kunnen groot brengen. Is hard nodig want de nationale vogel van NL heeft het erg moeilijk. Maar dat hoef ik jou niet te vertellen.
  De koe met molens is een heel mooie impressie van het Hollandse landschap. Een distelvlinder wow ook al een soort die je niet vaak meer ziet. Zouden er van de zomer nog meer komen? Ik hoop het.
  In elk geval weer een fraai blog bedankt.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ihanan kauniita kuvia :) aurinkoiset terveiset Suomesta :)

  https://neljanvuodenajanvalokuvia.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita,
  Zo'n stukje fietsen leverde je een aantal mooie beelden op, naast natuurlijk het ontspannen gevoel om in een rustige omgeving te zijn. De tureluur heb je heel fraai kunnen platen, net als de scholekster. In alle vroegte buiten zijn heeft zijn voordelen als je tenminste tegen vroeg opstaan kan.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,
  Een heerlijke voorjaarsblog! Genieten van je tureluurs, grutto en scholekster. Maar ook van de molens en die ene koe erbij, superplaten! De klaprozen ook een prachtige foto. Ik word er blij van!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita